[ДК] Български традиции и обичаи- Вълчите дни

Day 4,371, 14:19 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Bulgaria by Andromeda 11
Здравейте приятели 🙂

Днес ще се върна към една позабравена поредица за българските традиции и обичаи.
Надявам се да ви е интересно и в коментарите си да добавите още неща по темата.

Според народната традиция след Архангеловден (8 ноември) започват Вълчите празници (Вучляци, Дзверини дни), които се отбелязват за умилостивяване на вълците.На различните места в стран­та те се празнуват по 3, 5, 7 или 9 дни.

Почитането на вълка има старинна митологична основа.

Народната вяра го свързва с древно божество на гората и отвъдния свят.
Вълк е бил тотемно животно за прабългарите (включително на ханския род Дуло) и за някои славянски племена.

Къс­ни християнски легенди го свързват с дявола, а кучето - с Бога. Най-ярък представител сред вълчото царство е Куцалан, Кривият вълк, който води глутницата.

Една легенда разказва, че Архангел Михаил навързал вълците и ги повел след себе си. Затова вълчите дни са прикрепени към неговия празник. На края ос­танал само Куцият вълк, който се почита на осмия ден (16 ноемв­ри), известен като Вълча Богородица. Нейната празничност се определя от митологич­ния образ и реалната заплаха от вълка за сто­паните и: тяхната стока.

На този ден жените строго спазват определени забрани: думата вълк не се произнася; не работят с вълна, не кроят и шият дрехи, защото вярват, че човек, облечен с дреха, изработена през тези дни, ще бъде нападнат от вълци; не похващат остри предмети - игли, ножици, гребен, дарак, за да не ги стигнат зъбите на вълка; не перат, за да не се пенят на вълците устата.

В навечерието на Вълчата Богородица ножиците се връзват с червен конец - да не се отварят устата на вълците, а жените мажат с кал огнището, за да залепят устата и очите на вълка.

Друга забрана, която се е спазвала, е да не се излиза извън дома след залез слънце и да не се изхвърля пепел от огнището на двора. Ако все пак мъжът излезе извън дома, жената вдява след него 3 пъти червен конец.

Българите вярват, че вълчият вой вещае болест, глад или смърт. Сънуването на вълк също е лошо предзнаменование. Ако вълк гони някого насън, смята се, че го очакват беди, сторени му от голям душманин. На места в Западна България на 14 ноември се отбелязват Мратинци , Мратиньок - останали от езическата епоха, обредно-магически практики.
Мратински дни или Вълчи празници се наричат дните след Архангеловден до 21 ноември.

В миналото се изпълнявали ритуали за предпазване от вълци по време на тези дни.

В народните представи нощите от 14 до 21 ноември са много по-лоши от Мръсните дни , защото през тях човек може да се разболее от различни болести.
Според вярванията, в този период от време, по земята бродел зъл дух "Мратиняк" - черен на цвят с перушина и големи зелени очи - така си представяли демона, който морял кокошките.

Най-старата жена рано сутрин взимала жертвеното животно - черна кокошка или петел - Мратинче и го поставяла на прага с главата към вътрешността на къщата. Опирала ножа до врата на пилето, а по-младата питала: "Какво колиш?". По-възрастната отговаряла: "Коля мратиняк" и го заколва с думите: "Не те колим ние, коли те Мратиняка".

Главата и краката стопанката връзвала с червен конец, в човката слагала живо въгленче и ги закачала до огнището. Пилето се сготвяло. Така смятали, че омилостивяват духа и предпазват къщата и домочадието от уроки, духове и таласъми.
Воденичката, жлъчката и перушината запазвали - защото смятали, че имат различни целебни сили.

Последният ден ( 21 ноември) народът смятал за най-страшен.
Предците ни почитали на този ден Куцуклан (така е кръстен и самия ден) за да го омилостивят и да спасят хората и стадата от вълците.Празникът на места е наричан и Вълча Богородица , най-вероятно защото съвпада с християнския празник Въведение Богородично , който също отбелязваме на 21 ноември.
----
Източник: Edna.bg

Та така, приятели. Днес започват вълчите дни. Пазете се. 🙂
Ще ми е интересно да науча нещо за македонските обичаи свързано с тези дни.
Благодаря ви за вниманието.

Български традиции и обичаи- досега в поредицата:

(ДК) Български традиции и обичаи- Петльовден
(ДК) Български традиции и обичаи- Трифон Зарезан
(ДК) Български традиции и обичаи- Мартеничките- Баба Марта бързала...
(ДК) Български традиции и обичаи- Бягайте змии и гущери, Благовец дойде!
(ДК) Български традиции и обичаи- Еньовден
(ДК) Български традиции и обичаи- Илинден
(ДК) Български традиции и обичаи- св. Варвара
[ДК] Български традиции и обичаи- Сирни заговезниАни
Посланик на еБългария в еМакедония.