(ДК) Български традиции и обичаи- Бягайте змии и гущери, Благовец дойде!

Day 3,412, 08:46 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Bulgaria by Andromeda 11
Здравейте приятели 🙂

На 25ти март празнуваме Благовещение. Това е денят в който църквата отбелязва добрата вест която Архангел Гавраил донася на Света Богородица, че е заченала Божият син. Народът ни нарича деня още Благовец.



На Благовещение изпращаме зимата и посрещаме пролетта. Този ден е зареден с много поверия, ритуали и суеверия.



Според народните вярвания на този ден се връщат лястовиците и щъркелите и за пръв път в годината се чува гласа на кукувицата. Затова някои наричат деня още Кукувден. Поверието казва, че кукувицата предсказва на този, който я чуе колко години ще живее. Добре е когато се чуе гласът й да се пипне монета за да е богата годината и хляб за да е сита и благодатна.
Момите пък гледат върху кое клонче ще кацне птиче, за да го отчупят и скрият в пазвата си.Вярва си,че това клонче ще им помогне да се омъжат по любов.

Пак на този ден змиите и гущерите изпълзяват от леговищата си.
Вечерта преди Благовещение стопаните почистват дворовете и на празника палят сметта, обикалят двора като дрънчат с метални предмети и викат "Бягайте змии и гущери Благовец дойде". Децата прескачат огъня "да се опърлят петите им и да не ги хапят змии през лятото".



По същата причина- за да се предпазят от змийски ухапвания на жените е забранено да пипат игли и остри предмети. Не бива да шият, предат или бродират, а мъжете не трябва да пипат ралото.
Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи силата си и може да се превърне в лечебно биле. Затова на Благовец знахарките правели капани и в тях ловели подгонените змии. Убивали ги и в главите им слагали семена от босилек. После ги заравяли в земята и когато босилекът израснел и цъфнел, събирали малките бледовиолетови цветчета и с тях правели магии за „омайна любов“. Кожата на влечугото одирали, изсушавали и стривали, а след това я ползвали при направата на лековити „благи“ мехлеми.

Босилек

Друго поверие гласи, че раните заздравяват много бързо на този ден. Затова бабите пробивали ушите на внучките си и ги закичвали с обици- вярва се, че през деня не се изпитва болка.

На този ден всички трябва да станат рано, за да е богата годината.
Ако дърво се посади в този ден, плодовете му обезателно, ще бъдат сладки.
На Благовец се е сее пипер за да не люти и краставици за да не горчат.
На тоя ден пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите на воля – “да вдъхнат от благото на Благовец, та да им е благ медът”.

Благовещение е особено важен и за иманярите (хора които търсят заровени съкровища).



Вярва се, че в нощта преди Благовещение духовете на хора, които са заровили големи съкровища преди смъртта си слизат и показват местата с играещи пламъчета. За за ги предразположат иманярите обикалят местата където подозират, че има заровено имане като носят прясна питка, шарена сол и в лявата си ръка държат сребърна пара.
Тази нощ е точното време и ако искате пробвайте да намерите съкровище. 🙂

Тази вълшебна нощ е заредена и с преданията за самодивите.



На Благовещение според народните вярвания те се завръщат по нашите земи. Дедите ни им приписват свръхестествени качества: те били невидими, чувал се само гласът им и живеели на край света. Идвали тук когато се раззелени. Заселвали се във високите планини, край „неначенати“ езера, извори и реки, в клоните на високи дървета. Ако някой отсечел такова дърво, то не горяло, а колата, която го превозвала – до три дни се чупела. На Благовещение самодивите играели хоро на росна поляна, а утъпканата трева там повече не растяла. Който ги зърнел, се разболявал от самодивска болест – толкова красиви и грациозни били. Болните можели да се надяват на лек, ако преспят на самодивска поляна, край самодивски извор и се измият с „мълчана вода“ от самодивския кладенец.

Тези приказни митични същества са възпети в приказки, легенди и в много народни песни.



Те се крият в горските усои и дебнат някой момък да излезе извън населеното място да го подмамят с нежни гласове и да го отмъкнат за съпруг. Тия отвлечени съпрузи нямали друго задължение освен да правят любов. След като му изпиели мъжката сила, самодивите го пускали да си върви обратно у дома на Секновенье (29 август), а те се запътвали към задморските си жилища.
Случвало се пастир да види как тия горски жени играят хоро без дрехи. Той се поболявал от влечение по тях, чезнел и накрая умирал.
Умирали и момите, които са били залюбени от змейове, ако бащите и майките им не ги отървавали своевременно.
Понякога смели момци отмъквали самодива за невеста в домовете си. Хвърляли в огъня неземните им одежди и ги обличали в обикновени тъкани дрехи. Децата родени от отвлечени самодиви, били изключително красиви.

Друго характерно за Благовещение е, че на трапезата трябва да има риба и зелени зеленчуци- салата, лапад или коприва.

През деня и нощта на Благовец се започват начинания, за да са успешни през годината. Момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината. На този ден жените са особено внимателни, искрени и сърдечни към сирачета. Учат момичетата как да омесят пита за празника, предават им традицията.

Целият 25 март е изпълнен с много чудеса и вълшебства.
Ако денят се случи слънчев, значи цялата година ще е спорна и здрава и ще е особено добра за бубарството. Но дори през цялото време да вали дъжд, трябва да се говорят благи неща. Вярва се, че ако вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна.

Предстои ни една вълшебна нощ и също толкова вълшебен ден. 🙂 Дали ще вярваме или не на всички тези предания си решаваме сами.



Желая ви истински вълшебни преживявания.



Ани - посланик на еБългария в еМакедония