[ДК] Български традиции и обичаи- Сирни заговезни

Day 3,743, 06:29 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Bulgaria by Andromeda 11
Здравейте приятели

Прости!, Простено!!!

Днес е Сирни заговезни.

Това е денят в който искаме прошка за всяка волна или неволна грешка, която сме допуснали през годината и в който прощаваме за прегрешенията спрямо нас.
Седем седмици преди Великден и винаги в неделя народът ни отбелязва началото на Великденските пости.В различните краища на страната празника има различни имена- Сирни заговезни (Прошка, Поклади, Сирница, Масленица, но навсякъде той е измежду най-почитаните празници и продължава цяла седмица.

Традицията повелява.

На този ден младите обикалят по възрастните си роднини- родители, кумове, братя и сестри целуват ръка и искат прошка.„Прости (мамо, тате, бабо, дядо, бате, како)!“ е задължителния поздрав, а „Простено да ти е!“ пък е задължителният отговор през деня. Това е най-важната част от празника. Едва ли има нещо по-велико от това да поискаш и да дадеш прошка.

На празничната трапеза се слагат млечна баница със сирене, варени яйца,варено жито, риба, бяла халва с ядки и както на всеки български празник- погача.

Интересната част от празничната вечеря е обичаят “хамкане” (или “ламкане”).На дълъг (обикновено червен)конец се завързва парче бяла халва (на някои места връзват обелено сварено яйце, сирене или дори въглен). Най-възрастния човек в къщата завърта конеца над главите на всички и всеки се опитва да хване халвата с устата, без да си служи с ръцете. Който успее ще е най-здрав и ще има най-много късмет през годината. После части от конеца се наричат на членовете на семейството и конеца се запалва. По това как горят наречените части се гадае каква ще е годината за всеки един от семейството. Ако конеца изгори догоре годината ще е пълна и плодородна за цялата фамилия.
Черупките от яйцата, изядени на заговезни се хвърляли на пътя за да снасят кокошките повече.

В дните преди Сирница момчетата приготвят стрелички, наричани бутарници, ботурници, чавги и по още много начини в различните части на страната. Ако искате да се научите от какво и как се правят- във видеото между 2рата и 5тата минутка. Все още имате време до довечера. 🙂През деня децата и младежите събират вършина и слама на високо място над селището и подготвят кладите за олелията (пашпалига,òратник, ỳрбалки. Напоследък горят и автомобилни гуми на тези клади, което никак не ми харесва, но това е друга тема. 🙂
Стопаните на къщата пък приготвят факли от слама.

След като вечерята е приключила всички се отправят към кладата. Докато момите пеят песни и играят хора, момците запалват кладата. Мъжете запалват факлите и ги въртят над главите си за здраве и да прогонват бълхите и паразитите. Когато кладата попрегори и остане жарава всички я прескачат за здраве. Тогава идва редът на стреличките. Момците ги палят от жаравата и ги изстрелват към дома на избраницата си. Нощното небе се изпълвало с летящи пламъчета. Чест за всяка мома било да събере много стрелички и много лошо за тези, към които никой не изстрелвал.В дните през седмицата след Заговезни, или така наречената Черна неделя, навън вилнее демонът-бяс. Ето защо на Черен вторник, Луда сряда и Въртоглав четвъртък не се работи. В понеделник след Сирница, на т. нар. Песи понеделник или Кукеровден, продължава гоненето на злото. На този ден се люлеят кучетата, за да не ги лови бяс, и излизат кукерите.

Интересен е обичаят въртяжка.Има и още нещо много характерно за този празник- кукерските игри, но за тях ще говорим друг път, че сега стана много. За да не е без хич- ето една снимка. 🙂Благодаря ви за вниманието.

Български традиции и обичаи- досега в поредицата:

(ДК) Български традиции и обичаи- Петльовден
(ДК) Български традиции и обичаи- Трифон Зарезан
(ДК) Български традиции и обичаи- Мартеничките- Баба Марта бързала...
(ДК) Български традиции и обичаи- Бягайте змии и гущери, Благовец дойде!
(ДК) Български традиции и обичаи- Еньовден
(ДК) Български традиции и обичаи- Илинден
(ДК) Български традиции и обичаи- св. Варвара


Простете ми!
Прощавам ви!Ани- посланик на еБългария в еМакедония