(ДК) Български традиции и обичаи- Мартеничките- Баба Марта бързала...

Day 3,388, 06:20 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Bulgaria by Andromeda 11

Здравейте приятели 🙂

Днес ще ви разкажа за един от най-обичаните (особено от децата) обичаи по българските земи- посрещането на Баба Марта.На първиви март ние се окичваме с мартенички. Дали вързани на ръката, окичени на ревера или сложени като огърлица отвсякъде ни се усмихва червено-белия знак на пролетта. Носим ги за здраве и за късмет.

Легендата разказва.

Преди много години, когато хан Аспарух достигнал до сегашните ни земи бил запленен от тях и решил тук да основе новата българска държава.
Годината била 681.
Когато новата държава била основана, ханът поискал да принесе жертва на бог Тангра, както повелявала традиция. За запалването на жертвената клада му било необходимо стръкче изсъхнал копър, но копър по тези земи и по това време нямало.

В същото време сестрата на Аспарух- Хуба, която останала да живее в палатите на баща им Кубрат, сънувала сън от който разбрала за грижите на брат си.

Докато ханът се чудел какво да направи се случило чудо. На рамото му кацнал сокол с вързано на крачето снопче копър. Това бил соколът на Хуба. Тя вързала копъра на крачето на птицата с бял вълнен конец и я пратила при брат си, но от дългия полет крилото на сокола се протрило и прокапалата кръв обагрила белия конец с червено.

Зарадвал се хан Аспарух, запалил жертвената клада за освещаване на държавата както му било реда, а със белия конец обагрен с кръвта на сокола се закичил за здраве.

От тогава та до ден днешен навсякъде където живеят българи е жива традицията да посрещаме първия ден на месец март закичени с усукани червени и бели конци-мартенички.

Традицията повелява!

Рано сутринта преди пристигането на Баба Марта най-възрастната жена в къщата става, почиства къщата и изнася навън нещо червено-покривка, престилка, пояс или кърпа за да се зарадва Баба Марта.

Когато съмне първи от къщата трябва да излизат малките деца и младите жени за да не се разсърди Марта, че тя обича младите и веселите, а старите жени да не й се показват рано сутринта за да не я разгневят.

Първо на децата, а после на всички в къщата се връзват мартенички за здраве, щастие и дълголетие. Мартенички се връзват и на младите животни в къщата, както и на вратите. Носят се до като се види първия щъркел, лястовичка или първото цъфнало дръвче.

Свалят ли веднъж, мартениците не се слагат отново, а се връзват на цъфнало или раззеленено плодно дърво. Младите момичета слагат мартениците си под камък и после по това какво ще намерят там след време гадаят дали ще се задомят през годината.Традиционната българска мартеница включва различни символи- черупки от охлюви (за здраве и сила), скилидки чесън (за предпазване от зли демони), мъниста (против уроки), паричка (за благополучие).

Мартеничките са един чуден магически амулет. Аз лично много обичам да правя сама мартенички за близките си. Мисля, че така ги зареждам с много повече сила и любов.

Ако искате и вие да пробвате тук има много съвети, идеи и напътствия как да го направите.
Сигурна съм, че ако решите да пробвате ще останете доволни от себе си . 🙂

Закичете по една мартеничка и от мен. 🙂

Ани