(ДК) Български традиции и обичаи- Петльовден

Day 3,361, 15:56 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Bulgaria by Andromeda 11
Здравейте приятели 🙂

Искам да ви разкажа за един 300 годишен обичай от българските земи.

Днес е 2ри февруари. Този ден в България се нарича Петльовден.

По време на турското робство от българското население се събирал кръвен данък.

Това бил най-страшния данък за народа ни.Специални групи от еничари обикаляли селата и избирали най-силните, най-умните и най-красивите момчета на възраст от 8 до 18 години. Щом се съберели 100-150 момчета ги оковали във вериги и ги изпращали под строга охрана в еничарските казарми в Одрин, Бурса и Цариград. Там те били помохамеданчени и възпитавани в изключително фанатичен ислямски дух.После ги изпращали като слуги и ратаи в турски семейства за да привикнат с езика и бита.

След като били откъсвани от корените си, морално осакетени и религиозно надъхани те били пращани да помохамеданчват собствените си сънародници като еничари.

Бащите били длъжни сами да водят синовете си за оглед при командващия офицер, който правел подбора.

Този данък бил по-страшен и от смъртта защото хората знаели, че синът им ще стане насилник на братя и сестри, на собствения си род.

Легендата разказва как в едно село дошли да събират кръвния данък. Една майка скрила чедото си и не искала да го даде. Заплашили я, че ако не го даде ще го заколят, а тя отговорила, че сама ще го заколи, но няма да го даде.

Майката на момчето била смела жена. Нищо не можело да я накара да даде рожбата си за еничарин.

През нощта тя тайно извела сина си от селото. Върнала се, хванала един петел, заклала го на прага на къщата и напръскала с кръвта му пред вратата.

Сутринта еничарите дошли да вземат момчето. Като видели пръснатата кръв се стъписали и си тръгнали. От тогава насетне от това село деца за еничари не били събирани.

От тази случка са изминали повече от 300 години, но и сега на 2ри февруари по българските земи пред портите на къщите се коли специално отгледания най-герест петел и се пръска с кръвта му.Според народните обичаи това е ден посветен на децата. В този ден не се работи за да не се зачерни къщата, не се правят сватби и годежи.

Посланник на еБългария- Andromeda 11