Suomalainen politiikka ja kirjoittamisen taso

Day 1,891, 10:23 Published in Finland Denmark by Zacharia Raven
--nostamalla veroja niin ALV:n kuin tuloveronkin puolella, ja kompensoimalla korotuksen meidän politiikkaamme tukeville pelaajille.

-- Minä pistän virkakieltointoilija syömään omaa lääkettään, pakotan sen heidän kurkustaan alas! Korppipuolue tulee asettamaan virkakieltoon jokaisen, joka on aiemmin tuomituille sitä esittänyt! Oikeus tapahtuu, ja rötösherrat julistetaan valtion-, eli siis puolueenkiroukseen!

-- että Korppipuolue ojentaa auttavan siipensä nyymeille, jotka valtio pelasi puolueestaan ulos. Esitänkin, että Korppipuolue järjestää listansa siten, että TOP3-ehdokkaat ovat korppeja, ja sen jälkeen ehdokkaina vuorottelevat nyymit ja Korpit --

Miksi minä teen näin? Sen vuoksi, että minä pystyn. Haluan sekoittaa eSuomen poliittista pakkaa ja särkeä tämän luutuneen järjestelmän selkärangan, ja nyymien päämäärä näyttää olevan sama


- Vihtori

Red Jihad, eSuomen aktiivisin, punaisin, sekä anarkistisin puolue tarjoaa sinulle konkreettisen vaihtoehdon. Ei enää paikallaan polkevia keskusteluja tai kahden henkilön välisiä nokkapokkia. Red Jihad tuo takaisin eduskuntaan sen kaikkien kaipaaman aidon sekä aktiivisen keskustelun.

- Qummi

Suomalainen politiikka on ilmeisesti nykyään muutamien pelaajien välistä riitelyä, ja kansan riistämistä. Siihen näyttäisi lääkkeenä olevan koko kansan pakottaminen yhteen puolueeseen tuhoamalla yksityinen elinkeino, tai tuomalla lisää keskustelua eduskuntaan.

Reiluuden nimissä täytyy tosin sanoa, että osa Red Jihadista on pystynyt välillä hieman parempaankin. Ironista kyllä, hyökkäämällä nimenomaan yhtä henkilöä, Vihtoria vastaan.

Valitettavasti heti seuraavassa artikkelissa mentiin metsään. Sama ilmiö toistuu mediassa yhä uudestaan ja uudestaan.

Yleisesti ottaen kaikkia artikkeleita vaivaa niiden irrallisuus todellisuudesta. Esimerkiksi Golpel ja Punakuono esittivät MU tuista näkemyksiä, joista eduskunnassakin on saatettu juuri päättää. Se ei sinällään haittaisi, mutta kumpikaan ei tunnu lukeneen kyseisiä päätöksiä saati niiden keskusteluita. Kaikki heidän argumenttinsa on kauan sitten käsitelty, ja todettu toimimattomiksi. Aloitustukiakin on jo muokattu

Armeijan todellisuus on synkkä. Military Unittien kanssa vekslaaminen on merkityksetöntä, kun varaa ei kerta kaikkiaan ole. Aseiden arvonlisäverotus on jo pelin sallimassa maksimissa, mistä päätettiin eduskunnassa jo joku aika sitten.

Vastaavasti Korppien virkakielloista luopumista sitäkin on yritetty aivan vasta, surkein tuloksin.


Media ja todellisuus eivät kohtaa. Ja se masentaa.

Miten kohti parempaa poliittista keskustelua?

Olitpa sitten uusi tai vanha pelaaja, mutta haluat kuitenkin ottaa mediassa kantaa johonkin asiaan. Saatat esimerkiksi haluta kritisoida hallitusta jostain yksittäisestä päätöksestä, tai perehtyä johonkin tiettyyn epäkohtaan, esimerkiksi armeijan tilaan, virkakieltoihin, aloitustukiin, Asgard-sopimukseen tai veroihin. Oli aihe mikä hyvänsä, kannattaa artikkelia varten nähdä hieman vaivaa.

Mitä hyötyä valmistelluista artikkeleista sitten on?

Etenkin uusille pelaajille saattaa tulla houkutuksena ryhtyä syyttämään "eliittiä" (vanha esimerkki) jostain, mitä et oikein ymmärrä. Tai sitten sinulla on mielestäsi loistava idea, joka ehdottomasti täytyy saada osaksi yhteisöä, jota et tunne (allekirjoittaneen oma esimerkki).

Tällaisilla avauksilla teet vain vahinkoa itsellesi. Luot turhaan itsesi ja kokeneempien pelaajien välille riitoja, jotka tulet myöhemmin tajuamaan turhiksi.

Hyvä artikkeli on sen sijaan hyödyllinen. Hyvän artikkelin tekeminen ei edellytä pitkää peli-ikää. Jopa eliitistä on uuden pelaajan mahdollista puhua mediassa ilman, että polttaa kaikki siltansa loppuelämäkseen.

Kun pelaaja tekee omatoimisesti, ilman mitään sen kummempaa virkaa tai tehtävää, aktiivista työtä, se tullaan yleensä lopulta palkitsemaan. Laadukkaat julkaisut ulkomaiden tilanteesta voivat johtaa presidenttiyteen lopulta.

AVS ja hallituspaikkoja ei yleensä anneta tuntemattomille, eikä niitä vastoin joitain oletuksia myöskään anneta "eliitille". Valtion virkoihin pääsee helpoiten silloin, kun nimi on jostain tuttu hyvässä mielessä. Sellainen on mahdollista juuri niin, että kirjoittaa runsaasti hyviä, ajankohtaisia ja kiinnostavia artikkeleita, ja siten osoittaa olevansa hyödyllinen yhteisölle ja Valtiolle. Todennäköistä on, että tällainen henkilö kutsutaan ennemmin tai myöhemmin puoluejohtoon ja hallitustehtäviin.

Olen monen monta kertaa ollut kuulemassa seuraavanlaisen keskustelun. "Hei, voinko ottaa ton X AVS? Se oli hakenu foorumilla." "Joo, eikö se ollu kirjotellu niitä tosi hyviä artikkeleita viime aikoina? Ota ehdottomasti!". Tämä toistuu oikeastaan joka hallituksessa, kun näitä lahjakkaita kirjoittajia on tarjolla. Toisinaan heistä jopa kilpaillaan hallituksen sisällä.

Omalla kohdallani olen lukenut paljon kokeneempien pelaajien vanhoja artikkeleita, ja yrittänyt miettiä, mikä tyylilaji sopii minulle, millainen teksti minua puhuttelee ja mistä on ollut hyötyä aikanaan yhteisölle, ja miksei pelaajalle itselleenkin.


Hyvän artikkelin piirteitä

Jokaisella on oma mielipide siitä, mitä on hyvä ja mikä ei. Minä tarkoitan tässä artikkelissa hyvällä julkaisulla sellaista, jolla on jotain lisäarvoa. Lisäarvo voi olla viihdettä, tutkimustietoa, tai melkein mitä tahansa.

Taustatieto


Tietoa on saatavilla

Etenkin tutkivassa journalismissa tärkeää on tehdä riittävän kattava taustatyö. Erepublik on tässä suhteessa hyvin helppo, koska meillä eSuomen asiat ovat joko mediassa tai foorumilla. Esimerkiksi eduskuntakatsauksen tekeminen onnistuu vaivattomasti lukemalla eduskunnan päätöksiä. Tässä voi tyytyä referointiin, tai pyrkiä tarjoamaan jotain omaa analyysiä, verrata mielipiteitä toisiinsa ja siten tuottaa lisäarvoa. Toisinaan hallituksetkin ovat julkaisseet omia tilastoja ja kokonaisia katsauksia eduskunnan toiminnasta. Myös ulkomaiden katsauksia voi kuka tahansa tehdä, ja niistäkin loistavia esimerkkejä löytää Valtion Sanomista.

Toinen hyvä keino on haastatella tai laatia kysely muille pelaajille asioiden tiimoilta, ja pyytää heiltä näkemyksiä. Hallitus ja eduskunta ovat eSuomessa IRCissä ja vastaavat pelin sisällä ja foorumilla yksityisviesteihin, joten mitään perusteltua syytä julkaista varmentamatonta asiaa ei kenelläkään ole.

- Selkeys


Kuvien ei aina ole pakko liittyä tekstiin, eikä kuvatekstikään ole pakollinen

Vaikka artikkeli olisi muuten hyvä, se voi olla epäselvä. Kielenkäyttö ja oma kyky tuottaa tekstiä ovat luonnollisesti olennaisia asioia, mutta yksinkertaisilla asioilla, kuten kappalejako, väliotsikointi ja tehosteiden käyttö voidaan parantaa selkeyttä, ja samalla ne kiinnittävät huomion olennaisuuksiin.

Kuvien käyttö on perinteisesti koettu hyväksi tavaksi keventää artikkelia. Usein ne siinä onnistuvatkin, mutta liika on aina liikaa. Jos asiaa ei ole, niin kuviakaan ei kannata ryhtyä yksinään julkaisemaan.


- Pituus



Artikkelin pituus on erityisesti mielipidekysymys. Toiset tekevät hyvin pitkiä vuodatuksia , toiset lyhyempiä. Oma mielipiteeni on, että jos artikkelin kirjoittaa, niin siinä kannattaa olla vähintään kolme kunnollista kappaletta, jotka edes jotenkin olisivat keskenään järkevässä suhteessa. Yhden lauseen kappaleet ovat myös turhia, eli jotain sisältöä artikkelilla pitäisi olla.

Toisia vastaan hyökkääminen mediassa

Artikkelin alussa lainasin Vihtoria ja Qummia, jotka molemmat olivat sitä mieltä, että politiikka on liiaksi kinastelua keskenään. Heti perään oli linkki Punakuonon - mielestäni hyvään - artikkeliin, jossa haastettiin suoranaisesti riitaa yhden henkilön kanssa.

Kun kyse on politiikasta, niin mielipiteiden ilmaiseminen on monest välttämätöntä. Toisinaan kokeneet moninkertaiset presidentitkin menevät liian pitkälle ja sortuvat ala-arvoiseen, henkilökohtaiseen solvaamiseen, joka ei perustu näennäisesti yhtään mihinkään.

Nykyään mediassa on runsaasti nimenomaan asiatonta solvaamista. Mutta kantaa voi ottaa asiallisestikin, ja tuoda esille asioiden - ei henkilön - epäkohtia. Pelaajan ja persoonan loukkaaminen ei oikeastaan ikinä ole hyvä, mutta esimerkiksi Vihtorin korppien ajaman politiikan vaarojen esillenostaminen on yksi esimerkki siitä, miten henkilö-ja puoluepolitiikkaa voi tehdä. Tässäkään ei saa unohdaa taustatyötä, koska muuten mennään taas metsään ja pahasti. Propaganda, joka siis on tiedon muuntelua tai käyttämistä omiin tarkoituksiinsa - on sekin yksi vaikuttamisen keino. Sen voi tehdä hyvin ja sen voi tehdä huonosti

Tämä artikkeli ei ole puolueeton, eikä sellainen väitä olevansa. Linkkien käyttäminen sanoman vahvistamisena on yksi keino osoittaa, että taustatyötä on tehty edes jonkin verran ennen kuin on ryhdytty väittämään asioita. Linkit myös antavat lukijoille mahdollisuuden tehdä itse omat johtopäätöksensä aineistosta. Toisinaan linkkejä joutuu kaivamaan googlestakin, jos kirjoittajat ovat kuolleet pelissä.

Mainostaminen

Kun artikkeli on valmis ja julkaistu, sille halutaan lukijoita. Peli tarjoaa siihen feedin, jonne linkki omaan artikkeliin kannattaa laittaa. Sieltä kaverisi ainakin näkevät sen. Toinen tapa on mainita artikkelista IRC-kanavalla. Kumpaakin näistä koskee hiljainen sääntö, jonka mukaan spämmääminen tekee vain hallaa. IRC-kanavien suhteen saman linkin voi kuitenkin laittaa useammalle kanavalle.

Ulkomaisten tuttavien ja järjestöjen kanaville on myös perinteisesti linkkejä jaeltu, ja pyydetty äänestämään. Valtio tekee tätä paljon yhteistyössä Asgardin kanssa.

Kolmas keino, joka vielä ainakin sallitaan, on myös äänien ostaminen. En tässä kohtaa tarjoa linkkiä ostosivustolle. Kyseisissä palveluissa maksetaan tietty summa FIM palvelun omistajalle, jonka jälkeen äänet tulevat tasaisesti artikkelille. Suomessa tämä ilmiö on yleistymässä. Ostetut äänet huomaa yleensä varsin helposti.

Minäkin olen ääniä artikkeleille ostanut, ja olen sen hyväksynyt joskus, kun asia on ollut tärkeä. Lopulta on jokaisen oma asia, miten artikkeliaan mainostaa, kunhan sen tekee kohtuuden rajoissa.

Lopuksi

Toivoisin että ainakin uudet pelaajat miettisivät seuraavia asioita ennen artikkelin julkaisua

- Onko sen eteen tehty mitään taustatyötä?
- Onko se selkeä?
- Onko se liian lyhyt?
- Solvaanko jotain pelaajaa ilman perusteita?

Lisäksi toivoisin, että vanhemmat pelaajat aktivoituisivat kirjoittamaan - ihan mistä hyvänsä - hyviä artikkeleita, jollaisia näimme vielä vuosi kaksi sitten. Ulkomaankatsauksia, kilpailuja, kyselyjä, EK kannanottoja, talousoppaita , Taicametsää, Kammopaperia, mitä tahansa. eSuomi on eMaa, ja sen maan kulttuuri, eKulttuuri on näivettynyt.

Vain tekemällä hyviä artikkeleita saamme uudet ja vanhat pelaajat viihtymään täällä.



Edit: Artikkelini eräiden menestyneiden henkilöiden varhaisista artikkeleista, Ensiaskelia suuruuteen.