Palautekyselyn tulokset ovat täällä!

Day 1,628, 06:00 Published in Finland Finland by Ruben Lagus
Taustaa

Päätin toteuttaa kyselyn, jossa kansalaisilla oli mahdollisuus antaa palautetta Hallituksen toiminnasta (4/12, Otus Leucotiksen hallitus). Kysely toteutettiin käyttäen Google docs – lomaketta, ja lomakkeessa pyydettiin arvosanaa (1-5) presidentin ja eri ministeriöiden toiminnasta sekä kokonaisarvosanaa hallitukselle. Lisäksi oli mahdollista antaa sanallista palautetta. Kysyin myös ideoita ja kommentteja kyselystä yleensä, koska kyseessä oli kokeilu tällaisen palautteen keräämisestä. Ilmoitus kyselystä julkaistiin omassa lehdessäni, ja myöhemmin myös Valtion Sanomissa oli asiasta maininta. Lisäksi jaoin linkkiä ircissä ja feedeissä.

Vastausmäärät ja kyselyn yleinen onnistuminen

Vastauksia tuli yhteensä 49kpl, joista kaksi vastausta hylättiin selvinä trollauksina. Kaiken kaikkiaan saatiin siis 47 vastausta. Vertailun vuoksi voidaan mainita vaikkapa, että viime eduskuntavaaleissa oli 660 äänestäjää. Tästä laskettuna vastausprosentti oli vain 7 %. Kysely ei siis herättänyt valtavaa innostusta. Syynä tähän saattaa olla, että kaikki eivät kyselyä ole huomanneet tai muuten vaan jaksaneet vastata.

Lomakkeessa oli melko monta kohtaa. Numeroarvosana on helppo ja nopea antaa, mutta pelkät numerot eivät toisaalta kerro kovin paljon. Sanallinen palaute vaatii viitseliäisyyttä ja antaa todellisia eväitä asioiden muuttamiseen. Palautteen keräämisessä joutuu tasapainottelemaan helppouden ja perusteellisen palautteen välillä. Kenties jotkut pelaajat ovat kavahtaneet pitkältä vaikuttanutta lomaketta. Toinen lomakkeeseen liittyvä seikka on se, että pyysin arvioimaan ministeriöiden toimintaa, mutta avasin vain lyhyesti eri ministeriöiden tehtäviä. Vastauksissa näkyy selvästi, että tietoa hallituksen työnjaosta ei yleisesti ole, ja arviointikriteerit vastaajilla lienevät monenkirjavat.

Vastaajat pitivät yleisesti ideaa hyvänä, ja toteutuskin sai kiitosta. Vaihtoehtoihin toivottiin ”en ota kantaa” mahdollisuutta. Vastaajat kertoivat odottavansa tuloksia mielenkiinnoilla, ja toivoivat, että palautteesta otetaan oppia. Palaute oli siis pääasiassa positiivista, mutta toisaalta ne, jotka palautetta eivät pidä tärkeänä, jättivät luonnollisesti vastaamatta koko kyselyyn. Kyselyyn liittyvä palaute on luettavissa täältä.

Jos vastaavia kyselyjä toteutetaan tulevaisuudessa pitää mielestäni panostaa entisestäänparemmin toimivaan kyselylomakkeeseen ja kyselystä tiedottamiseen.

Ministeriöiden arvosanat

Hallituksen kokoonpano oli seuraanvalainen menneellä kaudella:

Presidentti – Otus Leucotis
Varapresidentti – TTi09
Ulkoministeri – Erius, AVS: TheJuliusCaesar
Puolustusministeri – None|i, AVS: Tonttu Torvinen, Siegfroind
Valtiovarainministeri – Citizen Mu, AVS: Alex Ford
Sisäministeri - Elvroy, AVS: Grawen
Tiedostusministeri – Kammo XXII, Ruben Lagus, AVS: t0b1
Hupiministeri - lahna
Ulkopoliittinen neuvonantaja – Gabriel Lavanche
Neuvonantaja - Koze


Arvosanojen prosentuaaliset jakaumat ja keskiarvot. Vaihtelun vuoksi käytin eri ohjelmaa pylväiden tekemiseen. Se, joka ensimmäisenä tunnistaa, mitä ohjelmaa on käytetty, saa 10g valtion pohjattomasta rahakirstusta. Vastaukset voi lähettää tänne.

Hallituksen kokonaisarvosana on hyvä – 2,78. Kuvaajasta nähdään, että arvosanat jakautuvat tasaisesti painottuen asteikon keskivaiheille. Arvosanojen perusteella voidaankin sanoa, että kokonaisuudessaan hallitus onnistui ainakin kohtalaisesti. Arviointi on vaikeaa, koska vertailukohtaa ei ole. Eri ministeriöt saivat hieman erilaisia arvosanoja. Tiedotuksesta saatiin parhaat numerot ja puolustusministeriö jäi hännille. Ministeriöiden toimenkuvat ovat täysin erilaisia, joten niitä on oikeastaan turha suuremmin vertailla keskenään. Jos joskus tulevaisuudessa palautekysely järjestetään uudelleen, on mielenkiintoista vertailla arvosanoja. Näillä tiedoilla arvosanojen merkityksen tulkinta on vaikeaa.


Sanallinen palaute.



Presidentti. Presidentti sai melko ristiriitaista palautetta. Moni oli sitä mieltä, että harjoitussota on pelkuruutta, ja oikeaa sotaa Viron kanssa tarvitaan. Toisaalta erittäin moni kehui päteväksi tapaa, jolla Viron epämääräisesti aloitettu sota saatiin muutettua harjoitussodaksi. Presidenttiä henkilönä arvosteltiin joissakin kommenteissa kovastikin. Monet olisivat toivoneet presidentiltä enemmän näkyvyyttä mediassa ja foorumeilla. Monet pitivät kautta kaiken kaikkiaan onnistuneena, joskin tapahtumaköyhänä. Loppukauden insidenssi yksityisten MU-tukien kanssa sai paljon kritiikkä osakseen. Täältä voi lukea sanallista palautetta presidentille.

Ulkoministeriö. Ulkopolitiikkaa kommentoitiin melko niukasti. Selvästikään ei ollut tarkkaa käsitystä, mitä ulkoministeriö on kauden aikana tehnyt. Viron sota sai myös tässä kategoriassa kiitosta ja haukkuja. Muutamat totesivat, että kaiken kaikkiaan vaikuttaa menevän hyvin ulkomaansuhteiden kannalta. Mikäli arvosanoihin on uskomista, onnitui ulkoministeriö melko hyvin. Sanallinen palaute on täällä.

Sisäministeriö. Sanallista palautetta tuli erittäin niukasti, koska vain harvalla oli käsitystä tämän ministeriön toimenkuvasta. Kansalaisarmeijan pullajako sai kiitosta. Näkyvyyttä olisi toivottu lisää. Erityisesti Salamiliitto koki, että yhteydenpito puolueiden johtajien ja hallituksen välillä ei toiminut. Palaute löytyy täältä.

Hupiministeriö. Palaute löytyy täältä. Yleisesti hupitoimintaa pidettiin laimeana ja vähäisenä. Toisaalta onnettiin kiitosta ministerille, joka yritti järjestää edes jotakin. Palautteessa myönnettii, että hupitoiminta kärsii myös osanottajapulasta, ja koko toiminnan tarpeellisuutta kyseenalaistettiin.Cendorria ehdotettiin hupitoiminnan pelastajaksi.

Puolustusministeriö. Kyseinen ministeriö sai melko paljon negatiivista palautetta, joista merkittävä osa vaikuttaa tulleen kommunikointi ongelmien seurauksena. Toisaalta monet pitivät armeijan toimintaa hyvin onnistuneenakin. Puolustusministeri ei ole kaikki miellyttänyt, ja muutama on ilmeisesti pahoittanut mielensä napakoiden kommenttien takia. Keskeinen ja tärkeä esille noussut asia on yhteistyö yksityisten military unittien kanssa, sillä monet kertovat DO-käytäntöjen ja tiedotuksen kanssa olleen epäselvyyksiä. Toimitus muistuttaa, että puolustusministeriö hoitaa sotilaallista organisaatiota, eikä ole mikään päänsilittelykerho. Palautetta luettavissa täällä.

Tiedotusministeriö. Kyseinen ministeriö sai parhaan arvosanan. Toisaalta tämä toiminta on paremmin näkyvissä ja toimenkuva selkeämpi verrattuna muihin. Lisäksi moni vaikuttaa antaneen arviota myös ministeriöiden henkilökohtaisten julkaisujen perusteella, mitkä eivät periaatteessa kuulu valtion tiedotukseen. Kieltämättä tämä jako on välillä hämärtynyt esim. FEF-seurannassa. Toivomuksina oli mm. enemmän tiedotusta ja lisätietoa asioiden taustoista. Tarkempia ohjeita toivottiin mm. sotatiedotukseen, ja enemmän panostusta viikkotiedotteisiin. Kaikki tiedotuksesta todettu on täällä.

Yleinen palaute hallitukselle. Tähän kysymykseen tuli paljon saman asian kertausta Viron sodasta ja mielipiteitä mm. verotuksesta. Yleisesti kautta pidettiin melko vaisuna ja tylsänä, koska mitään kovin ihmeellistä ei kaudella tapahtunut. Toisaalta hallituksen katsottiin hoitaneen asiat perusvarmalla linjalla melko hyvin. Hallitus sai myös numerona melko tasapaksun arvion. Lue palaute halutessasi täältä.

Mitä tästä opimme.

Loppujen lopuksi sanallisessa palautteessa on melko vähän mihin tarttua. Vastaan tässä tiedotuksen puolesta ja teen muutamia yleisiä huomioita.

Tiedotus sai osakseen kiitosta ja myös kritiikkiä. Tämän perusteella tiedotusta kaivattaisiin määrällisesti enemmän ja laajemmin tietoa asioiden taustoista. Tämä on mahdollista toteuttaa, mikäli tiedotusministeriöllä on aikaa ja kiinnostusta tiedotteiden määrän lisäämiseen. Kuitenkin välillä ei yksinkertaisesti ole juuri mitään tiedotettavaa. Tiedotteiden pitää olla selkeitä, eikä määrällä korvata laatua. Henkilökohtaisesti uskon myös, ettei ajankäytöllisistä syistä ole kovin realistista lisätä tiedotuksen määrää kovinkaan paljon ainakaan pelkästään tiedotusministeriön puitteissa. Eräs kyselyn vastaaja jopa ihmetteli, että miten minulla on näin paljon aikaa ”säälittävän klikkailupelin pelaajien” mielipiteiden kartoittamiseen, ja totesi, että olen ” yhteiskunnan finni perseestä josta ei tule ikinä mitään”. Koin tämän epäreiluksi erityisesti siksi, että sama vastaaja vaati tiukkaan sävyyn lisää tiedottamista valtion puolelta, mikä veisi julmetusti aikaa.

Yleisellä tasolla tiedotusta eri ministeriöiden tekemisistä pitäisi selvästi lisätä. Suuri osa vastaajista ei ollut tietoisia ministerien tehtävistä tai toimenkuvista. Tähän saataisiin korjausta, jos jokainen ministeriö julkaisisi tiedotteita omista tekemisistään. Realistista voisi olla, että tälläisiä artikkeleja tulisi ulos edes pari kertaa kaudessa. Niissä voisi olla johdantona yleistä ministeriöiden toiminnasta, ja lisäksi lyhyesti tietoa kauden aikana tapahtuneesta. Tämä toki vaatii ministereiltä aikaa ja vaivannäköä.

Tulevalle presidentille suosittelen henkilökohtaisten artikkelien julkaisemista mediassa. Vaikka tällä kaudella meillä oli erittäin aktiivinen presidentti, ei se välttämättä välittynyt pelin sisällä, kun julkaisut ilmestyivät lähinnä Valtion Sanomissa. Selvästi pelaajat haluavat vahvan henkilön johtamaan maata, ja tämä vaatii presidentin henkilökohtaisen näkyvyyden kasvattamista.

Itse jätän ainakin toistaiseksi jäähyväiset hallitustoiminnalla. Kiitos kaikille palautetta antaneille!
Ruben Lagus