Budjetista ja katsaus kristallipalloon.

Day 1,878, 17:13 Published in Finland Portugal by Punakuono
Esipuhe

Kuten jo pelaamiseni uudelleenaloituksen ensi päivinä ilmaisin, eSuomen budjetti on vakavasti alijäämäinen. Jonkinasteisiin toimiin EK😒sa on ryhdytty, siellä on nyt seilannut viimeiset yhdeksän päivää keskustelu valtion tuloista ja menoista. Keskustelun antia ovat tähän menneessä olleet ehdotus valtion minimipalkan nostosta orjatyövoiman käytön kitkemiseksi, tuloveron nosto ja babyboom. Näistä viimeinen on ilmeisesti toteutunut, kiitos tästä kuulunee Cendorrin lautailulle. Koska ongelma on jo niin sanotusti käsissä, ja rekrykampanjan vaikutus talouteen on vielä kovin epäselvä, on syytä pohtia valtion menojen hyötyjä ja haittoja, mille pääasiassa tämän artikkelin omistan.


VM:n seinältä napattu käyrä eSuomen taloudesta

MU-tuet

MU-tuet ovat jonkin asteinen ikuisuuskysymys. Niihin liittyy tavaton määrä erinäisiä aspekteja, joista talouspolitiikka on vain yksi. Muina näkökulmina näkisin yhteisöllisyyden kehittämisen, pelin mielenkiinnon kohottamisen ja (mahdollisesti) sotilaallisen iskukyvyn lisäyksen. Viimeinen on toki melko kiisteltävissä oleva.

Koska eSuomen malli ei ole varmuudella ainoa, eikä välttämättä edes se oikea, on syytä miettiä vaihtoehtoja. Ensimmäisenä, meitä lähellä olevana, mallina näkisin MU-yksiköiden sitomisen puolueisiin tuen ehtona. Positiivista tässä olisi puoluekentän aktivoituminen puolueiden kalastellessa jäseniä MU:nsa avulla. Se toisi puoluepolitiikkaan selkeämmin mukaan myös sotamoduulin, mikä ei nähdäkseni ole huono asia. eSuomen puolueet kun ovat pääasiallisesti niin kovin laiskoja nykyään. Toisaalta MU-tukien sitominen puolueeseen ei vähentäisi menoja. Ongelmia tuottanee myös se, milloin puolue on tarpeeksi iso saadakseen tukea ja tulisiko tuen skaalautua puolueen koon mukaan vai ei? Vaikka eSuomen realiteetti on historiallisesti ollut, että puoluekenttä ei erityisemmin vuosien saatossa muutu, saattaisi tällainen uudistus sementoida nykyisen puoluekentän täysin paikoilleen. Tämä toki riippuu hyvin paljon uudistuksen toteutuksesta.

Toinen potentiaalinen malli on vain nk. valtion armeijan ylläpitäminen, jolloin tukea ei yksityisille MU-yksiköille jaettaisi lainkaan. Tämän, kahdesta edellisestä merkittävästi eroavan, mallin pääasiallinen hyöty löytyy taloudellisuudesta. Valtion rajoittaessa puolustusbudjettinsa näin, voimme palkata niitä kuuluisia wanhuksia iskemään lujaa niissä tärkeissä rähinöissä. Vaikka hinta/laatusuhde miten lyhyellä tähtäimellä paranisikin uudistuksen myötä, totuus on, että kansan kehittäminen jäisi jalkoihin. Uskoisin MU-yksiköiden passivoituvan tällaisesta uudistuksesta, harva kuitenkaan haluaa omaa rahaansa muille jakaa. Isostrenaisista osa tulisi varmasti ulkomailta, joten myös rank-pojot valuisivat ulos esuomalaisten käsistä.

Oma näkemykseni MU-politiikasta on jokseenkin jakautunut. Toisaalta valtiolla ei ole varaa pyörittää nykyistä koneistoa, mutta toivottavaa olisi, että puolustusbudjetti olisi tulevaisuudessakin osaltaan myös kehittämässä koko eSuomen aktiiviväestöä. Peli on kuitenkin melko pitkäjänteinen, joten päätöksiä tulee myös tehdä pitkällä tähtäimellä pohtien syitä ja seurauksia.


Kotimaista kannattaa vaalia

Aloitustuet

Aihe on noussut taas jokseenkin ajankohtaiseksi orastavan BB:n ja valtion talouden heikon tilanteen vuoksi. Tähän mennessä aloitustukien suhteen on ajateltu EK😒sa (http://erepublik.fi/forum/viewtopic.php?f=24&t=9185) vain käänteistä järjestystä ts. rahaa saisi sitä enemmän mitä pitempään pelaa, sen sijaan, että alkuun maksetaan paljon ja loppua kohti vähemmän. Tilanne on ongelmallinen, puhumme kuitenkin aloitustuista. Kuukauden pelannut pelaaja ei omassa maailmassani ole enää aloittelija, jos on peliin jaksanut vähääkään perehtyä. Tällöin 600 FIMin pikavoitto nyt lienee vain kiva pikavoitto, eikä välttämättömyys. On myös jokseenkin absurdia, että tukien määriä ei korjauslasketa lainkaan. Kun aloitin pelin 2,5 viikkoa sitten q7 pyssy maksoi markkinoilla alimmillaa 17,5 FIM. Palkkani oli 21 FIM. Markan jäätävän deflaation myötä palkkani on nyt 15FIM (artikkelia kirjoittaessani Kokkelis meni ja laski palkkani 12 FIMiin 🙁 ) ja q7 ase maksaa alimmillaan 12,6 FIM. Aloitusraha on tästä ~30% superdeflaatiosta huolimatta se sama vanha. Miksi?


Nykyinen aloitustuki on vähän tällaista

Kritisoin aloitusrahan jakamista tehottomaksi jo ensimmäisessä kirjoituksessani, enkä ole muuttanut asiassa kantaani. Ne joita peli oikeasti kiinnostaa saavat kyllä pullansa foorumilta, IRCistä, MU😒ta, puolueesta tai artikkelilla. Omassa storagessani on vieläkin 1k q2 pullaa aloituspostaukseni jäljiltä. Nykyinen aloitustuki on myös perin suuri ylipäätään. On totta, että pelin kustannuksia on kohotettu aikain saatossa, mutta ei yhteisö kuitenkaan tuota sen enempää. Rahan uudelleenjako kohtuu heikolla potentiaalilla tuottaviin kohteisiin on lopetettava. Kolme vuotta sitten lyötiin 500 fim ja presidentin kirje kouraan ja kyllä eSuomi siltikin vielä puksuttaa, enkä jaksa missään nimessä uskoa, että erityisen moni olisi rahanpuutteen vuoksi lopettanut...

Verotus

Verotuksen muokkaaminen lienee nopein tapa tienata rahaa. Tuloverotuksen korotuksesta on puhuttu jo kauan, nyt siihen olisi nähdäkseni paras sauma valtion budjettia ajatellen. Babyboomin myötä eSuomeen on syntynyt viime päivinä n. 350 uutta henkilöä. Pelin ohjaamina he menevät luonnostaan töihin jonkun Jonipetterin pyssytehtaalle. Täällä nuorukaisemme tienaa 12,5 FIM nykyisillä työtarjouksilla, missä palkka on selkeästi painunut töiden kasvaneen kysynnän johdosta. Nykyisellään valtio ottaa 12,5 FIMin tulosta 0,125 FIM. Ts. jos kuvittelemme, että uusista pelaajista ehkä 100-200 jaksaa käydä töissä viikon tai pitempään, valtio tienaa nykyisillä veroasteilla uusilta pelaajilta 87,5-175FIM viikossa. Tämän lisäksi voimme olettaa suurimman osan rahasta menevän kiertoon, sanotaan vaikka 70%, joten valtio tienaa vielä ALVien keskiarvon (painotetaan pyssyillä, pyssyt on kivoja) 17% kulututetusta vapaasta kassavirrasta eli 12,375*0,7=8,6625 FIMistä viikossa, mikä tekee n. 1000-2000 FIMin tilin valtiolle viikossa. Koska oletin kulutukseen siirtyvän n. 70% varallisuudesta, 9 %yksikön korotus verotukseen leikkaisi potentiaalista ostovoimaa n. 10%:lla, nostaen valtion verotulot uusien pelaajien palkkatyöstä n. 10 kertaisiksi. En usko, että tämä muutos alentaisi useimpien pelaajien taloudellista toimeliaisuutta. Näillä hokkuspokkustempuilla olemme loihtineet valtiolle 10-20 000 FIMin kuukausittaiset lisätulot, tämä ilman niitä kerrannaisvaikutuksia, joita kasvanut taloudellinen aktiivisuus tuo tullessaan (firmat kannattaa taas poijjaat). Tässä on myös huomioitava se, että vaikka jotkut tätä veronkorotusta tulevatkin kiertämään, niin loppujen lopuksi suurin osa käy heittämässä työpanoksensa ihan entiseen malliin, 1 FIM tuskin nostaa aluksi intoa erityiseen keinotteluun.



Huomioitavaa edellisestä: Veronkorotusta ei tule sementöidä, vaan sillä on tarkoitus helpottaa valtion akuuttia kassavajetta. Ennemmin tai myöhemmin verokertymä tulee todennäköisesti laskemaan keinottelun yleistyessä. Rationaalinen subjekti pyrkii välttämään itseensä kohdistuvan verotuksen ja muut haittavaikutukset, eressä tämä on tehty äärimmäisen helpoksi. Laskut eivät myöskään perustu mihinkään dataan, ne ovat vain suuntaa antavia. Luvut aktiivisista työntekijöistä eSuomessa ja babyboomissa pelaamistaan jatkavien lukumäärä on keksitty artikkelia kirjoittaessa. Tarkoitus on kuitenkin osoittaa tiettyjä tilanteen tarjoamia etuja, sekä tuoda jonkinasteista perspektiiviä asiaan.

Lopetus

Ilman sen kummempaa katsausta valtion primääritehtävän, maanpuolustuksen, kuluihin, koen keränneeni jokusen kymmenentuhatta FIMiä. Toimet on melko helppo toteuttaa ja niitten mahdollisesti epäonnistuessa ne on myös helppo lopettaa. Verotuksen korotukseen tulee aina suhtautua negatiivisesti, mutta kulujen karsiminenkaan ei oikein tuota tällä hetkellä tulosta, joten valtion on otettava muut keinot käyttöön. Suosittelen myös, että erinäisiä maksuja alettaisiin tarkistaa VM:n toimesta. On absurdia, että maksut pysyvät kaudesta toiseen muttumattomina inflaatiosta/deflaatiosta huolimatta. Se vääristää huomattavasti taloutta ja aiheuttaa joko yli- tai alipainetta budjetissa.

Katsaus kristallipalloon

Korppien päämajassa käy tavaton tuhina. Puolueen jäsenmäärä ei ole noussut ja EK-vaalit ovat 14. päivän päästä. On pakko ryhtyä pontevasti toimeen, tuumaa vanha veijari Vihtori. Vekkulina miehenä hän onkin kehittänyt vallan ovelan oikotien valtaan, eihän kukaan nyt uudelleen jaksa alkaa nähdä sitä vaivaa, minkä puolueen nostaminen top-5 vaatii. Onneksi viiden suurimman puolueen joukosta löytyy eräs vanha tuttu, Sininen Puolue, joka sisäisessä hajaannuksessaan sopii oikein hyvin korppien agendaan. Agendaan, jota me muut emme ole vielä kuulleet, mutta joka on kuulemma tosi hyvä. Vihtori päättääkin puolueen kelt... mustanokkaisena luotsaajana tarttua haasteeseen ja ilmoittautuu ehdolle puolueen PJ-vaaleihin. Sanoisin, että kahden tai viimeistään kolmen päivän sisällä saamme lukean Kansan Sanomista artikkelin Sinisen Puolueen sekasorrosta ja vahvan johtajan tarpeesta. Saamme lukea siitä, miten SP ja KKP joskus rinta rinnan tappelivat eliittiä vastaan ja miten Vihtorin valinta PJ:ksi ja puolueen integroiminen KKP😒een (KKP:nä) on ainoa oikea "isänmaallinen" teko, joka nyt voidaan tehdä.


Mitä te mielessä?

Artikkelia odottaen,
Punakuono