Ambient on/off

Join the new world

 

[Petar II Makedonski]Запознајте ја МАКЕДОНИЈА(13) - Кавадарци

Day 1,809, 14:50 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Republic of Macedonia (FYROM) by Petar II Makedonski
По 2 месеци пауза решив повторно да се вратам во играва па и постепено со моиве статии. Знам дека статииве немаат врска со играва, но сепак ги пишувам и на македонски и на англиски, за другите да дознаат дека Македонија иако е мала си има свои одлики, а и Македонците да дознаат нешто повеќе за својата татковина 🙂
Кавадарци е град во југо-западниот дел на Повардарието.


МКД

1.Историја

Населбата Кавадарци прв пат е спомената во турски документи од 1823 година. Во документот Кавадарци е спомнат како мала населба (“касаба“) со околу 2.000 жители во крајниот источен дел на тогашниот Битолски Вилает. Како град Кавадарци почнува да се развива во почетокот на XIX век, меѓутоа во околината се наоѓаат археолошки ископини што укажуват дека овде постоела населба уште во античко време и во Средниот век. Како сведоци од средниот век се многуте прекрасни средновековни цркви и манастири во околината особено околу пештерите на бреговите на Тиквешко езеро.


2.Население:
Последниот попис за населението во овој град е правен во 2002 година. Според тоа Кавадарци има 38.747 жители.ENGLISH

1.History:

Antiquity in Kavadarci and Tikves region

In the Tikves region near Kavadarci, many artefacts and structures have been discovered dating back to prehistoric times.

Middle ages and the Ottomans in Kavadarci

As a settlement Kavadarci is mentioned for the first time in a document from 1823, being a small settlement within the Bitola vyllaet as the (Ottomans divided Macedonia on Skopje, Bitola and Salonica region). Kavadarci begun to form as a larger settlement, at the beginning of the 19th century.
At the period, Kavadarci used to have small number of population, around 2,000 inhabitants.
After the forming of the TMORO committee by Dame Gruev in 1894 and the Ilinden Uprising many revolutionary troops operated in the Tikves area, working with the aim of liberating Macedonia from the Ottoman Empire.

Kavadarci after the Balkan and World wars

After Macedonia was divided, Kavadarci was given to the Serbs. On June 19th 1913, a rebellion was raised in the region of Kavadarci, Vatasa and Negotino. Unfortunatelly, the rebellion was bloody repressed by the Serbs.
During the 2nd World war, most notable is that 12 children from Vatasa were executed by the Buglarians, by shooting one by another.

2.Population:
According to the census in 2002 in Kavadarci lived 38.747 inhabitants.

3.Да посетите|To see:


Винарија Грков
GRKOV WINERYПолошки манастир
POLOG MONASTERYSTONE COLUMNS OF KONOPISTE
Камени столбови - КонопиштеTIKVES LAKE
Тиквешко езероVATASHA VILLAGE
Село Ваташа


4.Истакнати (познати) личности:
Иван Велков
Атанас Калчев (1883-1944)
Страшо Пинџур (1915-1943)
Стојан Андов (1935-1995)
Петре Бакевски (1947-2011)
Тодор Гечевски (1977)
Петар Ангелов (1977)
Ванче Шиков (1985)
Дарко Соколов (1986)
Бојдан Стојановски (1987)
(МНОГУ СПОРТСКИ ТАЛЕНТИ СЕ РОДЕНИ ВО ОВОЈ ГРАД)

ЕДИТ:
ЦАЦИ БЕ ДААААЗА ШАУТ: [Petar II Makedonski]Запознајте ја МАКЕДОНИЈА(13) - Кавадарци = http://www.erepublik.com/en/article/-petar-ii-makedonski-13--2149960/1/20

ВИДЕТЕ ИСТО ТАКА:
Охрид
Струга
Дебар
Гостивар
Тетово
Скопје
Велес
Кичево
Крушево
Демир Хисар
Битола
Прилеп
 

Comments

Boban Mitrovski
Boban Mitrovski Day 1,809, 14:59

Go nemash na listata Don Tas xDD

Petar II Makedonski
Petar II Makedonski Day 1,809, 15:00

Годината на раѓање не му ја знам 😕

Zoran I Makedonski
Zoran I Makedonski Day 1,809, 15:34

ODIME DA SE PIANCIME

BogNaVojnata
BogNaVojnata Day 1,809, 15:36

o7

Circless
Circless Day 1,809, 15:38

Да ти кажам нешто јас како кавадарчанец... во тиквешкото езеро има остров (има ама само кога нивото на езерото е високо) на тој остров имало град по име Тиквеш (незнам кое време бил градот создаден/уништен) сепак градот не бил на остров затоа што езерото е ново создадено 🙂

Petar II Makedonski
Petar II Makedonski Day 1,809, 15:40

@First Fly Добра информација читав нешто за тоа ама немав доволно информации инаку и слика пронајдов 🙂

stormce
stormce Day 1,809, 17:18

Секоја чест за овие статии што си пишувал. Продолжи и понатаму со добрата работа. Можеш некои од старите статии да ги дополниш со нови информации доколку расолагаш со такви.

Имаш Vote + Sub за ова и ќе правам шаут секој ден на по една твоја статија.

mac3donia
mac3donia Day 1,810, 16:48

koja jugozapadna makedonija bre shimshir eden zemi pogledni ja kartata malku poubavo ...

Petar II Makedonski
Petar II Makedonski Day 1,811, 10:25

ti citaj ubavo be ropak jugozapaden del od povardarieto ne od makedonija ... more more nepismeni 😒

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.