Ambient on/off

Join the new world

 

[Petar II Makedonski]Запознајте ја МАКЕДОНИЈА(10) - Демир Хисар

Day 1,518, 07:39 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Republic of Macedonia (FYROM) by Petar II Makedonski
По долга пауза одиме назад... 🙂
Демир Хисар е град што се наоѓа во Југозападна Македонија.MK
1.Историја:
Населбата почнува да се развива некаде од средината на декември 1945 година, кога во Демир Хисар е формирана општествено - политичка административна заедница - Околиски народен одбор, прво со седиште во с. Лопатица, а од пролетта 1946 година, по извршената територијална корекција, седиштето е пренесено во село Мургашево, со седиште во стариот Слепчански ан (на местото на денешната автобуска станица). Демир Хисар како урбана населба, од своето формирање постојано бележи пораст на населението. Така спрема пописот во 1961 г. населбата броела 1129 жители. Во 1981 година имало 2283, а во 1985 - 2633 жители. Тоа докажува дека луѓето од селските населби нагло ги напуштале своите домови и се населувале во Демир Хисар.2.Население:
Последниот попис за населението во Демир Хисар е правен во 2002 година. Според него во Демир Хисар живеат 2593 жители.

EN
1.History:
The community of Demir Hisar started developing somewhere in 1945 soon after the Second World War. First in Demir Hisar was formed a politically, social administrative community, local public administration, and it was placed in the village of Lopatica but than with the change of the territorial and urban laws in the republic it was set in Murgaševo. The name of Demir Hisar derives from the treasure of iron which the surrounding mountains in this region have, which is why it is called Iron Fortress. The name of Demir Hisar has been changed according to the ruler and his ruling period. When it was ruled by the Greeks, it was known as Sidero Kastro which in translation means Iron Fortress, and when it was overtaken by the Ottoman army, the name was changed in to Demir Hisar which in their language also means Iron Fortress. Demir Hisar was maintained as the town's name when in Yugoslavia and remains so today.

2Population:
According to the census in 2002 in Demir Hisar lived 2593 inhabitants.

3.Да посетите|To see:


Manastir Slepče
Манастир Слепче


Село Смилево
Smilevo Village

За ШАУТ: [Petar II Makedonski]Запознајте ја МАКЕДОНИЈА(10) - Демир Хисар - http://www.erepublik.com/en/article/-petar-ii-makedonski-10--1947036/1/20


ВИДЕТЕ ИСТО ТАКА:
Охрид
Струга
Дебар
Гостивар
Тетово
Скопје
Велес
Кичево
Крушево

АКО ЗНАЕТЕ НЕКОЈ ОД ДЕМИР ХИСАР ШТО ЈА ИГРА ИГРАВА ПМ ИЛИ КОМЕНТАР 😉
 

Comments

Petar II Makedonski
Petar II Makedonski Day 1,518, 07:41

Одлучив историјата на англиски и македонски да не биде иста 😉

JaneDjani
JaneDjani Day 1,518, 08:01

ja znam od demir hisar (potocno od selo Belce 10tina km od demir hisar) tatko mi e od tamu. POZDRAV DO BELCANI ihaaa 😃

Kirijana
Kirijana Day 1,518, 09:49

o/

KepenciMKD
KepenciMKD Day 1,518, 13:48

Манастирот во Слепче е преубаво место кој има можност обавезно да го посети а на враќање во кафанчето покрај пат на по една свежо набрана шопска салата + неколку чашки ракија за целосно доживување на местото ...

porucnik mamli
porucnik mamli Day 1,520, 07:27

v i s zasluzeno

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.