Ambient on/off

Join the new world

 

Напреден туторијал за војување

Day 1,108, 21:52 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Republic of Macedonia (FYROM) by Ministerstvo za Obrazovanie

Ова е туторијал за некои работи во врска со војувањето кои не беа опфатени во претходниот туторијал за истата тема. Пред да преминете со читање на овој туторијал, прво прочитајте го основниот туторијал за војување, ако го немате прочитано веќе. Зборчето "напреден" да не ве буни многу, бидејќи колку е наменет за поискусните во војувањето, исто толку е и за понеискусните во таа област. Ако го имате прочитано и сватено претходниот туторијал за војување, овој не треба да ви претставува некој проблем.1. Формула за пресметување на штетата што ја нанесувате односно инфлуенсот (war influence) што го правите, од еден удар:

И = ((Ч - 1) / 20 + 0.3) * ((С / 10) + 40) * К

И - инфлуенс (war influence)
С - сила (strength)
Ч - воен чин (military rank)
К - коефициентот на оружјетоС - сила (strength) - вашата сила, можете да ја видете на вашиот профил.

Ч - воен чин (military rank) е нивото на вашиот чин. На вашиот профил можете да видете каков воен чин имате вие, а редниот број односно нивото (rank level) на воениот чин можете да го видете во оваа табела:К - коефициент на оружјето. Oвој коефициент се базира врз ударната моќ (fire power) на вашето оружје. Еве како изгледа:Еве сега неколку примери со формулата за пресметување на инфлуенсот.
Земаме тројца играчи. Сите се чин 30 (Ч=30). Првиот играч е почетник и има 100 сила, вториот играч има 1000 сила, а третиот има 3000 сила. Еве го нивниот инфлуенс (И) без оружје (К=1):

Прв играч: И = ((30 - 1) / 20 + 0.3) * (( 100 / 10) + 40) * 1 = 1.75 * 50 = 87.5
Втор играч: И = ((30 - 1) / 20 + 0.3) * ((1000 / 10) + 40) * 1 = 1.75 * 140 = 245
Трет играч: И = ((30 - 1) / 20 + 0.3) * ((3000 / 10) + 40) * 1 = 1.75 * 340 = 595

Исто да земаме тројца играчи. Сите имаат 1000 сила (С=1000). Еден од нив никогаш не се борел (Ч=1), вториот е да кажеме 30 чин (Ч=30), а третиот е да речеме недостижниот најсилен чин во играта (Ч=62). Еве го нивниот инфлуенс без оружје (К=1):

Прв играч: И = ((1 - 1) / 20 + 0.3) * (( 1000 / 10) + 40) * 1 = 0.3 * 140 = 42
Втор играч: И = ((30 - 1) / 20 + 0.3) * ((1000 / 10) + 40) * 1 = 1.75 * 140 = 245
Трет играч: И = ((62 - 1) / 20 + 0.3) * ((1000 / 10) + 40) * 1 = 3.35 * 140 = 469

Од трите фактори што го одредуваат инфлуенсот, најмногу влијае силата.
Совет: Ако сакате малку побргу да напредувате со силата, можете да тренирате со вториот 50% бустер.
Повеќе во врска со тренирањето и силата ќе прочитате подолу во туторијалот.

Воените чинови имат помало влијание од силата, во инфлуенсот што го правите.
Во почетокот со воени чинови многу лесно се напреднува, додека понатаму отприлика по првите 20-30 чинови, е побавно.
Совет: Не се брзајте со напредувањето во чинот ако немате доволно приливи на средства. А и не ги трошете сите ваши пари, туку секогаш чувајте нешто настрана за некои поважни битки за Македонија.

Од споменативе три фактори, да се пресмета влијанието на оружјето е најлесно. Колкава е неговата ударна моќ, толку проценти ќе правите повеќе инфлуенс во споредба со инфлуенсот што би го правеле без оружје. Ова го имате и во табелата погоре за коефициентот на оружјето.Тренирање и сила

Со редовно тренирање и зголемување на силата, како што веќе знаете, значително ја зголемувате штетата што ја нанесувате во битките односно инфлуенсот (war influence).Силата што ја добивате при тренирање се пресметува на овој начин:
Основна сила од тренинг (5 сила) + сила од бустер (0.5 / 2.5 / 5 / 10 во зависност од бустерот) + сила од наградата за завршување на дневните задачи (1 сила) + сила од реферали* (0.5 со еден реферал, или 1 со два реферали)
*Referral - човек што се регистрирал во играта преку вас односно преку вашиот реферал линк

Еве како изгледа тоа во табела:Во табелата е даден пример за правење 250 сила, бидејќи на секои направени 250 сила се добива Super Soldier медал, а со него и бонус злато со кое би ги покриле дел од трошоците за бустери.

1. Кога штедите за нешто или немате многу пари, најдобра опција ви е тренирање со бесплатниот бустер бидејќи ќе ви стојат сите пари на располагање, а сепак не е голема разликата на пример помеѓу +50% бустерот и бесплатниот бустер (само 2 сила помалку).

2. Ако сакате пак да напреднувате со силата малку побргу, можете да тренирате со бустерот од +50% за 0.19 злато. Овој бустер е доста поисплатлив од другите два поскапи бустери (во однос цена/сила).
Погледнете во табелата за колку дена правите 250 сила со овој бустер и колку ќе ве чини тоа. Од ова согледувате дека со тренирање со овој бустер, приближно целиот трошок ќе го покривате со златото од Super Soldier медалот кој се добива на секои 250 сила. Овој бустер е добар избор ако сакате малку побргу да напредувате со вашата сила, а и не е скап.

3. Овој бустер (+100% за 1.49 злато) е најнеисплатлив, како што можете да забележите и според табелата, затоа никако не е препорачливо да се користи.
На пример имате 20 злато. Со тоа злато можете да тренирате 13 пати со овој бустер +100% (по 1.49 злато), а 105 пати со бустерот од +50% (по 0.19 злато). Откако ќе пресметате ќе видите дека за истата сума на злато, со бустерот од +50% (0.19 злато), добивате околу 6 пати повеќе сила, отколку со другиот бустер +100% (1.49 злато).

4. Овој бустер (+200% за 1.79 злато) е исто така многу скап и може да си го дозволат само оние кои имаат повеќе средства, а за другите не е препорачлив.
За иста количина на злато, со бустерот од +50% (0.19 злато) добивате приближно 5 пати повеќе сила отколку со бустерот од +200% (1.79 злато).

Не треба да ги занемарувате бонусите од рефералите. Покрај тоа што добивате бонуси во злато за напредувањето на вашите реферали, добивате и бонус сила при тренирањето. Затоа ако можете донесете еден или двајца играчи преку вашиот реферал линк за да ги добивате овие бонуси.Некои совети за ваш максимален придонес во битката

-Како што кажавме во претходниот туторијал за војување, секогаш пред да се борите отварајте го весникот на Министерството за Одбрана. Таму ќе најдете воени инструкции каде е најпотребно да се борите. Од голема важност е да се борите во тие битки што се приоритет. Во случај да нема артикал за тој ден во весникот на министерството за одбрана, тогаш борете се во битката што е наместена како Campaign of the day или пак во некоја друга битка каде е потребна помош.

-Како што веќе знаете можете да надополните од 100 до 500 здравје со храна, на секои 6 часа, во зависност од нивото на вашиот Town Center. Ова е препорачливо да го користите до максимум во поважните битки за Македонија. За да имате доволно храна и Q5 оружје за вакви денови, кога можете, штедете средства и не се трошете многу кога нема поважни битки.


Cyril of Macedon
Министерство за Образование (http://www.erepublik.com/en/article/-1-1574539/1/20)
Декември 2010

Туторијалот е последно променет на 28.06.2011Поважни линкови:

emacedonia.info - официјален форум на еМакедонија
(регистрирајте се со истото име како од играта)

#eMKD - официјална chat соба на еМакедонија

Државни институции:

Министерство за Образование - нивниот весник
Министерство за Здравство - нивниот весник
Црвен Крст на Македонија - нивниот весник
Министерство за Одбрана - нивниот весник
Министерство за Информирање - нивниот весник
Народна Банка на Македонија - нивниот весник
Министерство за Економија - нивниот весник
Министерство за Надворешни Работи - нивниот весник

 

Comments

Deni.BT
Deni.BT Day 1,108, 22:23

V+ S+
Корисно

kuzmanovski.nikolce
kuzmanovski.nikolce Day 1,109, 23:06

V + S + +
Конечно нешто добро

ZdravkoT
ZdravkoT Day 1,109, 23:24

so dva areferali i posledniot booster mislam deka e 16.5 mene tolku mi dade posledniot pat, ama nema veze, vote

Metodius Magnus
Metodius Magnus Day 1,109, 23:26

Успеа ли некој да најде пресметки за демиџ кој го нанесуваме? Ама точен. Приметив дека не зависи од нашето/неговото здравје, но зависи, покрај од нашето оружје и сила - и од неговите оружје и сила. Точна формула - мало сутра...

Ivan Vancho Makedonski
Ivan Vancho Makedonski Day 1,109, 23:40

убаво : )
глас и шаут

mac3donia
mac3donia Day 1,109, 00:22

odlicna statija vote

Maked0ner
Maked0ner Day 1,109, 00:49

глас

Hristijan Cvetanovski
Hristijan Cvetanovski Day 1,109, 01:13

глас!

PiLaV
PiLaV Day 1,109, 01:16

we want english : )

DonExo
DonExo Day 1,109, 01:20

v
use google translate for english : P

Don Igor
Don Igor Day 1,109, 01:31

bravo 😉

Koteska
Koteska Day 1,109, 02:42

Браво! гљас+

super : ) vote

makedonec 21
makedonec 21 Day 1,109, 03:47

e ova deca e najnpredno
http://ehesap.tr.cx/
ako sakate da vidite kolku influence pravite so eden udar....
p.s ova e na turski pa namestete go na eng za da razbirate 😉😉

PhoenixMK
PhoenixMK Day 1,109, 03:54

ВОУТ!

Mr.BubblesMKD
Mr.BubblesMKD Day 1,109, 05:40

V

BourbonKid
BourbonKid Day 1,109, 05:41

Глас! Стрпливо и внимателно напред, сепак финансиите се најограницен ресурс во оваа игра.

Cyril of Macedon
Cyril of Macedon Day 1,109, 05:43

@ZdravkoT
5 основни + 10 од четвртиот бустер + 1 од дневните задачи + 1 од двата реферали = 17 сила

@Metodius Magnus
Ваква поширока формула не сум сретнал. Па ако ти или некој друг дојде до неа, пишете ја и ќе ја вметнам во туторијалот.
Бидејќи секогаш противниците се на приближно рамниште како вашето, нема некои големи разлики. Само кога противникот поседува силно оружје, тогаш се забележува потешкотија во намалувањето на неговото здравје во битката.

@makedonec21
Па ова пресметува исто како по формулата што е пишана погоре. Ако ве мрзи да пресметате рачно, тогаш употребете ја таа алатка.

Evridika MK
Evridika MK Day 1,109, 05:47

Glas!

MacMKD
MacMKD Day 1,109, 06:10

Зарем е можно да се бориш без оружје иако имаш оружја во inventory ??? Ако може тогаш, баш би сакал да знам како? Поздрав

GhostMKD
GhostMKD Day 1,109, 06:22

Jas bev eden od tie sto preteraa vo borbata na Turrcija protiv Kipar so lecenjeto 😁, no sepak ova e dobra pouka i obajsnuvanje kako treba vo idnina. Prvo se zaletav i jas po chinovi ama eve nekoj PAMETEN (fala bogu) da kaze deka toa i bas nema nekoj efekt. Znaci deka poleka no sigurno se organizira igrata sto mene a veruvam i na povejketo igraci pod 20-ti lvl ni e mnogu vazno.
SMRT ili SLOBODA !!! More samo SLOBODA za MAKEDONIJA !

Cyril of Macedon
Cyril of Macedon Day 1,109, 06:35

@MacMKD
Можно е само ако ги донираш на друг акаунт (на пример во твојата организација), па потоа си ги враќаш. За жал нема опција да се бориш без оружје ако веќе имаш во инвентарот.

@GhostMKD
Па добро.. Сега знаеш. На место се биле твоите сомневања дека нема голем ефект тоа.

tazza G
tazza G Day 1,109, 06:50

v i s

Bojan._rnr
Bojan._rnr Day 1,109, 08:28

V !!!

фино. xD

Macedonian_Lion
Macedonian_Lion Day 1,109, 09:26

гљас

Kpakep4e
Kpakep4e Day 1,109, 09:33

good artikl:)

Valentin.M
Valentin.M Day 1,109, 09:45

v+s

Zlatko Todorovski
Zlatko Todorovski Day 1,109, 10:19

Voted 🙂

e Vladimir
e Vladimir Day 1,109, 10:55

v

mandanata
mandanata Day 1,109, 11:13

хехехе а зашто мулти акаунтите ти се заматени да не ги видиме ехехехе
иначе за другото фала супер е све воте и суб

Maced0n
Maced0n Day 1,109, 16:14

глас.

Fico87
Fico87 Day 1,109, 18:07

најбољи статија што ја имам читано задниве 20 дена !!!
Гласано!

Spase_Pekaro
Spase_Pekaro Day 1,109, 19:16

v

exitmk Day 1,110, 04:48

Comment deleted

Warmlion
Warmlion Day 1,110, 08:39

Формулата за щета е стара и грешна.

Cyril of Macedon
Cyril of Macedon Day 1,110, 16:41

@malion
Штом оваа "стара и грешна", ај кажи ни ја твојата "нова и негрешна" тогаш ? Хахах

Warmlion
Warmlion Day 1,111, 00:31

Намерете си я сами. Пробвай да сметнеш и ще видиш, че тази не е вярна

Cyril of Macedon
Cyril of Macedon Day 1,111, 05:24

Знаев дека ова ќе го кажеш, кога само од газот си вадиш хаха. Ти да си сметаш по твојата "вјарна", ние ќе си сметаме по оваа. Ај сега Фак офф.

goceodohrid
goceodohrid Day 1,123, 13:01

bravo Cyril of Macedon!konecno nesto vazno najdov!

ElMaqedonero
ElMaqedonero Day 1,154, 08:29

А кај да најдам реферален линк?

Ptolemaj od Alor
Ptolemaj od Alor Day 1,157, 03:02

По се изгледа дека формулата за инфлуенс не е точна.
Имам чин private со поени 43
Имам сила 93.
Се борев еднаш за да ја проверам формулата и ми даде инфлуенс 19 а по формулата
((43/50+0.4)*(92+100)/5+10)*1 = (1.26*38.4+10)*1 = 48.384
Ве молам објаснете???

Cyril of Macedon
Cyril of Macedon Day 1,157, 13:01

@ElMaqedonero
Community > Invite friends > Your personal invitation link - е твојот реферал линк, преку кој ако се регистрира некој и продолжи да игра, играта ти дава бонуси за тоа..

@Emil
Не се внесуваат поените на чинот, туку редниот број на твојот чин(односно rank level-от) кој можеш да го видиш во првата табела погоре.

Cyril of Macedon
Cyril of Macedon Day 1,157, 13:02

Инаку забележав дека има измени во формулата. Наскоро ќе биде update-иран туторијалот.

Ministerstvo za Obrazovanie
Ministerstvo za Obrazovanie Day 1,158, 19:44

Туторијалот е последно променет на 22.01.2011
Променета е формулата за пресметување на инфлуенсот и некои други помали измени.

Butikman
Butikman Day 1,212, 06:31

Значи татарчето беше во право 🙂

Cyril of Macedon
Cyril of Macedon Day 1,212, 16:43

@Butik
Пресмета пред 3 и нешто месеци која беше формулата ?

porucnik mamli
porucnik mamli Day 1,217, 09:10

bez buster mi dava koga 6 sila so buster 7.5 znaci razlikata e 1.5.

Stef40
Stef40 Day 1,250, 01:27

@porucnik mamli ne on ti dava i bez buster 7.5 ama so referali

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.