Politica externa - varianta dsalageanu

Day 441, 23:19 Published in Romania Romania by andyr

Dupa sarada electorala numita atat de pompos "Alegeri interne in eUGD" la care am asistat in ultimele zile, care ne-a intoxicat Top5-ul cu vreo 3-4 articole adresate doar unei cincimi din populatia Romaniei, se pare ca decizia forurilor superioare ale eUGD a fost ca dsalageanu sa fie candidatul la presedintie. De ce sarada electorala ? Foarte simplu - eUGD avea nevoie sa scape de imaginea de partid-monolit in care alegerile le fac doar 2-3-5 oameni care conteaza, restul fiind solicitati doar pe 5 si 25 ale lunii. Cum facem asta ? Simulam o dezbatere publica si democratica, stransa, in care cei doi candidati se gratuleaza reciproc si felicita strangadu-si mainile la final, supunandu-se vointei electoratului eUGDist. A fost insa cineva curios sa vada metoda de votare ? Tot ce trebuia sa introduceti acolo era numele din eRepublik. Altfel spus, daca eu vroiam sa votez in numele a 50 de membri din eUGD, puteam sa o fac fara nici o problema. De ce ar fi cineva atat de dezinteresat de conditiile in care se face votarea ? De ce n-ar face votarea pe forumul eUGD unde sunt inscrisi toti membrii si unde se pot verifica voturile ? Simplu, rezultatul era cunoscut inainte de a incepe.

Si fiindca dsalageanu este candidatul eUGD, primul meu instinct a fost sa vad impotriva a ce candidez; altfel spus, care ar fi ideile contracandidatului meu despre politica externa, punctul sau forte probabil in calitate de ex-MoFA.

Primul paragraf care mi-a atras atentia, intitulat "Expansiune teritoriala" se referea la regiunile eRomaniei in viitorul mandat. Si citez : "[cu exceptia regiunilor importante economic] Celelate regiuni ar trebui eliberate controlat iar tarile nou create ar trebui continute cu parghii adecvate si eficiente.". Asadar, ideea de expansiune teritoriala a posibilului viitor presedinte referitoare la unele teritorii romanesti este sa le eliberam. Adica sa le cedam.

Mi-am zis ca poate am inteles gresit - sa le cedam, dar pe bani (multi), sau in schimbul a ceva. Sau - am aflat in continuare - sa folosim parghiile "adecvate si eficiente" pentru a le controla. Si am ajuns la urmatorul paragraf, care imi da ca exemplu de parghie "adecvata si eficienta" un articol intitulat "Pacea de 100 de Gold", un articol care se refera la relatia cu Ungaria. Si aici am facut ochii mai mari decat la ultimele poze de la prezidentiale.

Dragi alegatori, ideea posibilului viitor presedinte si candidat al eUGD la alegerile prezidentiale este sa cedam actuala regiune pe care ne luptam de cateva saptamani, Southern Great Plain, pe 100 de Gold. Daca ati inteles si voi asta din articolul respectiv, ei bine, ati inteles gresit. Nu e vorba nici macar de 100 de Gold, pentru ca acei 100 de Gold vor fi reinvestiti in...licente de export pentru 10 companii unguresti. Asta e parghia economica, "adecvata si eficienta", care ne este propusa in schimbul cedarii unei regiuni extrem de importante economic si geo-strategic, aflate la granita cu Romania ? Infiintarea a 10 companii unguresti de raw materials in Romania (pe care, intre noi fie vorba, le pot inchide a doua zi) ?

Intrucat in articolul respectiv nu numai ca nu am gasit exemple de parghii economice, dar am aflat ca trebuie sa dam Southern Great Plainul Ungarie aproape gratis, am trecut la urmatorul, care are chiar un capitol special numit "Negocierile de pace cu Ungaria". Si din nou acea privire tampa (care nu ma caracterizeaza, ati ghicit) s-a asternut peste fata mea.

Ei bine, dragi alegatori, din acest articol aflam ca nu ar mai trebui sa cerem nici macar acei 100 de gold (sau cati ar mai fi ramas) pe Southern Great Plain, ci trebuie sa o OFERIM. GRATIS. Mai mult decat atat, ar urma ca ulterior, sa le oferim, tot GRATIS, celelalte regiuni. Si citam din acelasi articol al posibilului viitor presedinte al Romaniei : "Le dam o regiune (Southern Great Plain), le cerem sau nu niste gold (complet irelevant) si gata. ULTERIOR, cand Ungaria are o conducere mai pro-Romania, le putem face cadou toate celelate regiuni, FARA sa existe nici o presiune asupra noastra in acest sens." Fara gold, fara conditii, fara NAPuri, fara a ne gandi la amenintarea de a avea un aliat PEACE la granita cu Banatul, fara nimic. Le dam si gata. Cadou. Speechless.

Asadar, fraierilor care v-ati dat banii pe arme pentru cucerirea Ungariei, fraierilor care ati platit taxe luni de zile si ati generat miile de gold cheltuite pentru cucerirea Ungariei, fraierilor care ati luptat pana la ultima farama de wellness in Southern Great Plain saptamana trecuta, nu va faceti griji. Posibilul viitor presedinte si candidat din partea eUGD, dsalageanu, vegheaza pentru voi. Planul sau de pace cu Ungaria inseamna sa ofere gratis regiunile cucerite prin saptamani de munca, bani cheltuiti si arme consumate.

Iata deci viziunea candidatului eUGD despre cum ar trebui tratata pacea cu Ungaria, opinie mentionata si in articolul de candidatura. Imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca dsalageanu ar fi fost presedinte in acel moment - probabil Ungaria n-ar fi deschis SGPul (pentru ca l-ar fi avut deja), ci ar fi atacat direct Banatul. Si noi am fi fost nevoiti sa il cedam pentru a putea otine regiunile rusesti. Asta daca nu l-am fi cedat oricum, fiind considerat "neimportant economic".

Dupa cum puteti vedea si in reactiile din presa internationala, situatia intre ATLANTIS si PEACE este deosebit de tensionata. Lupta se duce pe toate planurile - politic, militar, economic si propagandistic. Sunt momente in care o decizie gresita poate schimba total balanta de putere dintre cele doua aliante. Nu cred ca este momentul in care sa alegem un presedinte cu viziuni iresponsabile, care promoveaza experimente pe regiuni in care s-au cheltuit mii de gold, arme si wellness. Alegerea este a noastra, responsabilitatea este a noastra, Romania este a noastra. Voi decideti daca incepand de maine - dupa cum spunea un cunoscut om din media - Romania va fi a lui.