Opinii despre relatia cu Ungaria si Rusia

Day 426, 05:39 Published in Romania Romania by dsalageanu


Dragi concetateni,

Dupa cum am putut citi in presa, Romania se afla in prezent in negocieri cu reprezentantii Ungariei si Rusiei in vederea stabilizarii relatiilor cu aceste tari/natiuni. In acest sens, consider ca este oportun sa imi prezint public opinile in acest sens INAINTE ca Romania sa decizii finale in aceste doua probleme. Nu am facut un secret pana acum din pozitia mea fata de Ungaria si Rusia, dar consider ca este important sa avem parte de o analiza serioasa a situatiei inainte sa luam decizii.

1. Romania

Dupa incheierea razboiului cu Rusia, Romania si-a consolidat imaginea de superputere a Lumii Noi, ingloband noi teritorii (regiunile Moscova, Black Earth, Northern, eliberate ostil de catre rusi de la norvegieni in timpul campaniei noastre, precum si regiunile Volga-Vyatka si Western Siberia, eliberate anterior de Rusia, cu acordul Norvegiei). Regiunea Western Siberia a devenit punctul central al strategie Romaniei de dezvoltare, fiind echipata cu spital si defence system Q5.

Odata cu aceste regiuni, Romania a mai "mostenit" si aprox 900 de cetateni, din care in prezent se mai regasesc aproximativ 700 pe teritoriul tarii.

2. Romania in contextul international

Lumea Noua a fost zguduita de operatiunile noastre in Rusia, reactiile internationale la adresa Romaniei (alimentate de propaganda romaneasca la care am luat direct parte) osciland, dincolo de discursurile oficiale intre teama si respect pe de o parte si groaza si panica pe de alta. In sensul acesta, propaganda noastra, combinata cu realizarile noastre militare si tactice, au semanat teama atat in randul inamicilor nostri, cat si in randul prietenilor nostri.

In media internationala veti gasi frecvent comment-uri (nu propagandistice, de la cetateni ai tarilor aliate) de genul "Romania has grown too powerful for its own good", "All countries who are friends with Romania are in fact afraid of it", etc.

Suntem atotputernici, ultrapericulosi, hiperagresivi si este doar o problema de "cand" nu de "daca" tavalugul romanesc se va indrepta asupra lor. Sigur, aceste opinii sunt departe de realitate, DAR sunt opinii reale. Asta este perceptia internationala asupra noastra. Este bine pentru ca ne asigura securitatea (ceea ce a fost tinta noastra), este rau pentru ca mobilizeaza resurse impotriva noastra si ne subtiaza suportul de care am putea beneficia.

Romania trebuie sa isi reaseze politica externa pe coordonate de responsabilitate si predictibilitate, pentru a ne reconfigura matricea de suport international, care pe viitor s-ar putea dovedi esentiala. Strategia noastra de politica externa a fost utila pentru ziua de ieri si poate si pentru ziua de azi, dar este depasita in contextul zilei de maine.

3. Relatia cu Ungaria

Dupa cum precizam intr-un articol anterior, Ungaria este o tara care a avut o crestere semnificativa a populatiei, are o problema cronica cu accesul la resurse si a fost foarte deranjata de campania noastra in Siberia datorita prezentei puternice a coloniilor maghiare in zona respectiva. Ca si consecinta, Ungaria a riscat o deteriorare serioasa a relatiilor cu Romania intervenind agresiv in conflict, incercand practic sa-si protejeze investitiile si sa-si pastreze o baza de aprovizionare cruciala pentru propria populatie.

Romania a avut capul pe umeri si nu a reactionat orgolios si agresiv, fapt care ar fi tarat Romania intr-un razboi greu si periculos. Celor care nu stiu acest amanunt, atacarea oricarei regiuni maghiare ar fi dus la activarea MPP-urilor Ungariei (cam cu tot PEACE-ul), MPP-uri care ar fi ramas active chiar si in cazul unor operatiuni ofensive ale Ungariei in acel razboi (teoretic, ne puteau ataca cu MPP-urile pana in Muntenia). Exact de ce nu aveam nevoie, in special considerand faptul ca nu avem absolut nici un obiectiv de atins printr-o asemenea operatiune.

Ulterior, am incercat focalizarea opiniei publice din cele doua tari spre o solutie tip castig-castig de incheiere a pacii, prin prezentarea proiectului PACEA DE 100 GOLD, care a aparut si intr-o varianta maghiara. Acel proiect nu a fost dus pana la capat din urmatoarele motive:
- PEACE planuia un atac asupra Romaniei, declansand chiar un RW in Western Siberia
- Se contura o crestere a tensiunilor militare dintre cele doua tari, tensiuni care au fost aplanate de iminenta schimbarii modulului de Trivia precum si de recentul scandal legat de exploit-urile de Gold, care vor afecta mult planurile ofensive asupra Romaniei.

4. Negocierile de pace cu Ungaria

Inainte sa ne apucam de negocieri cu cineva, trebuie in primul rand sa intelegem cu cine stam de vorba si sa clarificam ce anume dorim sa obtinem de la interlocutorii nostri. Ungaria nu este un monolit, ci o tara care, la fel ca si noi, are multe curente de opinie si multe forte politice care sa le reprezinte. La ultimele alegeri, Ungaria a trecut (ca si noi, ca si Italia si alte tari), printr-o schimbare de atitudine la varf. Moderatii condusi de Adam Zahovay au lasat loc ultranationalistilor reprezentati de hekkat, care nu s-au sfiit sa aiba o atitudine ostila si agresiva la adresa noastra. Hekkat este un catelus al PEACE, care are o opozitie destul de puternica in congres si care, pe timp de pace, s-ar fi ales cu un Impeachment de nu s-au fi vazut, norocul lui este ca ungurii sunt mai discreti si mai uniti, evitand sa-si spele rufele in public, mai ales in perioade atat de dificile.

In ceea ce priveste cel de-al doilea punct, este evident in interesul nostru sa ne normalizam relatia cu Ungaria, pentru a ne securiza frontul de vest. Nu vrem sa trebuiasca sa ii cucerim, nu vrem 1000 de maghiari stationati in Romania, nu avem nevoie de RW-uri aiurea si nu avem ce face cu nici una din regiunile lor. Am demonstrat tot ce era de demonstrat si ne-am atins toate obiectivele in acest sens.

Ok, cum abordam problema? In primul rand, trebuie sa obtinem o pace rapida, de pe pozitii de egalitate (in cel mai bun caz). Suntem cea mai puternica tara din acest joc si nu ne permitem nici sa negociem pe pe pozitii de inferioritate (sigur, nici sa intimidam aiurea nu este o idee buna) si nici sa facem multe concesii guvernului ultranationalist maghiar. Le dam o regiune (Southern Great Plain), le cerem sau nu niste gold (complet irelevant) si gata. ULTERIOR, cand Ungaria are o conducere mai pro-Romania, le putem face cadou toate celelate regiuni, FARA sa existe nici o presiune asupra noastra in acest sens.

Pe langa faptul ca am recompensa un guvern prietenos (nu unul ostil, pentru ca ulterior sa se traga concluzia ca o atitudine agresiva la adresa Romaniei aduce maxim de beneficii), o asemenea manevra ar fi un gest de mare forta (am dat teritoriile pentru ca am vrut si pentru ca stim ca nu ne poate ameninta nimeni, nu ca sa negociem o amarata de pace cu un stat minuscul), precum si o lovitura puternica de imagine pe plan international, care ne-ar deschide calea spre consolidare a relatiilor cu Italia (tara prietena a Ungariei) si cate si mai cate alte optiuni. Ma rog, intre noi fie vorba, o reducere a numarului de regiuni romanesti mai economiseste si combustibil la autobuzele alea electorale, care au ajuns sa ma cam irite...

In prezent, este o gresala ireparabila sa incheiem o pace generoasa sub administratia hekkat. In situatia in care Ungaria ar refuza incheierea unei paci generoase in schimbul regiunii lor cu grain high (SGP), Romania ar trebui sa mentina status-quo-ul si sa actioneze militar in defensiva in situatia in care Ungaria deschide noi regiuni sau razboaie de rezistenta. Ii batem crunt si pastram aceeasi oferta, pana cand incheiem pacea si se schimba guvernarea nationalista.

Nu putem avea o politica externa coerenta fara sa urmarim obiective specifice in politica interna a tarilor cu care avem relatii.

5. Problema rusa

Spre deosebire de Ungaria, tara cu care ne-am aflar permanent in dialog (mai rece, mai cald, mai in gluma, mai in serios, dar comunicarea a existat in permanenta), Rusia nu afost niciodata un partener de discutii. Cu Rusia nu avem nici ce discuta, nici CU CINE discuta, orice strategie in aceasta directie trebuie sa se bazeze pe actiuni unilaterale a Romaniei.

In prezent, Romania detine 5 regiuni originale ruse, din care 4 au apartinut de drept Norvegiei (care le-a pierdut din cauza noastra) - Black Earth, Northern si Moscova, si 2 care au apartinut statului rus, fiind eliberate anterior cu acordul Norvegiei - Volga-Vyatka si Western Siberia.

Este in interesul Romaniei sa elibereze o regiune rusa, pentru a determina un exod de populatie spre noua Rusie, fapt care ar detensiona situtia la nivel politic si ar scadea pericolul la adresa democratiei romanesti pe care o reprezinta aceasta populatie. Indiferent de declaratiile propagandistice, un asemenea exod ar avea loc cu siguranta, asa cum a avut loc si in regiunile maghiare dupa ce au fost cucerite. Tentatia "mamei Rusia" este mare, astfel am asigura un loc in care s-ar duce majoritatea banilor rusesti (sa nu uitam cei 1000 Gold pe care rusii i-au luat de la norvegieni in urma eliberarii celor 3 regiuni), in loc ca acestia sa finanteze RW-uri in Romania.

Considerand faptul ca regiunile Black Earth, Northern si Moscova sunt regiuni luate de la Norvegia, ca si consecinta directa a campaniei romanesti in regiune, consider ca este neetic sa cedam oricare din aceste regiuni Rusiei fara un acord explicit al unui guvern reprezentativ al Norvegiei. Daca Norvegia nu a putut pastra regiunile respective, le vom pastra noi, dar asta nu inseamna ca le putem face cadou oricui. Daca la acest lucru adaugam faptul ca Western Siberia iasa din discutie din motive evidente, singura regiune viabila ramane Volga-Vyatka.

Inceperea unui RW in Volga-Vyatka consider ca trebuie facuta unilateral, lasand apoi lucrurile sa-si urmeze cursul. Rusia se va reinfiinta in exact aceeasi componenta descrisa in joc (vezi RUSSIA), cu Creos presedinte si congresul respectiv. Daca vom face acest lucru inainte de alegerile pentru congres, cu siguranta vom declansa un val de mutari in Rusia, pentru ca vechii congresmani sa nu isi piarda scaunele, iar noii congresmani sa aiba sansa sa si le castige. Cu Rusia pe harta, ne asiguram ca ei sunt mult mai vulnerabili decat noi la orice tip de atac politic, balanta care in prezent este intoarsa in defavoarea noastra.

Rusia se va reinfiinta cu tot cu vechile MPP-uri, lucru care oricum nu ne deranjeaza cu nimic, dat fiind ca nu sunt active si nu ne pot ataca cu ele.

Problema Ungariei si a Rusiei este din multe puncte de vedere o problema comuna, datorita intersectiei liniilor de interese in ograda PEACE. Tratarea corespunzatoare a ambelor situatii ar readuce Romaniei atat securitate militara si politica, un suflu nou in politica externa precum si o multime de optiuni care pot fi speculate inteligent.

Urez mult succes autoritatilor Romaniei in urmarirea acestor obiective, daca le considera relevante si fezabile.

dsalageanu
Vicepresedinte eUGD
Ex-Ministru de Externe a Romaniei