Romania mea [viziune]

Day 439, 08:39 Published in Romania Romania by dsalageanu


Va sunt dator de mult timp cu acest articol. Dar, iata ca ocazia a venit. Dupa cum spunea dani36in articolul anterior, eUGD isi va nominaliza candidatul la presedintia Romaniei printr-o competitie interna. In acest sens, sunt mandru sa fiu alaturi de the_mihai in cursa pentru eControceni.

Consider acesta un gest de normalitate si de maturitate politica, gest care era de asteptat din partea celui mai mare partid al Lumii Noi.

Ca si prim pas intr-o noua candidatura la presedintia Romaniei, cred ca cel mai oportun loc de a incepe este chiar Romania. Cu siguranta fiecare dintre noi s-a intrebat, in repetate randuri, care este finalitatea acestui joc. Ce incercam sa construim impreuna? Ce rezultate trebuie sa aiba actiunile si eforturile noastre? Ce este “benefic” pentru noi ca tara, ca si jucatori, ca si comunitate?

Cred ca orice plan, idee, platforma politica sau judecata de valoare trebuie sa isi gaseasca fundamentul intr-o viziune coerenta asupra viitorului. Un lucru poate fi considerat bun sau rau, corect sau gresit, util sau inutil, oportun sau inoportun doar corelat cu un tel comun, cat-de-cat clarificat si impartasit cu privire la cum ar trebui sa arate tara in viitor.

Cum arata Romania mea?

Subtitlu: Drumul de la Uniunea Sovietica (varianta Gorbaciov) la SUA (varianta Clinton)

Cu riscul de a va plictisi sau de a-mi atrage critici pentru idealism sau optimism debordant, va voi prezenta succint viziunea mea despre Romania.

Romania a fost un actor puternic in istoria Lumii Noi. Suntem singurul imperiu care isi pastreaza inca vitalitatea, am avut permanent o politica expansionista, am ales sa ne folosim forta si capacitatea de organizare in detrimentul metodelor "soft". Diplomatia nostra a fost in primul rand o masinarie de propaganda si securitatea noastra nationala s-a bazat pe o groaza generalizata fata de capacitatile noastre militare.

In prezent, suntem asemanatori Uniunii Sovietice din RL. O Uniune Sovietica mai prospera, o Uniiune Sovietica democratica, dar la fel de intransigenta si orientata fatis catre propriile interese.

In viziunea mea, Romania se reaseaza pe noi coordonate de politica interna si externa, megand intr-o directie asemanatoare cu “imperialismul” american contemporan. Ok, o directie mai dura ca acesta, dar ideea este similara.

Ok, haideti sa o luam pe ran😛

1. Expansiune teritoriala (imperialism cu fata umana):

Expansiunea teritoriala a Romaniei s-a bazat pe un joc unilateral, care avea obiectivul de a acapara teritorii si de a ingloba noi tari in imperiul nostru. Avatajele noastre au fost acelea ca popoarele cucerite nu au mai avut capacitatea de a se reorganiza si refinanta, si chiar daca ar fi avut, agresiunea acestora era dispersata. De exemplu, rusilor le este mult mai dificil sa se organizeze impotriva noastra fara sa aiba o tara (nu au media lor, nu pot emite moneda, nu se pot organiza economic foarte usor etc) si daca ne ataca, probabil ca isi vor dispersa eforturile in multe regiuni (din care majoritatea nu au nici o valoare pentru noi).

Modelul alternativ de expansiune pe care il propun eu prevede pastrarea doar a regiunilor-cheie, cu valoare de utilitate (pe resurse, dar mai ales pe pozitie geo-strategica) pentru Romania. Celelate regiuni ar trebui eliberate controlat iar tarile nou create ar trebui continute cu parghii adecvate si eficiente.

Ce riscam?
Dupa cum spuneam, riscam sa avem inamici mai puternici, mai organizati, care sa ne atace mai concentrat acolo unde ne doare.

Ce castigam?
Daca jucam bine, poate lumea intreaga. Haideti sa va explic:

- Jucand in felul acesta, putem sa imbracam toate actiunile noastre intr-o puternica propaganda pozitivista: “Romania eliberatoare”, “Romania garanteaza pacea si stabilitatea”, “Romania declaseaza o invazie in zona Asiei de sud-est pentru a apara Pakistan-ul de agresiunea Iraniana”, “Romania considera nepermisa expansiunea Indoneziana pe 3 continente”, “Romania acuza Iran-Indonezia-Brazilia de subminarea suveranitatii popoarelot Lumii Noi si ameninta cu represalii militare”, etc, etc.

- Putem sa ne justificam o multime de operatiuni militare si politice mult mai eficient, care ar putea implica atat tari Peace cat si Atlantis. De exemplu, ca si exercitiu de imaginatie, sunt convins ca poporul Chinez ar accepta sa ne “imprumute” 2-3 regiuni in drumul nostru catre Iran, stiind ca le vom inapoia 6 dupa ce terminam. Evident, pastrand o regiune la granita cu Iran, pentru a putea declansa o invazie ulterioara, daca va fi cazul.

- Putem sa sa tinem sub control inamicii prin pargii economice, politice, de resurse, militare, etc. In articolul meu propuneam un model de pace in care Romania ar fi securizat relatiile cu Ungaria si ar fi crescut dependenta Ungariei de resursele romanesti, in timp ce Romania pastra exact aceleasi optiuni ca si in prezent. Mai mult, o relatie de genul acesta cu Ungaria poate ne-ar fi permis negocierea unui culoar de trecere spre Europa de Vest, evident cu inapoierea regiunilor imprumutate. In fond, daca avem granita cu Austria, Italia si Ungaria, nu este mai bine decat sa avem granita doar cu Ungaria? Nu avem mai multe optiuni, mai multe putere si mai multe avantaje de castigat in jocul geopolitic mondial?

Atentie, nu mizez nici pe recunostinta, nici pe bunavointa altor comunitati. Oamenii sunt in mare parte la fel peste tot, cred ce li se spune si fac ce considera ca este util pentru ei. Noi putem juca cu multa atentie combinatia intre manusa de catifea si pumnul de fier, astfel incat sa-i motivam sa ne sustina actiunile (chiar daca justificarea este cusuta cu ata alba) si respectiv sa ii descurajam sa fie agresivi la adresa noastra.

2. Imperialism economic

Piata Romaniei este o piata inchisa, orientata catre protejarea producatorilor autohtoni si descurajarea importurilor. Dupa reasezarea noului sistem de taxe, Romania trebuie sa se asigure de profitabilitatea companiilor autohtone, pentru a asigura sanatatea acestora. De ce? Ca sa avem o tona de patroni cu mii de gold prin conturi? Nu. Pentru a putea implementa urmatoarea strategie:

- Populatia Romaniei este avantajata de situatia in care preturile sunt mici si salariile mari, right? Sigur, in limitele profitabilitatii companiilor, altfel ar ramane fara job-uri, as creste preturile sau li s-ar diminua salariile. DACA in Romania companiile sunt profitabile DAR este dificil sa exporti, un program inteligent de politica economica ar incuraja investitori straini sa isi infiinteze companii in Romania. Acest lucru ar general concurenta si competitivitate (care este clar afectata de nivelul ridicat al taxelor de import), dar ar pastra profitul in interiorul tarii. Un nivel scazut al fiscalitatii interne are nevoie de o crestere a bazei de impozitare, lucru relativ usor de facut.

- O piata competitiva, care asigura preturi rezonabile si salarii cat de cat consistente, ar fi iarasi un produs vandabil pentru o politica externa inteligenta, de natura sa atraga imigranti din alte tari. Eu personal am primit destule mesaje de genul “what is it like living under the rule of Romania?” incat sa inteleg ca avantajul demografic poate veni atat din jucatori romani noi (dar aici pot spune ca sunt din ce in ce mai putin optimist), cat in special din jucatori existenti ale altor tari.

3. Imperialism militar

Armata Romana a ajuns o forta redutabila, capabila sa desfasoare misiuni complexe in orice colt al Lumii Noi. Sigur, orice forta armata in jocul acesta are un grad mare de depreciere, astfel incat trebuie sa muncim constant pentru a ne pastra nivelul competitiv. In acest sens, propun urmatoarele:

- Cuvantul cheie in ceea ce priveste doctrina noastra militara trebuie sa fie PROACTIVITATEA. Noi trebuie sa avem initiativa si sa declansam operatiunile, nu sa reactionam defensiv, reactiv la amenintari. In acest sens, consider ca Armata Romana trebuie sa se pregateasca pentru un rol pur ofensiv, ramanand ca strategia noastra defensiva sa se bazeze pe dotarea Q5 a regiunilor si pe avantajul demografic, dublat si de o buna informare si pregatire a populatiei.

- Este clar ca nu ne putem permite sa ducem o politica militara ofensiva bazandu-ne pe tancuri, nu avem atata Gold si nici nu putem produce. Astfel incat este relativ clar ca Armata trebuie sa marseze tot pe avantajul demografic. Tavitav a prezentat in urma cu mult timp viziunea sa despre “Armata de 300 de colonei”. Viziunea mea nu este mult diferita: o armata mobila de 500 de soldati, capabila de actiuni ofensive in exteriorul tarii. Detalii vom oferi in campania “oficiala” 🙂

- Dupa cum afirma si newcx7, o Armata care devine autarhica, ingloband din ce in ce mai multe firme de tot felul, incepe sa aduca prejudicii economiei nationale. Atata timp cat 57% dintre romani considera ca razboiul este cea mai distractiva componenta a acestui joc, este clar ca nu ne permitem ca 500 de oameni activi si prductivi sa lipseasca din economia nationala. In acest sens, imi propun limitarea firmelor unitatilor militare la weapons si iron si limitarea numarului de soldati care muncesc la firme de “1 ron” la 33% in orice moment din timp. Aceasta reglare se va face utilizand parghii “de dreapta”, adica rascumpararea de catre stat a firmelor unitatilor si privatizarea acestora, achizitii publice de arme din piata pentru a completa stocul strategic produs de unitati, etc.

- Revenind la proactivitate, consider ca strategia de asigurare a securitatii aliatilor nostri trebuie sa urmeze complet alt drum ca pana in prezent. Consider ca este o optiune proasta sa reactionam in forta, trimitand soldati in apararea aliatilor, datorita faptului ca acest gen de actiuni ne face foarte vulnerabili la tactici de diversiune. Trebuie sa privim cu suspiciune orice gen de actiune indreptata impotriva aliatilor nostri, pentru ca ar putea reprezenta o capcana intinsa noua (oricum noi suntem “premiul cel mare” al PEACE). Strategia noastra trebuie sa fie un raspuns imediat moderat si prudent, urmat de un “retaliation strike” masiv, indreptat impotriva celor care au atentat la siguranta aliatilor nostri. De exemplu, dragii de rusi probabil considera ca nu le mai putem face mult rau dupa ce le-am luat tara. Ei bine, se inseala, atacul asupra Norvegiei nu a dislocat masiv populatie in Norvegia (ne-am facut treaba, atat cat am promis), dar va atrage un raspuns foarte dureros din partea Romaniei. Probabil in urmatorul mandat al unui presedinte eUGD.


Am acuperit cam 60% din lucrurile pe care doream sa le transmit, dar consider ca lungirea acestui articol ar ucide chiar si bunavointa cetatenilor activi si interesati de opiniile mele. Va multumesc pentru rabdare si astept feedback-ul pe ce am prezentat pana in acest moment. De asemenea, va stau cu placere la dispozitie pentru discutii pe temele pe care nu am avut inca timp sa le abordez.

Cu celelate teme voi reveni intr-un articol ulterior.

Multumesc 🙂

dsalageanu
Vicepresedinte eUGD
Candidat la nominalizarea pentru Presedintia Romaniei din partea eUGD