Kezdők márpedig vannak

Day 4,846, 05:22 Published in Hungary Hungary by Defender of Ascalon

Újoncok, köztünk járnak.....
...........

Üdv a Kezdőknek és Újrakezdőknek!A cikk baromi hosszú

Azt feltételezem, hogy rajtam kívül mások is találkoznak újoncokkal, újrakezdőkkel, akik vagy kíváncsiságból, vagy véletlenül ide keveredtek, esetleg visszanéznek sok év után, és minden annyira más, hogy kissé elveszettként bolyonganak ebben az izében.

Régebben is előfordult, ma már egészen divatossá fejlődött az újoncok "menekülj innen!", "fuss!", "igazából azt tanácsolom, most kell abbahagyni!" jellegű üdvözlése. Van, aki szerint ez így helyes (miközben ő esetleg már 6-700-as szintű), más csak nem szereti az újoncokat, akad, akit régi önmagára emlékezteti, még az is lehetséges, hogy néhányan puszta szánalomból hajtanák el az ifjakat. Eközben hivatkoznak arra, hogy ők már függők, és nem is veszik komolyan (ezek egy mondaton belül), és ők csak jót akarnak az ismeretlennek.

De miért ne tapasztalhatná meg az újonc, akár 2-3 hét alatt azt, hogy érdemes-e ide időt/energiát szánni - vagy sem?
De miért ne adnánk meg neki az esélyt, némi segítséget, hogy ő maga eldönthesse, azt kapja-e itt, amit vár, vagy sem?
De miért egy 10-12 éves regisztrált játékos mondja meg, hogy egy újoncnak hogyan kell látnia, érezni, Uram bocsá' felnőnie?

Ezért dobtuk össze ezt a cikket néhányan (köszönet a KD-s srácoknak)

Kedves újonc/visszatérő játékos!

A cikk neked szól, nem az öreg, tapasztalt arcoknak, ők majd a kommentzónában megírhatják, mi egyebet tanácsolnak. Ha lesz kedvük, és/vagy bátorságuk.Elsődleges tanácsok

Egy - nagyjából rendben lévő - tutorial: https://erepublik-tutorial.webnode.hu/

Az első és legfontosabb, hogy RL pénzt ne költs a játékra!
Totálisan értelmetlen, még erősebb játékosoknál is kérdéses.

Take it easy! Ez csak egy játék.
Nem a RL leképezése, nem egy tesztlabor - ha olykor úgy is viselkedik. Ez egy játék, sokféle játékossal, akik játszanak, mindenki úgy, ahogyan tud és akar. A RL gondokat érdemes kint hagyni, néha nehéz, nem is törvényszerű ez, barátfalon a RL témák elférnek, ameddig felnőttként - ha olykor humorral is - viszonyulnak hozzá a résztvevők.

Próbáld elkerülni az idiótákat, a trollokból a humortalan fajtát, a kötekedőket! Ne végy magadra semmi sértést, olyasmit, hogy kinek a fake-je vagy, RL milyen a pártszimpátiád, világlátásod, vallásod. Egyelőre talán érdemes nem belépni semmilyen pártba. Sokan ez alapján megítélnek, aztán a kommentwarokban, ahol adott esetben nyíltan leírsz valamit, legyőznek az erepes rutinjukkal, nem érdemes ebbe belemenni.

A goldokat, ingame pénzt, amit kapsz, őrizd meg, ha bármi segítség kell, századfalra írd ki, vagyunk itt páran, akik tudunk segíteni. Fegyverrel, kis pénzzel (nem kell visszaadni), kajával, ha kifogysz, ötletekkel.Karakterfejlesztés

Nagyon fontos tudni, hogy az elmúlt több, mint egy évtizedben nem nullázták a karakterek előrehaladását. Ennek értelmében egy friss regisztráció évtizedes lemaradásban van. Ennek egy része, kerek-perec: behozhatatlan hátrány. Jobb ezt az elején tisztán látni. A játék több aspektusában is utolérhetetlenül elhúztak a - főleg pénzköltő - nagyok.

DE!

De ez nem mindig valódi hátrány. A nagyok egyfajta csapdában vannak, nem ritkán a karakterük irányítja őket (a lét határozza meg a tudatot). Egy újonc nyitott szemmel járhat, kissé kívülállóként, akit nem zavarnak meg (össze) évtizedes ellentétek, ármányok, viszályok. Találhat más értelmet, mint azok, amiket már a régiek is unnak.

Némelyek azt szokták ajánlani, ha bele akarsz ugrani a hard core harci részbe, akkor keress egy erős karaktert. Én nem ajánlom a karaktervásárlást - minek költenél rá pénzt? Vannak ugyanakkor halott karakterek, némi érdeklődés és ismerkedés után bizonyára lehet találni "felhasználható" accountokat. Igaz, ezzel elvész a SAJÁT karakter élménye. Ez fontos.

Kétféle harc van: földi és légi.
A földi ütés nagysága az erő és a rang matekos képletéből adódik. A nagy tankokkal itt nem lehet versenyezni, hiába a divíziók illúziója. Tapasztalni fogod, ez tényszerű. Rangpont-növekedések után némi pénzt kapsz, ezt a True Patriot medálod jelzi, ott is látod, mikor lépsz szinte, hol állsz, kiszámíthatod, mikor jön a pénz. A légi harcban már több fantázia van (de nem jár érte pénz). Ott is messze van a top, de a hátrány, ha nem is ledolgozható, de halványítható. Nem is egy olyan fiatal repülős van ma itt, aki a régieket leelőzve sikeres ezen a pályán, olyat is találni, akinek konkrétan azt javasolták, hogy lépjen le. Nem tette, a közösség számára hasznos, okos játékossá vált, értékes, személyében érdekes embert ismertünk meg.
A légi harc minden csata 4-8-12. köre. Érdemes figyelni, és oda ütni, ahol elkél a segítség (fejlődés tekintetében indifferens, hogy magyar vagy szövetséges csata)

A csataoldal kacifántos, ki fogod ismerni, szűrőzni lehet a csatafajtákra. A régi öregek nehezen szokták/tuk meg, a régi rendszer jobb volt, ez csak körülményesebb.

Földi harcban minél jobb minőségű fegyverrel harcolj, ezt majd kimatekozod egy idő után. Légi fegyvert ne vegyél, nem éri meg. Senkinek.
Ami nem harc és nem politika

Ha fejlesztésre adod a fejed (cégek, edzőtermek) - csak akciók idején tedd. Az edzőtermeket azért érdemes felhúzni, mert ha mind fullon van, akkor a földi sebzésed is javul kicsit, a messzi távolban pedig ráadásul ingyenessé is válnak (200. szint)

Amint beadja a küldetést, írj 3 cikket, a tartalmának legyen köze az eRepublikhoz, különben törlik, a 3 cikk alatt szerezz 25-25 kommentet. A magyar újságolvasók kedvelik az előnyös külsejű hölgyek képeit a cikkekben, arra figyelj, hogy a szerverek az USA-ban vannak, így a fedetlen kebel is tilos már, az egyebeket nem is említve.

Adj avatárt a karakterednek, ha valami speciálisat szeretnél, vannak itt ügyes kollégák, akik photoshoppolnak neked ingyen.

Vegyél fel 100 embert barátnak, legegyszerűbb, ha a "My Country" menüben "Society" fülön rálesel, ki van online, elküldöd neki a barátfelkérést, és kész.

Amikor vannak állami/század/magán kaja/fegyver osztások, mindig jelentkezz, nem szégyen, nagy gazdagok is megteszik.

Ha még nincs munkaadód, válassz egyet a munkapiacon - dolgozz minden nap.
Válassz egy - bármelyik - régiót, telepedj le. Érdemes olyat, ahol sokat tartózkodsz - bónuszok járnak, ezt az adott régiónál megnézheted.

Amint van annyi pénzed, nézd végig a piacokat, vedd meg a legolcsóbb Q1 házat, aktiváld (adni fog neked 7 túlóra lehetőséget, jó pénz, nyereség). Nyugodtan válassz a legolcsóbb piacról, nem biztos, hogy a magyar az (külföldi piacon vásárláshoz oda kell utaznod - Travel menüpont). Amint van Q1 házad, kapcsolt be. Amint összejön 24 órád, dolgozd le túlórában.

Nagy cégparkot építeni nem érdemes, a gigászi Krőzusoknak sem igazán éri meg. Ha mégis ebbe vágnál bele, akkor a cégeket (holding) érdemes elvinni jó bónuszú orosz területre, ha ebben segítségre lenne szükséged, írj a századfalra, vannak jártasak ebben a témában.Napi teendők

Minden nap kell edzeni, dolgozni - kapsz érte jutalmat.
Minden nap csináld meg a napi parancsot (DO) - kapsz érte jutalmat. Ezt a századfalon láthatod. 25 kill-t jelent.
Kedd reggel 9-kor van hétváltás, az elütött (leharcolt) energiádért ún. presztízs pontokat kapsz, amit a főoldalon tudsz követni, bizonyos értékeknél jutalmat kapsz, ne feledd felvenni, gyorsabban töltődsz.Közösségi játék

A többi század nevében is mondhatom: szívesen segítünk. Mentorra igazán már nincs úgy szükség, mint régen volt, ugyanakkor nem könnyű ma kezdőnek lenni. Elrohantak a nagy tankok, ez mára már nagy mértékben P2W játékká vált. Muszáj találni valamit, ami elég érdekes ahhoz, hogy itt tartson. A századok erre jó terepek, látni fogod. Már nincsenek reguláris és irreg századok, nincsenek közös ütések, szigorú zsoldrendszer.

Válassz egyet. Mindnek története van, kiragadok néhányat:

Székely Légió - határon túli magyarok tradicionális százada, régi, megbecsült játékosokkal.
Dózsa Század, Magyar Légió, Turul Század, Fekete Sereg, Hungarian Elit Unit, Kartell, Bethlen, Nemzeti Gárda, Killer Rabbits, Zrínyi-Teller, Nemzetőrök, Kurucsereg, Csontbrigád, Horhy, és a többiek - szintén régi csapatok, megbízható vezetőkkel.

Kiemelem a Megyer-B.A.K.M.Z és a Kárpát Dandár századokat. Nem a többi elő helyezve, inkább azért, mert ez a kettő specifikusan - kicsit - eltér a többitől. A Megyer század, immáron klasszikusan, a repülősök csapata, jó programokkal segítve a kicsiket, új és régi játékosokkal, akik a régi erepubliknak is emblematikus arcai voltak, és ma is meghatározók.

A mi századunk a Kárpát Dandár, több század egyesülésével jött létre, még ma is a legnagyobb létszámú század, elit század egy századok közötti versenyen elért jutalmunk miatt, így sok részletben nagy a szabadságunk.

A század-chat elég kihalt, nekem is csak havonta 1-2x jut eszembe felnyitni.
Vannak chat-szobák, ezekről közlönyökben (kritika: amikor éppen megjelennek) olvashatsz, vagy századfalon.
Közös ütések nagyon régen nincsenek, mindenki megy a maga feje után, meglehet, ez a játék hibája, vagy mi lustultunk el ennyire. Igény sem volt rá az utóbbi időkben, tapasztalni fogod, megkopott a társaság, legtöbben nem szeretik, ha más mondja meg nekik, hogy mikor és hová üssenek. Nem adtuk fel, csak a lelkesedés tört meg kissé. Osztások szoktak lenni, a Kárpát Dandárban Joz76, Cornel Klein és Haszontalan Pkrusi cikkezik róla ilyenkor.

Az országfalat érdemes olvasni, és az ott olvasottakat a helyükön kezelni. Ezt más nemzetek állampolgárai nem látják, következésképp sajnos a nem magyar állampolgárságú magyar játékosok sem. hosszú ideje itt történik a mindenkori kormányok részéről az információ átadása, prioritások közlése.

Hamarosan lesz ismét Kongresszusunk, annak munkájáról ciklus végén a Házelnök ad tájékoztatást, a konga körlevél publikálásával.

Olvass cikkeket. Régieket is. Hasznosak (pl. kisborok technikai tutorialjai), viccesek (HUapk, Vadas és mások tollából), irodalmiak (Montaigne), műveltetőek (Tomi_ur), vagy éppen tanulságosak (ilyen is van). Cikkek alatti kommentekből olykor jobban megismerhetők a játékosok, mint azt hinnék. Üres időkben egy újoncnak kifejezetten érdemes és érdekes lehet.Politikai modul

Látni fogod, hogy világszínvonalon pörög a politika, durva árkokat ástunk itt közösen valamennyien, sokan nem válogatnak az eszközökben. eMagyarország történelme igen gazdag, fordult itt párszor a világ. Próbálj egy ideig távol maradni, csak olvasni a politikában, nem egyszerű kiigazodni, semmi nem fekete vagy fehér, sokan manipulálnak, sokan bármit megtesznek a hatalomért. Majd kiismered magad.

Olvass, figyelj, kövesd a vitákat addig, amíg nem túl fárasztóak, személyeskedőek, öncélúak és önismétlők. Ha már találtál szimpatikus arcokat, akkor lépj be egy pártba, segíts nekik a véleményeddel, olykor az építő kritikákkal, vélemény-ütköztetésekkel. Ki is léphet, vagy éppen majd vissza. Szabadon. Beszélgess, alakíts ki véleményt, szavazz.Végszó


Ha bármi kimaradt, és a tutorialban sincs, kérdezz nyugodtan a századfalon vagy itt a kommentzónában, vagy a friss barátoktól. Az én meglátásom szerint sok érdekes ember van itt, akikkel lehet dumálni, akik néha egészen másképp látnak dolgokat, sőt, akiktől tanulni is lehet. Olyan ez, mint más közösségek. Van olyan játékos, akivel évközben marjuk a másikat, karácsonykor meg üdvözöltük egymás családját és békés ünnepet kívántunk egymásnak.

Ha elfogy a kajád, írj ki a századfalra, mi is szoktunk osztást is tartani (Dandárban főleg Joz76).

...

Ha végül mégis úgy érzed, nem ez a te világod - teljesen elfogadható válasz. Minket legtöbbünket a barátok tartanak itt. Ha a logoutot választod - ne küldj vissza semmit, se pénzt, se aranyat, se kaját, se semmit. Remélem, nem következik ez be, de ha mégis, akkor nézz körül, és küldd el a cuccot egy másik kezdőnek, hálás lesz érte.Jó játékot, kitartás!
Tisztelettel,
DoA