[Unionin muurimuseo] Näin rikastut!

Day 3,192, 10:03 Published in Finland Finland by Otus Leucotis


Marraskuussa 2012 Ruben Lagus käynnisti kirjoituskilpailun sanoilla "Kirjoita se artikkeli, jonka olet jo pitkään halunnut tehdä ja osallistu". Minua ei kuitenkaan kisassa nähty, sillä osallistumiseni kaatui varsin merkittävään virheeseen. Nimittäin valitsin aiheekseni silloin vasta pari kuukautta sitten tapahtuneen kassavarkauden. Lähdemateriaalia oli luonnollisesti tulvaksi saakka, mutta aiheen kiehtovuuden vuoksi kahlasin kaikki asiaan liittyvät foorumiviestit, artikkelit ja käsiini saamani irc-logit läpi vain parissa päivässä. Ja se kiehtovuus olikin avainongelmanani. Ratkaisemattoman kassavarkauden aiheuttamat haavat yhteisössä vallinneeseen yleiseen luottamukseen olivat vasta arpeutuneet ja nyt olin repimässä niitä taas auki.

Niinpä kun kursorini leijui Publish-painikkeen yllä, tein päätöksen, että työrauha on itselleni kirjoituskilpailun voittoa tärkeämpää. Viskasin artikkelin tekstitiedostona Firefoxin AppData-kansion syövereihin, ja sinne se jäi pölyttymään muiden julkaisukelvottomien tuotosteni joukkohautaan. Aina ei voi onnistua.

Kirjoituskilpailu päättyi Zaken voittoon. Ruben kuoli, haudattiin, ja nousi kolmantena päivänä ylös Cendorrina. Foorumi kuoli 2013, ja eliitistäkään ei ole kuulunut pitkään aikaan mitään. Artikkelin avainhenkilöistä eSuomen politiikkaan vaikuttaa enää vain minä ja C-mies.

Tämä onkin yksi syy siihen, miksi kaivoin lähes neljä vuotta pölyttyneen artikkelin esiin ja ryhdyin editoimaan vanhentuneita kohtia. Siinä missä neljä vuotta sitten tämä artikkeli olisi aiheuttanut melkoisella todennäköisyydellä aloituskuvan mukaisen valtaisan pastamyrskyn, nyt kommentteja tuskin tulee kahtakymmentä enempää. Tai ainakin toivon niin. Näin toinen jalka eHaudassa ei enää jaksa suuria väittelyitä, joten olisi edes jotain hyötyä tästä eSuomen nykytilasta.

Tämä artikkeli on näillä näkymin toiseksi viimeinen osa Unionin keväällä alkanutta artikkelisarjaa, joka on käynyt läpi historiallisia tapahtumia paljastaen välillä hauskojakin yksityiskohtia historian hämäristä. Toki sarja saattaa saada jatkoa, jos inspiraatio iskee yllättäen.

Edelliset osat:
[Unionin muurimuseo] 5.2. tulee, oletko valmis?
A day in history - when EDEN intervened in presidential elections
[Unioni] Katsaus valtion taloustilanteeseen - ainakin melkein
[Unionin muurimuseo] Presidentin normipäivä
[Unionin muurimuseo] Latezkin kassavarkaus
[Unionin muurimuseo] Hallituksen virkistysmatka Viroon



Lyhyesti kassavarkauksien historiasta

eSuomi kohahti, kun toukokuussa 2012 valtaan nousi Latezki - ensimmäinen presidentti Anonyymit Herrasmiehet -puolueesta. Osa pelaajista odotti Latezkin hoitavan tehtävänsä hyvin, ja näin puhdistavan AH:n maineen, kun taas osa pelkäsi Latezkin haluavan pelkkää pahaa eSuomelle. Kun kautta oli kulunut noin 24 tuntia, valtion rahat oli varastettu, virkakieltokeskustelu aloitettu ja läpimenevä impeach käynnissä. Valtion lopullisiksi tappioiksi jäi 2,1 miljoonaa markkaa. Omien sanojensa mukaan Latezki varasti myös valtion kirjanpidon ulkopuolisia rahoja usean miljoonan markan edestä, mutta niistä ei koskaan saatu tietoa.

Saman vuoden toukokuussa Cendorr, hupiministereistä parhain, hankki itselleen ikuisen virkakiellon varastamalla 300 000 markkaa valtion organisaatiolta. Rahat kuitenkin saatiin takaisin parin kuukauden päästä kaksinkertaisena navakan kaakkoistuulen ansiosta.

Ei kahta ilman kolmatta - tämä huomattiin elokuun puolivälissä, kun kassasta katosi jälleen kerran rahaa. Tämä varkaus oli kuitenkin monimutkaisempi, suurempi, ja ennen kaikkea salaperäisempi. Hallitukset eivät ole vieläkään syystä tai toisesta julkaisseet yhtä kattavaa tietopakettia varkaudesta, vaan informaatio on jakautunut satoihin foorumiviesteihin, tuhansiin irc-riveihin ja useisiin artikkeleihin. Tämän artikkelin tarkoitus onkin nyt olla tuo kattava tietopaketti, kun kerran laiskat tiedotusministerit (kuten esimerkiksi allekirjoittanut) eivät sellaista ikinä jaksaneet tehdä. Hallusinoivaa vuohta ei sovi hoputtaa, mutta neljä vuotta menee jo vähän yli.



Voidaan myös sanoa, että tämän artikkelin myöhästyminen on vakava virhe. Elokuun 2012 tapahtumista ei nimittäin otettu opiksi, vaan kassaan on päästy kajoamaan vielä kolme kertaa.

Maaliskuussa 2013 None ”jäädytti” valtion varat toimittuaan edeltävän kuukauden valtiovarainministerinä. Motiivina Nonella oli epäluottamus vastavalittuun WP Attakiin, joka oli aloittamassa ”diktatuuriaan”. None tuomittiin pikavauhtia toistaiseksi voimassa olevaan virkakieltoon kassavarkaudesta, josta hänet viisi kuukautta myöhemmin päästettiin ehdonalaiseen. Ehdonalaisessa None sitten viihtyikin aina talveen 2015, jolloin virkakiellot, ehdonalaiset ja muut foorumipäätökset lakkautettiin. Nonen takavarikoimat rahat saatiin kuukauden jäädytyksen jälkeen takaisin, mutta valtion vahingoksi jäi 50-200k markan valuuttakauppatappiot.

Lokakuussa 2013 mentiin jälleen metsään. Presidentiksi äänestettiin Seppokumpu/Seppo Koski, joka enemmän tai vähemmän yllättäen varasti kassan (noin 1,1M) kautensa puolivälissä. Ei taida kenelläkään olla miestä ikävä, mutta pojot kuitenkin yhdestä historian ovelimmista tempuista: Seppo nimittäin jakoi julkisesti varastamistaan rahoista noin puolet, ja sai näin suuren kansanosan tuen – puhuttiinpa jopa veronpalautuksesta. Seppo potkittiin virastaan, mutta yrityksistä huolimatta virkakieltoon häntä ei koskaan saatu asetettua.

Hauskana lisähuomiona mainittakoon, että Sepon impeachin myötä presidentiksi nousi ehdonalaisessa ollut None. None kuitenkin hoiti lyhyen kautensa ilman ongelmia.

Kassavarkaudeksi voidaan luokitella ehkä myös Cendorrin nousu diktaattoriksi syyskuussa 2015. Cendorr sai saaliikseen treasuryssa lojuneet 542 000 markkaa sekä organisaatioille unohtuneita rahoja noin 192 000 markkaa.

Mutta tosiaan, palataan nyt elokuuhun 2012.


Milloin?

Kassavarkaus tapahtui silloisen valtiovarainministeri Nonen julkaisemien kuvankaappausten mukaan 14. elokuuta noin kello 15:30. Mielenkiintoisinta ajassa on se, että eSuomi erosi samoihin aikoihin EDEN-liittoumasta. Varkautta ei kuitenkaan huomattu saman tien, toisin kuin Latezkin tapauksessa, vaan tieto asiasta levisi hiljalleen. Kaikki tapahtui tämän aikajanan mukaisesti:

14.08.2012, 17:18 - Suomi eroaa EDEN-liittoumasta
14.08.2012, 21:40 - Oikeuskansleri Seppokumpu kertoo Kansallinen Turvallisuus -osiolla eduskunnalle, että "Valtion omaisuutta on todennäköisesti kavallettu".
14.08.2012, 23:03 - Valtiovarainministeri None kertoo asiasta yksityisellä irc-kanavalla Cendorrille ja alealle.
15.08.2012, 18:33 - Cendorr kertoo kassavarkaudesta #erepublik.fi-kanavalla.
17.08.2012, 23:14 - Oikeuskansleri Seppokumpu ehdottaa eduskunnan salaisen keskustelun julkistamista.
20.08.2012, 17:51 - Presidentti Zacharia Raven kertoo artikkelissaan kassavarkaudesta.
23.08.2012, 13:25 - A.R Ray aloittaa foorumin yleisellä osiolla keskustelun kassavarkaudesta.
23.08.2012, 16:54 - TuuttiTonttu tekee englanninkielisen artikkelin kassavarkaudesta.
24.08.2012, 11:14 - Eduskunnan keskustelu kassavarkaudesta muutetaan julkiseksi.





Kuinka paljon rahaa varastettiin?

Kuinka paljon sitä rahaa sitten oikein varastettiin - kysymys, joka on helpoiten selvitettävissä. Tai ainakin pitäisi olla. Tarkkaa summaa ei kuitenkaan ikinä kerrottu, sillä ilmeisesti valtion kirjanpito oli elokuussa niin heikolla mallilla, että arviot varastetusta omaisuudesta annettiin satojen kultien ja satojen tuhansien markkojen tarkkuudella.

Julkisuuteen tulleita arvioita:
Arvio oikeuskansleri Seppokummulta (14.08.2012): Yli tuhat kultaa
Arvio valtiovarainministeri Nonelta (14.08.2012): 1200g ja 110 000 markkaa
Arvio presidentti Zacharia Ravenin ticketissä (15.08.2012): Ainakin 1200 kultaa ja 1 099 651 markkaa
Arvio yleisasiantuntija Cendorrilta (15.08.2012): 1300 kultaa
Kolme viimeistä arvioita eivät kuitenkaan saaneet kovin suurta huomioita yleisöltä, ja seuraavien vuosien aikana keskusteluissa onkin puhuttu yleisesti tonnista kultaa.

Vaikka kirjanpito olikin syystä tai toisesta elokuussa puutteellinen, voidaan sieltäkin laskea arvio menetetystä omaisuudesta seuraavalla kaavalla:
"Rahat Fettiksen kauden jälkeen" + "Zacharia Ravenin kauden tulot" - "Zacharia Ravenin kauden menot" - "Rahat Zacharia Ravenin kauden jälkeen"

Luvuiksi muutettuna tuo siis näyttää tältä:
Markat = 2 707 573 + 1 091 990 - 551 763 - 95 0934 = 2 296 866 FIM
Kullat = 1544,09 - 489 = 1055,09 G

Toki tuossa pitää huomioida, että ei ole tietoja Monetary Marketin toiminnasta elokuussa, ja että Arms & Ammunition Depot II FI-organisaation tiedot puuttuvat heinäkuun kirjanpidosta.

Koska varkauden yhteydessä kulta muutettiin markoiksi suhteella 1g-1000cc, kokonaissummaksi tuli 3 351 956 markkaa. Eli rahaa katosi ilmeisesti miljoonan verran enemmän kuin suurinkaan julkisuuteen tullut arvio antoi olettaa. Tai sitten kirjanpito heittää miljoonalla.


Miten rahat sitten siirrettiin?


Valtiovarainministeri Nonen kuvasta näkyy, että kulta muutettiin markoiksi suhteella 1G=1000cc. Kuvasta voi myös laskea varkaushetken - kuva on otettu 14.08.2012 22:17:54

Koska eRepublik sallii vain 10g tienestit per pelitili, on kulta ollut aina kassavarkaiden ongelma, mutta kuitenkin erittäin helposti ratkottava ongelma. Kullat muutetaan mahdollisimman nopeasti monetary marketin avulla markoiksi kursseista sen enempää piittaamatta. Toisinaan tämä kuitenkin aiheuttaa merkittäviä kurssitappioita, mistä hyvänä esimerkkinä on Nonen suorittama ”jäädytys” maaliskuussa 2013.

Kun kaikki rahat ovat markkoina, donate toimii ongelmitta. Rahat menevät suoraan paikasta A paikkaan B, ja A:han ei jää mitään merkintää toiminnasta. CC:tä voi siirtää donatella rajattomat määrät - tästä hyvä esimerkki on Latezkin tapaus, jolloin Latezkin lähimmät tukijat saivat satoja tuhansia markkoja donaten kautta. Tätä tapaa kuitenkin adminit seuraavat kaikista tarkimmin*, minkä takia muutamat Latezkilta rahaa saaneet menettivät saamansa rahat heti parin päivän päästä. Valtiolle tosin nämäkään rahat eivät koskaan palautuneet ylläpidon lupauksista huolimatta.

Oikeuskansleri Seppokumpu vahvistikin 16.08.2012 eduskunnalle tekotavan, sillä avec, elokuun hallituksen neuvonantaja, oli asiaa admin-tuttaviensa kanssa selvitellyt seuraavin tuloksin: ”Rahat meni donatella, marketin ja MM:n kautta useille multiaccoille odottamaan”. Havaintoja bannatuista multeista ei kuitenkaan tullut julkisuuteen, joten ei ole tietoa, mitä ylläpito teki näille multeilla odottaville rahoille. Hieman erikoisesti avec myös löysi EDENin tileiltä 180k varastettuja rahoja.

😉 Tosin nykyäänhän pelkät suuret donatet tuskin riittävät kiinnittämään ylläpidon huomiota, sillä #stashes&packs-kaupankäynti aiheuttaa paljon suuria ja säännöllisiä lahjoituksia.




Miten tämä oli mahdollista?

Tekotapa oli pitkään suuri mysteeri, ja kansan keskuudessa levisi mitä villeimpiä huhuja. Monet epäilivät, ettei organisaatioiden salasanoja oltu vaihdettu. Erittäin yleinen oli myös ajatus, ettei organisaatioiden sähköpostien salasanoja ja/tai turvakysymyksiä oltu vaihdettu. Presidentti Zacharia Raven kuitenkin pian vahvisti vaihtaneensa kaikki organisaatioiden salasanat, sähköpostien salasanat ja sähköpostien turvakysymykset. Hakkerointia ei koskaan saatu täydellisesti suljettua pois vaihtoehdoista, mutta itse väittäisin sitä kaikista epätodennäköisimmäksi vaihtoehdoksi.

IRC-, foorumi-, media- ja kahvipöytäkeskusteluissa päädyttiin pääsääntöisesti kolmeen realistiseen vaihtoehtoon, jotka esiintymisensä yleisyyden mukaisessa järjestyksessä olivat seuraavat:


Vaihtoehto 1:
Vuonna 2012 oli tapana, että organisaatioiden salasanoja säilytettiin Google-dokumentissa, joka oli presidentiltä presidentille kiertävän Google-tunnuksen takana. Salasana luonnollisesti vaihdettiin joka kuukausi, mutta pienen tutkiskelun jälkeen sen sijaan kävi ilmi, että kyseisen Google-tunnuksen turvakysymystä ei vaihdettu. Yksin Zachariaa ei tästä voi syyttää, sillä entisiä presidenttejä haastateltaessa kävi ilmi, ettei kenelläkään ollut muistikuvia kyseisestä turvakysymyksestä. Se saattoi olla hyvinkin vanha, ja näin ollen jopa Latezkin tiedossa.

Ihmetystä aiheutti myös se, ettei turvakysymyksen käyttäminen kerro nykyistä salasanaa, vaan antaa vain resetointimahdollisuuden. Niinpä tämä vaihtoehto monimutkaistuukin seuraavan kaltaiseksi:
1. Joku e😜residentti kokeilee vanhaa turvakysymystä ja vaihtaa salasanan
2. Päästyään sisään varas huomaa Zacharian tallentaneen em. dokumenttiin myös tämän Google-tunnuksen salasanan
3. Varas vaihtaa salasanan alkuperäiseksi peittääkseen jälkensä
4. Varas käyttää dokumentin listaa ja ryhtyy tyhjentämään organisaatioita


Vaihtoehto 2:
Henkilö, jolla oli rahoihin oikeutettu pääsy, vei ne. Super simple stuff.


Vaihtoehto 3:
Yhtenä vaihtoehtona on eräs äärimmäisen vanha ominaisuus, joka poistettiinkin jo muutama vuosi sitten vähin äänin, nimittäin organisaatioiden managerit. Niistäkin vaihdettiin muutama sananen eduskunnassa ja irkissä. Ainakin osassa organisaatioista oli asetettuna managereita, joilla oli siis ylläpidon silmissä kaikki oikeudet organisaatioon ja sen sisältämiin varoihin samoin kuin presidentillä. Tämä selittäisi admineiden vaitonaisuuden. Tarkkaa tietoa managerin toiminnasta tai oikeuksista ei ole saatavilla, mutta ainakin elokuun hallitukseen kuuluneiden vanhusten mukaan ominaisuus soveltuu tekotavaksi.

Tässä kohtaa tapahtui kuitenkin kenties koko selvitysprosessin merkittävin virhe, nimittäin Zacharia Raven poisti managerit hätäisesti heti varkauden jälkeen, eikä ottanut ylös keitä ne olivat. Ominaisuus tosiaan oli vain harvojen tuntema jäänne eRen varhaishistoriasta, joten ei ole mitään tietoa, kuinka vanhoja asetetut managerit olivat.


Kuvankaappaus manager-ominaisuudesta vuodelta 2012.


Kuka?

Kukaan ei ole tekoa tunnustanut, ketään ei ole ilmiannettu, ratkaisevia todisteita ei ole löytynyt, eivätkä adminit suostuneet auttamaan asiassa. Joten, kunnes jokin edellä mainitussa listassa muuttuu, on tekijä tuntematon. Pahin asia syyllisen selvittämisen kannalta on kuitenkin se, että edes täydellistä listaa mahdollisista syyllisistä ei ole kyetty tekemään. Koska tekotapaa ei tiedetä, ei voida tarkalleen määrittää kuinka pitkä epäiltyjen lista oikein on – pahimmillaan listalla olisi hallitusten jäseniä vuosien ajalta.

Kuitenkin aivan kuten silloinkin, varmasti nytkin kaikkia kiinnostaa eniten syyllisen spekulointi. Eräs lista epäillyistä toimitettiin jopa admineille saakka, joten minäkin päätin sytyttää roviot pitkästä aikaa. Listani ei ole läheskään kaiken kattava, mutta eiköhän tämä tiivistä melko hyvin sen pari viikkoa jatkuneen syytösten ja haukkumisten kierteen asiasisällön. Tässä siis muutamia yleisimmin syytettyjä, ja pieni lista asioista, mikä tukee tai heikentää syytöksiä:

Objektiivisuuden nimissä on ehkä kivointa aloittaa allekirjoittaneesta, edeltävän kauden varapresidentistä. Vaikkei varapresidenteille koskaan ollut tapana antaa organisaatioiden salasanoja, perustui minuun kohdistuvat syytökset lähinnä siihen, että Fettiksen ollessa syyllinen olisin minä todennäköisesti rikoskumppanina. Näin oletettiin, koska Fettis ja minä olimme jo tuolloin eSuomen söpöin pariskunta. Oletus toki hieman ontuu, kun otetaan huomioon se, että meikäläisellä oli jo tuolloin yksi pisimmistä eCV:istä eSuomessa ilman minkäänlaista rötöstaustaa. Mutta toisaalta, minut oli juuri erotettu Norsunluutornista EDENin vastustamisen vuoksi, ja välini Zachariaan olivat muutenkin tuolloin erittäin tulehtuneet.

Fettis oli heinäkuun presidentti, joten hän jos joku olisi voinut jättää tietoisesti takaportin Google-tunnukseen. Fettis oli Zacharian kauden aikana syrjäytetty Pohjoismaiden liitto -projektin johdosta ja erotettu Norsunluutornista EDENin vastustamisen vuoksi. Fettis osoitti 5.2. ajavansa eSuomen etua parhaaksi katsomallaan tavalla keinoja kaihtamatta, mutta toisaalta Fettis kannatti Pohjoismaiden liittoa ja EDENistä eroamista, mitä kassavarkaus hankaloitti. Fettis oli myös mukana multailemassa Viron PTO:ttamisen merkeissä.

Zacharia Raven oli presidenttinä, eli hänellä oli varma pääsy organisaatioille. Teko olisi siis kovin yksinkertainen. Adminien linjahan tunnetusti oli, että valtion organisaatiot ovat presidentin yksityisomaisuutta kauden ajan. Zakke myös vastusti suuresti EDENistä eroamista ja Pohjoismaiden liiton luomista. Kuitenkin Zacharia oli jo tuolloin vanha, tunnettu ja luotettu poliitikko, jolla ei ole minkäännäköistä rötöstaustaa. Viemällä rahat alkukaudesta Zakke olisi myös sahannut vain omaa jalkaansa, sillä varkaus pilasi, tai ainakin merkittävästi vaikeutti, Zacharian kautta.

None oli luonnollisesti vvm:nä saanut salasanat organisaatiolle presidentiltä, joten hänelläkin oli varma pääsy orgeille. Valtiovarainministerillä ei kuitenkaan ole samanlaista suojaa kuin presidentillä admineihin nähden. Kuitenkin None vuosi tiedon varkaudesta lähes välittömästi Cendorrille ja Alealle syyttäen vahvasti Fettistä. Kuten Fettis, myös None oli mukana multailemassa Virossa. Vaikka näin jälkikäteen voidaan nostaa esille myös alussa mainittu valtion varojen ”jäädytys” vuonna 2013, vuonna 2012 None oli nuhteeton e😜residentti, joka oli hoitanut ongelmitta useita luottamustehtäviä. Kassavarkaus myös vaikeutti Nonen tehtäviä valtiovarainministerinä ja armeijan johdossa suunnattomasti.

Lisäksi Norsunluutorni (eli Lavanche, TTi, avec, None, alea ja muut murmelit) oli kassavarkauden aikaan poikkeuksellisen aktiivinen. Siinä missä koko kevään ja kesän ajan eRepublik ei juurikaan kiinnostanut tornilaisia, elokuussa sieltä potkittiin kaikki EDENistä eroamista kannattaneet epäisänmaallisuudesta syytettyinä. Taustalla vaikutti myös monen tornilaisen ikuiset neuvonantajapestit EDENin johdossa, joiden menettäminen aiheutti suuria tunteita. Koska tornissa on useita entisiä presidenttejä, niin sieltä jos jostain löytyisi takaportti Google-tunnukseen tai manager-oikeuksia organisaatioille. Toisaalta, avec auttoi kassavarkauden tutkimisessa käyttämällä hyväksi suhteitaan ylläpitoon.

Mainittiinpa monesti myös Latezki (ja kumppanit). Vaikka Latezki olikin jo tuolloin varsin epäaktiivinen, ihmetystä herätti, että Latezki luovutti vapaaehtoisesti presidenttien käyttämän Gmail-tilin JudasGoatille toukokuun varkauden jälkeen.

Hommaan liittyy myös tili nimeltä pastasambyla*, joka lähetti Zacharialle tunnustuksen - minkä johdosta Sambylaa, kesäkuun varapresidenttiä, epäiltiin kassavarkaaksi. Pian kuitenkin paljastui, että kyseessä oli Jorma Kaalepin tekemä multiacco, jolla Kaaleppi tahtoi "sekoittaa pakkaa".


😉 Vähän itsesensuuria, joten pastateema jatkuu


Miksi?
Eri tahojen motiiveja tuli sivuttua jo ylempänä, enkä ainakaan itse kykene tuon enempää erittelemään, mitä eri tahot olisivat voineet tavoitella kassavarkaudella. Korostetaan nyt kuitenkin yleisellä tasolla, että vuoden 2012 loppukesän poliittinen ilmapiiri oli ennennäkemättömän riitainen. Toisten mielestä EDEN veteli viimeisiään, toisten mielestä EDENin ongelmat olivat puhtaasti keksittyjä. Esiin kaivettiin ulkopolitiikan dinosauruksia vakuuttamaan EDENin elinvoimaisuudesta, samalla kun pohjoismaiden johtajien kesken neuvoteltiin jo uudesta liittoumasta. Fettiksen jälkimmäisen kauden kriisiviestintä mokattiin täydellisesti siten, että hallitus puhtaasti omaa laiskuuttaan kieltäytyi kertomasta, missä vaiheessa Asgardin suunnittelussa oltiin. Pitkään kestänyt jako eliittiin ja spurdoihin särkyi lopullisesti, ja välillä tuntui, että kaikki aktiivit olivat jonkun kurkussa kiinni.

Pointti siis on, ettei elokuun 2012 kassavarkautta pidä katsoa vain ahneudesta johtuvana 3,3 miljoonan markan käteisvarojen hankkimisena, vaan mahdollisesti myös äärimmäisen radikaalina poliittisena työkaluna. Periaatteessa tämän voi nähdä vuoden mittaisena jatkumona: Anonyymien Herrasmiehien synty syksyllä 2011, AH:ta vastaan suunnattu operaatio helmikuussa 2012 EDENin toimesta, ero EDENistä kesällä 2012, kassavarkaus elokuussa 2012. Kuitenkin keskittyen tapahtumiin elokuussa, kassavarkaudella oli ainakin seuraavat seuraukset:

- Hankaloitettiin Zacharian kautta
- Hankaloitettiin Asgardin ensiaskelia ja irtaantumista EDENistä
- Aiheutettiin pitkään kestänyt säästökuuri, jonka myötä mm. valtion armeija kuoli
- Sekoitettiin sisäpoliittista kenttää ja paisutettiin käynnissä ollutta konfliktia entistä suurempiin mittoihin

Ei siis ole mitenkään yllättävää, että elokuun jälkeen kaikki eniten näkyvillä olleet ottivatkin lomaa politiikasta hetkellisesti. Tosin jo helmikuussa 2013 minä, Zacharia Raven, None ja Fettis olimme samassa hallituksessa ilman suurempia ongelmia, mutta edelleen nämä ajat ovat meidän kesken varsin herkkä puheenaihe. Toivottavasti en saa ystäväpistettä tästä. 😉

Lisätietoja
-Presidentin tiedotus kassavarkaudesta
-Presidentin kauden päätösartikkeli
-Valtiovarainministerin, Cendorrin ja alean käymä keskustelu. (Tosin None on ainakin joskus väittänyt logeja väärennetyiksi.)
-Oikeuskanslerin aloittama EK-keskustelu
-Yleiselle puolelle aloitettu eduskunnan keskustelu, jossa vaadittiin impeachia.
-Toinen yleisen puolen keskustelu asian käsittelyn avoimuudesta.
-Cendorrin aloittama yleisen puolen keskustelu.
-Presidentin ylläpidolle lähettämät viestit.
-Valtiovarainministeriön kirjanpito.


Otus Leucotis
Eduskunnan byrokratiatoimikunnan puheenjohtaja,
eSuomen sensuurikomission johtaja,
eSuomen varjohallituksen presidentti,
Otuslovakian perustaja ja itsevaltias,
poliittisen pelin vanha suurvisiiri,
juutalaisten yliherra,
se lehtimies ja kielipoliisi,
Unionimafian ylpeä jäsen




Ja kuten tapana on ollut, loppuun asti selvinneille on tankkia tarjolla kommenteissa.