Eu pot ! Io, nu pot .

Day 2,905, 08:34 Published in Romania India by Patanjali
Bună să vă fie inima !


Mama a zis că pot ! Nu puteam alege altă limbă, dacă e vorba de Dumitru, al nostru, decât pe cea preferată de orice coană Zoițica.

Prezentul are ca motiv faptul că citesc articolele unor eZiare românești, la care am abonament de mai demult. Care îmi plac, adică.
Unul dintre ziarele astea a publicat un articol , la categoria Copy/Paste, cum zice la Revista Presei. Adică a … republica un text mai vechi al unui transilvănean care cochetează cu idea de federalizare a României, unul Sabin Gherman.

Omul acela, cu ideile lui, de prin 98. eZiarul încerca să evidențieze, cred, starea în care se află România, probabil și ca urmare a tragediei ce a avut loc de curând și a tuturor acțiunilor și reacțiunilor ce au apărut în RL ca urmare a ei.
În puține cuvinte, cred că se dorea o dezbatere de idei.

Aici apare problema. eRo (fiind creată după chipul și asemănarea României) este aproape întotdeauna incapabilă să distingă între discutarea unor idei și discutarea unor persoane.
Nu vă faceți griji, nici măcar asta nu este caracteristic numai românilor. Chiar și englezii fac greșeala asta.
Ăia care se feresc de ea (și au învățat să se ferească multă vreme) sunt puțini și nu foarte publici. Diferența e că sunt ceva mai ascultați.

Totuși, de când cu ”rețelele de socializare” e tot mai greu să găsești opinii serioase, pentru că în asemenea rețele, ca și aici, nu contează faptele, intențiile, etc, ci prevalează opinia celui mai influent sau a celui care strigă mai tare.
Dacă pe FB cineva zice că românii sunt hoți, nu mai contează dacă Umberto Eco vine și le explică italienilor că nu trebuie să generalizeze, că majoritatea românilor sunt muncitori, familiști, chiar educați. Nu mai contează, opinia lui Pippo Nero 91 a devenit deja virală și, implicit, e un fapt ce nu mai are nevoie de demonstrație.

E ca și diferența dintre Doxa și Episteme, dacă vreți să mai aprofundați subiectul.
On a side note: noi suntem preponderent din ăia cu … Doxa, și nu mă refer la ceasuri.

Cinematografia românească a ecranizat, mai demult, o piesă care se numea : ”Fluture pe lampă”, și care vorbea despre problemele unui emigrant român (înainte de 90) în lumea occidentală, capitalistă.
Despre cum era el atras de luminile reclamelor capitaliste și cum, de fapt, acolo ducea o viață mult mai grea decât în țară, etc, etc.
Vreau să spun că același fel de manipulare este folosită și azi, cu diferența că instrumentele s-au îmbunătățit simțitor.

Ponta a scăpat de scandalul tezei de doctorat copiate datorită tragediei avionului sanitar prăbușit în Apuseni, Oprea scapă de scandalul coloanei oficiale datorită tragedie dintr-un club. În general subiectele apar tocmai bine pentru a ascunde sau a ne face să uităm altceva.

Nu, nu cred că subiectele sunt … ”create”. Cred doar că există așa de multe posibilități pentru ca evenimente nefericite să aibă loc încât ele chiar se produc.

Și toate astea pentru că am pierdut deprinderea de a urmări rațional un subiect, până la capăt (dacă ziceam până la frângerea pâinii ar fi fost altfel, ar fi însemnat altceva ? ).
În noianul ăsta de informații, care ne bombardează mintea și ne deranjează viețile, reacționăm la ultimul impuls primit și nu mai apucăm, nu mai avem timp, să ne ocupăm de lucrurile cu adevărat interesante.
Suntem prinși, ca un fluture pe lampă, de lumina și intensitatea ultimelor informații, a ultimelor trăiri, așa că uităm tot ce e mai vechi, mai puțin luminos, mai depărtat.

Interesant, în toată povestea asta, e că avem totuși timp să aruncăm o răutate, să facem pe cineva să sufere, pentru că e mult mai ușor decât să fim raționali, empatici.

Mai demult, discutând despre comunicare, Dragalu îmi atrăgea atenția că pe canalele de comunicare din medii virtuale (inclusiv eR) e foarte mult zgomot. Poate mai mult zgomot decât altceva.
Din motivul acesta, de la un moment dat nu mai contează ce spui, nu mai contează ce se aude. Zgomotul de fond acoperă totul și, atunci, fiecare înțelege ce vrea, ce crede că ar trebui să înțeleagă.
De aici până la scandal nu mai e decât un pas foarte mic.

Ne învățăm așa, ne obișnuim să acționăm și să reacționăm așa, ne educăm, prin acțiunile noastre, și copii așa (sau o fac profesorii).

De câte ori și în ce locuri ați auzit oameni vorbind tare, țipând, trântind uși, înjurând ?
Asta nu e decât un fel de pregătire pentru următoarele … comunicări cu semenii, ale unora dintre noi.

În cele din urmă, dacă nu reușim să îi educăm pe ceilalți prin sistemul de învățământ, nici în cei 7 (acum 6) ani din familie, nu ne mai rămâne decât șansa atitudinii publice.
Totuși cât de mari șanse de câștig, sau măcar de supraviețuire are o celulă sănătoasă într-un corp bolnav ?




Dacă vreți să discutăm despre eticheta de Mitică , poate că nu-i o idee prea bună.

PS
Am să îl las pe bunul meu prieten, Osama, să modereze discuțiile mai aprinse, nu de alta dar iubesc comentariile lui. 🙂

Toate cele bune !