[Ghid] Cum putem contribui la o presă de calitate

Day 2,090, 12:44 Published in Romania Romania by Ministerul Educatiei

Salutare tuturor,

Deși acest articol este o republicare, la ME nu a mai apărut de foarte mult timp unul pe această temă: cum putem contribui la o presă de calitate? Aș mai adăuga și "teama" piticilor de a nu-și face ziar pentru că nu vor fi băgați în seamă sau nu prea vor avea voturi (poate și alte motive; de exemplu, să dea 2 Gold și să nu scoată bani din fabricarea de material artistic), însă nu acela este scopul publicației de astăzi. Vă recomand "cazul" lui Nedelko1, un debutant de succes, care ar putea ajunge mogul într-o bună zi; pe merit, nu cumpărat. De curând, Antraxee Toxice și-a început cariera în acest modul, reușind să atragă atenția cititorilor (printre care se regăsesc personaje celebre din comunitatea românească).

(Urmează un text extras de aici, cu mici modificări pe ici pe colo.)

Astăzi voi încerca să vă îndrum pașii spre o carieră de succes în jurnalistică. În acest spectru al existenței voastre virtuale succesul se măsoară prin bogăția și frumusețea ideilor transmise.

Fiindcă atunci când luați în mână stiloul (romantic vorbind, acum luați în mână tastura de fapt) trebuie să ȘTIȚI ce vreți să transmiteți cititorilor voștri, să aveți IDEEA care se vrea materializată prin și de-a lungul viitorului articol.

Totul se învârte în jurul temei și este de preferat ca aceasta să fie cât mai simplă. Aceasta poate să apară ca o inspirație de moment sau declanșată de un alt eveniment (ați citit un alt articol care v-a dat o idee sau România a pierdut câștigat vreo bătălie etc). Oricare ar fi sursa, când aveți ideea sau ideile centrale, este bine ca atunci(!) să vă puneți la lucru. Altfel, fie pierdeți imboldul necesar, fie (dacă notați ideea undeva) dispare sau se alterează sensul și scopul inițial.

Articolele voastre sunt o formă de comunicare, de fapt vorbim de o comunicare “unul la mulți”. Se păstrează schema clasică: Emițător-canal-zgomot-mesaj-receptor-decodificare.

Voi sunteți emițătorii. Canalul este articolul/presa scrisă. Zgomotul reprezintă “puricii” din mesaj, reprezintă piedicile de orice natură care au repercusiuni asupra înțelegerii/acceptării mesajului vostru. Mesajul este compus din cele câteva idei principale care trebuie să pulseze în articol, de preferat repetitiv, pentru memorare. Receptorul este cititorul vostru care în funcție de zgomot (și diferențele culturale sunt tot o formă de zgomot) va recurge la decodificarea, înțelegerea și asimilarea mesajului vostru.

Important!

Atunci când scrieți, scrieți cu un scop, să aveți niște mesaje pe care le vreți transmise, nu scrieți doar ca să scrieți. Încercați pe cât posibil să diminuați zgomotul. Pentru asta trebuie să fiți dublu jucător (nu cu sensul de a deține mai multe conturi), în timp ce scrieți să vă analizați și din punctul de vedere al cititorului.

Un articol de calitate este necesar să fie și frumos. Prin frumos înțelegem cursivitatea înșiruirilor de idei, înțelegem frumusețea stilului, înțelegem figuri de stil. Bineînțeles, dacă ai făcut vreun dezacord îți poți lua adio de la orice frumusețe, acolo ți s-a încheiat articolul de calitate. Un articol frumos se deosebește de unul urât prin “proiectare”.

Vă dau un exemplu de citat de articol “Astăzi 20.12.2008 (10.08.2013), o tânără a fost violată și omorâtă de 3 cetățeni rromi”. Întrebare: cum vi se pare acest stil? Răspunsul: sec.

Asta fiindcă jurnalistica poate fi informativă și seacă sau evocativă. Atunci când evoci, când creezi imagini mentale cititorului, când el fără să vrea și fără să își dea seama se trezește imersat în lumea/realitatea pe care o evoci tu în articol, ei bine atunci ai șanse mult mai mari ca mesajele și articolul tău să placă.

Pentru bogăție artistică puteți folosi mai multe metode:

-epitete, metafore, comparații..toate acestea ajută la reducerea sentimentului de “sec”

-apelați în general mai mult la argumente emoționale decât logice. Asta fiindcă oamenii, și deci cititorii voștri, sunt în general mai mult emoționali decât raționali. V-ați întrebat vreodată de ce apar atât de des bebeluși în reclamele pentru produse care nu li se adresează? Bebelușii sunt o “momeală”, sunt doar un argument emoțional care să îmblânzească tendința părinților de a fi agresivi față de reclamă.

-manipulați-vă cititorii, dacă este cazul, și dacă este pentru o cauză bună. Important este efectul final, mijloacele le putem discuta după aceea. Curs de manipulare? Eh, exagerați calități, înfierați defecte, puteți minți prin omisiune sau puteți să spuneți doar jumătăți de adevăruri.

-foarte important este ca forța mesajului să fie maximă în ultimele rânduri. Niciodată să nu faceți greșeala să vă enunțați mesajele și ideile la începutul articolului (ce ironie în cazul de față...). Trebuie să pregătiți terenul, trebuie să arătați ogorul pentru ideile ce au să vină. Vă dau exemplu acest articol. Ultima idee scrisă este “ce țară amărâtă avem, nici să-i faci take-over nu se merită”. Acesta este ultimul lucru scris, dar este SINGURUL lucru care mi-a venit în minte, cândva la un moment dat ieri. Și de la această temă a urmat restul, deci articolul îmbracă ideea, nu invers. Este adevărat că respectivul articol nu este unul de calitate, ci doar un pamflet, dar se păstrează regula: mesajul trebuie să aibă forță maximă pe final.

-mai trebuie reținut că articolele de calitate se simt, nu se concep și răs-concep, ideile se scriu, nu se gândesc și răzgândesc. Atunci când vă apucați de scris scrieți, scrieți, lăsați-vă ideile să curgă. Personal arareori știu ce voi scrie peste două fraze, tot ce am în cap și nu uit niciodată sunt temele și ideile principale pe care le vreau transmise. Dacă tot reveniți și ștergeți și modificați și iar ștergeți, se va simți asta în articol, nu va fi cursiv și frumos. Nu trebuie să vă ia mai mult de 40 de minute un articol.

-apelați cât vreți de mult la subtilități, sarcasm etc. Când vorbim de presă de calitate, ne referim la o presă destinată unui public-cititor ceva mai select, nu unui Gheorghe care vrea să citească “jneb00n, sunt jmeker, ce plm, ha ha ha”. Publicul select vă permite să uzați cu încredere de tot arsenalul disponibil, căci mesajele vă vor fi înțelese.

-trebuie să aveți în articol unul sau mai multe “cârlige”. Cârligele sunt enunțuri care “agață” cititorul, îl fac curios, îl fac să-și pună întrebări. În fond asta doriți, ca dupa terminarea cititului, cititorul să rămână cu niște întrebări. Vă propun să citiți acest articol și să identificați tema, ideile principale, cârligele.

-ironia fină este o bună modalitate de a face mai ușor digerabil și mai plăcut un articol despre care stiți că va fi întâmpinat agresiv, care va spune de exemplu lucruri pe care toată lumea le știe, dar nimeni nu le acceptă.

-disponibilitatea cititorilor pentru amuzament este destul de mare. Întotdeauna un articol amuzant va fi interpretat ca fiind “de calitate”, chiar dacă nu este așa, după părerea mea (nu a mea). A fi “funny” este sau nu calitatea voastră, asta nu se poate învăța.

-cel mai important lucru în presa de calitate este tema. O temă buna, o idee centrală bună, poate fi atât de puternică încât să reușească chiar să estompeze până și lipsa de talent a autorului.

Tema bună este totul, când o aveți puneți-vă pe scris. Fără frică. Vă mai ofer încă un articol, cu o temă pe care eu unul o consider puternică, foarte puternică.


Dar asta nu e tot (but wait! There is more...)!
Nu cumpăra sau vinde voturi/abonamente: atunci când cumperi voturi, fie articolul tău va fi considerat din oficiu de proastă calitate; când vinzi, împiedici articolele bune să ajungă în top. De aceea sunt dăunătoare cluburile de vot, sunt doar un mijloc de a distruge presa (ce a mai rămas din ea). Aici sunt incluse și schimburile de arme/mâncare/monedă/gold în schimbul abonării sau votării articolului respectiv. În mod firesc, dacă are loc un proiect de ajutor social, nu ți se va cere acest lucru.
Dacă dorești să folosești diacritice, utilizează-le peste tot, fără excepție. Dacă nu poți, cel mai bine ar fi să nu folosești deloc.
Menține o conversație cu cititorii în secțiunea de comentarii (dacă sunt multe comentarii, nu înseamnă că trebuie să răspunzi la fiecare "o7"); în caz contrar, cititorii ar putea avea impresia că îi lași baltă.

Cititorii și scriitorii cu experiență vă recomandă să nu ajungeți spammeri și vă îndrumă cum ar trebui să faceți primii pași în media.

Pe final, vă mai recomand acest articol și vă urez spor la scris!

Pentru orice fel de întrebări legate de joc, îmi puteți da un mesaj sau lăsa un comentariu. De asemenea, îi rog pe cei care doresc să se implice sau care vor să propună o temă de articol să mă contacteze.
Căutăm sponsori pentru un nou episod al "campaniei" Dezvoltarea piticilor.

Statul Român își susține financiar soldații care luptă la ordin oferind zilnic Combat Orders pentru cetățenii români prin intermediul unității militare oficiale Armata Română.