Tutorial Media

Day 1,918, 11:25 Published in Romania Romania by Real Vasi


Bazandu-ma pe proverbul “Un tutorial si o mana buna la poker nu strica niciodata”, si pentru ca e la moda, m-am decis sa scriu acest articol care se vrea a fi unul de indrumare.
Scopul lui este de a indruma ziaristii incepatori in directia potrivita, si de a lamuri eventualele nelamuriri pe care le au unii.

Daca citesti asta inseamna ca vrei sa-ti faci sau ti-ai facut deja un ziar.
Daca nu ti l-ai facut inca, sfatul meu este sa te gandesti bine inainte: daca consideri ca nu ai nimic de spus atunci mai bine fa economie la gold (risti sa te faci de ras si/sau sa enervezi lumea degeaba).
Voi presupune totusi ca te-ai gandit bine inainte si deja ai facut ziarul.
Sa le luam pe ran😛
1. Axeaza-te pe un anumit stil publicistic (ex: analitic; literar; umoristic; etc.). Obligatoriu trebuie sa fie ceva ce-ti place si la care te pricepi, altfel nu vei avea succes niciodata.
2. Lasa ideile sa vina de la sine. Spontaneitatea si originalitatea sunt garantii ale succesului articolului respectiv.
3. Nu aprofunda subiecte necunoscute. Daca nu cunosti bine situatia nu incerca sa-ti expui opinia public.
4. Evita sub orice forma expresiile care pot fi considerate rasiste, xenofobe sau vulgare. Cineva va raporta asta la admini (care sunt hipersensibili) si te vei alege cu puncte de penalizare care, daca sunt suficiente ca numar, iti pot aduce excluderea din joc.
5. Evita greselile de ortografie. Scrie articolul in Word (sau alt program similar) si citeste-l inainte sa-l publici. Vei evita astfel greselile si vei elimina riscul ca ceea ce-ai scris sa se stearga (din cauza internetului sau a paginii de eRepublik care-si da refresh la anumite intervale).
De asemenea, este important sa folosesti punctuatia acolo unde este necesar si sa nu uiti sa pui spatiu dupa fiecare semn de punctuatie (corect: Da, stiu. / incorect: Da,stiu).
6. Daca vrei sa incluzi imagini in articol trebuie sa stii ca nu le poti pune direct de pe PC. Trebuie sa le incarci in prealabil pe un site de gazduire imagini. Vei obtine un link al imaginii care trebuie sa arate ceva de genul [img]http://sitegazduire.com/imagineamea/[/img][img](este obligatoriu ca link-ul sa se afle intre cele doua[/img][img], altfel imaginea nu va fi afisata). Vei da copy la link si-l vei pune in articol unde va fi afisat sub forma de imagine. De asemenea, poti folosi si functia “Picture” disponibila in casuta in care scrii articolul. Vei obtine acelasi rezultat (trebuie sa day paste la link-ul imaginii in casuta respectiva).[/img]
7. Pentru a accentua anumite cuvinte/propozitii/fraze din articol foloseste textul ingrosat (bold).
Poti face asta punand simbolul [b la inceputul si la sfarsitul textului (n-am pus ] dupa b pentru ca asa textul ar fi formatat direct si afisat ingrosat, ceea ce nu vreau in cazul de fata. In loc de ] voi folosi (paranteza)).
Te sfatuiesc totusi sa nu folosesti exclusiv text ingrosat intr-un articol, ci doar acolo unde vrei sa evidentiezi ceva.
De asemenea, poti folosi formatul italic punand codul [i(paranteza) la inceputul si la sfarsitul textului, sau poti sublinia textul folosind codul [u(paranteza).

Daca vrei sa afisezi un link extern in articol o poti face fara a afisa intreg link-ul. De exemplu, postezi link-ul la un alt articol: http://www.erepublik.com/en/article/icrash-2215301/1/20.
Pentru a-l face mai “estetic si personalizat” poti pune codul [url=http://adresa.com/articol(paranteza) ce titlu vrei tu[url(paranteza). Va fi afisat doar textul pe care l-ai scris la “ce titlu vrei tu”. Textul va avea culoare albastra si vei putea da click pe el pentru a merge la adresa respectiva.
(Poti obtine acelasi rezultat si folosind optiunile disponibile in pagina din eRepublik in care scrii articole, dar eu presupun ca le scrii in word, deci...)
8. Foloseste functia de previzualizare a articolului “Preview” inainte de a-l publica.
Vei putea rectifica eventualele probleme inainte sa-l vada lumea.
9. Nu este obligatoriu, dar sfatul meu este sa nu cumperi voturi sau sub-uri. Vei propulsa articolul in top fara ca acesta sa merite (cel mai probabil) si vei impiedica alte articole de calitate sa ajunga in top 5. Nimeni nu te va aprecia pentru asta.
Daca articolul tau este cu adevarat bun, va ajunge inevitabil in top (cu exceptia cazurilor in care topul e ocupat de articole mentionate anterior).
10. Reprezinti o “voce” si poate chiar un “formator de opinii” in comunitatea eRepublik, asa ca atentie la neatentie! ( :
P.S. Mult succes si nu uita sa te simti bine si sa-i faci si pe ceilalti sa se simta la fel!