Pitäisikö tehtailijoille maksaa tukea harjoitussodan aikana?

Day 3,773, 22:25 Published in Finland Finland by Haamu
Huhuu!

Kuten lehden viime numerossa kerrottiin on Suomi sopinut Bulgarian kanssa sopimuksen harjoitussodasta. Osana tätä projektia hallitus on alustavasti esittänyt, että tehtailijoille maksettaisiin kompensaatiota menetetyistä tuloista, joita saattaa aiheutua Bulgarian oleskellessa Suomen alueilla. Tässä artikkelissa pureudutaan aiheseen syvemmin ja esitän myös oman ehdotuksen kansanedustajana. Kuten tavallista tiedot perustuvat eduskunnan keskusteluihin ja muihin avoimesti saatavilla oleviin tietoihin.

Taustatietoa - harjoitussotasopimus
Kuten sanottua sopimus Bulgarian kanssa on tehty, ja ehdot ovat vapaasti suomennettuna seuraavat:

- Suomi hyökkää Bulgariaan

- Bulgaria maksaa suomelle menetetyt MPP:t

- Bulgaria - Suomi harjoitussota käydään alueille Itä-Suomi, Ahvenanmaa, Etelä-Suomi, Länsi-Suomi

- Suomi voi pyytää milloin tahansa hyökkäystä toiselle alueella tai alueen vapauttamista

- Bulgaria suojelee Suomea mahdollisilta toisten maiden hyökkäyksiltä

- Bulgaria ei käytä Suomen alueita hyökätäkseen muihin maihin ilman Suomen hyväksyntää

- Bulgaria maksaa suomelle 30kcc kuussa + Suomen alueiden verotulot takaisin joka tiistai

- Bulgaria ei lopeta MPP-sopimuksia Pacifica maiden kanssa harjoitussodan aikana

- Suomi kunnioittaa Bulgarian, Espanjan ja Norjan harjoitussotia

- Harjoitussota kestää 19. huhtikuuta saakka




Taustatietoa - Suomen taloudellinen tilanne
Seuraava on suora lainaus hallituksen ministerin antamasta selvityksestä:

Tiril to Haamu and 41 more people | 7 hours ago #83532135
No tässä ois nyt tätä minun talouslarppausta. Voi pitää suuntaa-antavana tietona mutta menköön nyt jonkinlaisesta budjetintyngästä.

Varat ja tulot:
Kassassa on ~2 815 000 markkaa ja ~310 kultaa.
Lahjoitukset valtion kassaan tähän mennessä 310 000 markkaa.
Verotuloja normaalitilanteessa tulisi ehkä noin 890 000 markkaa kuussa.
*Verotulot ovat viimeisen viikon ajalta nettona luokkaa 28800 markkaa per päivä. Päivävaihtelujen suuruuden takia isojakin heittoja voi olla.
Menot:
Perustulot ~270 000 markkaa.
MPP-kulut ~100 000 markkaa.
Aloitustukihakemuksia on tullut hallituskauden aikana tähän mennessä viideltä käyttäjältä. Yksi heistä on saanut 7500 markkaa, muiden oikeudesta tukeen ja sen suuruudesta minulla ei ole vielä tietoa.




Pitäisikö tehtailijoille maksaa tukea?
En itse omista merkittäviä tehtaita enkä ole aiheen asiantuntija, mutta merkittävin teollisuuden haara Suomessa lienee tankit. Suomelle on erinäisiä resursseja Lapissa ja Oulussa, mutta nämä alueet ovat harjoitussodan ulkopuolelle, joskin nekin tulevat hetkellisesti vallatuiksi Bulgarian siirtyessä kohti eteläisempää Suomea. Herää kysymys, missä määrin harjoitussodan alle jäävillä alueilla edes on merkittävää teollisuutta, sillä todennäköisesti kotimaiset tankkitehtailijat asuvat Lapissa. Kaikkien intressissä on mahdollistaa teollinen toiminta Suomessa, sille siten saadaan verotuloja ja kotimaisia tuotteita markettiin. Toisaalta yrittämiseen liittyy riski ja harjoitussota myös mahdollisesti hyödyttää tehtailijoita kulutuksen kasvun myötä.



Miten tukea pitäisi maksaa?
Kysymys tuen maksuperiaatteista ja summista ei ole helppo eikä yksiselitteinen. Ideaalitilanteessa tehtailijat saisivat täsmälleen saman summan kuin harjoittussota heiltä vie, mutta tätä ei käytännössä voi mitenkään määritellä, vaan joka tapauksessa puhutaan teoreettisista tulon menetyksistä. Todellisuudessa kaikki tuotteet eivät välttämättä menisi kaupaksi parhaalla mahdollisella hinnalla. Maksettaisiinko tukea pelkästään tehtaiden olemassa olon perusteella ilman tietoa, onko niitä edeltävästi edes käytetty? Onko oikein, että kaikki saisivat saman summan, vaikka käytännössä toinen tehtailija on voinut hoitaa bisneksiään aktiivisesti tuottaen parempaa voittoa samalla tehdasmäärällä kuin joku muu? Miten hakuprosessi tehdään tasapuoliseksi tehtailijoille, mutta toisaalta estetään mahdollisuus väärällä perusteella haettuhin tukiin?

Edustaja vili peltonen on lausunut asiasta seuraavaa:

vili peltonen to Haamu and 41 more people | 15 hours ago #83529121
Aina niin mukava lukea näitä yön pärinöissä oksennettuja turhia kinasteluita.

Arvostan Cendorrin lahjoituksia tehdastukiin, mutta mielestäni tuollaiset summat ovat aika pitkälti ylimitoitettuja. Harkkasodan alueilla ei liene montaakaan oikeasti hyvää nettotulosta tuottavaa tehdaskeskittymää. Sellaiset kansalaiset joilla sellaisia siellä kuitenkin on ja haluavat tukia saisivat mielestäni osoittaa laskelmat, kuinka paljon tehtaansa tuottavat ja sen mukaisesti saada korvauksia. Jos ei laskelmia osoita, mutta silti osoittaa, että tehtaat pyörivät jollain näistä alueista, niin esim 1000cc/kk tuki riittäisi varmasti melkein kaikilla kattamaan mahdolliset tappiot. Ja toisaalta kyllähän Bulgariallakin on bonuksia, joten eiväthän tehtaiden tuotot monilla edes tulisi laskemaan nykyisestä? Itse en ole tehtaillut tällä accolla ollenkaan ja aiemmallakin yli vuosi sitten lähinnä Q7-asetehtaassa, joka sekään teki hädintuskin voittoa, joten aivan varma en ole nykyisistä nettotuotoista, mutta se jääköön tehtailijoille itsensä osoitettavaksi ja tuskin tarvitaan monien satojen tuhansien budjettia tähän per kuukausi.


Mainittakoon, että Cendorr 2.0 on lahjoittanut 300kcc tukirahoja varten. Summa vaikuttaa kieltämättä ylimitoitetulta.


Kansanedustaja jerq on antanut oman ehdotuksensa:

jerq to Haamu and 41 more people | 5 hours ago #83532690
Elikkäs. Nyt kerron miten ne tehdaskorvaukset maksetaan. Ensin teette listan exceliin kenellä on mitäkin tehtaita missäkin alueella. Screenshotit niistä tehtaista ettei kukaan juxaa.

Sen jälkeen päivittäin lasketaan kullekin tehdastyypille laskennallinen tuotto, joka on
se mitä tehdas tuottaa X päivän alin hinta tuotteelle maailman marketissa - verot.

Esim. q7 asetehdas tuottaa 17 pyssyä. Alin hinta on serbian 38,47. Siitä pois suomen WaM (8,35) ja VAT vastaava määrä jos tehtaan tuotos myytäis suomessa (40x0,04x17 = 27,2).
Elikkäs näin:
17x38,47-8,35-27,2 = 618,44.

Sit kun jokaiselle ase ja pullatehtaalle (talo ja aircraft tehtaille ei tarvii maksaa koska niihin BGTW ei vaikuta) on laskettu tämä, kertolaskulla saa selvitettyä paljonko kenellekin pitää maksaa.

Jos ei onnistu ilmoittamaan tehtaitaan tai laita screenshotteja, voi vaikka olettaa että residencessä näkyvä määrä tehtaita on niitä 2,5 FRM tehtaita. Eli niistä maksettais 2,53 FIM.

Ja tää siis maksetaan niiltä päiviltä jona alue jolla tehtaat ovat on BG:lla


Ehdotus on seikkaperäinen. Toisaalta se vaikuttaa työläältä niin hallituksen kuin tehtailijan kannaltakin. Tästä on kuitenkin hyvä lähteä liikkeelle, kun hallitus miettii mahdollista eduskunnalle ehdotettavaa päätöstä.

Oma ehdotukseni:

En kannata suoraa tehtailijoiden tukemista. Tuen maksuperusteet on vaikea laatia täysin oikeudenmukaisesti ja valvonta ja maksatus vaativat todennäköisesti kohtuuttomasti työtä hallitukselta. Tuet perustuisivat todennäköisesti imaginaarisiin tuotto-odotuksiin, sillä ei ole takeita, että tuotteet oikeasti menevät kaupaksi tietyllä hinnalla. Lisäksi markkinahinta vaihtelee jatkuvasti, joka pitäisi ottaa huomioon, mikä lisäisi entisestään työtaakkaa. On myös muistettava, että alueet vaihtavat omistajaa tiuhaan, mikä on myös huomioitava tukirahoissa. Toisaalta könttäsumman maksaminen suoraan harkkasodan alle jääville tehtailijoille ilman laskelmia on epätasa-arvoinen tukimuoto esimerkiksi Lapissa ja Oulussa asuville tehtailijoille.

Ehdotan, että valtio tukee tehtailua ostamalla tuotteita Suomen marketista kotimaisilta tuottajilta ja jakaa aseita ja pullaa aktiivisesti harjoittussodan aikana. Tämä hyödyttää yleisesti niin tehtailijoita kuin kansaakin ja samalla voidaan tukea harjoitussodan onnistumista kohdentamalla voimaa oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan.



Johtopäätös
Keskustelu tehtailijoiden tukemisesta on vasta alkanut ja asiaan liittyy monia epäselviä yksityiskohtia. Toivon, että hallitus ottaa huomioon ja valmistelee kolme vaihtoehtoa eduskunnan äänestystä varten:
1. suora rahallinen tuki tehtailijoille selkeiden kriteereiden perusteella.
2. epäsuora tuki tehtailijoille ostamalla tuotteita fiksulla tavalla marketista.
3. ei tukea.

Loppusanat
Mitä mieltä olet? Onko sinulla tehtaita, joiden uskot kärsivän harjoitussodasta? Pitäisikö tukea maksaa vai ei, ja mikä olisi oikea tapa? Kommentoi myös, mikäli pidit artikkelista ja haluat auttaa minua 25 kommentoijan metsästyksessä.

-Haamu