Harjoitussota Bulgarian kanssa - miten tähän tultiin?

Day 3,772, 19:04 Published in Finland Finland by Haamu
Huhuu!

Kaksi edellistä huhuilua ovat olleet huumoripainotteisia, mutta kuitenkin pohjautuneet eduskunnan ajankohtaisiin asioihin, joista ei tietojen arkaluonteisuuden vuoksi ole hallituksen pyynnöstä voinut julkisesti kertoa. Nyt kun hallitus on julkaissut eduskunnan käymät keskustelut ja tiedotteen suunnitellusta harjoitussodasta Bulgarina kanssa, on aika vakavoitua ja analysoida tilannetta tarkemmin ja kauden teeman mukaan avoimesti. Tiedot perustuvat eduskunnan viestiketjuun ja muuhun avoimesti mediassa ja kommenteissa oleviin tietoihin ja niistä tehtyyn omaan tulkintaan. Ne eivät siis kaikilta osin ole täydellisiä ja absoluuttisia totuuksia, sillä kulisseissa on voitu käydä keskusteluja, joista minulle ei ole tietoa.

Taustaa
Suomi on ollut ilman omaa sotaa niin kauan kuin minä voin muistaa. Norjan kanssa sukset menivät aiemmin ristiin ja harjoitussota eskaloitui pois hallinnasta. Tämä johti tilanteeseen, jossa Espanja asettui Norjaan kaventaen Suomen mahdollisuuksia kärhämöidä Norjan kanssa. Sivuhuomiona mainittakoon, että tiettävästi Suomen presidentti zRTx hyväksyi Espanjan suunnitelman konsultoimatta muuta hallitusta tai eduskuntaa asiasta. Lisäksi Bulgaria lennähti Norjaan sekoittaen pakkaa ennestään.

Hallituskauden alku
Presidentinvaalit käytiin kahden ehdokkaan kesken joista toinen lupasi sotaa ja toinen rauhaa. Aquatica voitti vaalit ja hallituskauden alusta lähtien on sodan aloittaminen ollut tärkein hanke. Suurin vastuu näyttää jääneen puolustusministeri Palotepalle presidentin ollessa estyneenä epämääräisistä syistä. Kauden alusta lähtien oli selvää, ettei sotaa ole kovin helposti saatavilla. Kaikki vaihtoehdot olivat pöydällä ja ideoita kaukomaihin hyökkäämisestä sovitusti tai sopimatta keskusteltiin ilman konkreettisia tuloksia. Lopulta Norjan suunta jäi ainoaksi realistiseksi vaihtoehdoksi.



Espanjalta tiedusteltiin ehtoja harjoitussotaan tai Norjasta vetäytymiseen, mutta ainakin ensimmäinen tarjous oli liian kallis. Valitettavasti viesti, jossa tarkat ehdot mainittiin on EK:n arkistoista sensuroitu, eikä alkuperäisessä ketjussa enää näkyvissä, mutta muistaakseni ehtona oli, että Espanja ei saisi menettää yhtään MPP:tä, Suomen pitäisi maksaa 800kcc (korjatkaa summa, jos olen väärässäEDIT:tarkempi tieto) ja lisäksi Suomen pitäisi järjestää Espanjalle uusi harjoittussotakohde. Tätä pidettiin EK😒sa yleisesti liian kalliina. Tiedossani ei ole, neuvotteliko hallitus asiasta enemmän ja tehtiinkö jatkoehdotuksia paremmilla sopimusehdoilla.

Hallituksen antama esitys sotavaihtoehdoista eduskunnalle
Palotepa to Haamu and 41 more people | 5 days ago #83495921
Hallitus on pitkien keskustelujen jälkeen päätynyt kahteen ehdotukseen sodan järjestämiseksi.

Ensinmäisenä on vaihtoehto sotia Espanja Norjasta. Lyhykäisyydessään Nord-Norgen ollessa Norjan hallussa julistetaan Norja NEksi ja hyökätään Nord-Norgeen. Tässä tarvitaan voimaa, koska Espanja varmasti sotii Norjan puolella siinä sodassa. Lisäksi jos onnistumme valtamaan alueen joudumme sotimaan sekä Norjaa, Espanjaa että mahdollisia muita maita vastaan. Liittolaisilta on tullut viestiä, että osa osallistuu sotaan meidän auttamiseksi.

+ei sotaa Suomen alueilla
+mahdollisuus saada Norja haltuun
+TP, BH, CH, RH yms. mitaleja
-kallista
-Norja ja Espanja ovat todella vihaisia
-iso riski hävitä
-pieni mahdollisuus ajautua sotaan Espanjan kanssa

Bulgaria on ehdottanut harjoitussotaa Suomen alueella. Sota kohdistuisi Ahvenanmaalle, Länsi-, ja Itä-Suomeen. Mahdollisesti myös Etelä-Suomeen. Näin saisimme 24/7 harjoitussodan. Sota kestäisi niin kauan kuin Suomi haluaa. Meillä on monia yhteisiä MPPtä, jotka menetyäisimme tilapäisesti, mutta Pacifican liittolaiset saisimme takaisin heti, kun heidän MPPt Bulgarian kanssa loppuu. Bulgaria maksaisi 30k markkaa ja verotulot takaisin Suomeen. Valtio paikkaisi tehtailijoille aiheutuvaa vahinkoa.

+vakaa harjoitussota
+TP, BH, CH, RH yms. mitaleja
+välit Espanjaan säilyisivät ennallaan
+Bulgarian kanssa paremmat välit
-sota Suomessa
-MPP menetys tilapäisesti
-tehtailijoihin kohdistuvat tappiot

Ei sotaa
+puiden halaamisen helpottaminen
-saatte miettiä hetken itse


Ehdotukseen johtaneet asianhaarat
Kuten edellä on mainittu vaihtoehtoja sodalle ei ollut paljon. Espanjan kanssa ei päästy tyydyttävään sopimukseen, joten vaihtoehdoksi jäi suora hyökkäys. Bulgarian kanssa käydyistä neuvotteluista ei ole tarkempaa tietoa. En myöskään ole kuullut, että Norjan kanssa olisi käyty laajasti neuvotteluja, mutta joitain keskusteluja on käyty, sillä sivulauseissa on mainittu, että Norjan katkeruus Suomea kohtaan on jo laimentunut, mutta toisaalta Norjalla on sitovat sopimukset, joten sota Suomen kanssa ei ole heille vaihtoehto tällä hetkellä.




Eduskunnan reaktio
Eduskunnassa hallituksen esitys aiheutti luonnollisesti keskustelua, joka on julkaistu kokonaisuudessaan täällä. Molemmista vaihtoehdoista löydettiin kritisoitavaa. Espanjan kohdalla suurin ongelma oli hankkeen epävarmuus ja siihen liittyvät riskit, kuten vastahyökkäyksen alle joutuminen, liitolaisten reaktiot ja tuen epävarmuus. Lisäksi pidettiin huonona Norjan suhteiden huonontumista entisestään. Toisaalta osa myös kannatti hanketta.

Bulgaria vaihtoehtoa pidettiin parempana vähäisemmän riskin ja paremman hallittavuuden vuoksi. Toisaalta kritisoitiin MPP-sopimuksien menettämistä. Lisäksi epäselvyyttä oli siitä, miten sota saadaan käyntiin ilman omaa rajaa. Otettiin myös esille mahdollinen tilanteen eskaloituminen täydeksi sodaksi (vrt. Suomi ja Norja).

Hallituksen käynnistämä äänestys
Heketsu to Haamu and 41 more people | 4 days ago #83503514
Noniin, eiköhän ole aika pistää äänestys käyntiin näistä vaihtoehdoista. Eli vaihtoehdot ovat:

A) Soditaan Espanja pois Norjasta
😎 Bulgarian kanssa TW-soppari Palotepan mainitsemin ehdoin
C) Ei sotaa

Äänestysaikaa on 24 tuntia, eli äänestysaika päättyy Suomen aikaan noin kello 20.00.




Äänestys tulos
Heketsu to Haamu and 41 more people | 3 days ago #83510830
Eli äänestysaika päättynyt! 18 äänesti vaihtoehto B:n puolesta, 4 puolestaan kannatti vaihtoehto A:ta ja yksi äänesti tyhjää. 17 kansanedustajaa ei äänestänyt mitään. Eli hallitus noudattaa eduskunnan kannattamaa B vaihtoehtoa, eli oman sodan saamiseksi teemme Bulgarian kanssa TW-sopimuksen.


Kommentti: Äänestystulos oli selkeä ja linjassa käytyyn keskusteluun nähden. Huomio kiinnittyy siihen, että 17 edustajaa ei vaivautunut ottamaan mitään kantaa.

Miten tästä eteenpäin?
Hallituksen tiedotus asiasta on tässä artikkelissa. Tietojeni mukaan virallinen sopimus maiden välillä on solmittu, mutta ei ilmeisesti julkisesti levitetty. Suunnitelmana ilmeisesti on, että Bulgaria raivaa tiensä Norjan läpi Nord-Norgeen, jotta yhteinen raja muodostuu ja Suomi voi aloittaa hyökkäyksen. Norja ja Espanja ovat hyväksyneet sopimuksen, joten ongelmia ei odoteta syntyvän. Harjoitussota päätös on näkynyt jo niin, että Kiinan kanssa MPP:tä ei uusittu ja Puolan kanssa tarkoitus oli uusiminen myös hylätä, mutta johtuen tietokatkoksista Puolan presidentti sitä ehdotti ja EK hyväksyi. Kiivas keskutelu on alkanut siitä, pitäisikö tehtailijoille korvata mahdollisia harjoitussodan aiheuttamia kuluja vai ei, ja miten tämä pitäisi tehdä. Itse en kannata korvauksia, sillä oikeudenmukaista järjestelmää on vaikea pystyttää, korvausten maksaminen olisi todennäköisesti työlästä ja yrittämiseen pitää liittyä myös riski. Vaihtoehtona ehdotan, että valtio ostaa marketista tuotteita ja jakaa niitä harkkasodan yhteydessä kansalle ja näin tukee kotimaista teollisuutta.



Loppusanat
Tässä lyhyesti hallituksen pitkällinen työ ja EK:n keskustelut tiivistettynä omasta näkökulmastani. Kommentoi, jos tykkäsit artikkelista, olet jostain eri mieltä tai haluat lisätä jotain. Yritän edelleen tehdä 25 kommentin tehtävää.

-Haamu