Ambient on/off

Join the new world

 

Miért csalunk?

Day 1,969, 04:49 Published in Hungary Hungary by Sir Moke Shag

Nemrég elkezdtem egy igencsak szórakoztató online kurzust az irracionális viselkedés pszichológiájának megismerése céljából. A mai héten a tisztességtelenség volt a téma. Dan Ariely pszichológus-professzor elmagyarázta, hogy saját kutatásai alapján milyen tényezők befolyásolják az emberek hajlamát a csalásra. Egyes következtetései összhangban vannak az eRepublikon is megfigyelhető jelenségekkel, ezért úgy gondoltam, hogy nem veszitek rossz néven, ha megosztok veletek pár érdekességet.

Ariely fő következtetése, hogy kevesen vannak, akik képesek a nagyobb csalásokra és a fő problémát az jelenti, hogy aprócska sunyiságokon keresztül lényegében mindannyian hozzájárulunk az erkölcsi rend rombolásához. A friss kutatások arra mutatnak rá, hogy valószínűleg téves a hagyományos modell, miszerint csalási hajlandóság három tényezőtől függ:
- a megszerezhető nyereség nagysága
- a lebukás valószínűsége
- a büntetés mértéke
A valós helyzet az, hogy az emberek egyrészt szeretnének hozzájutni a csalás gyümölcseihez, viszont ezzel egy időben meg akarnak felelni saját erkölcsi normáiknak is. Jól akarnak járni, de a pozitív önképüket is megőriznék, ezért általában megengednek maguknak kisebb félrelépéseket. Ezeket majd a belső kényelmük érdekében racionalizálják. Minél kreatívabb valaki, annál könnyebben magyarázza ki saját bűneit önmagának: „Lehet hogy regisztráltam több száz féket, de legalább arany nagy részét a hazáért harcoltam el az. Igazából hős vagyok!”

Az egyik fontos tényező, ami növeli a csalás mértékét, az a közvetlen környezet normái. Ha a belső csoportunkban vannak olyanok, akik tisztességtelenül viselkednek, akkor a csordaszellem megkönnyíti, hogy mi is kövessük példájukat. Erepublikos kontextusban ez azt jelenti, hogy ha egy pártban már van egy-két komolyabb fake-gyáros, akkor a többiek nagyobb valószínűséggel kezdenek hasonló vállalkozásba. Pár éve még bejártam a #piac szobába és egy adott pillanatban nagyon meglepődtem, amikor a helyiek úgy beszéltek e multizási praktikákról, mintha az teljesen hétköznapi része lenne a játéknak. Nekik természetes volt, hogy „mindenki csinálja”. A fékelés minden bizonnyal átlépi azt a küszöböt, amit még aprócska bűnként lehet kategorizálni, azonban az effektus egyéb cselekedetekre is érvényes marad. A napokban elszaporodtak a Voter’s Clubos cikkek, ami ugyan sokkal kisebb mértékű „csalás”(ha egyáltalán annak lehet nevezni), de félő, hogy ezzel is csak tovább növekedik a szavazatvásárlás érzékelt legitimitása.

Egy további fontos tényező, ami elősegíti a csalást, az a tisztességtelenség tárgyának a nem közvetlenül monetáris volta. Magyarán: könnyebben nyúljuk le szobatársunk csokiját, mint annak az árának megfelelő összegű pénzt. Az erepublikon ugyan játékaranyért küzdünk, de mint tudjuk, annak van konkrét pénzbeli értéke is. És egyáltalán nem kevés. A multizás fő célja, hogy a farmos minél több aranyhoz jusson. Az összecsalt arany értékének megfelelő pénzt azonban soha nem venné ki adminék zsebéből, még akkor sem, ha tudná, hogy nem bukhat le. És itt nem csak arról van szó, hogy a rendelkezésre álló arany rezerva amúgy is korlátlan. Korábban sok aranyat szereztem az által, hogy horvát, román és spanyol piacokról fegyvereket csentem, majd eladtam. Úgy éreztem, hogy csak hazafias kötelességemet teljesítem, hiszen az ellenségtől veszem el a fegyvert. Később azonban, amikor egy házvásárlás (egy újonc ezt nem fogja érteni) alkalmával átvert valaki, rendkívül fel voltam háborodva, pedig lényegében én is hasonló sportszerűtlen eszközökkel szereztem az aranyamat.

Dan Ariely kutatása tippeket adhat nekünk arra, hogy hogyan korlátozzuk a tisztességtelenség előfordulását. Úgy tűnik, kevésbé vagyunk hajlamosak a csalásra, ha a kétes aktus előtt szimplán csak emlékeztetnek minket a morális normák létezésére. Ennek annyira erős hatása van, hogy akkor is működik, ha konkrétan nem a saját morális értékrendünkről van szó, vagy esetleg olyanról, amit nem is ismerünk. Elég, ha tudatosul bennünk, hogy amit tenni szándékozunk nem helyes. Nyilván az időzítésen van a lényeg. Most hirtelen nem tudom, hogy ezt az eRepublikon, hogyan lehetne alkalmazni. Tippeket várok, amit majd elküldhetünk adminéknak, hogy ignorálhassák!
Érdemes még azt is elmondani, hogy az emberek hajlamosak a félrelépéseik gyakoriságát és nagyságát idővel növelni, ami itt például úgy nyilvánulhat meg, hogy egy nagyon régóta hivatalában lévő kormánytag kezdi egyre inkább úgy érezni, hogy az ő áldozatos tevékenységéért több járna neki, mint csak a nép tisztelete. Ezért a maga számára egyre nagyobb kanállal merít a közös tálból. Egy pont után már eljut abba a stádiumba, ahol már minden mindegy és nincs megállás. Az ártatlanságát már úgy is elveszítette, legfeljebb akkor igyekszik kihasználni a csalás által elérhető előnyöket. Dan Ariely, arra a következetésre jutott, hogy ilyen esetekben egy gyónás (de nem kizárólag csak a katolikus verzió) sokat segíthet, mert az által az adott személy úgy érzi, hogy a múlt „el lett törölve”, újabb lehetőséget kapott és ennek megfelelően, ha csak egy időre is, de a helyes útra tér. Talán itt is be kellene vezessünk egy hasonló intézményt? Vagy egy játékról lévén szó, eleve más erkölcsi mércék szerint kellene gondolkodjunk?

 

Comments

Uhron
Uhron Day 1,969, 05:02

vote

weeniii
weeniii Day 1,969, 05:11

úgyszintén!

Kisborok
Kisborok Day 1,969, 05:18

Hercegnonek volt egy postja, ahol meggyónták az emberek a bűneiket.

Hercegno
Hercegno Day 1,970, 04:01

És milyen kevesen gyóntak : (

AnonymV
AnonymV Day 1,971, 02:23

Ő nekik a pokol tűze az osztályrészük

Lelekoszto
Lelekoszto Day 1,969, 05:38

vote
; )

Ben Sherman Mustafa
Ben Sherman Mustafa Day 1,969, 06:22

"Tippeket várok, amit majd elküldhetünk adminéknak, hogy ignorálhassák!"
Este majd ötletelek, aztán ideröffentem.

NightwatcherHUN
NightwatcherHUN Day 1,969, 07:02

Vote! Nagyon jó:)

Istencsaszar
Istencsaszar Day 1,969, 07:35

A cikk nagy részével egyetértettem, aztán eljutottam az utolsó bekezdésig és elveszett ez az érzés.

Ez már megint a szokásos, biztos lop a kormánytag előítéletre épít. Én elég régóta vagyok például kormánytag, de még sosem loptam. És bizton állíthatom, hogy az egyes lopási esetek nem a régi kormánytagokhoz köthetőek, hanem azokhoz, akik feltűntek, befutottak egy villámkarriert, loptak egyet, aztán eltűntek.

Az meg megint más, hogy a társadalom tisztelete itt véletlenül sem jár a kormánytagoknak, csak anyázás meg mocskolódás. De nem ez a cikk témája, úgyhogy ebbe nem megyek bele.

Mindegy, azért adtam egy vote-ot, mert az első 80%-ával egyetértettem.

Eheslo
Eheslo Day 1,969, 08:56

inkább gyónnotok kellene a haverjaiddal.
Addig amit idehazudozol csak üres kamu.

Istencsaszar
Istencsaszar Day 1,969, 09:38

Akkor mutasd be kérlek, hogy hol hazudtam és igazold az állításodat bizonyítékokkal.

Anélkül csak üres szavak, amiket mondasz. Mindenki be tud mondani a nagyvilágba rágalmakat.

Éhesló add vissza az ellopott 120 goldot és 45 ezer forintot!

Eheslo
Eheslo Day 1,969, 11:23

Üres szavaid neked vannak, 3,5 éve éceszgéberként és tettestársként bármilyen aljasságban egy lecsúszó, lakosságát, vagyonát elveszítő eMagyarországgal a talpad alatt.
A tetteid hihetetlen aljasságát a jetikkel sunyiban kötött NAP és a ciklusod alatti dupla felszabadításuk kitűnően ábrázolja.

Istencsaszar
Istencsaszar Day 1,969, 11:48

Eheslo: értem, tehát nem tudsz mondani semmit, csak azonnal próbálsz visszahárítani, hogy ne kelljen beismerni, hogy csak egy hangulatkeltő, bomlasztó elem vagy, nulla konkrétummal. köszönöm, nincs több kérdésem

Eheslo
Eheslo Day 1,970, 08:34

Nos azért az egy ciklusra jutó két sunyi jetifelszabadítást én nem mondanám semminek, de ha te mondod (hazudod), akkor nem ez volt a legnagyobb gazemberséged, valóban, elismerem.
A komplett lecsúszás amit magad mögött tudhatsz ezek szerint többet nyom a latban.

Istencsaszar
Istencsaszar Day 1,970, 13:31

ki beszél itt a múltról? azt mondtad, hogy hazudok, amikor azt állítom, hogy nem loptam sosem. Erre megkértelek, hogy mutass bizonyítékokat az állításodra, amire válaszul szépen elterelted a szót mindenfelé, NAP-ra elmúltháromévezésre, különféle háborús események szubjektív tálalására. Csak az a gond, hogy én nem ezt kérdeztem.

Bár kétségtelen, hogy jól el lehet terelni a figyelmet ezzel a kommunikációs trükkel arról, hogy nulla konkrétum az, amit ebben az ügyben fel tudsz hozni. Ergo kizárólagos célod a bomlasztás és a zavarkeltés.

De ha már így belementünk, elég furcsa sunyinak nevezni azt, hogy NAP-ot kötöttem a románokkal, mert megírtam a programomban is, nem szeretném, ha spirálba kerülne az egész és a végtelenségig folytatódna a pingpong. Ezt így szó szerint megtalálod a kampánycikkemben. Ezek után elsöprő fölénnyel meg lettem választva, még a nemzeti pártok közé sorolt MOVE is támogatott, úgyhogy egyátalán nem érzem úgy, hogy sunyiban lett volna megkötve az a NAP.

Eheslo
Eheslo Day 1,970, 23:18

ics teljesen mindegy hány cikket, beismerést idézek, mert te fapofával hazudod azt, hogy örökös éceszgéberként, tanácsadóként, bábosként semmihez nincs semmi közöd, semmiről nem tudtál semmit, semelyikben nem voltál sem éceszgéber, sem tettes, sem cinkos.
A dolgok csak úgy megtörténtek és te - aki ott tüsténkedsz 3,5 éve minden mocsokban - semmiről nem tudsz semmit.
Van aki elhiszi.
Van aki nem.
Én az utóbbiak közé tartozom, szerintem te ott voltál, részt vettél ezekben, eltűrted ezeket, megtetted ezeket, kitaláltad ezeket.
Ezért egy - ha nem a legmocskosabb - alak vagy a sok sok tolvaj, csaló, féker, hazaáruló között.

Sir Moke Shag
Sir Moke Shag Day 1,969, 10:05

Nem azt írtam, hogy minden kormánytag csal és még csak arra sem utaltam, hogy ez lenne a jellemző. Viszont nagyon is elképzelhető néhány embernél hogy fokozatosan áttér a „sötét oldalra”. Azért volt itt egy-két zűrösebb ügyünk. Mindenkori kormányok különösen ki vannak téve a korrumpálódás veszélyének és nem lett volna őszinte úgy írni a csalások témájáról, hogy erről direkt egy szó sem esik. De nem is ezen volt a lényeg.

Tarsolytestver
Tarsolytestver Day 1,969, 16:24

Elloptad Erdélyt a román haverjaiddal! Ne csodálkozz ha nem jár a tisztelet érte.

Istencsaszar
Istencsaszar Day 1,969, 18:22

: D : D : D

Hun Carpathia
Hun Carpathia Day 1,970, 04:27

Azért olvasd el figyelmesen a végét: "az emberek hajlamosak a félrelépéseik gyakoriságát és nagyságát idővel növelni". Ez nem általánosítás, csak feltételezés. Amúgy meg ha a feletteseink nagy részét nézzük, ha az adott pozícióban megérzi a hatalmat és annak velejáró nem pozitív előnyeit, akkor azt kihasználja. Itt nem egy bizonyos személlyel van gond, hanem az emberi kapzsisággal és a hatalom mámorával. A kevesek megőrzik emberi méltóságukat és emberin fognak viselkedni, attól függetlenül, milyen pozícióban vannak.
Nem kívánok senkit sem megnevezni, mindenki magára ismer, ennyi!

Raem the zerg Day 1,971, 03:39

Comment deleted

Raem the zerg
Raem the zerg Day 1,971, 03:40

Majd mi megmutatjuk, hogy lehet másként is 😛 😃

Raem the zerg
Raem the zerg Day 1,971, 03:41

valamiért nem ír smiley-t -.- 😃

Komjatius The Hun
Komjatius The Hun Day 1,970, 10:20

Szerintem ez nem a játékbéli kormányokra vonatkozik csak, hanem úgy általában... Ne vedd magadra, ami nem a te inged. 😃

Igazsagoszto
Igazsagoszto Day 1,969, 09:14

Akitlosz add vissza a 100 aranyat!

655321
655321 Day 1,969, 09:40

A cikkben leírtak nem igazán győznek meg arról, hogy a várható haszon -- lebukási kockázat -- büntetés mértéke (a két utóbbi kombinációja adja a lebukás várható költségét) hármasa téves lenne. A normák nagyon is jól kapcsolhatók a büntetés mértékéhez, és így a lebukás költségeihez. Ha, például, egy országban elítélik az adócsalást, nem csak a kirótt bírság lesz az adócsaló költsége, hanem az is, hogy a környezete kinézi, és így jelentősen csökken a társadalmi státusza. Ugyanígy, ha egy közösségben az adócsalás, korrupció, nepotizmus, puskázás, fékelés sat. bocsánatos bűnnek számít, sőt, adott esetben teljesen elfogadott viselkedési forma, a szabályzsegés költségei jelentősen csökkennek, és érthető módon kiemelkedően magas lesz a tilosba tévedők száma.

655321
655321 Day 1,969, 09:43

A fékelésre kitérve, annak költségei szinte nem létezőek, tekintve, hogy a lebukás kockázata elenyésző, a költségei pedig említésre sem méltóak. Egyrészt mit veszíthet az ember egy játékban, ugyebár, másrészt -- tény -- semmiféle közösségi norma sem szól ellene.

Sir Moke Shag
Sir Moke Shag Day 1,969, 10:27

A legnagyobb csalók (lásd: szociopaták) között valószínűleg vannak, akik a haszon-lebukás-büntetés hármas alapján döntenek, de ez nem jellemző az átlagemberre. Kísérletileg demonstrálták, hogy meglepő módon, ezek szinte egyáltalán nem befolyásolják a döntő többséget. Olyan eredmény is született, ahol a csalás által megszerezhető haszon növelése, ha kis mértékben is, de a csalás csökkenését vonta maga után. Érdemes megnézni a mellékelt videót, amiben Dan Ariely alaposabban elmagyarázza az eredményeit, mint ahogyan én tudnám itt. A megfigyelés összhangban van azzal a feltételezéssel, hogy az embereknek nagyon fontos, hogy megőrizzék a pozitív véleményüket önmagukról. Szerintem az adott társadalom normái is ezen a ponton kapcsolódnak be az egyenletbe. Ahol például elnézőbbek az adócsalással, nem azért csalnak többet, mert kisebb a lebukás esélye vagy a büntetés, hanem mert ott az kisebb bűnnek számít és könnyebben meg tudják racionalizálni.

maddictator
maddictator Day 1,970, 13:44

nem tudnád közreadni azanyagot annak is, akinek nincs courserás accountja? ... bár tudom, ez is csalás

Sir Moke Shag
Sir Moke Shag Day 1,970, 14:32

sajnos nincs módom rá. De itt van egy youtube videó a lényeggel: http://www.youtube.com/watch?v=nUdsTizSxSI

Attila14
Attila14 Day 1,969, 11:44

A tanulmányaidat egészítsd ki a negyedikkel, a hacker-szindrómával, amikor nem az előző 3 motivál.

Tomjohnson
Tomjohnson Day 1,969, 13:39

mert buzik vagyunk!

Grof Eszterhazy Victor
Grof Eszterhazy Victor Day 1,969, 13:43

sajna nincs csöcs, de a cikk jó és jogos... 😛

Grof Eszterhazy Victor
Grof Eszterhazy Victor Day 1,969, 13:45

és a szokásos, már-már uncsi kérdés: de tényleg! Ki az eheslo? Oknyomozó riport lenne szükség; ez kb. olyan margarin-efektus, olyan minek,de van 😛

Grof Eszterhazy Victor
Grof Eszterhazy Victor Day 1,969, 13:50

Ja és Sirmoke: nem tudom ,hogy számít-e, de az újságod csak q5-ös, fejlesztened kellene :3

moczok
moczok Day 1,969, 14:01

Jó cikk.

montaigne
montaigne Day 1,969, 14:03

van olyan is, akinek a csalás örömet szerez, adrenalinforrás.
A fiam egyik osztálytársa például a helyesen kitöltött teszt UTÁN kezdett el puskázni, mert hiányzott neki az ezzel járó izgalom. Meg már megszokta...
-Nyerni nem tudott semmit, szüksége sem volt rá
-Lebukás valószínűsége magas volt
-A veszteség - gyerekfejjel nézve jelentős.

Miért csinálta mégis?
Mert nagyon sokan - sőt egyre többen irracionálisan, vagy nem a formális logika mentén cselekszenek.
A cikk viszont tetszett.

Rodric
Rodric Day 1,969, 15:08

Érdekes cikk.

Xenal
Xenal Day 1,970, 03:19

Érdekes cikk.
Ismét adtál gondolkodni valót Sir Moke Shag. 🙂

Pioca a Gyulolkodo
Pioca a Gyulolkodo Day 1,970, 04:06

LOL. Te vagy a legképmutatóbb csaló!

Hun Carpathia
Hun Carpathia Day 1,970, 04:30

Érdekes cikk!

Komjatius The Hun
Komjatius The Hun Day 1,970, 10:18

Jó és érdekes a cikk.
Igazából, IRL katolikusként, mindig is nagyon fontosnak tartottam a gyónás lehetőségét, nem egyszerű "vallási hókuszpókusz", hanem nagyon is racionális mentális támasz.
A játék tekintetében nem lennék túl optimista, az internet világa, különösen az ilyen játékok világa arról (is) szól, hogy tedd meg, amit az életben nem mernél megtenni, szóval még aki amúgy tisztességes ember is, lehet itt a játékban csaló, trükköző stb. Lehet a többi játékost feljelentgetni, csak nagyobb lesz a hullám, mint a vízbe dobott kavics...

Sir Moke Shag
Sir Moke Shag Day 1,970, 11:36

Igen, bizonyos játékokban pont az a vonzó, hogy mindent megengedhetünk magunknak. Például a Fallout 3-ban simán kinyírhatsz egy teljes várost is, ha úgy tartja kedved. A GTA 3-ban meg következmények nélkül fejbelőhettél egy prostituáltat és visszaveheted a szolgáltatásáért adott pénzed. Csakhogy az erepublikban más emberek ellen játszunk és a csalással az ők játék élményüket is romboljuk. Ez szerintem egy fontos különbség.

Komjatius The Hun
Komjatius The Hun Day 1,970, 14:32

Én ezt az egész város kinyírása dolgot, ha jól emlékszem, az Oblivionban próbálgattam, mindenkit lemészároltam X városban, mindent elloptam az egész városból, egy nagy légyszerű valami hátán elrepültem Y városba, ott eladtam mindent, majd ott is kinyírtam mindenkit, szintén elloptam mindent, beleértve az előzőleg eladott cuccokat, és mentem tovább Z városba - csak vigyázni kellett az őrökkel 😃
Amúgy a közösségi oldalaktól kezdve, minden társas érintkezésre is igaz az interneten, hogy máshogy viselkedik sok ember, mint az életben, megenged magának mást, többet, vagy kifejezetten szerepet játszik...

BladeDPI
BladeDPI Day 1,970, 10:25

Jo cikk 😉

Tyxy
Tyxy Day 1,970, 10:31

Mikrobit nevezzük ki ePapnak! Azt mehettek gyónni : D

Kikericsy
Kikericsy Day 1,970, 14:12

lol

Komjatius The Hun
Komjatius The Hun Day 1,970, 14:35

Na, hozzá se az életben, se a játékban...

Eheslo
Eheslo Day 1,970, 23:21

Még viccnek is rossz egy kápónak gyónni...

ForEveryG
ForEveryG Day 1,970, 13:37

vote! jó cikk!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.