Ambient on/off

Join the new world

 

Jesen EDEN-a? Opada lišće sa EDEN drveta?

Day 866, 08:11 Published in Serbia Serbia by Lunatic2903
Pre svega, čestitam svima današnji praznik. Hristos vaskrse!

Čak ni običan pasivac, prosti posmatrač, ne može a da ne primeti sve bleđe izdanje EDEN-a u prethodnih mesec dana. Isto tako, realno je reći da Phoenix značajno napreduje kako po pitanju snage, tako i po pitanju organizacije, što je još značajnije. Nekoliko uspešno zaustavljenih hrvatskih pohoda još od pre 40-ak dana su bili samo nagoveštaj rastuće snage Phoenixa, koji je, kako se čini, u prethodne tri nedelje uspešno preuzeo inicijativu.

Teško je govoriti o inicijativi u najužem smislu te reči, zato što Phoenix nema nadmoć u direktnom sukobu (svi smo bili svedoci bitke za Rhone-Alps), ali ono što je ohrabrujuće jeste činjenica da svaka kontra našeg saveza (bilo da se radi o napadu, bilo o podizanju oslobodilačkih ratova) na kraju ima pozitivan bilans. Pored toga što su Hrvati više puta zaustavljeni i što nisu ni primirisali cvetne pašnjake sa druge strane Alpa, PHX je u nekoliko silovitih naleta uspeo da oslobodi većinu Francuske i nemačkih teritorija, time stvorivši kopneni most između Zapadnog Balkana i Zapadne Evrope. Slobodno se može reći da je ovo poglavlje u ehrvatskoj istoriji neslavno završeno.Otprilike u isto vreme, na južnoj hemisferi su više puta osujećeni pokušaji Amerikanaca da oslobode Južnu Afriku od tiranije Brazila i Argentine, kako bi im uspešno nametnuli sopstvenu tiraniju. Nakon trošenja nenormalnih količina zlata, neorganizovani Amerikanci su uspeli u jednom od brojnih RW-ova, čime je jedna regija Južne Afrike, Northern Cape, konačno oslobođena. Dalji napori SAD će sigurno biti usmereni ka probijanju do ove regije, koja će u novom modulu biti obogaćena rudom titanijuma.Međutim, negde u međuvremenu, nešto je počelo gadno da škripi unutar EDEN-ove ratne mašinerije, koja je samo mesec dana ranije bez imalo problema mlela protivnike kako po Evropi, tako i u ostatku sveta. Jako grube greške, kao što je američko oslobođenje Sindha (koji smo preuzeli 10 minuta kasnije), a zbog čega su najviše oštećeni Hrvati, dodatno su doprinele razdoru unutar EDEN-a. I amaterskom oku je bilo lako primetno da Amerikanci gledaju isključivo svoje interese, time neposredno sprečavajući hrvatski prolazak u Aziju, i poljsko osvajanje irona. Zaslepljeni svojim interesima, nisu uvideli značaj ove EDEN-ove operacije, koja je za cilj imala da 18.000 aktivnih boraca dodatno osnaži posedovanjem najznačajnijeg resursa u igri - gvožđa.

Netrpeljivost Amerikanaca i Poljaka usled suprotstavljenih interesa dovela je do istupanja SAD iz EDEN-a, a odnosi između dva klana u EDEN-u su na najnižem nivou ikada. Otprilike u isto vreme Rumunija je praktično nestala sa mape sveta. Osim trening rata, njihova armija je praktično nevidljiva. Zemlja koja je nekada držala preko pola sveta, koja je i dan danas u rangu sa Španijom, Rusijom ili SAD, u epskoj borbi za Rhone-Alps nanela je manje štete nego Nemačka, jedna od najslabijih nacija iz suprotstavljenog saveza. Cela zemlja je nanela štetu na nivou jedne jedine regularne jedinice VeS! Vezano za ovo, kad god su značajne rasprave ili prepirke između ostalih EDEN zemalja u toku, ime Rumunije se uopšte ne spominje. Jednostavno su nestali, zaboravljeni su i potpuno marginalizovani. Veliko poštovanje prema Rumunima i njihovim igračima, koji su mahom sjajni taktičari, meni ne dozvoljava da ih izostavim iz svog članka. Hrvatska koja je slabija nego ikada ranije igra na ivici između dva tabora, ipak sve uočljivije naginjući ka Poljacima i Špancima, koji su ostali okosnica EDEN-a.Vrhunac i sama kulminacija opadanja lišća sa EDEN-ovog drveta jeste i otvorena mogućnost da se EDEN armije i eksplicitno nađu na suprotnoj strani bojnog polja u odnosu na Amerikance, a ni suprotna opcija nije isključena. Iako je jako teško poverovati da će dojučerašnji saveznici udarati jedni protiv drugih, ta opcija nije isključena. Uostalom, ovoj igri su već poznati takvi momenti (udaranje Rusije kontra savezu u Francuskoj ili Slovačkoj, udaranje Poljaka na strani Francuske u ratu sa Španijom, udaranje Španije za Argentinu a protiv Poljaka u bitkama vođenim na tlu Južne Amerike).

Meni ovo liči na savršeno dobar trenutak za tešku propagandu i raspaljivanje strasti, kao i za planiranje opsežnih operacija, pre svega usmerenih protiv Amerike i njihovog pohoda ka južnoafričkom titanijumu. Da li sam u pravu, vreme će pokazati. Čini mi se da će naredni mesec doneti mnogo dinamike i neočekivanih obrta u eRepubliku, pa me ni otvoren sukob između nekadašnjih saveznika ne bi začudio. Možda bi neki RW u Karnataki 20 minuta pre početka novog dana bio dobar test? (ne zbog taktickih razloga, nego prevashodno kao eksperiment) Možda bi Španci i Poljaci, pa možda i Rumuni, revoltirani američkom izdajom i medijskim napadima zaista tenkovali na pobunjeničkoj strani? Takva mogućnost nije isključena...

Pošto se iskreno nadam i verujem da će na predstojećim izborima pobediti Clueless, jedan od 10 najznačajnijih esrpskih igrača ikada, ovom prilikom mu nudim svoju pomoć u organizovanju Teksaške Oslobodilačke Armije, kao i svoje novine za poziv svim slobodoumnim Špancima i Poljacima, kojima je preko glave američkih interesa, imperijalizma i RL novca, za borbu za oslobođenje Karnatake. Unapred se radujem svom budućem angažovanju 🙂


Moguć je nastavak u sledećem broju.
Pozdrav,
Lunatic2903

PREPORUČENA LITERATURA

PREPORUČENA LITERATURA 2


 

Comments

ZeMMa
ZeMMa Day 866, 08:11

prvi! 😃

ZeMMa
ZeMMa Day 866, 08:12

a sad na citanje, i Srecan Uskrs svima, Vaistinu Vaskrese

UNKAS
UNKAS Day 866, 08:13

stoprvi

Pozz svima
Pozz svima Day 866, 08:14

V

Robertiez
Robertiez Day 866, 08:15

voted

ThomasRed
ThomasRed Day 866, 08:15

Voted

Djavo Kg
Djavo Kg Day 866, 08:16

Lunatic2903 novi MoFA?

ePILE
ePILE Day 866, 08:18

Glased!

JohnMcClane
JohnMcClane Day 866, 08:18

Pravac Karnataka :DDDD

borissajkas
borissajkas Day 866, 08:18

🙂

m-e-pTaB
m-e-pTaB Day 866, 08:19

С.М.А.

Tosic Milos
Tosic Milos Day 866, 08:19

Ваистину Васкресе!!!

fib
fib Day 866, 08:21

Ваистину воскресе. Свако добро људи.

Velja Kralj
Velja Kralj Day 866, 08:21

Srpska propaganda! 😛

ZNACI MATORI
ZNACI MATORI Day 866, 08:22

kakve ovo ima veze sa erepom matori 😛 :>

Friend Freeman
Friend Freeman Day 866, 08:23

Hrvatska koja je slabija nego ikada


XD

JovicaSM
JovicaSM Day 866, 08:24

Teksaska Oslobodilacka Armija 😃:D:D:D:D
Sloboda teksasu...

Titan_Look
Titan_Look Day 866, 08:24

znaci matoree...😛

Bosko Josic
Bosko Josic Day 866, 08:25

lunatic se obratio narodu jeeeeeeeeee VOTE 😃

fib
fib Day 866, 08:25

А сад коментар на чланак - добар, стандардно наравно, с тим што имам коментар "на штиво". Искрено, неби требало да нас занима шта се збива са Еден-ом... то су њихови проблеми.

Ми би само требали да искористимо моменат и да њихове проблеме претворимо у прилику за нас. Ко шта ради - ми их блокирамо, и то је наш успех. Било би лепо да се крене у неку офанзиву, а не да чекамо Годоа овде, као што смо навикли, и да се прозивамо за еХрватима - е, ајде нападните нас...
Знам, знам... MPP и остали сморови, али имамо ми кадра који то може да испланира. Сморисмо се бре.

Krivobarac
Krivobarac Day 866, 08:26

Evo, za početak možemo ARgentini pomoći da odbrani Istočni Kejp od Australije...

Nikola Abyss
Nikola Abyss Day 866, 08:27

vote

Zaeban Covek
Zaeban Covek Day 866, 08:27

Baš sada pripremam članak o istoj temi 😃
Čitam ovaj kad završim pisanje 🙂

Crno Dete
Crno Dete Day 866, 08:30

vote 🙂

Turista Paradajzer
Turista Paradajzer Day 866, 08:31

Hrvati su u bezizlaznoj situaciji i zato toliko kukaju.Pokusavaju da isprovociraju napad da bi imali nekakvu sansu.Nikakvu vaznost nemaju,mogu samo da trce od jednog do drugog i da posle govore kako su im dobri saveznici i da ih na to stalno podsecaju.Cak mi ih je u neku ruku zao koliko su iskorisceni.Ova sapunica sa eUSA je mozda smisljena kao animiranje u njihovom bratstvu.U svakom slucaju treba gledati nas interes u celoj toj stvari.Znam da ce mnogima biti ovo trn u oku,ali sa eUSA u savezu nasa moc bi bila nemerljiva.Sigurna Azija za Madjare,Ruse,nas i ostale saveznike.Mogli bi na miru da cekamo V2,a posle da vidimo gde je taj titanijum.

Veljkokg
Veljkokg Day 866, 08:31

Ваистину воскресе. Јееее сличицееееее 🙂

Pokac
Pokac Day 866, 08:35

Bravo Martovski zecu:)
Nedostajao si mi sve ono vreme kada si se krio od predsednicke stolice:) Nije bilo ovakvih analiza i ovako dobrih ,,pisanija,,.
Svaka cast matori i samo nastavi.
P.S. I na medijskom planu besprekorno odradjeno:) Dovoljno otvorenih pitanja da se EDEN nastavi koskati, a istovremeno dovoljno jasna podrska jednom kandidatu na predstojecim izborima upakovana u sve to:) Bez sumnje opravdavas svaku pretplatu koju imas, jer bi mnogi ,,novinari,, imali sta da nauce od tebe.

Admiral Yamamoto
Admiral Yamamoto Day 866, 08:37

Srecni praznici svima prvo !

Drugo, lunatic, nedostajali su nam clanci od tebe.. :DDDD

BIG VOTE !!! 😃

JA MORE
JA MORE Day 866, 08:37

Ваистину Васкресе!!!

Мислим да би ми требали да гледамо наше проблеме,имамо их доста,и да нам се FAIL Rhone-Alps више не понови,Америка и Румунија нису баш активни у еден-у а ми то не користимо најбоље што можемо

ХОЋЕМО БРЕ ОФАНЗИВУ

ParadoxGentleman
ParadoxGentleman Day 866, 08:37

Fenomenalno !!

Mcsam
Mcsam Day 866, 08:43

/me <3 Clueless 😃

Lord Oli
Lord Oli Day 866, 08:45

Mislim da su Rhone Alps bolja meta jer u Karmataki može da se dogodi nama Sindh scenario

PARADISE CITY
PARADISE CITY Day 866, 08:46

Voted

Lunatic2903
Lunatic2903 Day 866, 08:47

@Lord Oli

Naravno, nisam detaljisao, samo navodio mogucnosti, vise iz nekih drugih razloga nego iz taktickih 🙂

Lunatic2903
Lunatic2903 Day 866, 08:51

Pokac

😁

Hvala na pohvalama 😉

Zaeban Covek
Zaeban Covek Day 866, 09:10

Super retrospektiva, baš smo slično pisali 😃
Kao što reče, da si se više posvetio bahatosti Amera tekstovi bi ibli identični 😛

Glasah

Bas-Celik
Bas-Celik Day 866, 09:17

Христос Воскресе! Значи, одличан чланак! 😉 Само тако настави.

street  Fighter
street Fighter Day 866, 09:18

predlazem napad na hrvatsku braco...
do pobede...
cccc....

Ombudsman
Ombudsman Day 866, 09:27

EDEN je mrtav, zivio EDEN

sumo_zr
sumo_zr Day 866, 09:29

Bravo Lunatice,necemo te menjati 😁))

KARNATAKA RULLEZZ 😛

sumo_zr
sumo_zr Day 866, 09:31

XAXA,VOISTINU KARNATAKA (kako bi sve bilo u duhu praznika )

😁))))))

vlastimiri
vlastimiri Day 866, 09:43

Vreme je da se predje u inicijativu! To bi bila win-win situacija. Ili oslobadjanje npr RhoneAlos-a, ili definitivan kraj dobrih odnosa SAD sa ostatkom EDEN-a ! Mislite o tome

Deadly Little Miho
Deadly Little Miho Day 866, 09:45

Србија је вечна, док су јој деца верна !

David Strbac
David Strbac Day 866, 10:16

Vote
forever

samo tako

MarkoSRBa
MarkoSRBa Day 866, 10:18

v

skyhook
skyhook Day 866, 10:24

Odlicnan clanak! Upravo si podsetio na sjajne anlize i taktiku iz vremena predsednikovanja! Samo napred matori!

Djordje Toholjevic
Djordje Toholjevic Day 866, 10:26

nevrede RWovi u Karnataci jer ce ameri uraditi "sindh"...mnogo su naučili na svojim greškama 🙂 valjda 😃

Zaeban Covek
Zaeban Covek Day 866, 10:30

"Upravo si podsetio na sjajne anlize i taktiku iz vremena predsednikovanja!"

Haha, pa Lunatic nije ništa ni pisao u vreme predsednikovanja...

sergiles1
sergiles1 Day 866, 10:33

vote kao i uvek:D

eksal
eksal Day 866, 11:00

RW u Karnataki je budalastina, pa eIndija ce im to vratiti ako uopste izgube.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.