Despre Don Quijote si morile de Vant !

Day 1,274, 02:35 Published in Romania Romania by simon santo

Salve Prieteni ,Salve Amici , Salve INamici !

Epitaf pe mormîntul lui Don Quijote-

"Aici se odihneşte un biet nebun ce-n stele

A vrut să care lumea şi-a risipit cu lancea
...
Cetăţile de nouri şi umbrele din ele,

Sfruntînd înţelepciunea cuminţilor din Mancha."
(Demostene Andronescu)

Am intalnit des in acest joc , in diverse camere de chat sau mesaje urmatorea fraza " santo ..nu ma mai pot lupta cu morile de vant " si m-am dus cu gandul la personajul meu favorit Don Quijote .

Cum spune un drag om ,N.Steinhardt , Don Quijote ar fi cea mai apropiata carte de Evanghelii ( si aici nu ma refer la peronajul din joc Evangheli ) ci la cartea aia intersanta , enciclopedia Vietii daca vreti .

Lupta cu morile de vant ...Don Quijote sau un altfel de erou .

“O fi hula curata, dar am o teorie a mea, dupa care Hristos nu ne apare din Evanghelii numai ca bland, bun, drept, iara de pacat, indurator, puternic s.a.m.d. Din relatarile Evangheliilor – fara exceptie – ne apare si inzestrat cu toate insusirile minunate ale unui gentleman si cavaler.

Mai intii ca sta la usa si bate; e discret. Apoi ca are incredere in oameni, nu-i banuitor. Si increderea e prima calitate a boierului si cavalerului, banuiala fiind, dimpotriva, trasatura fundamentala a smecherului. Gentlemanul e cel care – pana la daramanta proba contrara – are incredere in oricine si nici nu se grabeste, avid, sa dea crezare defaimarilor strecurate pe seama unui prieten al sau. La smecheri si la jigodii reactia numarul unu e intotdeauna banuiala, iar neasemuita satisfactie – putinta de a sti ca semenul lor e tot atat de intinat ca si ei.

Mai departe. Hristos iarta usor si pe deplin. Smecherul nu iarta niciodata, ori daca se indupleca (iara ca sa ierte), o face greu, in sila, cu taraita. Pe cand Domnul: „Nici eu nu te osandesc. Mergi si nu mai pacatui“.
Nici eu nu te osandesc…
"E mereu – si cu osebire de grijuliu asupra acestui punct – atent si politicos; prietene ii spune lui Iuda. Niciodata o insulta ori o vorba dispretuitoare fata de pacatos. Nu se vede din nici un text vreun mo­ralism intepat, vreo pudoare de comanda. Si nici o conditie prealabila pusa pacatosilor, nici o discriminare: Pe cel ce vine la mine nu-l voi scoate afara."


Incredere in oameni, curaj, detasare, bunavointa catre cei napastuiti de pe urma carora nu te poti alege cu nici un folos (bolnavi, straini, intemnitati), un simt sigur al maretiei, predispozitia pentru iertare, dispretul fata de prudenti si agonisitori: toate sunt trasaturi ale gentlemanului si cavalerului.

Pe toti oamenii ii imbie sa se recunoasca drept ceea ce sunt cu adevarat: niste fii ai Tatalui, ai stapanului. Din acest punct de vedere cartea cea mai apropiata de Evanghelii este Don Quijote, de vreme ce si cavalerul din La Mancha le spune celor din carciuma ca sunt castelani fara s-o stie si le cere sa se si poarte ca niste nobili ce sunt.

Printul Mischin, cand fapta lui Ganca nu se deosebeste de a unui mojic si a unui camatar, cum reactioneaza? Ii e mila si rusine de cel care si-a uitat (in minie si-n setea de bani) titlul de copil al lui Dumnezeu.

- Situatia de crestin e tot una cu statutul de aristocrat. De ce? Pentru ca isi are temeiul in cele mai „senioriale” insusiri: libertatea si increderea (credinta).

Ce este nobilul, feudalul? Mai presus de orice un om liber.

Ce inseamna credinta? Incredere in Domnul, desi lumea e rea, in ciuda nedreptatii, in pofida josniciei, cu toate ca de pretutindeni nu vin decit semnale negative.

Cuvintele lui Tolstoi (in Anna Karenina, scena alegerii maresalului nobilimii din gubernie): „D-aia suntem nobili, ca sa avem incredere“.

In joc vad , aud ,simt multa pizma si ma intreb pentru ce ...omul din spatele avatarului cu nume cool , are satifactia ca azi l-a invins sau umilit , raportat ,ravasit , enervat... pe omul din spatele avatarului diferit de al lui , caci avatare suntem( ?!? ) sau Oameni ?

Nu stiu da zic si io *

Hai sa ne auzim ...iertatori !...sau e o alta lupta cu morile de Vant ?

Va urma...