Damage Control 3 - operatiuni speciale [BBC]

Day 709, 04:15 Published in Romania Romania by dsalageanu

Iata si al treilea (si penultimul) articol din seria Damage Control. Primele doua le gasiti aici:

Damage Control 1 (De ce fura soldatii / despre Damage)
Damage Control 2 - o istorie a inovatiei

Disclaimer: articolul acesta contine informatii controversate, unele cu caracter de secret militar, unele despre actiuni sau activitati care incalca in mod flagrant legile eRepublik. Asta-i viata. Acestea au fost faptele. Intre acuratete si politete, prefer acuratetea.

Prin operatiuni special e intelegem toate activitatile militare sau para-militare pe care un guvern le intreprinde in mod organizat, in vederea asigurarii unui avantaj strategic, in afara mecanismelor modulului de razboi. Adicatelea, tot ce se poate face, in afara de a apasa "fight".

1. Platforme de comunicatii si antrenament

Jocul ofera inca destul de putine instrumente de comunicare si organizare, lucru care limiteaza logistic si organizatoric capacitatea de a coordona actiuni complexe. La inceput, mecanismele din joc au fost sprijinite de forum-uri, apoi de chatroom-uri, apoi de intalniri IRL si telefoane mobile, etc.

Ulterior a aparut Google Docs, form-uri de inscriere si prezenta, calculatoare de damage si multe, multe altele. Poate cel mai spectaculos proiect in acest sens a fost Training Camp, dezvoltat, pana la un punct, de catre Dusty. Acesta era un simulator complex al modulului de razboi V1, care sa permita organizarea de scenarii de lupta, mobilizare si management al unitatilor militare.

Proiectul a fost tras pe dreapta datorita instabilitatii majore a jocului de la vremea aceea, care a atras dupa sine si retragerea lui Dusty. Cam asa arata:






2. Informatii si contrainformatii

La apogeul razboiului rece, atat noi cat si PEACE aveam oameni care aveau sarcina de a identifica si de a se infiltra in chatroom-uri militare si de a aduna informatii tactice sau politice. Se cautau in gunoaie (Google cache, unde o sa va mirati cate informatii din chatroom-uri teoretic parolate se pot gasi), se foloseau resurse incredibile pentru a se obtine informatii corecte si la timp.

La un moment dat aveam un vorbitor (non-nativ, e drept, dar fluent) de indoneziana, localizat IRL in SUA, cu care tineam legatura prin ambasadorul SUA in Romania. Stiam cand sunt sarbatorile islamice, stiam pe ce fusuri orare sunt localizati diferite comunitati sau diferiti comandanti, etc. Apropos, stiati ca GLaDOS traieste in California?

SRI a functionat semi-formal. Au fost multe incercari de organizare formala, incepand cu Astromaniac si terminand cu Marius Ovidius (aka Shai Hulud / Maniu, whatever), care a adus mult profesionalism in contrainformatiile romanesti.

Formal sau informal, informatiile curgeau. Din pacate, in ambele sensuri 🙂


3. Decodere de TRIVIA

Pentru cei care nu au mai prins Trivia: a fost una din ideile cele mai controversate ale jocului. in practica, cand dadeai Work, Train sau Fight, aparea o casuta cu 5 intrebari la care trebuia sa raspunzi in 20-30 secunde. Primeai 10% bonus daca raspundeai corect si 10% daca raspundeai in timp util. Pentru fiecare intrebare. Deci, 50+50 = 100% bonus. Cam mult. Asa ca, am luat problema in maini:

Decoderele de trivia functionau, in esenta, prin decodificarea paginii si identificarea intrebarilor, care eau cross-check-uite cu baze de date cu raspunsuri. Suna simplu, nu? Ia intrebati-va: de unde aveam noi baza de date cu raspunsurile?

Sute si mii de oameni care dadeau zilnic work, train sau fight au muncit pentur a copia raspunsurile corecte si a completa bazele de date respective. De ambele parti ale "cortinei de fier". Zeci de programatori, in multe echipe, adaptau decoderele la schimbarile de securitate ale eRepublik.

Practic, a fost un razboi cu developerii Erepublik. Un razboi pe care noi nu il putem pierde si pe care ei nu il puteau castiga. Eram mai multi, mai bine pregatiti, cu mai multi bani si mai multi ochi pe platforma live. Ultima data cand echipa tehnica Erepublik si-a incordat muschii au lansat un sistem Trivia bazat pe flash (semi-functional, sacrificand sute de ore pretioase de bugfixing) la care s-a muncit enorm. Noi l-am decodat in mai putin de 24 ore (cu 2 echipe, una de romani si una de francezi), inginerii PEACE s-au descurcat si ei in aprox. 36 ore.

Primul decoder a fost dezvoltat in Romania de catre Smif (la coordonare, nu la probramare) si a insemnat enorm. Din fericire pentru toata lumea, Trivia a fost retrasa din joc, ceea ce a marcat si sfarsitul erei decodoarelor.


4. Script-uri

Categorie de soft-uri scoasa in afara legii de catre Erepublik, script-urile sunt multiplicatoare de "forte" in joc. Sunt multe tipuri de script-uri care au fost proiectate si dezvoltate, unele din ele au fost implementate si utilizate. Le voi descrie pe aceste coordonate:

4.a. Deployed scripts

i. Mamaliga

Mamaliga era o arma anti-tanc, care facea o chestiune simpla. Ii dadeai un cont pe care sa il gestioneze (al tau de exemplu) si un tanc inamic pe care vroiai sa-l blochezi. Dupa care, script-ul cumpara paine q1 de pe piata (cea mai ieftina) si o dona inamicului. Efectul era ca, dupa ce tancul isi epuiza armele din inventory, nu mai pute nici sa primeasca donatii, nici sa cumpere, avand inventory-ul permanent plin. Era deadly, nu aveai timp nici sa stergi food-ul, nici sa te descurci cu 2 browsere, sau alte alea. Game over.

Tool-ul a fost retras odata cu introducerea Captcha la donatii repetate. Faza funny este ca armata indoneziana a prins strategia si faceau acelasi lucru manual contra tancurilor noastre. Evident, ineficient.



ii. Manager de firme

Intrebare: ai 1000 de soldati care iti vin in tara pentru o campanie serioasa. Au skill-uri in land si manufacturing. Cate firme trebuie sa ai pentru a le oferi locuri de munca si pentru a asigura productivitate maxima?

Raspuns: 2

🙂

iii. Tool-uri de productivitate

Au fost implementate, in special in perioada primului meu mandat, multe tool-uri de eGovernment, dar acestea nu intra in categoria "tehnica militara". Chestii pasnice, care ofereau informatii si statistici. Sunt convins ca sunt o gramada in functiune si acum, dezvoltate atunci sau mai recent. Avem multi oameni talentati, nu imi fac griji 🙂


4.a. Never deployed scripts

Aici intram pe un teritoriu mai alunecos, astfel incat sa nu mi-o luati in nume de rau daca o sa fiu mai eliptic. Vreau doar sa va deschid ochii asupra gradului de complexitate a acestui joc, asupra nivelului de efort necesar pentru a face performanta si asupra seriozitatii si profesionalismului presupus pentru a fi competitiv.

Din fericire pentru joc si pentru comunitate, tool-urile de mai jos nu au fist NICIODATA implementate la nivel guvernamental sau la nivel organizat. STIM ca oameni din PEACE si din Romania au folosit chestii cumva similare, de aceea am pregatiti si noi asemenea solutii. Sigur, ce poate face un entuziast singur e una, ce poate face un stat e complet altceva.

i. Robocop

Unitati de lupta complet automatizate. Stiau sa cumpere Wellness Packs si arme, sa dea fight cand si unde trebuie, etc. Utilitatea practica a incetat odata cu limitarea numarului de WP / persoana.

ii. Turrets

Solutie temporara de defensiva a tarii, pregatita pentru scenariul in care PEACE ar fi decodat modulul de Flash Trivia inaintea noastra. Noi aveam o solutie complicata de decodare, care presupunea utilizarea unor soft-uri dedicate, fapt care nu permitea scalabilitate rapida la nivelul intregii armate. Turret-urile erau formate dintr-un om, un soft, un calculator si multe zeci de conturi. Mai departe v-ati prins...

iii. Operatiunea Kamino
If it’s not ringing a bell, cauta Kamino pe Wikipedia.

Acesta a fost echivalentul arsenalului nuclear in Erepublik. Un tool care putea distruge lumea. Script de management de clone, la scara globala.

Acesta a aparut intr-un moment in care eram disperati de numarul de clone indoneziene si maghiare care, credeam noi, erau facute ca si politica de stat. Acum, gandind la rece, ma indoiesc ca perceptia noastra a fost corecta. Sigur, clone au fost si sunt, dar nu la nivel de politica de stat.

Ei bine, noi am vrut sa o facem. Eu personal am vrut sa am optiunea pe masa. Atentie, aici vorbim de un program care ar fi dezvoltat in cateva luni clone la nivelul unui procent cu 2 cifre din populatia eRepublik, vorbim de servere in centre de date, proxy-uri cu high anonimity, bani adevarati bagati, pattern-uri de comportament studiate, comment-uri in limbi native, corelarea cu tendintele macro-statistice ale jocului, fusuri orare, spor de natalitate, etc, etc, etc. 100% stealth, va asigur.

Cand am realizat ca SE POATE, ne-am speriat. Am considerat ca, daca jocul va fi jucat asa, cu siguranta nu ne vom mai regasi in el. Si am preferat sa plecam 🙂

Pe data viitoare! In urmatorul articol ne vom concentra mai mult pe organizare si pe dinamica sociala, nu pe suprematie tehnologica.


dsalageanu