[UT] FRISSÍTVE! Cégfejlesztési akció FEKETE PÉNTEKen

Day 4,391, 07:47 Published in Hungary Hungary by Raab Donat

Kedves polgárok,

FRISSÍTÉS:

A FEKETE PÉNTEKen elérhető kedvezmények:
-Több gold az eurós pakkokból ( 5* )
-Több csoki az euróért vehető csokipakkokból ( 5* )
-50% kedvezmény az edzőtermek fejlesztésére
-30% kedvezmény a gyárak fejlesztésére (ház- és légifegyver gyárnál a Q1-re is!)
-30% kedvezmény a nyersanyagüzemek építésére
-90% kedvezmény a +50-es, +100-as energiaközpontra

Stingeres, Aviátoros XS,S,M,L,XL pakkoknak a "Gold Store"-ban vannak. Minél drágább a pakk, arányaiban annál kevesebb Stingeres sebzést ad, de energiából és bombából többet.

---

hosszú időt után ismét jelentkezem egy cikkel, ezúttal is a cégezőknek szeretnék segítséget nyújtani pár hasznos tanáccsal. A cikkben bemutatott számításokhoz a korábban már közzétett kalkulátoromat használom, melyet az alábbi linken tudtok elérni, hogy kiszámoljátok magatoknak, miből, hogyan éri meg letenni:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oyV5kuSe2X6yfbk1LrXLAHD6iQh1ZkDVOdlZOeZ6U3g/edit?usp=sharing

A számításhoz szükséges adatokat (országos átlagbér, munkásadó, ÁFA, bónuszok) a “My Country” -> “Economy” oldalon található adatok alapján töltöttem ki, 2019.11.28. 14:20-as állapot alapján. A számítások idején a magyar bónuszok igen alacsonyak, a kalkulátor segítségével magasabb értékekkel is kipróbálhatjátok, mi, mennyi idő alatt térülne meg.

Tartalomjegyzék:
1. Várható cégfejlesztési akciók az elmúlt évek tükrében
2. Q1,Q2 és Q3 cégminőség a kajaiparban
3. Holdingok létrehozása és kezelése - hova költözz?
4. Ütés vagy cég?

1. Várható cégfejlesztési akciók az elmúlt évek tükrében

Mióta ismét aktívan játszom (2016. év második fele), három fekete péntekes akciót láttam karakteremmel. Ami közös volt ezekben a cégfejlesztési akciókban, hogy a különböző minőségű cégeknél csak a fejlesztésre volt akció, a Q1 cég lerakására (10 arany) ez nem vonatkozott. 2016-ban emlékeim szerint még 45%-os leárazás volt (azaz a Q1 minőségről a Q2 minőségre fejlesztés 20 arany helyett 11 aranyba került), később ez már csak 30% lett (Q1-ről Q2-re feljesztéskor 20 arany helyett 14 aranyat kellett fizetni). Tekintettel arra, hogy a fejlesztők az utóbbi időben teljesen magasról tojnak a nem harci modulban érvényesülni próbáló játékosokra, azt gondolom, ha lesz is cégfejlesztési akció, akkor az utóbbi két évben tapasztalt 30%-os leárazás lesz, és ez is csak fejlesztésre fog irányulni, céglerakásra nem.

Emellett érdemes észben tartani, hogy az “Advanced Buildings” menüpontban vásárolható állandó energiaközpontok (házak) 90%-os leárazásban voltak az elmúlt években - a +50 energiatárolót jelentő házikó 99 helyett 9,9 aranyért, a +100 energiatárolót biztosító nagyobb kégli 199 helyett 19,9 aranyért megszerezhető volt, reméljük, idén is így lesz.

2. Q1, Q2 és Q3 cégminőség a kajaiparban

Egy kevesebb vagyonból gazdálkodó játékosnak a fegyvercégek kevésbé jelentenek gyorsan elérhető, fix jövedelmet - korábbi számításaim alapján voltak olyan fegyverárak (és fegyveralapanyagárak), hogy egyszerűen Q1 és Q6 közötti minőségben nem érte meg még manageri munkával sem termelni, mert többe került (plusz a cég költsége) a termelés, mint a produktum piaci értéke. A jelenlegi piaci környezetben Q4-től felfelé már megéri saját magunknak manageri munkával fegyvert gyártani, de leárazás nélkül 2 év a Q4 fegyvercég megtérülési ideje, leárazással együtt is 1,5 év. A napi pártucat CC profit 180, illetve 129 arany befektetéséért nem túl vonzó, így a cikk további részében a kajagyártásra fogunk fókuszálni. (A “Factory Price” (Cég ára) sorban a sötétzöld háttérrel azt a cégárat jelöltem, amelyre a feltételezett 30%-os leárazás is érvényben van!)

A kalkulátorból kimentett kép alapján jól látszik, hogy még a jelenlegi, 115%-os termelékenység (15%-os kajabónusz) mellett is megéri kajacégeket lerakni. A munkásadó ( 1% ) szerencsére a minimumot viszi el, és az ÁFA korábbi 4%-ról 3%-ra csökkentése is nálunk hagy Q1 kenyerenként 0,006 CC-t (ami 1000 kenyérnél már 6 CC). Az is látható, hogy a cégfejlesztési akcióban a meglévő Q1 cégeket megéri Q2-re fejleszteni, a cég megtérülése - a kedvezmény miatt, valamint amiatt a tényező miatt, hogy kétszerannyi termék termelésére ugyanannyi fizetendő munkásadó jut - kedvezőbb, mint a Q1-é. Azonban most event van, a táblázatban szereplő kajaárak egy nagyon kellemes piaci környezetet feltételeznek - nézzük meg a számokat az idei tavaszi-nyári időszak átlagos kaja- és búzaáraival is:Látszik, hogy még így is megéri termelni, és még így is megéri Q1-ről Q2-re fejleszteni. Q3-ra akkor érdemes rámozdulni, ha már sok Q1, esetleg Q2 cégetek van, és a napi elhasználható energia is fontos - Q3 cégben ugyanannyi energiából és munkásadóvól 3× annyi kaja állítható elő, mint Q1-ben, így több energia marad más cégekre vagy éppen harcolni.

A magasabb cégminőség ellenséges megszállás esetén (ha lehet termelni) is segít abban, hogy kisebb kár mellett lehetséges maradjon a termelés, erről egy korábbi cikkem itt olvashatjátok:
https://www.erepublik.com/en/article/-gazdas-gi-miniszt-rium-megsz-llt-gazdas-g-2674242

3. Holdingok létrehozása és kezelése - hova költözz?

A cégek régiójának kiválasztása egyre nehezebb feladat - az eRepublik világa átalakult gyakorlóháborúk színterévé így hamar azt találhatjuk, hogy gyárainkban nem tudunk manageri munkával termelni. Mindeközben az éles háborúk természete is megváltozott, a határzárak, elzárások alapvető taktikai elemek lettek, a támadásokat a kivitelező országok mindig falkában hajtják végre, ami ellen az elzárás szinte mindig hatékonyabb, mint az 1v3 és hasonló szituációkba beleállás.

Alapvetően nagyon hátrányos megközelítés, ha minden cégünket egy régióba pakoljuk - nem 100% garancia, de sokat segít a nem éhenhalásban, ha legalább kettő, de inkább három régióban termelünk. A mostani event idején egyáltalán nem mindegy, hogy melyik régióba teszel le új cégeket vagy fejlesztesz meglévőket.

Eredeti magyar területek (határzár) - A játék logikája miatt ezen területek közül Szeged és Debrecen határosak az Asteria-tag szerbekkel és románokkal, így ezek a régiók folyamatos veszélynek vannak kitéve, főleg, mióta ismét fellángolt a komolyabb CODE-Asteria háború. Ha ezeket a területeket nem is támadják épp, esélyes, hogy határzár lesz rajta, szövetséges ország által elfoglalva, amely taktikai okból nyitott háború esetén a szövetséges országgal ellehetetleníti a termelést. Én jelenleg sem Szegedre, sem Debrecenbe NEM javaslom az új cégek telepítését, régiek fejlesztését.

Eredeti magyar területek (nem határzár) - Miskolc, Budapest, Győr, Széksfehérvár és Pécs területek nem szomszédosak Asteria-tagországgal (egy térképbug miatt Pécs sem a szerbekkel), így rajtuk hosszú távon határzár vagy megszállás nem várható. Érdemes szem előtt tartani, hogy a pécsi régió elzárási hadműveletek esetén a horvátok által átmenetileg elfoglalásra kerülhet, ez Székesfehérvárt, Miskolcot, Győrt és Budapestet nem érinti. Ha már van a felsorolt öt régióban céged, itt érdemes lehet a fejlesztés, ha viszont csak egy magyar régióban van ezek közül holdingod, érdemes lehet egy másikba egy újat létrehozni és a cégeket egyenlően elosztani közöttük. Pécs a fent írt ok miatt kevésbé javallott. Fontos infó, hogy a törökök egy darabig maradnak Miskolcon, amíg felépül a debreceni, szegedi török határzár (mivel velünk nincs nyitott háborújuk, így közvetítővel mozognak, Miskolcon lehet termelni). Ukrán szomszédunknál a belpolitikájuktól függ, mikor kerül Asteria-párti vezetés hatalomra, így szükség esetén Miskolcon is előfordulhat elzárás.

Eredeti magyar területek (Pozsony) - Pozsony egy nehéz kérdés, mert az utolsó erőforrás-háború idején az akkori kormány ide rakta le a bónuszainkat, így a Csonka-Magyarország megszállása esetén a szlovák TO-s csapat támogatásával lehetett volna termelni, bónuszt birtokolni. Azóta sajnos a detszorzó-szabály változott (elszántság sebzésmódosító a felkelésekben), így egy régiót egy ország kb. 3-5 hónapig tud elfoglalva tartani, aztán ugyanennyi szünetet is kell tartani. Jelenleg a szlovén szövetséges uralja, akivel aktív edzőháború van - így magyar állampolgársággal NEM lehet termelni Pozsonyban. Véleményem szerint, amikor megnő a pozsonyi detszorzó a szlovénoknak, újra kell tárgyalni Pozsony kérdését, és azt hosszú távon olyan partnernek adni hűtésre, akivel Pozsony birtoklásának idején nincs edzőháború.

Külső területek (Törökország) - Az úgynevezett demokrata oldal kormányai az elmúlt időszakban nyitottak voltak arra, hogy a török szövetségesünkkel nem nyitnak edzőháborút a cégezők érdekeinek szem előtt tartása miatt, és a jelenlegi rRonin-kormány sem kívánja ezt újraindítani, sem most, sem a jövőben személyes megbeszélésünk alapján. A török erős nemzet, stabil bónuszokkal, 2 vagy 3 holdingból egyet érdemes itt tartani.

Összességében - Pozsony, Szeged, Debrecen és Pécs most cégtelepítésre nem javasolt, török bónuszrégiók, Győr, Székesfehérvár, Budapest igen, Miskolcon török zárás lesz, de itt lehet termelni. Ciprusi, horvát, görög, egyéb TW-partner területére nem érdemes költözni - itt manageri munkával az aktív TW miatt nem fogsz tudni termelni.
---

A cikk nem szeretné véleményezni a mostani rendszert (TW-k) a játékban, ugyanakkor a hosszútávú emagyar együttműködés érdekében remélem, hogy a török területeken termelőket figyelembe véve az elkövetkező kormányok sem indítanak török TW-t (a szándék mindkét politikai oldalon megvan szerencsére), és a jövőben Pozsonyt illetően is olyan szerződéseket kössünk annak “bérbeadásáról” a detszorzó miatt, ami nem akadályozza a Pozsonyban történő termelést. Ez a kettő együtt azt jelentené, hogy két, jó bónusszal bíró régióban tudnak termelni a cégesek, és a török mellett még egy partneri országgal nem indítunk TW-t. Úgy gondolom, ez elfogadható vállalás lenne mindenkinek, politikai oldaltól függetlenül.

4. Ütés vagy cég?

Egy évvel ezelőtti cikkemben bemutattam, hogy a cégfejlesztés mellett milyen, katonai fejlődést szolgáló kedvezményes, aranyért vásárolható pakkocskákat lehet venni. Valószínű a tavalyi cikkben bemutatottakhoz hasonló csomagok lesznek idén is.

A cikk:
https://www.erepublik.com/en/article/-ut-friss-tve-fekete-p-ntek-k-lts-okosan--2684506/1/20

A korábbi cikk megállapítását szeretném ismételni - ha nem vagy pakkozós játékos, de stabil bevételt szeretnél és hosszútávon játszanád az eRepublikot, akkor a megfelelő cégfejlesztés segít ebben a célban - Stingerrel, extra cukorkával, bombával 1-2 csatában tudsz sokat ütni, és talán pár BH/SH medált is meg tudsz csípni, azonban ezek a "hasznok" eltörpülnek ahhoz a hosszútávú haszonhoz képest, ami a pakkocskák árából lerakható cégpark jelentene.

üdvözlettel,
Raab Donat