Ambient on/off

Join the new world

 

[Petar II Makedonski]Запознајте ја МАКЕДОНИЈА(3) - Дебар

Day 1,468, 11:31 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Republic of Macedonia (FYROM) by Petar II Makedonski

Дебар е град во западниот дел на Македонија.


1.Историја:
Првиот пишан документ што го спомнува Дебар е картата на Клавдиј Птоломеј, направена околу средината на 2 век во која се нарекува Deborus. Византискиот император Василиј II знаел за неговото постоење, додека Феликс Петанчиќ го нарекува овој град Dibri во 1502. Во времето на османлиската империја Дебар бил дел од Битолскиот вилает. На почетокот на 19 век Дебар се побунил против турскиот султан, и во овој период, како што тврди еден француски патеписец - Дебар имал 64 продавници и 4200 жители. На крајот од векот, градот имал 15500 жители, но после Прва Светска војна, овој број се намалил.
Во 17-19 век многу развиена била Дебарската дрворезбарска школа. Нејзините претставници изработиле многу иконостаси во Македонија , Бугариjа, Србија па дури и во Русија. Кон крајот на 18 век, во дебарскиот затвор бил затворен и измачуван од турските власти големиот македонски преродбеник Григор Прличев, кој убаво го има опишано Дебар во својата автобиографија.
Поради својот економски процут, богатството на своите жители и прочуеноста на дебарските мајстори-градители и ѕидари во времето на Отоманската Империја постоела изреката: „Ако Стамбол изгори, Дебар ќе го изгради ама ако Дебар изгори никој неможе да му помогне“.

2.Население:
Според последниот попис што е направен во 2002 година во Дебар има 14 561 жители.

3.Туристички места:

Манастир „Св. Ѓорѓи Победоносец“ - Женски манастир


Дебарско езеро

4.Познати личности:
Ибе Паликуќа (Дебар, 1927 - 22 септември 1944), народен херој на Македонија;
Иван Серафимов Аговски (1887 – 1925)

5.еДебарчани:
Coksi
(пишете ми пм ако знаете некој)

 

Comments

Petar II Makedonski
Petar II Makedonski Day 1,468, 11:32

Запознајте ја МАКЕДОНИЈА(3) - Дебар - http://www.erepublik.com/en/article/-3-1-1913218/1/20

Kirijana
Kirijana Day 1,468, 11:37

o7
sekoja cest za trudot:)) site statii se odlicni

Petar II Makedonski
Petar II Makedonski Day 1,468, 11:39

fala 😃

UrsaMKD
UrsaMKD Day 1,468, 11:49

2 😃

Makedonija Do Indija
Makedonija Do Indija Day 1,468, 11:49

o7

dedo mraz 78
dedo mraz 78 Day 1,468, 11:51

o7

dedo mraz 78
dedo mraz 78 Day 1,468, 11:53

„Стамбол гори, Дебар го гради“. Поправи „ Ако Стамбол изгори ,Дебар ќе го изгради ама ако Дебар изгори никој неможе да му помогне “

Petar II Makedonski
Petar II Makedonski Day 1,468, 13:13

vazi dede

Ivan Vancho Makedonski
Ivan Vancho Makedonski Day 1,469, 03:28

Coksi е по потекло од Дебар, а друг Дебарчанец што игра јас незнам...иначе јас еднаш сум бил, природните убавини се неопишливи, штета што овој крај им го оставивме на браќата -,-

Petar II Makedonski
Petar II Makedonski Day 1,469, 11:29

e steta ama ne e samo ovoj grad tuku ima uste grada so mnogu prirodni ubavini...

oktoklis
oktoklis Day 1,469, 11:33

Aj edno sub i kaj mene 🙂
http://www.erepublik.com/en/article/bag-what--1913876/1/20

Coksi
Coksi Day 1,469, 13:20

На ванчо му е криво што не е он по потекло од дебар 🙂

Coksi
Coksi Day 1,469, 13:22

Добра статија само си требал мостот да го ставиш 🙂

Tiger Macedonia
Tiger Macedonia Day 1,469, 13:26

Чокси има многу шипци у Дебар? Мислам... каква е ситуацијата? Не сум бил никоаш у Дебар.

Coksi
Coksi Day 1,469, 13:30

не сум бил тигер одамна едно 4-5 години а за шипци има : P дали има 200 македонски куќи , и тоа е прашање: (

B a z e
B a z e Day 1,469, 13:48

o/

El Che G
El Che G Day 1,471, 13:27

o/

Eddi Purasevic
Eddi Purasevic Day 1,472, 10:15

Хахахах, запознајте ја Македонија - Дебар???Која црна Македонија... : P

Petar II Makedonski
Petar II Makedonski Day 1,472, 10:26

Sepak i Debar se vodi kako Makedonski grad. A, za mene i Tetovo, Gostivar, Struga i nekoj drugi se Makedonski gradovi bez razlika so sipcite gi naselile ama taa e ...

Kirijana
Kirijana Day 1,472, 10:31

Sepak i Debar se vodi kako Makedonski grad. A, za mene i Tetovo, Gostivar, Struga i nekoj drugi se Makedonski gradovi bez razlika so sipcite gi naselile ama taa e ...+1

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.