[GM]Állami kintlévőségek zárás

Day 2,553, 04:43 Published in Hungary Hungary by Gazdasagi MiniszteriumTisztelt állampolgárok, kedves olvasók!

Igyekszem lényegre törő lenni. Úgy érzem a sok, és több okból jogos, támadás miatt elnézést kell kérnem. A legutóbbi cikkben megpróbáltam a lehető leg objektív módon lezárni egy több éves ügyet.

Sajnos mind chaten, mind kommentben, mind pedig levelekben érkeztek és érkeznek a támadások az üggyel kapcsolatban. Az ok, amiért elnézést kérek, és amiért nem folytatom ezt a vizsgálódást (nem lesz szavazás, sem kongresszusi ülés), nem az, hogy nem merem vállalni esetleg vissza nem fizetett kölcsönök felderítését és ügyek lezárását.

A gond sokkal inkább az(, és ezért nem is törlöm a cikket, hisz látszódnak a kommentekben felvetett problémák), hogy két és fél éves távlatról beszélünk. Sok dolog, ráadásul igen lényeges dolgok mellett kérdőjelek maradtak (így leginkább milyen célra, milyen alapú hitel lett felvéve?). Nagy hiányosság, hogy rengeteg kérdésre nem lettek előre lefektetve a válaszok (így különösen, mi lesz ha nincs visszafizetés, meddig fizetendő kamat, ha nincs késedelmi kamat a késedelem esetén felszámolható e ügyleti kamat, mi történik ha az adott század megszűnik, vagy beolvad, mi történik ha a játék olyan szinten megváltozik, hogy a visszafizetést különösen terhessé teszi (árfolyamváltozás-vis maior)?).

Amikor először leírtam, hogy felderítem a kintlévőségeket, még nem tudtam mennyi időre visszamenőleg kell vizsgálódni, mennyire lesznek meg az adatok, mennyire vannak lefektetve a konstrukciók.

Úgyszintén nem szerencsés, vagy ahogy kommentben is észrevételezték, nagy hiba évekkel később olyan játékosokkal eldöntetni egy ilyen ügy eredményét aki az adott időszakban nem is játszottak, vagy az adott ügyről semmilyen fogalmuk nincs.

Mivel vállaltam, hogy megpróbálom a lehető leg objektív módon, szakmai szempontból kideríteni a tartozást, így az előző cikk ennek eleget téve meg is született. Azonban most mégis azt kell mondjam, a múlt hibáit és hiányosságait, a játék változásai által okozott egyenlőtlenségeket ennyi idővel később képtelen vagyok úgy orvosolni, hogy az mindenkinek megfelelő legyen.

Egyezség

A Horthy század részéről a cikk írása során megkeresés történt a kormány felé. Mivel az előző cikkben írt bármelyik eshetőség teljesen ellehetetlenítené a századukat, az idő közben bekövetkezett árfolyam változásra (vis maior) is tekintettel, egyezségi ajánlatot tettek.

A Horthy század megfizet a magyar állam részére 150.000 HUF összeget, mely összeg megfizetésével a magyar állam részéről a felvett tartozás rendezettnek tekintendő a továbbiakban.

Az egyezséget, (és most ezért biztos lesz aki hibáztatni fog) én mint a kormány Gazdasági Minisztere elfogadtam.

A befizetést igazoló print screenek:
Utalás előtti állás:http://prntscr.com/56x153
Utalás utáni állás: http://prntscr.com/56x180

Az eset körülményeit, és a felderítéssel szemben felhozható problémákat az előző cikkben és a fentiekben részleteztem. Az általam végzett számítások a már említett bizonytalanságok miatt nem vehetőek szentírásnak, így az ilyen jellegű ügyek lezárásának egytlen módja, az egyéni egyezség kötés lesz.

A fent említett összeg megfizetésével, a Horthy század részéről összesen 601.000 HUF értékben történt törlesztés az üggyel kapcsolatban. Ez az összeg, még abban az esetben is, ha forint hitelként számolunk, ráadásul mindvégig ügyleti kamattal, állami szempontból egy megfelelő elégtétel a tartozásokért (arról nem beszélve, hogy ha cégfejlesztésre volt költve, úgy a felvett összeg sokszorosa lett visszafizetve kamatokkal együtt).

Azt is be kell látnunk, hogy erepen nincs állami kényszer. Fejre is állhatunk, akkor se tudunk behajtani senkin semmit. Épp ezért, csak megállapodással lehet az ügyet rendezni.


Én a kintlévőségek feltárásának ügyét ezzel lezárom.

Végezetül pedig elnézést kérek a Görgei századtól és a Kárpát Dandártól amiért belekevertem őket a cikkbe. Korábbi állami nyilvántartások és cikkek alapján dolgoztam amely így láthatólag nem szolgált teljes körű információval.

Természetesen a felháborodás jogos, az elnököt még a mai nap megkeresem, annak érdekében, hogy tisztázzam javasolja e lemondásomat a felelőtlenségem miatt vagy sem.Amennyiben bármilyen kérdésetek-észrevételetek van, írjatok levelet nekem vagy keressetek a Gazdasági Minisztérium chat szobájában(#gm).

Tisztelettel
Imre Norbert
Gazdasági Miniszter