[GM] Időszaki jelentés a minimálbér emelésről

Day 2,514, 13:02 Published in Hungary Hungary by GazdasagiMiniszterium
Tisztelt állampolgárok, kedves olvasók!

Először is egy kis elmaradással indítanék. A GM cikk megírását követően kerültek átadásra a korábbi kormánytól az állami tankok, ezért a nyitó mérleget annyiban kiegészíteném, hogy 5097 tank megmaradt az előző ciklusról. Természetesen az elszámolást még tegnap előtt módosítottam, de jobb szeretem cikkben is leközölni az ilyesmit a tisztázás végett.

Ami viszont a cikk valódi apropója az valójában egy kb 2 hónappal ezelőtti esemény.Az elmúlt hetekben többször is gondoltam arra, hogy megkérdezem a gazdasági minisztert, hogyan is áll ez a projekt, milyen hatások látszódnak már, aztán végülis volt fontosabb dolgom is, és most oda jutottam, hogy nekem kell erről beszámolnom.

Azonban, ahogy azt a lentiekből is látni fogjátok, a cikk igazából csak egy időszaki állás jelentés, hiszen nagyon messze vagyunk attól, hogy a javaslat 100%-osan kifejtse hatását. Miért?

Tény, hogy:
-minimálbér emeléssel a kirakott ( az új minimálbérnél kisebb összegű) korábbi ajánlatok nem módosulnak automatikusan a mostani minimálbér összegére
-az új minimálbérnél kisebb, korábban kitett ajánlatok nem is törlődnek amíg el nem fogynak
-igen sok játékos kapott az alkalmon és tett ki még a módosítás előtt 1 forintos ajánlatokat
-bár sokat nem befolyásol, de sem a halott sem a bannolt karakterek ajánlatai nem törlődnek
-az emelést megelőzően elfogadott állásajánlatok bérei nem módosulnak automatikusan(tehát azok akik hónapok/évek óta ugyan ott dolgoznak 1 forintért, ezt továbbra is megtehetik amíg ki nem lépnek, vagy a cégvezető nem módosít)

Mindezek következménye, ahogy azt már a javaslatot megelőzően elindított vitánál is többen megemlítették nagyon sok idő kell ahhoz, hogy egyáltalán a minimálbér emelés hatása közel 100%-ban megvalósuljon (és itt még csak megvalósulásról beszélünk, tehát arról a pontról amikor egyáltalán látjuk mi az eredménye, a hatása az emelésnek).

Köszönhetően Torony, korábbi GM kimutatásainak, az állásajánlatok, a módosítást követően jó pár alkalommal monitorozva lettek. Ezt kiegészítettem a jelenlegi állással, és az alábbi adatok jöttek ki:

(Az alábbi diagrammokhoz fontos kiemelni, hogy több időállapot is egy becsült adatot tartalmaz az azt megelőző és az azt követő adat alapján,figyelemmel arra, hogy nem minden nap kerültek rögzítésre az adatok, ezért megeshet néhány számnyi eltérés egyes esetekben.)Kezdjük az 1 forintos állásajánlatok mennyiségével:Jól látható, hogy az első heti erős iramú csökkenést felváltotta egy kis stagnálás és alacsony ütemű csökkenés. Meglepő azonban, hogy a legutolsó időállapot növekedést mutat mely elméletileg a minimálbér emelés miatt lehetetlen.(Ennek többféle magyarázata is lehet. Legegyszerűbb ha a korábbi adatok el lettek számolva, vagy valami bug tanúi lehetünk, de kommentekben persze várok egyéb ötletet is, hogyan fordulhat elő az 1 forintos ajánlatok növekedése minimálbér emelést követően?)


Ahogy viszont azt korábban is jeleztem, az állásajánlatok közül nem törlődnek a halott és bannolt karakterek ajánlatai, így ha őket kivesszük, egy kicsit más képet kapunk az 1 forintos állásajánlatokról, legalábbis ami a végét illeti:
Itt már határozottan látszik az ajánlatok “kikopásának” üteme.


Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a korábbi és jelenlegi minimálbér között bizony van egy 7 forintos eltérés, és állás ajánlatok szép számmal találhatóak ezen intervallumon belül is. Ha tehát az összes 8 forint alatti állásajánlat változását nézzük a következőket kapjuk:Lassú víz partot mos elven, szépen fogynak az ajánlatok. Sajnálatosan a korábbi időszakból nincs arra vonatkozó adatom, hogy a teljes 8 huf alatti ajánlat arzenálból mennyi volt az élő, kizárólag a jelenlegi helyzetet ismerem, mely szerint mindösszesen csak 131 élő játékos ajánlat van ami a teljes ajánlat számot nézve épp, hogy csak egy harmadra jön ki.

Természetesen a minimálbér emelés következtében, azzal párhuzamosan ahogy kikopnak a régi ajánlatok, sorban jelennek meg az új minimálbéres állások is:Ez a diagramm egyébként jó képet ad arról is, valójában mekkora az “igény” a minimálbéres ajánlatokra, legyen szó akár század cégekről, akár egyéb játékosok ajánlatairól.

Nyilván ha már ennyit beszéltünk arról, hogy kb hol is tartunk a minimálbér emelés érvényesülésének rögös útján, sokakat érdekelhet, hogyan alakultak az adóbevételek a mai nappal bezárólag.Láthatóan hullámzó, de hosszú távon még csökkenő tendenciát mutat. Nyilván az adóbevételeket messze nem csak a munkabérből befolyó összegek jelentik, az adóbevétel ennél sokkal összetettebb.

Sajnos jelen állás szerint 2 dolog emelhető ki. Az első, hogy nagyon messze vagyunk attól, hogy elmondhassuk az országban mindenki legalább 8 forintos minimálbéren dolgozik(még csak az ajánlatok sem koptak ki teljesen, és még hol van az 1 forinton dolgozó munkás gárda cserélődése). A második, hogy sajnos előreláthatólag olyan hosszú ideig fog tartani ez a folyamat, hogy komolyabb részletességű adatok hiányában(sajnos az adminok nem sok mindent adnak a gazdaság iránt érdeklődő elemzők kezébe) utólag nem fogjuk tudni megmondani, mennyire is volt pozitív, vagy negatív hatással a minimálbér emelés.

Érvek lesznek mindig pro és kontra, a cikk célja nem is vitaindítás, csak egy kis időszakos jelentés. Egy dolog jelenleg garantált, a kormány nem tervez se emelést se csökkentést ezen a téren


Amennyiben bármilyen kérdésetek észrevételetek van, írjatok levelet nekem vagy keressetek a Gazdasági Minisztérium chat szobájában(#gm).

Tisztelettel
Imre Norbert
Gazdasági Miniszter