Ambient on/off

Join the new world

 

ЕМакедонците како Александар Македонски

Day 1,306, 16:37 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Poland by Kristijan Pluznikov

Александар Македонски станал крал на Македонија во 336 г. п.н.е., на дваесетгодишна возраст, откако неговиот татко Филип II бил убиен. Грчките градови како Атина и Теба, кои морале да му се покоруваат на Филип, виделе можност да си ја повратат целосната независност во доаѓањето на младиот крал. Александар на тоа брзо се спротивставил и Теба, која била најактивна против него, веднаш се предала кога тој со својата војска се појавил пред нејзините порти. По ова, грчките градови, на собирот кај Коринтскиот теснец, со исклучок на Спартанците, го избрале за командант против Персија, како што претходно бил и татко му Филип.
Следната година (335 п.н.е.) Александар ги нападнал Тракијците и Илирите за да ја обезбеди северната граница на Македонија до Дунав. Додека тој победнички војувал на север, Тебанците и Атињаните повторно се побуниле. Александар реагирал веднаш и сурово: Теба, која давала најсилен отпор, била освоена со големо крвопролевање, градот бил разурнат, а неговата територија разделена меѓу останатите беотијски градови. Тебанците биле продадени во ропство, а само свештениците, потомците на поетот Пиндар, и приврзаниците на Македонија биле поштедени.Грците сега се под Македонско ропство како и тогаш но овој пат тие ке останат засекогаш под МАКЕДОНСКА ВЛАСТ !!!!!!!!!


Ако ви се допадна статијава може sub+vote+add

 

Comments

UrsaMKD
UrsaMKD Day 1,306, 16:43

prv sub na tvojot vesnik.

Kristijan Pluznikov
Kristijan Pluznikov Day 1,306, 16:46

Фала многу се надевам ке ми донесе многу среќа :DDDDDD

GeneraI Maximus
GeneraI Maximus Day 1,306, 17:54

S 11 : )

MaCeDoNa
MaCeDoNa Day 1,307, 03:38

sub 50
vote 33
vrateno ..
pozz

Kristijan Pluznikov
Kristijan Pluznikov Day 1,307, 03:45

fala

Nenad Krstevski
Nenad Krstevski Day 1,307, 05:07

vrateno pozz

GoranM12
GoranM12 Day 1,307, 06:18

v45+s78
врати ако можеш

Забава за наша душа
http://www.erepublik.com/en/article/-1-1800938/1/20

alek987mkd
alek987mkd Day 1,307, 06:55

S+V

Don Falcone
Don Falcone Day 1,307, 07:09

sub 96
vote 50

Volk Macedon
Volk Macedon Day 1,307, 08:04

v+s
Kako znaes deka si Makedonec
http://www.erepublik.com/en/article/-1-1791095/1/20
vrakam na site o7

Vrhi Pregrada
Vrhi Pregrada Day 1,307, 13:25

vote 66 sub 134

thanks

COLD Dusan FUSION
COLD Dusan FUSION Day 1,307, 19:29

s141 v 70

GregLikeButton
GregLikeButton Day 1,308, 06:13

Ο μεγας αλεξανδρος ηταν ελληνας επισης ειναι μονο ενα παιχνιδι
Александар Велики бил грчки, исто така, е само игра

Kristijan Pluznikov
Kristijan Pluznikov Day 1,308, 06:16

ALEKSANDAR MAKEDONSKI BIL MAKEDONEC A NE GEJEEC !!!!!!

Marjan Treneski
Marjan Treneski Day 1,308, 11:13

vote 75
sub 156
SUB za SUB
http://www.erepublik.com/en/article/-1-1790940/1/20

simonaSR
simonaSR Day 1,309, 16:40

imas v i sub ako sakas vrati pozz
http://www.erepublik.com/en/newspaper/evoguemk-257759/1

chocho23
chocho23 Day 1,724, 22:50

s420 please sub my paper back http://www.erepublik.com/en/newspaper/slovo23-279496/1

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.