Variatii tematice - Despre responsabilitate

Day 1,614, 06:24 Published in Romania Romania by Vircati

Mai intai doua semnificatii cunoscute:

1. Aptitudine a persoanei de a-si da seama de sensul, importanta si urmarile actiunilor pe care le savarseste, precum si de a-si dirija liber vointa, potrivit cu scopurile urmarite. Responsabilitatea constituie conditia fundamentala a vinovatiei.
2. Ansamblu de reglementari privind consecintele care decurg in sarcina unei persoane din incalcarea unei obligatii si care in indatorirea ei de a repara prejudiciul cauzat si de a suporta, cand este cazul, o sanctiune.

Cu alte cuvinte, responsabilitatea presupune asumarea unor riscuri in raport angajamentele si actiunile proprii.

Desigur, suntem obisnuiti cu responsabilitatea in sensul ca “cineva trebuie sa aiba, intr-un fel, grija de nevoile noastre”. Suntem obisnuiti cu asta. Parintii, profesorii, guvernul, compania – ne asteptam de la ei sa fie “responsabili” de noi, intr-un fel.

Este o idee atat de incetatenita incat pare de la sine inteleasa, transformandu-i pe unii in “provideri” si pe altii in “receiveri” indreptatiti.

(Am putea vorbi totusi de dreptul de a primi responsabilitate in masura in care oferind ceva la schimb (participarea, respectul, implicarea, munca noastra etc.), cei de la care asteptam acest lucru ne recompenseaza printr-o forma de responsabilitate. Ne acopera anumite nevoi – totusi, cel care ne conduce spre exemplu are obligatia de a respecta legile, regulile, de a fi echidistant etc., insa nu este obligatia sa actioneze, sa faca ceea ce ar trebui sa facem noi)

Avand in vedere insa ca aici este doar o falsa modalitate de constructie a responsabilitatii, trebuie sa ne oprim asupra responsabilitatii in calitate de constructie personala.

Daca iti asumi un lucru, inseamna, in conditii de responsabilitate, ca il poti face, ca vrei sa il faci si ca il vei face.

Aceste trei declinari ale lui “a face” sunt cele care implica riscuri. Poti crede ca poti face un lucru, dar realitatea sa dovedeasca dimpotriva, ca nu il poti realiza. Poti dori sa il faci, dar dimpotriva, sa constati ca in pofida vointei tale nu reusesti sa il faci, obstacolele intalnite depasind taria propriei vointe. Poti aspira sa il faci, sa crezi ca il faci, dar atunci cand tragi linie sa constati ca rezultatele sunt departe de ceea ce ai crezut ca vei face.

Unde intervine responsabilitatea aici? Cel mai evident in situatia de realizare a riscurilor. A-ti asuma nereusita, incapacitatea de a concretiza acele declinari ale lui “a face”, inseamna a-ti asuma responsabilitatea.

Totusi, a ramane doar la aceasta nuanta a responsabilitatii inseamna a vorbi despre conditiile evidentierii asumarii responsabilitatii doar post-factum (daca se intampla, desigur, si acest lucru).

In realitate, o responsabilitate construita integral presupune responsabilitatea abordarii cu anticipatie a posibilitatii declinarilor lui “a face” amintite mai sus: este intr-adevar posibil sa fac ceea ce spun ca as dori sa fac? vreau intr-adevar sa fac ceea ce spun ca vreau sa fac? voi face intr-adevar ceea ce spun ca voi face? (o privire critica din partea cealalta, incercand sa cantareasca responsabilitatea afisata, ar pune la randul ei aceste intrebari pentru a se dumiri cu privire la potentialul de responsabilitate 🙂 )

De ce nu sunt unii atunci responsabili? Am putea raspunde simplu, ca este vorba doar de o manifestare a bunului plac. Pentru ca asa le place lor, sa fie considerati neseriosi, incompetenti, iresponsabili. Are avantajele sale si o astfel de perceptie.

Totusi, cred ca este mai curand vorba de “obisnuinta” amintita mai sus, atat de inradacinata incat nici macar nu se pune problema unei decizii constiente (nu are sens sa vorbim de decizie constient asumata).

Intrebarea ar fi: cat este drept si cat este obligatie de a primi ceva? Altfel spus: unde se incheie propria responsabilitate si unde incepe responsabilitatea celorlalti?

Si ca sa existe o motivatie si pentru comentarii (mai ales ca in cateva zile avem din nou alegeri pentru Congress) 🙂, va primi o arma q6 fiecare jucator care lasa un comment legat de tema in discutie.


Celelalte articole din ciclu:
Variatii tematice - Nesimtitul
Variatii tematice - Ipocrizia
Variatii tematice - Dusmanul