Punakuonon vaalimuuri

Day 1,891, 11:06 Published in Finland Portugal by Punakuono
Viime kauden haasteet ja katsaus tuleviin haasteisiin

Talouspolitiikan saralla eSuomi on ollut jo pitempään taantumassa. Verotulot ovat laskeneet kausi kauden jälkeen, suurin osa tästä laskusta on ollut reaalilaskua. Tämä tuottaa eduskunnalle läjän ongelmia ja asettaa lukuisia arvokysymyksiä ratkaistavaksi. Tulevana EK-kautena edustajien tulee ratkaista fiskaaliongelmat kestävästi. Vaakakupeissa tulee painamaan joko kustannusten alasajo tai verojen nosto. Jonkin verran askeleita fiskaaliongelmien ratkaisun suhteen on jo otettu, aseiden ALVin 3pros.yks. korotus ei tosin ole ratkaissut meidän ongelmiamme, saatika MU-tukien jatkuva leikkaus. Ehkäpä jopa päinvastoin.

Sisäpolitiikkaamme tulee varjostamaan yhä jatkuva PTO-hanke. Viimeksi se torjuttiin onnistuneesti, mutta ensi PJ-vaaleissa tavataan taas läjä unkarilaisia ja spurdoja. Eettinen kysymys valtion sotkeutumisesta puoluepolitiikkaan tulee mitä todennäköisimmiten toistumaan. Todennäköisesti EK tulee myöntämään hallitukselle luvan ATO-toimiin, raja-aidat toiminnalle tulee kuitenkin asettaa. Onko esim. ruotsalaisten tai argentiinalaisten päästäminen Suomeen ATO-tarkoituksessa legitiimiä? Sisäpolitiikan toinen kiintopiste lienee uusien pelaajien hankinta ja myös aktiivisena pitäminen. Pari viikkoa sitten babyboomissa saimme ~500 uutta asukasta, verotuloissa tämä ei harmi kyllä ole näkynyt uusien pelaajien mitä ilmeisimmiten saman tien lopetettua pelaamisen.

Ulkopoliittiset haasteet liittyvät pääasiallisesti Asgardin kehittämiseen ja Viron/Latvian kampanjaamme. Tulevaisuudessa meidän tulee päättää jatkammeko ikuisuussotaa Viron kanssa, vai onko rauhan aika. Tämä tulee luomaan ajan allokaatioon ongelmia ts. mihin tuhlata aikaa pelissä. Pelistä kun on tullut kohtuu sotamoduuli painotteinen. Asgardin suhteen meidän tulee valita joko laajenemisen ja mahdollisen suuruuden tie tai impivaaralaisuus.



Talouspolitiikka

Verotus

Ylivoimaisesti haastavin ongelmamme on valtion budjetin tasapainotus ja saattaminen kestävälle pohjalle. Nykyisessä tilanteessa, jossa valtion menoja on karsittu jo hyvin rankalla kädellä, koen veropohjan laajennuksen ja verotuksen muokkauksen ainoana vaihtoehtona valtionbudjetin ongelmien ratkaisemiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa tuloveron kasvatusta. Miten paljon verotusta tulisi kasvattaa on vaikea kysymys, statistiikkatyökaluja ei pelin puolesta ole annettu. Lähtökohtana lienee kuitenkin simppelit laskutoimitukset, joita olen esitellyt tuloveron nostoon liittyen. Tämän lisäksi realistista osviittaa saamme muiden eSuomen kaltaisten maiden verotuksesta.

eSuomen keskimääräiset tulot ovat 5406,96, asukasluku 1709 ja vero/asukas ~3,2. eSuomen kanssa samantyyppisiä ovat esim. liittolaisemme eKanada ja eRuotsi. Näiden kahden maiden keskimääräiset päivittäiset tulot ovat tarkastelujaksolla 6932,60 (Ruotsi) ja 11054,68 (Kanada). Maiden asukasluvut ovat tällä hetkellä 1001 (Ruotsi) ja 1426 (Kanada). Verot/asukas ovat ~6,9 (Ruotsi) ja ~7,6 (Kanada). Häviämme siis selvästi kummallekin, meitä pienemmälle maalle, päivittäisten tulojen suhteen, jokaisessa suhteessa. Tämä ei myöskään johdu bonuksista, meidän bonuksemme ovat (ruoka/ase) 40/60, Kanadan 60/60 ja Ruotsin 60/40, eli olemme tässä suhteessa melko samassa jamassa. Katsoessamme maiden verotukseen, huomaamme suuria eroja. eSuomen tämänhetkiset verot ovat (tulovero, food VAT, weapon VAT, food import, weapon import, food import, WRM import): 1.00%, 8%, 25%, 30%, 1%, 60%, 99%. eKanadalla vastaavat ovat: 20.00%, 25%,15%, 10%, 10%, 99%, 99% ja eRuotsilla: 25.00%, 10%, 10%, 12%, 12%, 12%, 12%

Tulosten perusteella voimmekin melko yksioikoisesti todeta, että korkeampi verotus tarkoittaa korkeampia valtion tuloja. Tämä pätee erityisesti tuloveron kohdalla, Vatit kun ovat kummassakin maassa joko alempia tai suunnilleen samoja kuin eSuomessa. Lainaan tähän laiskana miehenä hieman aiempia laskelmiani tuloverotuksesta  

Babyboomin myötä eSuomeen on syntynyt viime päivinä n. 350 uutta henkilöä. Pelin ohjaamina he menevät luonnostaan töihin jonkun Jonipetterin pyssytehtaalle. Täällä nuorukaisemme tienaa 12,5 FIM nykyisillä työtarjouksilla, missä palkka on selkeästi painunut töiden kasvaneen kysynnän johdosta. Nykyisellään valtio ottaa 12,5 FIMin tulosta 0,125 FIM. Ts. jos kuvittelemme, että uusista pelaajista ehkä 100-200 jaksaa käydä töissä viikon tai pitempään, valtio tienaa nykyisillä veroasteilla uusilta pelaajilta 87,5-175FIM viikossa. Tämän lisäksi voimme olettaa suurimman osan rahasta menevän kiertoon, sanotaan vaikka 70%, joten valtio tienaa vielä ALVien keskiarvon (painotetaan pyssyillä, pyssyt on kivoja) 17% kulututetusta vapaasta kassavirrasta eli 12,375*0,7=8,6625 FIMistä viikossa, mikä tekee n. 1000-2000 FIMin tilin valtiolle viikossa. Koska oletin kulutukseen siirtyvän n. 70% varallisuudesta, 9 %yksikön korotus verotukseen leikkaisi potentiaalista ostovoimaa n. 10%:lla, nostaen valtion verotulot uusien pelaajien palkkatyöstä n. 10 kertaisiksi. En usko, että tämä muutos alentaisi useimpien pelaajien taloudellista toimeliaisuutta. Näillä hokkuspokkustempuilla olemme loihtineet valtiolle 10-20 000 FIMin kuukausittaiset lisätulot, tämä ilman niitä kerrannaisvaikutuksia, joita kasvanut taloudellinen aktiivisuus tuo tullessaan.

On absurdia, että laiminlyömme täysin yhden veroluokan, vieläpä sen potentiaalisesti tuottavimman. Eduskuntaan päästessäni pyrink nostamaan tuloveron 10% nykyisen 1% sijaan. eSuomi on yksi ainoista maista, joissa tuloveroprosentti on juntattu yhteen. Tätä on näkemässäni julkisessa keskustelussa jonkin verran ihmetelty, eikä asiaan ole nähdäkseni tullut erityisen hyviä kannanottoja. 

Huomioitavaa edellisestä: Tiedot perustuvat täysin https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0At56i_YbWewNdDcxSkJkb0M1Q3E3VnpDSFFsbFVOLWc#gid=9 tähän dokumenttiin. Kanadalla on suuria pomppauksia valtion päivittäisissä tuloissa, joten on oletettavaa, että heidän verotuksen kautta kertynyt Daily Incomensa on jonkin verran pienempi kuin edellä esitetty. Tälle on selitykseksi tarjottu tankkien ostoa sisämarkkinoilta valtion kassasta, joka näkyy piikkeinä tuloissa.



Muut valtiontalouteen liittyvät aatteet

Valtiontalouden suurimpia yksittäisiä kompastuskiviä on nykyinen "tehtiin viime kaudella näin, voidaan tehdä nytkin"-mentaliteetti. On kriittisen tärkeää, että kaikki tasaisena virtana maksettavat tuet tulee inflaatio/deflaatio tarkistaa viikoittain. Tehtävä ei ole erityisen vaikea johtuen eMaailman rajoittuneesta talousmoduulista. Käytännössä tarkastuttaminen tarkoittaa siis tavaroiden hintojen kirjaamista tarkastuskauden alussa ja vertaamista tarkastuskauden loppuun. Tuet tulee sitoa johonkin ennalta sovittuun kiinteään summaan, esim. kultaan, jonka kautta sitten tukia muunnellaan inflaation/deflaation myötä pitkin budjettikautta.

Ulkopolitiikka

Ulkopoliittisesti koen Suomen melko vakaaksi. Suurimmat haasteemme lienevät Asgardin kehittämisessä jatkossa, sekä USA:n jättämän aukon paikkaamisesta. Koen, että emmä voi maana luottaa vain muiden maiden kanssa tehtyihin herrasmies-sopimuksiin, jollainen MPP USA:n kanssa oli. Uskon Asgardin kehittämiseen sotilasmahtina, joka on jo lähtenyt jossain määrin liikkeelle. 

Viron tilanteen suhteen olen toistaiseksi sotajalalla. Maan kanssa on taisteltu lähes koko eHistoria, enkä itse tule suostumaan rauhaan heppoisin perustein. Sota on hyvää viihdettä eSuomalaisille, sekä toimii hyvin eSuomen väestönkasvattamisen suhteen. Ilman Suomeen kohdistuvaa aggressiota rekrytointikampanjoiden tulokset voivat jäädä vielä aiempaa laimeammiksi.



Sisäpolitiikka

PTO

Unkarilaisten PTO on vieläkin ajankohtainen. Unkarilaisia on yhä maassa ja kannatan tulevissa vaaleissa koko Judasgoatin ehdottaman arsenaalin käyttöä PTOn torjumiseen. Poiketen viime PJ-vaaleista, tulen vaatimaan mahdollisessa EK-keskustelussa, että valtio voi ohjata ääniään vain puolueen jäsenille, mieluiten ehdokkaille, jotka on puoluehallituksen tai vastaavan toimesta asetettu puheenjohtajiksi jo ennen vaaleja. Tämä SP:n kohtalon välttämiseksi.

Uudet pelaajat

Uusien pelaajien rekryämiseksi ja kannustamiseksi pyrin edesauttamaan eKummi-hankkeita. Hankkeiden tarkoitus on saada jokaiselle uudelle pelaajalle nk. eKummi, joka vastailee pelaajan kysymyksiin, sekä avustaa tätä. 

MU-tukiin tulen ehdottamaan bonus-järjestelmää, joka palkitsee uusien pelaajien hankkimisesta MUn jäseniksi (bonuksia ei siis saa vanhojen pelaajien rekryämisestä MU:hun). Käytännössä uskoisin tämän laajentavan MU-toimintaa kohti pelin mielenkiinnon lisäämistä, sotamoduuli on pelin kehittynein osa ja sen hyödyntäminen on tärkeää, kun koitamme motivoida uusia pelaajia pelin jatkamiseen. Budjetin rajallisuuden vuoksi bonus ei voi olla erityisen suuri.

Uusien pelaajien aloitusopasta tulee muokata. Tulen kirjoittamaan vaalikauden aikana huomattavasti lyhennetyn version nykyisestä aloitusoppaasta, jonka ratifioinnin aion äänestyttää EK😒sa. Vanha aloitusopas on äärettömän hyvä, mutta myös äärettömän pitkä. Harva voi myöntää lukeneensa kyseistä romaania.


Erius ja elapsonen

MU-tuet

Puolustuspolitiikan suhteen uskon vahvasti MU-tukiin. MU-tuet ovat nähdäkseni yksiä suurimmista kansan motivoijista peliin. On jokseenkin irrelevanttia, että damagemme laskee hieman nykyisen MU-järjestelmän myötä, sillä ilman minkäänlaista MU-järjestelmää kansalaiset jätettäisiin ilman valtion tukea Suomea koskevissa sodissa. Sotiminen, BH-mitalien hunttaus ja muu aktiviteetti, mitä MU-tuet tukevat on mielekästä ja niitä kehittämällä voimme uskoakseni kasvattaa Suomen kokoa uusien ja aktiivisempien pelaajien kautta. 

Tiivistelmä

-Tuloveron korotus 1%->10%
-Valtion tukien viikottainen inflaatio/deflaatio tarkistus
-PTO:ta vastustettava kaikin Judasgoatin ehdottamin keinoin, toki harkintaa käyttäen
-Asgardia kehitettävä sotilaallisesti merkittävämmäksi tekijäksi
-Uusia pelaajia motivoitava uusin tavoin, eKummi-systeemi, uusi aloitusopas ja MU-tukiin bonuksia uusien pelaajien rekrytoinnista
-MU-tukisysteemiä ei tule muuttaa kohti Saksan tai Kiinan mallia (Saksan ja Kiinan mallit esitelty http://www.erepublik.com/en/article/budjetista-ja-katsaus-kristallipalloon--2191571/1/20)