Morisca [BBC]

Day 462, 01:48 Published in Romania Romania by dsalageanu

Din nou despre razboiul din Iran.

Dincolo de declaratiile politice, matze, trolling, etc, consider ca este important sa explic populatiei de ce campania noastra in Iran s-a impotmolit atat de brusc. Sigur, asa cum spunea si Bula Ostrovick, ii injuram noi cat vrem, dar, la nivel tactic, am primit o lectie importanta din partea PEACE.

Sa o luam cu inceputul:

1. Situatia internationala

Balanta demografica a favorizat constant tarile Atlantis fara de tarile PEACE. Noi am crescut mult, SUA la fel, Croatia si UK la fel, in timp ce tari ca Italia, Iran, Turcia stangnau, Indonezia avea un spor demografic modest iar imperiul Pakistan era in cadere libera. PEACE a compensat acest lucru cu cateva elemente importante. Sigur, gold fara numar din exploit-uri ar fi unul din ele, dar mai sunt si altele: au avut initiativa, au comunicat excelent, au invatat mecanismele jocului si au reusit sa obtina victorii importante in fata cam oricui din Atlantis, cu exceptia noastra si, intrucatva, a Spaniei.

Atlantis a devenit o alianta plina de tari puternice, dar care isi canalizau cu greu capacitatea militara in directia obtinerii unor rezultate tactice satisfacatoare. In momentul in care Romania si-a asumat putina initiativa in Atlantis, am primit bucurosi suport cam de peste tot. Operatiunea Alexadru cel Mare a fost gandita sa reconstruiasca coeziunea si capacitatea de coordonare a Atlantis.

Toate bune si frumoase, am adunat impreuna poate cea mai masiva armata a Lumii Noi (mai mult de show, pentru ca o invazie in regiuni non-originale in Iran, sau Pakistan sau Indonezia, poate fi facuta de catre Armata Romana fara ajutor din afara) si am pornit operatiunea. Sigur, se pare ca si PEACE sunt perfect constienti de faptul ca nu ne pot infrunta militar, astfel incat ne-au pregatit o morisca, sau moara dubla cum se mai spune 🙂

2. Morisca

Strategia defensiva PEACE se bazeaza pe cateva reguli ale modulului de razboi Erepublik (sau erori de game design, ma rog):
- O regiune poate fi atacata de toate tarile care se invecineaza cu ea, daca acestea sunt in razboi cu tara de care apartine regiunea respectiva
- O regiune poate fi atacata chiar daca se desfasoara un RW in ea. Si invers, se poate deschide un RW intr-o regiune in care se desfasoara un atac
- In situatia in care se desfasoara mai multe batalii simultan intr-o singura regiune, soarta regiunii respective este decisa de batalia care se termina PRIMA. Toate celelalte batalii se vor inchide automat.

In acest sens, deindata ce am declarat razboi Iran-ului, PEACE au utilizat razboiul dintre Pakistan si Iran si au trecut regiunea la Pakistan. Ulterior, Indonezia declarand razboi Pakistan-ului, au sosit si ei la granita cu Xinjang, anuntand ca ei sunt cei care vor sa se bata cu noi. Ce au sperat PEACE ca se va intampla acum? Urmatoarele:
- Noi am declara razboi Pakistan-ului, stiind ca vor schimba regiunea cu Indonezia, dar bagand botul la faza ca Indonezia a venit sa se lupte cu noi (a venit pe dracu)
- Noi am declara razboi si Indoneziei (pentru a termina o data cu chestiile astea), si am intra in regiunea Xingjang, care va fi apartinand deja indoneziei.
- PEACE ar astepta frumos sa ne spargem armele acolo, dupa care, cu jumatate de ora inaintea terminarii bataliei ar ataca regiunea din Pakistan, Indonezia ar da "retreat", batalia LOR, proaspat deschisa, s-ar termina INAINTEA bataliei noastre, we loose.
- Probabil ca ei mizeaza pe faptul ca noi ne vom enerva crunt si vom deschide RW-uri in regiunile respective. Tzeapa, si RW-urile se comporta exact la fel.

3. Ok, si ce facem?

In primul rand, nu ne bagam cu capul inainte. Am vazut ca situatia din teren difera semnificativ de ce am planuit noi, am vazut ca ne sunt intinse multe capcane, astfel incat trebuie sa ne punem capul la contributie, nu numai muschii. Ca sa citez un mare filosof contemporan, sa moara Marius Ovidius de oftica "Power is nothing without control" (Pirelli). Astfel incat:

a. Am pus in standby operatiunea si am trimis soldatii acasa. Ma rog, in caz de caft, acestia se mobilizeaza in mai putin de 24 ore.
b. Analizam toate optiunile tactice si discutam cu toti aliatii pentru a vedea care sunt solutiile optine in cazul acesta.
c. Am cheltuit 600 de Gold pe declaratia de razboi, nu ne permitem sa mai facem greseli. Ma rog, declaratia de razboi nu consider ca a fost o gresala, mai devreme sau mai tarziu trebuia sa facem acest pas. PEACE a cheltuit peste 900 de Gold pentru a misca regiunile si a pregati morisca.

In urmatoarele 2 zile sigur nu va fi razboi (initiat de noi, daca vrea cineva sa ia bataie ieftin, sa ne atace). Ne vedem de alegeri si pe 26 o sa stim cu siguranta ce se poate si ce nu. Asa, scenarii sunt multe si marunte.


4. Implicatiile strategiei de aparare PEACE

Nu putem sa nu ne punem insa, dincolo de operatiunea noastra, urmatoarea intrebare: oare am asistat la nasterea urmatoarei paradigme de aparare? Vom inlocui MPP-urile cu declaratii de razboi? Ce implicatii va avea acest lucru? Cum ar arata lumea daca cele doua super-aliante ar utiliza aceasta strategie la scara globala?

Pe mine nu ma doare mana sa fac o propunere catre Atlantis si sunt convins ca jumatate ar reactiona pozitiv (la modul "moama, ce tare! Gata, asa facem!"). Dar ne dorim lucrul acesta?
- Cum ar arata economiile noastre blocate de embargo-uri? Ma rog, Romania sunt convins ca ar putea supravietui cu exporturi si importuri sporadice. Dar ceilalti?
- Cum ar arata industriile noastre in absenta consumului de arme, defence systems, spitale, iron, wood, gifts, diamonds, etc?
- Cum ar arata jocul, in momentul in care razboaiele devin uriase board-games, in care tocmai ideea fundamentala a acestui joc, anume ca TOTI POT PARTICIPA la ce se intampla in lume, este compromisa?

Pozitia mea legata de aceasta noua strategie (pe care repet, a trebuit sa platim 600 de Gold pentru a o invata pe pielea noastra DAR macar la initiativa noastra), are doua directii distincte:

A. Atata timp cat acestea sunt regulile si mecanismele jocului, este clar ca trebuie sa jucam dupa ele. Este din ce in ce mai clar ca razboiul conventional a trecut in plan secund in acest moment. Strategia de aparare a Romaniei va include probabil infiintarea unui "stat paravan" cum este Moldova sau Ucraina, unde la butoane va fi cineva din conducerea Romaniei, si pe care il putem utiliza pentru a bloca aproape orice forma de RW sau agresiune impotriva noastra. Aaa, nu imediat, numai daca pierdem 🙂

B. Voi milita, impreuna cu celelalte tari Atlantis, pentru reechilibrarea modului de razboi si pentru corectarea acestor erori de design a jocului. NU ACUZ PEACE DE NIMIC NEGATIV, au jucat bine, bravo lor. Daca ne venea noua ideea intai, faceam si noi faze din astea (ma rog, noi nu prea avem nevoie, datorita superioritatii militare, dar o faceam macar de distractie). Insa, exploatarea acestor elemente face jocul mai urat, mai trist si mai neinteresant. Din care avem cu totii de pierdut.

Multa stima si succes tuturor la alegeri,
dsalageanu
Presedintele Romaniei