Cubul si piramida

Day 1,739, 14:24 Published in USA Romania by Dan Pop

This is an article dedicated to eRomanians regarding recent events, but it is also a vision of the game through Maslow`s pyramide. I will try to translate it if anyone interested.

Acest articol este inspirat / raspuns la acest articol
Motto:"mi-am dat seama cat de bine se potriveste cu situatia actuala a comunitatii." (wowotzange - Epilog-despre natura cuburilor)

Cine nu e fascinat de piramidele egiptene ? Unii sunt fascinati de piramida magnetica , recunosc ca si eu mi-am confectionat-o in copilarie si am asezat in ea lama de ras a tatalui meu, asteptand o noapte intreaga cu nerabdare ca efectul de piramida sa o ascuteasca . Cui nu-i placeau (me included) problemele cu piramide la geometrie ? Pe cea cu 2 rezolvari de la admiterea in liceu n-am s-o uit niciodata !...

De data asta insa , daca wowotzange a decis sa renunte la cuburi, eu va aduc o piramida : Piramida lui Maslow
Pentru cei care inca n-au auzit de ea ...iat-o :


Ce legatura are ea cu eRepublik ? Pentru mine - evidenta ! Iata de ce :
Pe primul nivel se afla nevoile primare : hrana , adapost , odihna . La astea s-a gandit si Plato cand l-a intampinat pe noul cetatean cu paine , o casa (la care a renuntat in ultima versiune) si timer .

O data hranit (cu paine q1 gratis la inceput) , cetateanul se gandeste la securitatea sa : isi pune un cod PIN si se inarmeaza pana in dinti de teama sa nu fie ucis .

Cand se simte satul si in siguranta, cetateanul eRepublik , fiind o fiinta sociala intr-un "massive social game", caută să iasă in lume pentru a socializa, a comunica, a face cunostinta cu alti cetateni. Are la indemana atat forum,blog,facebook,shout,message,party,military unit din partea lui Plato , cat si resursa comunitatii - chatul .

Odata ce si aceasta nevoie este satisfacuta, cetateanul, avand acum o multime de cunostinte si relatii, cauta sa obtina, sa-si creeze un anumit statut in grupul de persoane care il cunosc. Statutul, prestigiul, respectul, puterea sunt nevoi care depind direct de existenţa altor persoane. Mecanismele jocului sunt prezente si la acest nivel , oferind cetateanului medalii de recunostinta : ca a fost ales de comunitate congresman sau presedinte , ca e harnic sau erou etc. Dincolo de ele insa este background-ul , interactiunea directa cu ceilalti cetateni pe chat.

După ce primele 4 nevoi ii sunt satisfacute, omul ajunge la un nivel in care deja vrea sa-i ajute pe alţii. Avand un statut, prestigiu, putere, individul poate deja influenţa lumea, sau comunitatea in care e-traieste. Sa o schimbe, de regula, spre bine. Unii aleg sa-si ajute referalli, prietenii, sa creasca; altii intreaga societate, tara, alianta!

CATI DINTRE VOI ATI AJUNS AICI ?

Concluzia piramidei este simpla : pentru a influenţa alti oameni trebuie sa ai putere, pentru a avea putere trebuie sa socializezi, pentru a socializa trebuie sa te simţi in siguranta, iar pentru a te simţi sigur pe tine trebuie sa-ti fie satisfacute nevoile existentiale .

Concluzia mea este la fel de simpla : marea majoritate a celor care joaca eRepublik isi satisfac nevoile primare si tind spre cele sociale . Cei care reusesc sa intre intr-o comunitate, fie ea din modulul politic, militar, media sau economic , aceia cauta si nevoia de individualizare, de stima si recunoastere . Cati o si obtin ...
Cu durere insa sunt nevoit sa constat ca , dupa 2 ani de eRepublik, pot numara pe degete pe cei care au atins si ultimul nivel , pe cei care simt nevoia de a-i ajuta pe ceilalti , comunitatea .
Nu vreau sa vorbesc de patriotism, e un sentiment nobil care i-a indemnat pe multi sa intre in joc (vazand reclame cu eRomania cucerita de unguri) dar care nu-si are locul in mecanica jocului . Vreau sa va vorbesc de varful piramidei . Haideti sa ne uitam spre el si sa ne dorim sa ajungem acolo .
Cu stima ,
Dan Pop - vanator de munte