apologismos

Day 1,021, 20:09 Published in Greece Greece by lucinos

Για διαφόρους λόγους θα πρέπει να μειώσω το επόμενο διάστημα την δραστηριότητά μου.

Ο τελευταίος ισολογισμός: http://www.erepublik.com/en/article/isologismos-31-8-6-9-1508701/1/20

Δεν ανέλαβα καθήκοντα ούτε για την εξουσία, εξάλλου δεν ανέλαβα καμμία πραγματική εξουσία, ούτε για αυτοπροβολή. Συνειδητά ανέλαβα μόνο καθήκοντα λειτουργίας τού κρατικού μηχανισμού. Για παράδειγμα έδωσα ο ίδιος πάνω από 40000 δραχμές στα υπουργεία αλλά δεν θεωρώ ότι έχω λόγο παραπάνω από οποιονδήποτε άλλο πολίτη να ρωτήσω πού πραγματικά πάνε ή να περικόψω τα κονδύλια. Δεν ανέλαβα για να υπάρξει μια "σωστή" διαχείριση αλλά μια σωστή κατ αρχήν καταμέτρηση. Αυτό που ήθελα πρωτίστως να δείξω είναι ότι αυτή η δουλειά δεν θέλει κόπο (ή επιτροπές) αλλά τρόπο. Ανέλαβα την θέση μόνο και μόνο επειδή πιστεύω ότι δεν μπορείς να λες πώς θα έπρεπε να κάνουν οι άλλοι την δουλειά τους χωρίς να κάνεις ο ίδιος πράξη την άποψή σου.

Ήθελα το σύστημα να ξεκινήσει σωστά κυρίως για να δοθεί μια ιδέα πόσο εύκολο είναι να έχουμε ακρίβεια στην καταμέτρηση για αυτό ανέλαβα ο ίδιος δύο "νευραλγικά" σημεία.

Οι ένας πυλώνας "εξουσίας" που ανέλαβα ήταν το GreekEksoda όπου με το να περνάει όλο το κρατικό χρήμα από εκεί χωρίς να συναλλάσσεται παρά αποκλειστικά με donation και αποκλειστικά με γνωστούς οργανισμούς ο καθένας μπορεί να ελέγξει τον ισολογισμό του με απόλυτη ακρίβεια. Δεν κάνει καμμία άγνωστη συναλλαγή ή δύσκολα παρακολουθήσιμη (όπως στην αγορά συναλλάγματος) έτσι ο καθένας μπορεί άνετα να πάρει τα αρχικά χρήματα, να παρακολουθήσει τα donation κάθε ένα από τα οποία είναι προς γνωστούς οργανισμούς και να καταλήξει ακριβώς στα χρήματα που υπάρχουν στο τέλος.

Ο άλλος πυλώνας ήταν η διαχείριση τής αγοράς συναλλάγματος. Αυτή έγινε μέσω ξεχωριστών οργανισμών που είχαν αποκλειστικό σκοπό ακριβώς την αγορά συναλλάγματος. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις ασφάλεια στις συναλλαγές καθώς δεν φυλάσσονται σημαντικές ποσότητες χρυσού. Το να "χαριστεί" χρυσός μέσω τής αγοράς συναλλάγματος από λάθος είναι αρκετά συνηθισμένο στο eRep και ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ και στην eGreece. Με το να κάνω συναλλαγές από έναν οργανισμό που δεν έχει ποτέ πάνω από λίγες δεκάδες χρυσά αφενός περιορίζω την πιθανότητα λάθους (αν πήγαινα να κάνω λάθος βάζοντας προς πώληση 500 χρυσά θα μού έλεγε ότι δεν υπάρχουν, δεν συνέβη γιατί ήμουν προσεκτικός αλλά είναι μια δικλείδα ασφαλείας) και αφετέρου και στην περίπτωση λάθους δεν διακινδυνεύεται σε καμμία περίπτωση η μεγάλη ποσότητα χρυσού η οποία κάθεται σε ασφάλεια κυρίως στο Hellenic Depository και εν μέρει σε άλλους οργανισμούς όπως το GreekEksoda. Το γεγονός ότι ενώ είχε συμβεί στο παρελθόν η ζημιά και έχει χαθεί χρυσός αλλά δεν άλλαζε το σύστημα για μένα παραμένει ακατανόητο. Το άλλαξα εγώ και ελπίζω να παραμείνει έτσι. Δεν είναι όμως μόνο η ασφάλεια αλλά και η διαφάνεια που δίνει πλεονέκτημα σε αυτή την μέθοδο. Καθώς αυτοί οι οργανισμοί ασχολούνται αποκλειστικά με το MM είναι ξεκάθαρο ότι το σύνολο τών δραχμών που λείπουν έχουν πουληθεί. Και το σύνολο τού χρυσού που περισσεύει έχει αγοραστεί. Αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν όπου καθώς δεν αναλάμβανε κάποιος οργανισμός την συγκεκριμένη εξειδίκευση, οι συναλλαγές στο MM απλώς έκαναν αδύνατο έναν ακριβή ισολογισμό σε οργανισμούς που είχαν κεντρικό ρόλο.

Τώρα ως προς το GreekEksoda ουσιαστικά (και εσκεμμένα) δεν είχα περιθώρια επιλογής στην άσκηση πολιτικής. Εκεί που είχα κάποια περιθώρια αν και μικρά ήταν η αγορά συναλλάγματος. δείτε το προηγούμενο άρθρο μου http://www.erepublik.com/en/article/monetary-market1-1507687/1/20 γιατί είναι απαραίτητη μια "προπαίδεια" στο θέμα. Την στιγμή που παρέλαβα η δραχμή βρισκόταν σε πτώση. Αυτό όπως θα δούμε ήταν μια φυσική διαδικασία. Απέκτησε όμως ένα σημείο στήριξης στο 0.023 χρυσά/δρχ. Το πρόβλημα είναι ότι το σπρεντ συνέχισε να ανεβαίνει και η τιμή πώλησης του χρυσού έφτασε γρήγορα να είναι αρκετά πάνω από 1/0.022. Εκεί βρέθηκα σε ένα πρόβλημα καθώς οι προσφορές στο 0.023 απλά δεν πωλούνταν. Άρχισα να ρίχνω πεντακοσάρικα στο 0.022 μια απόφαση που αποδείχτηκε σωστή. Τον χρυσό τον επαναπροωθούσα για έλεγχο τού σπρεντ, μια λογική κατ αρχήν σωστή αλλά όπως θα δούμε ίσως το "παράκανα". Με αυτόν τον τρόπο μείωνα την πιθανότητα υποτίμησης και σε κάθε περίπτωση εξασφάλιζα ότι για την πιθανή υποτίμηση δεν θα έφταιγα εγώ. Το δυναμικό για υποτίμηση έτσι και αλλιώς υπήρχε και αυτό φαινόταν από τα μεγάλα σπρεντ και από το γεγονός ότι οι προσφορές τού κράτους δεν πωλούνταν (άρα υποθέτω και όλων τών άλλων). Αυτό κράτησε αρκετές μέρες. Κάποια στιγμή βγήκε άρθρο από κάποιον που έλεγε ότι το υπουργείο πρωτοστατεί στην υποτίμηση τής δραχμής. Αυτό συνέπεσε ενδεχομένως όχι τυχαία (αφού μπορεί να συνέβαλε στην αλλαγή ψυχολογίας) με τούς πρώτους σοβαρούς κλυδωνισμούς. Δεν θα ρίξω σε καμμία περίπτωση την ευθύνη στο άρθρο για την υποτίμηση αφού το δυναμικό υπήρχε έτσι και αλλιώς. Αυτό όμως που λέω είναι ότι δεν στέκει με κανένα τρόπο η κατηγορία που προέβαλε. Σε όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο έλεγχε το σπρεντ να βρίσκεται σε οριακά επίπεδα ώστε να παραμείνει μειωμένη η πιθανότητα υποτίμησης. Αν υπάρχει κάποια κατηγορία στην διαχείριση τού υπουργείου αυτή είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που υποστήριζε το άρθρο. Αν είχε "βοηθηθεί" ταχύτερα μια υποτίμηση δεν θα είχε συγκεντρωθεί τόσο δυναμικό υπέρ τής πτώσης. Η συγκέντρωση όλου αυτού τού δυναμικού δημιούργησε το φαινόμενο ότι όταν τελικά ξέσπασε δημιούργησε πτωτική τάση πολύ εντονότερη από το επιθυμητό και για αυτό η έντονη μεταβολή σε διάστημα λίγων σχετικά ωρών. Θα μπορούσα ίσως να εκτονώσω νωρίτερα την κατάσταση. Πάντως ακόμα και έτσι η μεταβολή μπορεί να ήταν λίγο πιο έντονη από το επιθυμητό, σε άλλα νομίσματα (και πολύ γνωστότερα όπως το δολλάριο) καθώς και στο παρελθόν τής δραχμής έχουμε δει και πολύ χειρότερα. Σε γενικές γραμμές επομένως διατηρήθηκε η ομαλότητα.

Το ότι το υπουργείο με έλεγχο τών σπρεντ πουλούσε κατά μέσο όρο σε τιμές πολύ ψηλότερες τής τιμής πώλησης αποδεικνύει επαρκώς ότι καμμία ευθύνη δεν έχει για την υποτίμηση. Η κύρια ευθύνη διεύρυνσης τής νομισματικής βάσης ανήκει στα υπουργεία και ιδιαιτέρως στο υπουργείο άμυνας. Στο διάστημα 18/8 ως 6/9 χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερες από 40000 δραχμές. Αυτό είναι τεράστιο ποσό αξίας πάνω από 800 χρυσά και προφανώς υπερκαλύπτει κατά πολύ τις ενέργειες τού υπουργείου. Το να σκεφτούμε γιατί χρειάζονται τόσα χρήματα εκεί (καθώς και αν δικαιολογούνται από πιθανή αύξηση αποθεμάτων σε όπλα για παράδειγμα) είναι μια λογική ιδέα. Όπως και το να προχωρήσουμε το θέμα τής διαφάνειας σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό όμως που πρέπει να πω για να είμαι αντικειμενικός είναι ότι ούτε αυτό το έξοδο πραγματικά ευθύνεται για το μέγεθος τής τάσης για υποτίμηση. Η υποτίμηση και όχι μόνο τής δραχμής οφείλεται στην v2 η οποία έριξε παγκοσμίως την αξία αγαθών και υπηρεσιών σε χρυσό. Τα νομίσματα ως μέσο συναλλαγής τών αγαθών και τών υπηρεσιών αυτών ακολούθησαν την πορεία τών τιμών και τών μισθών δηλαδή πτωτική. Αυτό είναι μια φυσική εξέλιξη που επηρέασε όλα τα νομίσματα. Τα πράγματα χειροτερεύει η τάση φυγής παικτών από την eGreece και το eRep γενικότερα. Τα άσχημα νέα είναι ότι ακόμα υπάρχει τάση για περαιτέρω υποχώρηση. Τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον οι admins κάνανε κάποιες βασικές διορθωτικές κινήσεις (με το φαγητό και με τα σπίτια). Πιστεύω ότι με καλή διαχείριση τα χειρότερα δεν είναι μακρυά.

Τώρα σχετικά με την πολιτική τού υπουργείου. Η βασική ιδέα στο ΜΜ είναι να ανταλλάξει το κράτος δραχμές (τις οποίες έχει εύκολα και από την φορολογία και από το τύπωμα) για χρυσό (τον οποίο διαφορετικά τον αποκτάει σχεδόν αποκλειστικά από τις δωρεές). Η υψηλή ισοτιμία είναι σημαντική και μόνιμη εξοικονόμηση χρυσού για το σύνολο τής οικονομίας καθώς εξοικονομείται μόνιμα χρυσός από τα ISSUE (το κόστος τού χρήματος στο eRep είναι 0.005 χρυσά/μονάδα ανεξαρτήτως ισοτιμίας. Έτσι αν η ισοτιμία είναι στο 0.03 για να εκδοθούν δραχμές αξίας 3000 χρυσών (100000 δραχμές) πληρώνουμε "κερατιάτικα" 500 χρυσά. Αν η ισοτιμία είναι στο 0.01, για να εκδοθούν δραχμές αξίας 3000 χρυσών (300000 δρχ αλλά ΙΔΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ σε αξία) πληρώνουμε "κερατιάτικα" 1500 χρυσά. Μιλάμε για μια τρομακτική εξοικονόμιση 1000 χρυσών από το πουθενά, καθαρά και μόνο από τούς μηχανισμούς τού παιχνιδιού. Για αυτό επιμένω υπέρ τής υψηλής ισοτιμίας, αν δε η ισοτιμία πέσει κοντά στο 0.005 που είναι το κόστος τού χρήματος τότε το κράτος θα χάσει τελείως την δυνατότητα να διατηρεί έλλειμμα. Σε κάθε ισολογισμό έδινα το έλλειμμα. Ας φανταστούν κάποιοι σε πόσο άσχημη κατάσταση θα ήταν το κράτος αν από τούς μηχανισμούς τού παιχνιδιού δεν μπορούσε να το έχει. Επιστρέφω στην βασική ιδέα που έλεγα και είναι φανερό ότι το κράτος σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τα αποθέματά του σε χρυσό. Η ιδέα επομένως μιας σταθερής ισοτιμίας και ακόμα χειρότερα ενός μηδενικού σπρεντ είναι τόσο άκυρη όσο δεν παίρνει. Το κράτος μπορεί να διαθέτει λίγες δεκάδες χρυσά για να κρατάει τα σπρεντ από τυχαίες διακυμάνσεις αλλά αν υπάρξει μια πραγματική επιπλέον ζήτηση χρυσού δεν έχει επιλογή από το να τα αφήσει να ανέβουν και να επιτρέψει την υποτίμηση μέχρι η δυναμική τής αγοράς να ανακόψει ουσιαστικά την πτώση.

Έχουμε ακόμα ένα ζήτημα. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιος ιδιώτης με μεγάλη ποσότητα δραχμών και θέλει να τις αλλάξει με χρυσό. Με την αγορά συναλλάγματος έχει δύο επιλογές.
α) να τις πουλάει λίγες-λίγες. Το μειονέκτημα είναι ότι έτσι θέλει πολύ χρόνο για να κάνει την αλλαγή.
β) να προσπαθήσει να τις πουλήσει ταχύτερα έστω και υποχωρώντας στην τιμή. Το μειονέκτημα είναι ότι θα προκαλέσει ο ίδιος υποτίμηση η οποία δεν θα τον αφήσει να πουλήσει σε καλή τιμή. Βέβαια μόλις καταφέρει να πουλήσει, οι δυνάμεις που συγκρατούν την αξία τής δραχμής και συνεχίζουν να δρουν αμείωτα θα προκαλέσουν την αναμενόμενη διόρθωση αλλά είναι σαφής η δυσκολία γρήγορης πώλησης. Ουσιαστικά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αγοραστές για να απορροφήσουν άμεσα αυτήν την ποσότητα.

Υπάρχει και μια τρίτη λύση στο πρόβλημά του. Αυτή είναι να βρει κάποιον με χρυσό που κάθεται και να κάνει μια συμφωνία μαζί του. Ο πρώτος θα λάβει τον χρυσό άμεσα παρακάμπτοντας την αγορά συναλλάγματος, ο δεύτερος είχε έτσι και αλλιώς τον χρυσό να κάθεται και θα έχει τον χρόνο να τον ξαναπάρει σε βάθος χρόνου πουλώντας τις δραχμές που εισέπραξε. Ανάλογα με την συμφωνία και οι δύο πλευρές μπορούν να βγουν ωφελημένες. Στο eRep μια τέτοια συμφωνία είναι δύσκολο να γίνει μεταξύ αγνώστων (θα μπορούσε όμως κάλλιστα να γίνει μεταξύ φίλων), έθεσα όμως στο φόρουμ http://egreece.forumotion.com/-f13/--t1744.htm την ιδέα ότι θα μπορούσε το κράτος να κάνει αυτήν την δουλειά. Αν ο χρυσός προορίζεται σε σκοπούς σύμφωνους με τα συμφέροντα τής eGreece τότε πιστεύω ότι είναι μια εξαιρετική συμφωνία (σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει ζημιά αλλά δεν αξίζει και τον κόπο). Έτσι και αλλιώς το κράτος διαθέτει χρυσό για να κρατήσει την ισοτιμία. Η διαφορά είναι ότι στο MM δεν μπορεί να διακινδυνεύσει πάνω από λίγες δεκάδες χρυσών καθώς σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτραπεί η πτώση τών αποθεμάτων χρυσού τού κράτους. Με αυτό το σύστημα όμως μπορούν με ασφάλεια να διατεθούν περισσότερα, αρκετές εκατοντάδες χρυσού. Ταυτόχρονα αυτός ο χρυσός που τώρα "κάθεται" δραστηριοποιείται υπέρ τής ελληνικής οικονομίας.