10 sfaturi militare de la un fost bizon

Day 1,023, 14:28 Published in Romania Romania by zdenghea

Romanul era pe vremuri un tip destept. Si ii statea bine sa fie informat.

Dupa un timp, cand te-ai deprins cu mecanica jocului si stii un pic de geografie, chiar daca informatiile pe care le primesti nu exceleaza prin cantitate sau calitate, incepi sa te prinzi singur: unde, de ce, cand si cum sa lupti. Sau cel putin, mie asa imi place sa cred.
Au aparut noi jucatori, unora chiar le place jocul (ceea ce e un lucru foarte bun). Exista nerabdare, exista asteptari mari.

Pentru toti acestia (si rog respectuos dinozaurii sa nu ma ia la palme pentru truismele pe care o sa la insir), am considerat ca e bine sa scriu acest articol. Daca macar un jucator incepator ma va citi si va intelege ceea ce spun, e un castig.

1. Exista 2 mari aliante – EDEN si PHOENIX. Prima (din care facem noi parte) sunt baietii buni, a doua (din care face parte dusmanii ) sunt baietii rai.
Modul in care este conceput jocul nu permite individualismul. Atat ca tara, cat si la nivel personal.

2. Pentru a avea o sansa de reusita, un atac militar asupra unui stat vecin trebuie sa se incadreza intr-un plan amplu. Ex practic: daca ataca Romania de una singura Ungaria – fara a fi lansate ofesive si prin alte parti asupra Ungariei sau asupra aliatilor sai – nu avem nici o sansa. De ce: pentru ca toti bad boys din Phoenix se vor ingramadi sa apere pusta maghiara fara a fi nevoie sa se mute. Si, statistic, sunt mai multi ca noi.

3. Acelasi atac militar (indeosebi cand se doreste eliberarea teritoriului) - care se doreste a fi de succes, este dublat de o serie de atacuri de diversiune din partea aliatilor.

4. Scopul atacurilor de diversiune? Sa deturneze atentia civililor de la adevaratul obiectiv urmarit. Pe scurt, ca cei neinformati sa o dea in „bizoneala”. Adica sa lupte unde si cand nu trebuie.

5. „Bizoneala” e un fenomen natural, des intalnit care se datoreaza exclusiv lipsei de informatii sau de experienta. Se intampla tuturor (probabil doar geniile pot face diferenta in cateva zile de joc intre un atac esential si un RW aiurea), nu e nici o rusine.
Recunosc ca si eu am fost un bizon de frunte, care in ziua epocala a WSR (un fel de inceput al sfarsitului pentru imperiul eRomania), dadeam un damage covarsitor de lvl 6 in RW din Urali. N-as fi facut diferenta, stiu. Dar ca mine au mai fost nenumarati.
Ce-am facut eu a fost bizoneala curata, neintentionata.
Exista insa si una atent directionata, asa cum voi explica in cele ce urmeaza.

6. Ascultati de ordinele Ministerului Apararii. Stiu ei multe lucruri pe care nu le stiti voi. Sau ma rog, asta se intampla pe vremea cand cunosteam oamenii de acolo si puteam baga mana in foc pentru ei. Sper ca si prezent sa fie la fel.
Oricum, cand va trimite Ministerul sa luptati in Patagonia sau la Cuca Macaii, exista un scop bine determinat. Cum luptati voi acolo, automat si bizonii de cealalta parte vor fi trimisi (pentru a se „egaliza” fortele) in aceeasi directie.
Asadar, ma repet, ascultati de „cei batrani”. Stiu ei ce stiu.

7. O sa va para ciudat, dar de foarte multe ori, unitatile militare primesc ordine diferite: sunt trimise in zonele de conflict, zonele cu adevart fierbinti. Acolo unde un om in plus sau in minus chiar conteaza. Asa ca nu va intrebati retoric si sa aratati cu degetul – unde sunt UM? De ce n-au fost in lupta X? Simplu: au fost trimise altundeva. Inainte de intrebari, verificati „latest events” pe international si veti primi raspunsul.

8. Nu exista si nu va exista transparenta in modulul militar. Nu cereti imposibilul.
Nimeni nu-ti va spune : maine la ora X se ataca Ungaria de „drain damage” (pentru a-si epuiza luptele si a nu da tot damageul potential pe ziua aceea), pentru ca sa se poata face un RW (razboi de rezistenta) izbutit intr-o regiune ocupata din – sa zicem – Groenlanda, sa nu dam idei 😃.

9. Atacurile se bazeaza pe elementul surpriza. Daca spui ce vrei sa faci si „comunici” sau „informezi” populatia, va stii si dusmanul. Si va avea timp sa se pregateasca, moment in care orice sansa de reusita dispare de tot.

10. Nu va apucati aiurea sa cheltuiti bani pe razboaie fara nici o miza, chiar daca Romania e implicata direct. Nu faceti un favor nimanui, poate doar speculantilor. Tineti-va banii la ciorap pentru momente cand chiar merita, gen Podolia.
Si credeti-ma: veti stii cand o lupta chiar conteaza. Se simte diferenta.

Ar mai fi, dar mi s-au terminat cifrele si cred ca pentru moment e destul.

PS: Air – Tanks iti da aaaaripiiiii!