Despre Literatura eRepublikană [Ministerul Culturii- Concurs]

Day 2,312, 20:59 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Alcide



Bună ziua, stimaţi cetăţeni ai Republicii eMoldova!


În cadrul Ministerului Culturii a fost formată o comisie pentru a ne dumiri cam ce fel de scriituri apar în presa eRepublikană. Mai jos vă prezentăm concluziile la care a ajuns onorata comisie:

Literatura eRepublikană, în jeneral, e o culejere de articole, jalbe şi ţîdule, scrise laolaltă şi consemnate în jeneral de oameni naivi, nemulţumiţi de situaţia lor ca şi de condiţiile existente, necunoscînd resorturile forurilor competente(admini, direcţia căilor ferate, ocna), unde ar trebui să-şi înainteze plînjerile şi opiniile, sau eventual le-au înaintat , dar forurile competente li le-au respins! Acest soi de om nemulţumit(scriitorul) îşi răspîndeşte în faţa marelui public opinia, sperînd că se va găsi un suflet milostiv care să-l ajute! Plînjerile şi le ilustrează şi cu exemple şi ţin să le sublinieze cu ţîpurituri către publicul larg( dar nu prea larg, în jeneral numa' către ăi de-i au în catastifu' cu prieteni), care, din păcate, nu pot fi interzise şi astfel, scriitorul se bucură de oarecare atenţie! La ministerul ocnelor!
Scriiturile se prezintă sub mai multe forme, dintre care ale mai notabile îs:

-POEZIA:- De regulă, produs al unor oameni foarte tineri şi în parte lipsiţi de experienţă, care încep să spună ceva, dar în rîndul imediat următor apare pe neaşteptate un cuvînt ce se termină exact ca un cuvînt din rîndul anterior, motiv pentru care se sperie, uită ce-au vrut să spună şi încep un rînd de la cap! Doftorii ce s-ocupă de zăluzi denumesc această scriere confuză poezie şi rimă! Avînd în vedere tinereţea lor, de regulă, poeţii sînt iertaţi pînă şi pentru rimele de-a dreptul ucigătoare! De obicei, aceşti tineri umblă după cîştiguri facile, iar cînd îşi dau seama că nu se poate, fac o poezie despre"...viaţa-i curvă" şi se apucă de beutură! În jeneral, îi bunghim în mijlocu' floaşterului ocoşi nevoie mare, sugînd berea din badoagă!

-ROMANUL:- Modalitate de exprimare a năcazurilor practicată de scriitorii mai maturi! Plînjerea se poate petrece în două feluri:
unu) autorul scrie cum i-ar place să fie o treabă dac-ar fi a lui( roman romantic), în care ne explică ce bine ar duce-o dacă, de pildă, ar fi într-un castel plin cu femei frumoase şi toate s-ar mărita cu el! Visează la muieri cu dresuri, da' el poartă laibăru' băgat adînc în budigăii ridicaţi pîn' la subţiori, ca să i se vază şosetele! Albe!
be) scrie despre cum e în realitate- roman naturalist- din care reiese cîte baiuri a avut el întotdeauna şi ce gînduri pişcoase a nutrit în asemenea momente!
Şi tipu' ista s'apucă de golit bărbăteşte glăjile de jinars în timp ce-ascultă muzici...hmm, melancolice(ca să nu fiu măgar)!

DRAMA:- Gen apreciat de scriitorul găzdoi, care angajează nişte actori ce-i rostesc în gura mare năcazurile! Întotdeauna va fi în sală, printre spectatori, ciulind urechea la ce şuşotesc reşpectivii, pentru ca la sfîrşit, după ce actorul principal îi ucide pe ceilalţi, el să ucidă ieroul! Se pot scoate bani din treaba asta!

Drama are trei subcategorii, care musai tre' amintite:
-Tragedia: Se ocupă de soţul înşelat de soţie, şi care, furios, îşi împuşcă soţia, sau se-mpuscă pe el însuşi, sau pe soţie şi pe seducătorul ei, sau pe seducător şi pe el însuşi, sau numai pe seducător, sau pe seducător, pe soţie şi pe el însuşi,sau pe seducător şi el însuşi pe sine însuşi!Pffff!
-Comedia: Se ocupă de acelaşi soţ pe care-l înşală nevasta, drept care o deşală...astaa...înşală şi el!
-Vodevilul: Se ocupă de acelaşi soţ înşelat de nevastă în timp ce el cîntă un cuplet, o doină,ceva...!

notă: în loc de soţie se poate citi cu uşurintă: partid, unitate militară etc

CRITICA:- Asta-i o treabă exercitată de oarecare cusurgiu din fire, care de altminteri nu are nici un motiv să fie aşa, şi care, urmărind evoluţia plîngăreţilor de mai sus, se va lăuda chipurile că el ar putea rezolva tot, da' bag sama că n-are timp sau chef! Nu-i bine să-l contrazici, că-i răutacios şi sfidător şi adesea-l năcăjeşte pe scriitorul suferind! Stă bine-nfipt în laviţa din faţa porţii, cu ţvicălu' pe nas, îi place la nebunie a scurma-n tină!

ISTORIA LITERARĂ: Ăsta-i un gen abordat, în jeneral, de bunici întru adormirea pruncilor! Se ocupă de trecutul omenirii şi au descoperit că tot au mai rămas cîţiva oameni ce n-au căzut în Dunăre! Se mai ocupă şi de politică şi au descoperit ce sumă se poate economisi de pe urma unui soldat!


Apăi mă prunci mă, pînă data viitoare, cînd om băsădi despre tipurile de cititori, io vă las, Dumnezo vă-mburde-n rai! Şi vă invit a pune mîna pe ceruze şi a-ncropi niscai articole, încercînd a vă-ncadra într-una din formele descoperite de minunata comisie. Subiectele rămîn la liberă alegere, singura condiţie este ca scrierile să fie ORIGINALE! Musai! Truda o să vă fie răsplătită pe măsură! Spor la scris vă urez!



'Ai să ne-auzim literatori!


PS: Nu uitaţi, cine mai doreşte, încă se mai poate înscrie la concursul acesta. Sau la ăsta. Sau la toate trei 🙂