Yhteisöt, yhteisö, kansa

Day 1,956, 05:58 Published in Finland Denmark by Zacharia Raven


Keskustelu yhteisön, monien yhteisöjen ja lopulta koko kansan välisestä toiminnasta ja päätöksenteosta on viime aikoina vellonnut laajaan, saaden jo varsin humoristisiakin mittasuhteita. Tässä artikkelissani kerron oman kantani, jotta etenkin uudet pelaajat eivät joutuisi tyytymään vain "vastustajieni" huuteluun.

Tiivistelmä

Foorumi on tärkeä osa yhteisön päätöksentekoa. Kansan mielipidettä tulee kuunnella, ja kansaa pitää aktivoida osallistumaan yhteisöön, mutta yhteisön ei pidä olla pakotettu käsittelemään sen ulkopuolisten ajatuksia. Demokratia vaatii osallistumista ja asioihin perehtymistä.

Jokaisella pelaajalla on mahdollisuus aloittaa eduskunnan virallinen keskustelu Yleinen Keskustelu- alueella, jonka kuka tahansa kansanedustaja voi sen jälkeen viedä suoraan viralliseen äänestykseen. Tämä tekee aloitteista tarpeettomia.

Foorumin ulkopuolisten kansanedustajien äänten hyväksyminen foorumilla vaarantaa koko yhteisön päätöksenteon, ja tekee turhaksi koko foorumin työkaluna.

Ei muuria en lukemut - versio


Yhteisö

Pelaajat eivät lähtökohtaisesti ole yhteisö. Kun aloitat pelin, olet yksin. Koska eRepublik on sosiaalinen peli, on luonnollista hakeutua mukaan johonkin ryhmään, kuten sotilasyksikköön ja puolueeseen. Tämäkään ei vielä ole yhteisöön kuulumista automaattisesti.

Yhteisö on ryhmä, jolla on toimiva itsenäinen organisaatio, ja laaja vuorovaikutusverkosto. Yhteisöön tullaan myös hyväksytyksi, ja sieltä voidaan pelaaja myös sulkea pois. Pelimekaniikka mahdollistaa sen, että pelaajan on mahdollista tunkea itsensä puolueeseen tai sotilasyksikköön ilman, että yhteisö häntä niihin hyväksyy. Tämän vuoksi yhteisöt ovat eSuomessa hakeutuneet pelin ulkopuolisille alustoille, kuten foorumeille ja IRC-kanaville.

Yhteisöt

Laajemmassa mittakaavassa voidaan ajatella, että kaikki eri yhteisöt muodostavat yhdessä "eSuomen yhteisön". Se ei ole kovinkaan homogeeninen porukka. Yhteisöt ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, eikä aina positiivisessa mielessä. Politiikan tarkoituksena on silti yhteinen päämäärä, eSuomi, jolloin eri yhteisöt pyrkivät yhdessä saavuttamaan mahdollsimman hyvän kompromissin eri asioiden suhteen.

Kansa

Kansa käsittää kaikki pelaajat riippumatta siitä, ovatko he osa mitään yhteisöä. Kansa ei omaa mitään yhteisöllisyyttä, eikä sitä voi luonnehtia millään tapaa järjestäytyneeksi. Kansa on koko eSuomi pelin sisällä.

Kun populistit sanovat, että kansan ääni täytyy saada kuuluviin, niin on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, että mitä se loppujen lopuksi oikein tarkoittaakaan. Käytännössähä se tarkoittaa sitä, että niiden pelaajien, jotka eivät syystä tai toisesta halua kuulua yhteisöön, pitää saada mielipiteensä julki.

Foorumiyhteisö

eSuomen kohdalla tärkein kysymys yhteisöstä tulee lopulta siihen, että mikä rooli on foorumilla kokoontuvalla yhteisöllä. eSuomi on todennut aikojen alussa, että kun eduskunta ja hallitus kokoontuvat yhteiseen neutraaliin paikkaan jakamaan mielipiteitä ja lopulta äänestämään, hallinto on tehokasta. Tämän vuoksi foorumiyhteisö käyttää eSuomen valtaa. Eduskunnalla on oma osio, missä kaikki yhteisöt saavat tuoda omat näkökulmansa esille, ja oppivat samalla muiden yhteisöjen mielipiteistä. Lopulta suoritetaan äänestys, jota noudatetaan (ennen ainakin) myös pelin sisällä. Tämä varmistaa sen, että päätökset perustuvat mahdollisimman laajalle tietämykselle, keskustelulle ja harkinnalle

Eriuksen artikkeli foorumista työkaluna on loistava, enkä näe tarpeelliseksi puhua samasta aiheesta sen enempää. Jokaisen, joka foorumia ei suostu käyttämään, kannattaisi artikkeli lukea.

Valta pois foorumilta?

Foorumiyhetisön valtaa on käsitelty kahdellakin tavalla lähiaikoina. Kansanäänestyksillä halutaan pakottaa foorumia käyttävä yhteisö käsittelemään pelin sisällä riittävästi tarpeeksi korkealevelisten pelaajien allekirjoittamia aloitteita.

Päätöksentekoa on myös esitetty laajennettavaksi foorumia käyttämättömiin kansanedustajiin. Käytännössä siis foorumille toimitettaisiin vain äänet, ja keskustelut käytäisiin yhteisöjen itsensä sisällä, ilman vuorovaikutusta toisten kanssa.

Kansanäänestykset ovat juuri nimensämukaisesti kansan äänestyksiä. Kansa, joka ei ole perehtynyt asiaan foorumillla, eivät ole ottaneet selvää asioista eivätkä myöskään halua sitä tehdä. Kansa ei ole yhteisö. Kansalainen, joka on kiinnostunut osallistumaan yhteisön asioihin, on aktiivinen eikä näe foorumille kirjautumista esteenä. Hän tajuaa, että saadakseen feedbackia muilta, hänen on tuotava ajatuksensa sellaiseen paikkaan, missä siitä voidaan keskustella niiden kanssa, joita eSuomen asiat ovat kiinnostaneet jo pitemmän aikaa.

Kansaa tulee tiedottaa, ja kansaa tulee kuunnella. kuten Erius artikkelissaan osoitti, jokainen foorumilla asioista puhuva voi pelin sisällä aktivoida kansalaisia kertomalla tilanteen, ja ohjaamalla heitä osallistumaan keskusteluun foorumilla.

Kansalaisten passiiviisuudelle ei ole olemassa perustetta. Jokaisella pelaajalla on nimittäin täysivaltainen oikeus aloittaa virallinen eduskunnan keskustelu foorumin kaikille avoimella alueella. Tässä on suora lainaus:

-- Yleisestä Politiikasta tehdään tasaveroinen keskustelufoorumi eduskunnan osion kanssa. Näin jos joku haluaa siellä aloittaa keskustelun vaikka veromuutoksista, keskustelu tullaan käymään yksin Yleinen Politiikka - osiossa ja äänestys eduskunnan osiolla. Näin jää mahdollisuus edelleen keskustella myös eduskunnan kesken suljetusti ja eduskunnalla (Pohjolanharmaalla) on mahdollisuus säilyttää omanarvontunteensa edustajana ollessaan. Eli ei enää tuplatopikkeja, jos joku kansalainen haluaa vaikuttaa.

Simppelisti eduskunnan metodi näyttäisi siis tältä: 24h keskustelu Eduskunta tai Yleinen Politiikka + 24h äänestys.


Foorumiyhteisö on todellisuudessa vain se kansan osa, joka on riittävän kiinnostunut näkemään asioiden eteen vaivaa. Se kuulostaa tylyltä, mutta se on totuus. Toinen kysymys voisi olla, että jos nykyinen foorumipohjaisuus ei miellytä jotakuta, niin eikö hänen tehtävänsä olisi silloin luoda uusi, vähintään yhtä hyvä alusta, ja houkutella foorumia käyttävä eduskunta pois sieltä?

Ja tähän ongelmaan törmätään nimenomaan Attakin keskustelussa.

Kansanedustajien hajanaisuus koko eSuomen hallinnon uhkana

Foorumi on koko yhteisön alusta. Monesti on luotu erilaisia rakenteita sen ulkopuolellekin, joissa yhteisöt ovat itsekseen keskustelleet yhteisestä linjasta. Puoluekuriakin on aika ajoin ilmennyt. Siinä ei ole mitään väärää, jos keskustelut ja äänestykset, joihin päätöksenteko perustuu, tapahtu kuitenkin jokaisen omasta toimesta.

Attakin ehdotus kannustaa käymään keskustelut ja lopulliset äänestyksetkin pelin sisäisissä viestiketjuissa. Tässä täytyy miettiä, mitä se käytännössä tarkoittaa.

On tavallista, että etenkin tärkeiden äänestysten kohdalla puolueen puheenjohtaja lähestyy jäesniä, ja kehottaa tietynlaiseen äänestyskäyttäytymiseen. Olen lähettänyt itse ja nähnyt lukemattomia viestejä, joissa lyhyesti kerrotaan asia, ja sanotaan että miksi se oma näkökulma on "oikea".

Jos kansanedustaja ei koskaan tule foorumille, niin hän ei ole osallistunut tai seurannut aiheeseen liittyvää keskustelua. Hän on siis passiivinen. Nyt jos ajatellaan, että passiivinen kansanedustaja saa äänensä kuuluviin, niin ajatus on hyvä. Käytäntö olisi kuitenkin paljon synkempi. Keskusteleminen foorumilla menettäisi merkityksensä, kun kaikki klikit päättäisivät omissa piireissään etukäteen äänestyskäyttäytymisensä.

Nykyisellään äänestyskäyttäytyminen noudattaa suurimmaksi osaksi henkilöiden omia mielipiteitä kyseisestä asiasta, ja pahmmillaankin äänestetään samaa kuin suurin osa. Jos kansanedustaja saa äänestää koskaan näkemättä edes kyseistä aihetta, on se vähän hitaammallekin selvää että demokratia ja päätöksenteko rappeutuu hyvin vakavalla tavalla.