Latar Belakang on/off

Join the new world

 

Economia in erepublik partea 1. Preistoria

Hari ke 1,906, 07:02 Diterbitkan di Romania Rumania oleh ghishae

Una din temele cele mai populare la care adera mai toata comunitatea este vocalul "fix the economy". Desi toata lumea o cere iar adminii sunt constienti de problema dar nu misca mai nimic in directia asta tind sa cred ca prea putina lume stie exact ce isi doreste.

Voi incerca cateva articole care sa atinga subiectul, atat pentru a identifica problemele curente cat si pentru a explora posibile solutii in contextul simbiozei fortate jucatori - plato. Cred ca cel mai oportun e sa incep cu un pic de istorie, atat ca exercitiu de aducere aminte pentru fosilele ramase in joc ( din care cu rusine fac parte ) cat si pentru a da o perspectiva unitara celor mai noi asupra "economiei".

erepublik beta. economia in preistorie

Lumea erepublikana, in prima ei versiune era o lume dupa chipul si asemanarea lui Plato, si anume pasnica, desi mascota jocului era razboinicul imparat roman Cezar. Lansat fara un modul de razboi activitatea cetatenilor se rezumau la politica, presa si economie. Daca politica si presa erau la indemana oricarui jucator, economia presupunea existenta unor firme, care trebuiau construite. Primele firme au fost finantate de admini pentru a da locuri de munca pentru adamii si evele noii lumi. Ulterior primele firme finantate exclusiv de jucatori au inceput sa isi faca aparitia, prin diverse metode de finantare ( destule din ele dubioase ).

La inceput de drum cetatenii au fost dotati cu 2 atribute esentiale "strength" - pe care il mai avem si astazi si "work skill", pierdut pe drum. Daca cu primul sunteti cu toti familiarizati, cel din urma era un atribut care cresetea cu fiecare "work" si avea o influenta majora asupra productivitatii cetateanului. Ambele aveau o crestere liniara si putea fi incrementate doar prin completarea zilnicului "work and train", care pe vremea respectiva insemna fix 2 clickuri pe zi.

La nivel de jucator inventarul era limitat la 30 de bucati pentru fiecare tip de produs in parte.

Firmele in beta

Firmele erau si atunci impartite pe Q-uri, de la 1 la 4, preturile pentru ridicarea lor ramanand aceleasi pana in vremea de azi. Insa firmele de atunci difereau de cele de acum in cateva aspecte esentiale.

1. firmele nu aveau limita maxima de angajati. ba din contra aveau o limita minima necesara pentru a face upgrade-ul. Ceea ce a dus la aparitia unor monopoluri precum Seductiv, Dominion sau UGD grup, care aveau sute de angajati la cate o firma. In contextul in care formula productivitatii avantaja firmele cu multi angajati, firmele noi aparute aveau putine sanse de a razbate si a deveni profitabile.

2. nivelul de wellness ( acum denumit energie ) la care apasai butonul de work era foarte important in formula productivitatii. Drept urmare interesul managerilor era sa adune si sa convinga angajatii sa presteze cu wellness-ul la 100%.

3. degeaba aveai 100 de angajati daca iti lucrau doar 5, pentru ca in formula productivitatii prezenta la munca era importanta. Acest aspect, impreuna cu punctul anterior au avut efecte benefice asupra jucatorilor. Primul consta in faptul managerii implicati negociau individual cu angajatii si recompensau fidelizarea, determinand o mai buna retentie. Al doilea e abordarea posesorilor de firme care isi rugau prieteni neimplicati in joc sa isi faca cont si sa dea 2 clickuri pe zi pentru a-si asigura productivitatea. O buna parte din acesti 2 clickeri au devenit ulterior jucatori activi si chiar nume care au marcat istoria erepublikana.

4. O alta limitare esentiala pentru firmele in perioada respectiva o reprezenta posesia firmei. In primul rand fiecare cont era limitat la cate 1 firma pentru fiecare Q/tip de industrie. Mai in clar puteai sa posezi doar 1 firma q1 food, 1 firma q2 food, 1 firma q3 food si 1 firma q4 food pe un cont. Iar cand aveai o firma pe cont, deveneai manager si nu mai puteai munci intr-o firma.

5. Posesorii de firme plateau un impozit lunar catre stat, stabilit de catre congress.

6. Firmele avea propriile conturi de moneda si propriile licente. Capitalul de lucru si veniturile din vanzari tineau strict de firma si nu de cetatean. Transferul de capital din conturile firmei in conturile proprii erau taxate cu o taxa pe venit ( income tax ) stabilita de congres.

7. Firmele aveau inventarul propriu si se vindeau impreuna cu angajatii, licentele, capitalul si productia existenta in stocuri. Piata firmelor era una complet libera dictata de cerere si oferta.

8. Firmele erau localizate fizic si final intr-o regiune. Ele nu puteau fi mutate si drept urmare anumite regiuni aveau interes strategic deosebit. Muntenia sau Western Transdanubia erau fiefurile economice ale Romaniei respectiv Ungariei. Pierderea unei asemenea regiuni insemna o lovitura grea pentru tara respectiva atat la nivel de patroni cat si la nivel de taxe la buget.

Industriile in beta

Industriile de materii prime nu existau in beta, iar cele de materii finite erau cele de food, gift ( cadouri), weapons, moving tickets (din care avem o ramasita si astazi ), Houses ( case ) si Spitale. Industria de gifts producea cadouri cu care puteai sa cresti wellness-ul oricarui player doreai in afara de tine in cadrul unei limite zilnice / "giftuit". Era folosita in programele de fidelizare ale firmelor, in recuperarea soldatilor dupa o batalie, in mita electorala sau pur si simplu ca semn de prietenie/afectiune. Casele erau produse de lux folosite de catre cetatean pentru a-si recupera wellnesul la inceput de zi. Posesorii de case plateau o taxa lunara stabilita de primarie.

Piata muncii in beta

Valoarea angajatilor consta in activitatea zilnica ( in beta era vizibil cate workuri prestai in zilele anterioare) si work skill. Doritorii de joburi postau CV-uri si angajatorii alegeau salariatii dupa ce le parcurgeau cv-urile. Cand un angajator gasea un candidat care i se parea potrivit, ii trimitea o oferta de angajare in joc, care implica is o notificare pe email. Evident ca oferta era limitata ca si valabilitate in timp. Acest mod de selectie a fortei de munca avea marele neajuns ca aveai sanse minime de a te angaja ca si jucator nou. la nivel personal am avut nevoie de 3 sesiuni de joc pe parcursul a 2 luni pentru a reusi sa ma sincronizez cu un angajator si a-mi gasi primul "job", asta si pentru ca emailul folosit la inregistrare era unul dedicat junk-ului si il verificam prea ocazional.

Cursul valutar in beta

In perioada respectiva fiecare tara avea un curs valutar propriu dictat in principal de economia tarii si de politica financiara a bancii centrale si a guvernului. Economiile puternice aveau cursuri in jurul valorii de 1 gold = 50-70 unitati monetare iar in cele mai putin performante se produceau periodic fenoneme inflationiste care duceau cursurile catre valori de 100-150 unitati monetare pe gold. In afara de piata de schimb moneda - gold existau si pietele de moneda vs moneda, insa ele erau putin folosite, fiind in special urmarite de speculatori. Painea principala a speculatorilor ramanea piata de gold.


Taxe si politici financiare in beta.

In afara de cele 2 taxe mentionate mai sus ( pe casa si firma ) si care nu mai exista astazi, existau si alte diferente majore in partea de administratia financiara.

Unul din instrumentele de baza ale administratiei in termeni de politici financiare era emisia de moneda. Emisia se facea prin lege fara sa existe limitari sau costuri. In general statele emiteau moneda ca sursa de finantare pe masura ce economia tarii respective inregistra deflatie din cauza cresterii productivitatii, datorate atat cresterii skillului de work cat si a numarului de salariati.

Un grup de jucatori romani condusi de infamul Victor Petrescu a descoperit repede o bresa in aceste reguli si in cadrul primei operatiuni de take over din joc ( asupra Irlandei) au dat o lege de emisie monetara pe o suma fabuloasa de moneda locala cu scopul de a tine ostateca tara chiar dupa ce ar fi pierdut puterea. Adminii au schimbat atunci regulile jocului stabilind atat o limita maximala (100000 unitati monetare / lege )pentru emisia monetara cat si un cost in gold ( 0.005 gold pentru fiecare unitate monetara emisa).

Taxele de import, in formula in care exista si astazi aveau suplimentar un mecanism care incuraja colaborarea economica intre 2 tari: Trade agreement. Trade agreementul era echivalentul economic al Aliantelor de astazi: atunci cand 2 tari semnau un asemenea acord cetatenii lor erau exceptati de la taxele de import cand vindeau pe piata partenera.

Economie colaborativa

In fata nevoii crescute de produse pentru a satisface cresterea demografica si din cauza limitarilor pe care le presupunea crearea unor firme ( costuri, administrare, limitari ) jucatorii au inceput sa se asocieze pentru a deschide firme noi sau a maximiza profitul celor existente. Asa au aparut conturi fara personalitate fizica , care nu luptau sau munceau si la care aveau access in general mai multe persoane. Denumite SO (simulated organisations) cei care le creau notificau adminii si le foloseau in principal pentru activitati economice.

Donatiile in beta

Donatiile nu erau limitate nici la nivel de sume in gold nici la nivel de experienta a jucatorului. Atat jucatorii onesti cat si cei cu multi prieteni beneficiau de acest sistem.

Consumul in beta

Consumul in beta era puternic limitat din cauza mecanismelor jocului. Un jucator normal, neplatitor putea consuma maxim 1 unitate de food , echivalentul a 10 gifturi q1, 1-2 bilete si 1-2 arme pe zi. Razboaiele care generau o crestere a consumului erau rare, cu pauze de saptamani sau luni intre ele. In ciuda acestor limitari, costurile produselor erau de multe ori prohibitive si ajungeai la situatii in care jucai peste o luna de zile pentru a lupta cu 1 arma q1.

Cardul in beta

Din motive "socialiste" in beta exista o limita a goldului pe care puteai sa il cumperi, respectiv erai teoretic limitat la o tranzactie pe saptamana. Goldul pe bani era mult mai scump ( era disponibil doar pachetul de 60 de euro si nu exista niciun fel de discount ).

Conluzie personala asupra economiei din beta

erepublik beta a reprezentat din punct de vedere economic o perioada marcata de o puternica inechitate intre paturile sociale ( in principal dictate de vechimea in joc). In aceasta perioada au aparut primii moguli economici, atat pe partea de management cat si pe partea de speculatori. Nevoia unei relatii angajator - angajat a permis cresterea retentiei. Economia libera, de-a dreputul salbatica genera in cele mai multe cazuri falimente pentru cei mici. Guvernele jucau un rol central in economie datorita parghiilor economice pe care le aveau.

ghishae, salariat de beta

PS: e foarte posibil ca anumite aspecte sa fie omise din aceasta restrospectiva, va invit sa ma corectati.
PS2: grammar nazi welcomed but probably ingored. sunt prea batran si prea lenes ca sa imi mai pot rezolva anumite lacune.

 

Komentar

XtaSia
XtaSia Hari ke 1,906, 07:10

As vrea sa mai adaug la partea cu donatiile, ca acestea erau vizibile pentru toata lumea. Toata lumea putea verifica donatiile facute de pe Banca Nationala ( de exemplu).

Kelstein
Kelstein Hari ke 1,906, 07:13

o7

Gray Tabby
Gray Tabby Hari ke 1,906, 07:14

@X: Toate donatiile ( atat de pe organizatii cat si de pe cetateni erau vizibile ) dar puteau fi foarte usor omise prin transferul pe Monetary market:P


Ghi vrem mai multe articole !!!!! xD

Dozzer_x
Dozzer_x Hari ke 1,906, 07:16

Nice.

Cronoss
Cronoss Hari ke 1,906, 07:16

Amintiri, cand bombardam inventarele tancurilor inamice pentru a le ocupa sloturile libere ( nu mai retin cine spunea zilele trecute ca la o astfel de misiune a donat casa Q5 din greseala=)) ), cand munceam cu wellness mic la firmele ungurilor sau a "prietenilor" din tara ... eh, alte vremuri.

Parca erau 3 skiluri la muncitori, am I right?!

Construction ....

Grapho
Grapho Hari ke 1,993, 01:42

Manufacturing, Construction si ceva cu aia de lucrau la paine. 😃

ghishae
ghishae Hari ke 1,906, 07:17

aia se intampla in v1, cand a locurile in inventar s-au limitat la 20 de produse in total, respectiv 50 daca aveai extra storage 🙂

fuzzy wuzzy
fuzzy wuzzy Hari ke 1,906, 07:20

Despre stocuri si influenta lor in urmatoarea "epoca" economica nimic?

ghishae
ghishae Hari ke 1,906, 07:20

in beta foodul era prea scump ca sa il risipesti. separarea pe skilluri s-a facut in v1 cand a aparut si skilull de raw.

Mesther
Mesther Hari ke 1,906, 07:21

Ai prea mult timp liber ghi

Sas Dragos
Sas Dragos Hari ke 1,906, 07:22

Realizez ca eu eram embrion in Beta.

ghishae
ghishae Hari ke 1,906, 07:24

beta s-a incheiat la inceputul lui octombrie 2008.

TITUSS
TITUSS Hari ke 1,906, 07:25

Parerea mea este ca modulul economic a fost distrus din momentul in care a fost unificata ( sau uniformizata , cum doriti ) piata valutara . O masura aberanta , cu consecinte pe care le simtim toti din plin de o buna bucata de vreme ...

cc1432
cc1432 Hari ke 1,911, 10:18

Nu. Uniformizarea valutelor nu a facut nimic atlceva decat sa sa ii lase pe cei de la bnr fara activitate. Toate variantele de Mod Economic au fost viabile cu bune si cu rele pana in momentul cand ni s-a oferit posibilitatea sa producem mai mult decat putem consuma adica WAM!

Sas Dragos
Sas Dragos Hari ke 1,906, 07:27

Atunci oricum...mormoloc

ghishae
ghishae Hari ke 1,906, 07:29

mesther i am an old fart on a mission 🙂

Fedor DSD
Fedor DSD Hari ke 1,906, 07:29

Eu imi amintesc doar luptele, in v1 cum asteptam ultimele minute din cele 24 de ore de lupta...
Prima medalie, furata de la rupetot... mama ce adrenalina!
v2, cel mai tare modul de lupta xD

Modulul economic nu ma intereseaza,e ca si in RL, cine are bani si chef sa se ocupe de ea ok, cine nu sa croseteze

Fedor DSD
Fedor DSD Hari ke 1,906, 07:32

btw ghi, cam multa vreme de cand n-ai mai scris : )

VampireA
VampireA Hari ke 1,906, 07:41

ce e drept ce-a mai frumoasa parte era lupta ..cand ridicam zidul pe la T5 ..ce damage se dadea in cateva minute si cadea instant site-ul 😁

ghishae
ghishae Hari ke 1,906, 07:47

n-aveam zid in beta 🙂 http://wiki.erepublik.com/images/e/ed/Military_battle_tutorial.jpg

Alegretto
Alegretto Hari ke 1,906, 07:47

Frumoasa poveste. Eu cam datorita modulului economic am ramas activ dupa primele luni de joc. Mi-am luat o firma cu gold imprumutat si in fiecare zi ajustam salarii, preturi si faceam angajari.

Mi-au tras-o brutal adminii cand au schimbat modulul economic iar firma mea de materii prime s-a intors la nivelul 1.
M-am refugiat in modulul politic si in cel media, dar nu mai este la fel. Treaba e ca nu m-am lasat ca am prins gustul eRepublik. Probabil insa ca modulul militar n-o sa-mi placa niciodata, asa ca daca imi spune cineva ca jocul asta este unul militar, ma pierde de client 🙂

SweetSmile
SweetSmile Hari ke 1,906, 07:54

si despre Malika?

ghishae
ghishae Hari ke 1,906, 07:55

malika era orice numai economica nu 🙂

8-3=1
8-3=1 Hari ke 1,906, 07:58

o7

treaba asta cu fix the economy e un fel de barking against the wrong tree

problema nu e la modulu economic, ci la boosterele pe care toata lumea le foloseste. eRep sufera de supraproductie si supracapacitate la cele mai mari niveluri. fara un "convertor" al supraproductiei o sa suferim in continuare. eu merg pe fabricile de batoane care sa inghita cantitati mari de paine...

cc1432
cc1432 Hari ke 1,911, 10:20

problema mare la paine esta in primul tand faptul ca bomboanele fac rolul lor, in loc sa iti dea energy batoanele ar trebe doar sa iti mareasca limita. asta ar fi un boost bine venit pt ca lumea toaca la batoane 24/24 cu miile as zice,

giap
giap Hari ke 1,906, 08:09

Cred ca politica cu goldul era ca si in V1, unde la fel puteai cumpara gold doar o data pe saptamana, si cu cat cumparai un pachet mai mare, cu atat pretul unitatii de gold crestea.

Rersh
Rersh Hari ke 1,906, 08:37

o7
Prind bine articolele astea, ne mai dau sperante ca totusi ar putea face admini ceva sa mearga bine, ca nu ar fi prima oara... pana la urma.

Panthr0
Panthr0 Hari ke 1,906, 08:52

ce vremuri,firma de case cu 20 de angajati prima mea firma

Slider
Slider Hari ke 1,906, 08:55

Economia...
Mi-au dat lacrimile... Nu mai pot citi.

JustNosfe
JustNosfe Hari ke 1,906, 09:46

^.😁))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Valitx
Valitx Hari ke 1,906, 10:20

pe vremea aia daca aveai o casa erai bine de tot 🙂 scrie si despre v1

Geamspartincur
Geamspartincur Hari ke 1,906, 11:34

"Limite Socialiste"
Epic
v+s

stalin833
stalin833 Hari ke 1,906, 12:05

imi aduc aminte ca se povestea prin academii de faptele "infamului Victor Petrescu" 🙂

Bogdan Armand Sibrand
Bogdan Armand Sibrand Hari ke 1,906, 12:13

eu tin minte economia din V2, foarte diversificata

Soimu Patriei
Soimu Patriei Hari ke 1,906, 12:38

a talking corpse! you know, if you would just accept that adult diapers are nothing to be ashamed of, you'd spend less time on the throne and more sharing your wisdom with us.. yeah, nostalgia ain't what it used to be in your days.. tell us more.

BesForce
BesForce Hari ke 1,906, 12:56

ce vremuri frumoase cand inca exista modulu economic in erep

paul_voiclis
paul_voiclis Hari ke 1,906, 14:13

old fart on vacation. iti dorim cat mai multe astfel de vacante, citim ceva interesant.
buna idea cu manual de istorie.

hat off to the relic! o69

vladb
vladb Hari ke 1,907, 23:21

Limitele socialiste parca putea fi combatute prin org uri .

Iar optim de angajati era 10 .Tin minte ca se putea duce adevarate razboaie de rezistenta economica .
Matzanesia knows .

buru
buru Hari ke 1,907, 23:42

bun asa 🙂 - 'i am an old fart on a mission'

ghishae
ghishae Hari ke 1,907, 03:44

vladb, numarul optim de angajati 10/20 (la construction ) a aparut in v1. cu limita socialista ai dreptate 🙂

aniujual
aniujual Hari ke 1,907, 04:42

Pfff, citind articolul realizez cat de tanar sunt in jocul asta! (:
A very fine piece of work you did there, sir.

rdbl
rdbl Hari ke 1,907, 05:09

puteai da 10 well de om pe zi in gift-uri 🙂
tin si acum minte ca biserica facea donatii 🙂, mai era si crucea rosie parca 🙂
era mai frumos v1 🙂 rupetot 😃 pacat...pacat...

rdbl
rdbl Hari ke 1,907, 05:11

eram mic...mic de tot...si cand intra rupetot in lupta...stateam pana se termina batalia si ma uitam 🙂
nu am cum sa uit v1, la finalul ei am luat si primul BH... 🙂

thaddaus
thaddaus Hari ke 1,907, 09:05

bravo ursule, vine primavara?

pacat ca pentru generatia libertatea si can-can e doar can-can

Soim
Soim Hari ke 1,907, 09:32

Amintiri placute, despre un joc frumos.
Azi - O MIZERIE !!! work-train-fight
Pe vremuri munceam la calcule pt productivitatea firmelor.
Speculam preturi la produse. Schimb gold-money; money-gold. FRUMOS.
Azi - O MIZERIE !!!

Milanezu
Milanezu Hari ke 1,907, 09:36

zdravan articol...creste ciuda in mine cand vad in ce porcarie s-a transformat jocul
am prins ceva din beta doar de pe mustatile altora caci era treaba cu invitatii limitate...dar am prins trenul cateva luni mai tarziu (caci ma luase cu amintiri) asa ca din v1, daca e sa ma ajute memoria, te completez si eu

oricum, felicitari pentru articol - trebuie tinut sus pana il citesc toti ce au ochi sa il citeasca
sper doar sa iti faci timp si pentru creatacic

rakuraka
rakuraka Hari ke 1,907, 09:49

Super tare articol. o7!

Taromon X
Taromon X Hari ke 1,907, 10:08

ce vremuri...

este un lucru bine cunoscut ca adminii din acest joc sunt cei mai injurati si huiduiti,
Dupa mine o merita din plin.
Sunt indiferenti, fac totul cu picioarele + din vina lor ca nu au stiut sa echilibreze jocul suntem in situatia asta economica.

bunicutza TT
bunicutza TT Hari ke 1,907, 10:12

Nu am prins vremurile alea, dar felicitari pentru articol!

 
Posting komentar anda

Apa ini ?

Anda sedang membaca artikel yang ditulis warga eRepublik, sebuah game multiplayer berbasis negara di dunia nyata. Buat sendiri karaktermu dan bantu negaramu untuk mencapai kejayaannya sambil membentuk dirimu sebagai pahlawan perang, penulis yang terkenal atau raksasa finansial.