Peri taktikis

Day 1,919, 09:08 Published in Serbia Greece by Ipsenikos

Έχω καιρό να γράψω άρθρο, το πέρας όμως της εξεταστικής με την ελευθερία που σου παρέχει προσφέρεται για καταγραφή σκέψεων. Δεν είμαι παίκτης που κάνω αισθητή την παρουσία μου στο παιχνίδι, κυρίως λόγω χαρακτήρα μιας και δεν μου αρέσουν οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις που κυριαρχούν και στα ηλεκτρονικά ελληνικά δρώμενα. Όσοι γνωρίζετε το nick θα είναι πιθανώς λόγω κάποιων όχι και τόσο σπάνιων τανκαρισμάτων, που όμως κόβονται μαχαίρι γιατί οι συνεχείς προσφορές των admins με έχουν κάνει να αντιληφθώ (ένα χρόνο μετά την πρώτη φορά που έβαλα λεφτά) ότι παίζουν με τη νοημοσύνη μας. Παρακολουθώ όμως τα τεκταινόμενα και έχω γνώμη για πολλά πράγματα. Με αφορμή λοιπόν τη συζήτηση που άνοιξε τελευταία περί οργάνωσης στις μάχες σας παραθέτω (μετά το "σύντομο" πρόλογο) τις σκέψεις μου:

Όσοι παλιοί διαβάζετε, θυμάστε πως τα divisions είναι θεσμός που δεν έχει εισαχθεί στο παιχνίδι παρά σχετικά πρόσφατα. Κάποτε υπήρχαν οι mini battles και για να είναι επιτυχημένη μια εκστρατεία έπρεπε να κερδηθούν 8 από τη μια πλευρά. Όλοι οι παίκτες ανεξαρτήτως level χτυπούσαν μαζί και τα τανκ ήταν εκείνα που έκαναν συχνά τη διαφορά, παρότι οι αντίπαλοί μας είχαν πάντα περισσότερους παίκτες. Όποιος κέρδιζε 8-0 τότε, είναι σαν να κερδίζει σήμερα 88-0. Το ιδανικό θα έλεγε κάποιος. Είναι όμως? Ήμουν ανέκαθεν της άποψης πως η τακτική που χρησιμοποιεί μία χώρα, εκτός και αν υπάρχει πια τεράστια διαφορά δυναμικότητας, είναι εκείνος ο παράγοντας που καθορίζει την έκβαση του πολέμου πάνω από όλα. Έτσι λοιπόν το ιδανικό για μένα δεν ήταν η νίκη σε μια εκστρατεία με 8-0, αλλά με 8-7 και τη μπάρα όσο πιο κοντά στο 50% υπέρ σου γίνεται. Γιατί έτσι? Γιατί σημαίνει πως έχεις εξαναγκάσει τον, συνήθως ισχυρότερο, αντίπαλο να κινηθεί λάθος. Απλό παράδειγμα:

Η Βουλγαρία έχει 130 εκατομμύρια να ρίξει κι εμείς 100. Αν πέφτουν όλα με τον ίδιο ρυθμό κάθε γύρο θα χάσουμε. Μπορούμε όμως να κερδίσουμε αν στον πρώτο γύρο ρίξουμε 10 και αυτοί 9, στο δεύτερο τους αφήσουμε να ρίξουν 8 και εμείς μένουμε στα 5, στον τρίτο ρίχνουν 9, εμείς 6 και πάει λέγοντας. Στους τελευταίους γύρους θα έχει επικαλυφθεί η αρχική διαφορά του damage και το campaign θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Παίρνουμε μια μάχη με τη μπάρα στο 50,02% και χάνουμε την επόμενη με 46%. Τους αφήνουμε να σπαταλήσουν το παραπανίσιο damage που έχουν και χτυπάμε την κατάλληλη στίγμη. Όταν η συμμαχία είναι τόσο αδύναμη, η χρήση της σωστής τακτικής είναι η μόνη λύση. (τα νούμερα όπως καταλαβαίνετε είναι καθαρά σχηματικά)

Το 8-7 έχει αντικασταθεί από το 83-82. Όμως πλέον τα πράγματα είναι απίστευτα δύσκολα από άποψη συντονισμού. Παρόλα αυτά έχουν συμπληρωθεί πολλές φόρμες κατά καιρούς και υπάρχει ένα ικανοποιητικό δείγμα για να εξαχθούν συμπεράσματα. Π.χ. οι περισσότεροι είναι on από τις 8 μέχρι τις 10. Τότε θα επιλέξουμε να χτυπήσουμε τη μάχη. Θα αφήσουμε να χαθεί μία άλλη, που δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας λόγω μικρού αριθμού παικτών και έτσι σπαταλάνε damage οι απέναντι. Χτυπάμε στο 4ο division που είμαστε πιο δυνατοί και κυνηγάμε συγκεκριμένους πόντους από τα υπόλοιπα. Οι Πελασγοί και ο Ελληνικός Στρατός μπορούμε να κερδίσουν για πάρτυ μας τους σημαντικούς πόντους λοιπόν στα divisions 1-2 ενώ και στο 3 με τις συνεχείς επιδοτήσεις training grounds έχουμε κάποια ισχύ.

Πρέπει λοιπόν ο εκάστοτε "στρατηγός" να αναλύσει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στα χέρια και να χαράξει την τακτική που θα ακολουθήσουμε στην εκάστοτε μάχη. Είναι υποχρεωμένος να κάτσει πολλές ώρες και να προετοιμαστει με το επιτελείο του. Να δουν τι χρειάζεται και πότε: για παράδειγμα, κάποια φορά μπορεί να κριθεί απαραίτητο να κάνουμε και ένα 11-0 γιατί μας προσφέρει ψυχολογικό πλεονέκτημα. Πρέπει πάντως να υπάρχει πλάνο εξαρχής, αλλιώς θα ιδρώσουμε πολύ για να κερδίσουμε ένα campaing και να χάσουμε το επόμενο και το μεθεπόμενο. Τα βάζεις κάτω και λες. Πρέπει να κερδίσω 45 πόντους στο 4ο (άρα 9 μάχες), 18 στο 3ο (άρα 6 μάχες), 12 στο 2ο (άρα 6 μάχες), 8 στο 1ο (άρα 8 μάχες). Τα νούμερα είναι και πάλι σχηματικά: προσαρμόζονται ανάλογα με τις πληροφορίες που έχεις αποκομίσει. Όταν το damage δεν είναι αρκετό πληρώνεις μισθοφόρους. Και κερδίζεις έχοντας κάνει τα απολύτως απαραίτητα. Χρησιμοποίησε παρελκυστικές τακτικές και θα τα καταφέρεις. Όταν είσαι από κάτω μόνο έτσι έχεις πιθανότητες επιτυχίας. Έχεις να χάσεις τίποτα? Όχι.

Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της οργάνωσης. Εδώ θα κριθεί αν θα καταφέρουμε να ξεδιπλώσουμε τις τακτικές μας ικανότητες ή θα αποτύχουμε πανηγυρικώς. Βέβαια, όταν έχεις να αντιμετώπισες μεγαθήρια τα πράγματα δυσκολεύουν κατακόρυφα. Όμως έτσι ξέρεις ότι έχεις πράξει ό,τι μπορείς για να τους δυσκολέψεις, να τους φέρεις στο αμήν, να τους εξαναγκάσεις να στρέψουν πολύτιμη προσοχή και damage κάπου. Και έτσι να αμελήσουν κάποια άλλη μάχη που μακροπρόθεσμα είναι πιο σημαντική. Όμως αυτό λέγεται στρατηγική και θα πρέπει να αναλυθεί σε άλλο άρθρο...

Συγκεντρωτικά λοιπόν προτείνω:
1) Συμπλήρωση φόρμας με ερωτήσεις για διαθέσιμο damage, ώρες on-line κλπ. όπως έχουν γίνει αρκετές μέχρι τώρα. Πρέπει να γίνεται αρκετά συχνά.
2) Οργάνωση του damage με βάση τα όσα ανέφερα ώστε να κριθεί το campaign στις λεπτομέρειες.
3) Τουλάχιστον δύο baby boom από το Υπουργείο Νέων της εκάστοτε κυβέρνησης. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. Χωρίς νέους παίκτες, δεν πάμε πουθενά. Το αν παραμείνουν εξαρτάται από εμάς.

Υ.Γ.1. Ελπίζω να προσέφερα αρκετό φαγητό για σκέψη.
Υ.Γ.2. Το ιδανικό 8-7 που ανέφερα βασίζεται στην πρόταση ενός παίκτη πολύ παλιά - δεν έχω ιδέα ποιανού, ενημερώστε με.
Υ.Γ.3 Μιας και το cs είναι Σέρβικο (ρημάδες εταιρίες) κάντε όλοι ένα shout. Ποιος ξέρει? Μπορεί κάποτε να φτάσει και στα κατάλληλα αυτιά ή μάτια, όπως το δει κανείς 😉
Υ.Γ.4 Όσοι διαπιστώσουν λάθη σε κυβερνητικές επιλογές, καλό είναι να προτείνουν και λύσεις. Ο επικριτής σου (όποιοες έστω το κάνει γόνιμα) είναι ο καλύτερός σου φίλος, γιατί σε βοηθά να διορθώσεις τα κακώς κείμενα. Αυτό είναι καλό να θυμούνται όλες οι πλευρές.
Υ.Γ.5 Σταματήστε να φαγώνεστε: κουράζετε τους υγιείς καθώς και τους νέους παίκτες.