Ambient on/off

Join the new world

 

Peri taktikis

Day 1,919, 09:08 Published in Serbia Greece by Ipsenikos

Έχω καιρό να γράψω άρθρο, το πέρας όμως της εξεταστικής με την ελευθερία που σου παρέχει προσφέρεται για καταγραφή σκέψεων. Δεν είμαι παίκτης που κάνω αισθητή την παρουσία μου στο παιχνίδι, κυρίως λόγω χαρακτήρα μιας και δεν μου αρέσουν οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις που κυριαρχούν και στα ηλεκτρονικά ελληνικά δρώμενα. Όσοι γνωρίζετε το nick θα είναι πιθανώς λόγω κάποιων όχι και τόσο σπάνιων τανκαρισμάτων, που όμως κόβονται μαχαίρι γιατί οι συνεχείς προσφορές των admins με έχουν κάνει να αντιληφθώ (ένα χρόνο μετά την πρώτη φορά που έβαλα λεφτά) ότι παίζουν με τη νοημοσύνη μας. Παρακολουθώ όμως τα τεκταινόμενα και έχω γνώμη για πολλά πράγματα. Με αφορμή λοιπόν τη συζήτηση που άνοιξε τελευταία περί οργάνωσης στις μάχες σας παραθέτω (μετά το "σύντομο" πρόλογο) τις σκέψεις μου:

Όσοι παλιοί διαβάζετε, θυμάστε πως τα divisions είναι θεσμός που δεν έχει εισαχθεί στο παιχνίδι παρά σχετικά πρόσφατα. Κάποτε υπήρχαν οι mini battles και για να είναι επιτυχημένη μια εκστρατεία έπρεπε να κερδηθούν 8 από τη μια πλευρά. Όλοι οι παίκτες ανεξαρτήτως level χτυπούσαν μαζί και τα τανκ ήταν εκείνα που έκαναν συχνά τη διαφορά, παρότι οι αντίπαλοί μας είχαν πάντα περισσότερους παίκτες. Όποιος κέρδιζε 8-0 τότε, είναι σαν να κερδίζει σήμερα 88-0. Το ιδανικό θα έλεγε κάποιος. Είναι όμως? Ήμουν ανέκαθεν της άποψης πως η τακτική που χρησιμοποιεί μία χώρα, εκτός και αν υπάρχει πια τεράστια διαφορά δυναμικότητας, είναι εκείνος ο παράγοντας που καθορίζει την έκβαση του πολέμου πάνω από όλα. Έτσι λοιπόν το ιδανικό για μένα δεν ήταν η νίκη σε μια εκστρατεία με 8-0, αλλά με 8-7 και τη μπάρα όσο πιο κοντά στο 50% υπέρ σου γίνεται. Γιατί έτσι? Γιατί σημαίνει πως έχεις εξαναγκάσει τον, συνήθως ισχυρότερο, αντίπαλο να κινηθεί λάθος. Απλό παράδειγμα:

Η Βουλγαρία έχει 130 εκατομμύρια να ρίξει κι εμείς 100. Αν πέφτουν όλα με τον ίδιο ρυθμό κάθε γύρο θα χάσουμε. Μπορούμε όμως να κερδίσουμε αν στον πρώτο γύρο ρίξουμε 10 και αυτοί 9, στο δεύτερο τους αφήσουμε να ρίξουν 8 και εμείς μένουμε στα 5, στον τρίτο ρίχνουν 9, εμείς 6 και πάει λέγοντας. Στους τελευταίους γύρους θα έχει επικαλυφθεί η αρχική διαφορά του damage και το campaign θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Παίρνουμε μια μάχη με τη μπάρα στο 50,02% και χάνουμε την επόμενη με 46%. Τους αφήνουμε να σπαταλήσουν το παραπανίσιο damage που έχουν και χτυπάμε την κατάλληλη στίγμη. Όταν η συμμαχία είναι τόσο αδύναμη, η χρήση της σωστής τακτικής είναι η μόνη λύση. (τα νούμερα όπως καταλαβαίνετε είναι καθαρά σχηματικά)

Το 8-7 έχει αντικασταθεί από το 83-82. Όμως πλέον τα πράγματα είναι απίστευτα δύσκολα από άποψη συντονισμού. Παρόλα αυτά έχουν συμπληρωθεί πολλές φόρμες κατά καιρούς και υπάρχει ένα ικανοποιητικό δείγμα για να εξαχθούν συμπεράσματα. Π.χ. οι περισσότεροι είναι on από τις 8 μέχρι τις 10. Τότε θα επιλέξουμε να χτυπήσουμε τη μάχη. Θα αφήσουμε να χαθεί μία άλλη, που δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας λόγω μικρού αριθμού παικτών και έτσι σπαταλάνε damage οι απέναντι. Χτυπάμε στο 4ο division που είμαστε πιο δυνατοί και κυνηγάμε συγκεκριμένους πόντους από τα υπόλοιπα. Οι Πελασγοί και ο Ελληνικός Στρατός μπορούμε να κερδίσουν για πάρτυ μας τους σημαντικούς πόντους λοιπόν στα divisions 1-2 ενώ και στο 3 με τις συνεχείς επιδοτήσεις training grounds έχουμε κάποια ισχύ.

Πρέπει λοιπόν ο εκάστοτε "στρατηγός" να αναλύσει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στα χέρια και να χαράξει την τακτική που θα ακολουθήσουμε στην εκάστοτε μάχη. Είναι υποχρεωμένος να κάτσει πολλές ώρες και να προετοιμαστει με το επιτελείο του. Να δουν τι χρειάζεται και πότε: για παράδειγμα, κάποια φορά μπορεί να κριθεί απαραίτητο να κάνουμε και ένα 11-0 γιατί μας προσφέρει ψυχολογικό πλεονέκτημα. Πρέπει πάντως να υπάρχει πλάνο εξαρχής, αλλιώς θα ιδρώσουμε πολύ για να κερδίσουμε ένα campaing και να χάσουμε το επόμενο και το μεθεπόμενο. Τα βάζεις κάτω και λες. Πρέπει να κερδίσω 45 πόντους στο 4ο (άρα 9 μάχες), 18 στο 3ο (άρα 6 μάχες), 12 στο 2ο (άρα 6 μάχες), 8 στο 1ο (άρα 8 μάχες). Τα νούμερα είναι και πάλι σχηματικά: προσαρμόζονται ανάλογα με τις πληροφορίες που έχεις αποκομίσει. Όταν το damage δεν είναι αρκετό πληρώνεις μισθοφόρους. Και κερδίζεις έχοντας κάνει τα απολύτως απαραίτητα. Χρησιμοποίησε παρελκυστικές τακτικές και θα τα καταφέρεις. Όταν είσαι από κάτω μόνο έτσι έχεις πιθανότητες επιτυχίας. Έχεις να χάσεις τίποτα? Όχι.

Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της οργάνωσης. Εδώ θα κριθεί αν θα καταφέρουμε να ξεδιπλώσουμε τις τακτικές μας ικανότητες ή θα αποτύχουμε πανηγυρικώς. Βέβαια, όταν έχεις να αντιμετώπισες μεγαθήρια τα πράγματα δυσκολεύουν κατακόρυφα. Όμως έτσι ξέρεις ότι έχεις πράξει ό,τι μπορείς για να τους δυσκολέψεις, να τους φέρεις στο αμήν, να τους εξαναγκάσεις να στρέψουν πολύτιμη προσοχή και damage κάπου. Και έτσι να αμελήσουν κάποια άλλη μάχη που μακροπρόθεσμα είναι πιο σημαντική. Όμως αυτό λέγεται στρατηγική και θα πρέπει να αναλυθεί σε άλλο άρθρο...

Συγκεντρωτικά λοιπόν προτείνω:
1) Συμπλήρωση φόρμας με ερωτήσεις για διαθέσιμο damage, ώρες on-line κλπ. όπως έχουν γίνει αρκετές μέχρι τώρα. Πρέπει να γίνεται αρκετά συχνά.
2) Οργάνωση του damage με βάση τα όσα ανέφερα ώστε να κριθεί το campaign στις λεπτομέρειες.
3) Τουλάχιστον δύο baby boom από το Υπουργείο Νέων της εκάστοτε κυβέρνησης. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. Χωρίς νέους παίκτες, δεν πάμε πουθενά. Το αν παραμείνουν εξαρτάται από εμάς.

Υ.Γ.1. Ελπίζω να προσέφερα αρκετό φαγητό για σκέψη.
Υ.Γ.2. Το ιδανικό 8-7 που ανέφερα βασίζεται στην πρόταση ενός παίκτη πολύ παλιά - δεν έχω ιδέα ποιανού, ενημερώστε με.
Υ.Γ.3 Μιας και το cs είναι Σέρβικο (ρημάδες εταιρίες) κάντε όλοι ένα shout. Ποιος ξέρει? Μπορεί κάποτε να φτάσει και στα κατάλληλα αυτιά ή μάτια, όπως το δει κανείς 😉
Υ.Γ.4 Όσοι διαπιστώσουν λάθη σε κυβερνητικές επιλογές, καλό είναι να προτείνουν και λύσεις. Ο επικριτής σου (όποιοες έστω το κάνει γόνιμα) είναι ο καλύτερός σου φίλος, γιατί σε βοηθά να διορθώσεις τα κακώς κείμενα. Αυτό είναι καλό να θυμούνται όλες οι πλευρές.
Υ.Γ.5 Σταματήστε να φαγώνεστε: κουράζετε τους υγιείς καθώς και τους νέους παίκτες.

 

Comments

Ipsenikos
Ipsenikos Day 1,919, 09:08

shout:

Περί τακτικής και οργάνωσης: http://www.erepublik.com/en/article/peri-taktikis-2215891/1/20

arxaios
arxaios Day 1,919, 09:11

Δεν παιζουν με την νοημοσυνη σου , στο λενε ξεκαθαρα

Jovana Lekic
Jovana Lekic Day 1,919, 09:20

sta je ovo bre vratite se u vasu makedoniju sta ste dosli ovde??????

Boris The Communist
Boris The Communist Day 1,919, 11:51

Tak oje bre

Mitsaras4
Mitsaras4 Day 1,919, 09:21

Μου φαινεται αρκετα σωστη η σκεψη ομως χαλαει νομιζω στη υπαρξη του ασταθους damage. Τι εννοω μ'αυτο: Σε μια μάχη βλέπουμε το ΒΗ να φτανει 10 μυρια, αρα έστω 150 συνολικα από την μια μεριά και 110 από την δική μας και χάνουμε το γύρο με τακτικη. Υποθέτουμε έτσι ότι 200 στον επόμενο θα αρκουν για να τον πάρουμε. Μπαίνεις με αυτή τη λογική και ξαφνικά τρώει φλασιά το χ,ψ τανκ του αντιπαλου και ριχνει 150 μονος του. Αυτομάτως σου έχει καταστρεψει τη λογικη και τα εξτρα 50 μυρια που κρατησες από τον προηγουμενο και τα οποια αν τα έριχνες σε εκείνο θα τπον είχες κερδίσει.
Αυτό βέβαια ειναι μια τραβηγμενη περιπτωση αλλα έχουμε δει αρκετά τέτοια "παράδοξα" στο ύψος του ΒΗ από γυρο σε γύρο.

Κατά τα άλλα πολύ σωστή η σκέψη σου κ μακάρι να βρούμε τρόπο να υλοποιηθεί!!!

Ipsenikos
Ipsenikos Day 1,919, 09:24

Συμφωνώ, είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως για παράδειγμα η χρήση ρουκέτας και βόμβας που μπορεί να αλλάξει άρδην τη ροή της μάχης, ιδιαίτερα στα μικρά divisions. Για αυτό και πρέπει να προετοιμαστείς όσο καλύτερα μπορείς. Να ενημερώσεις τους πάντες πότε πρέπει να χτυήσουν και πόσο να ρίξουν. Αν πέσεις έξω, θα μάθεις καλύτερα την επόμενη φορά. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα!

Ipsenikos Day 1,919, 09:23

Comment deleted

lef-7
lef-7 Day 1,919, 09:33

V
Σωστή η σκέψη σου,αλλά ιδιαίτερα δύσκολη στην υλοποίηση της.
Ωραίο άρθρο.

Dihenekis
Dihenekis Day 1,919, 09:35

ψήφος για τώρα και ανάλυση αργότερα

exohoritis
exohoritis Day 1,919, 09:40

Ωραία προσπάθεια και ψήφος. Όμως δεν έχω δει ποτέ σε σημαντική μάχη διαφορά 30% στη συνολική ζημία και να έχει κερδίσει η πλευρά με τη λιγότερη. Αυτό σημαίνει ότι διαφορά 30% ΔΕΝ καλύπτεται, με την έννοια να έχει κερδίσει ο συνολικώς μειονεκτών. Πολύ αμφιβάλλω μάλιστα αν έχει καλυφθεί ποτέ συνολική διαφορά ζημίας 3%. Θυμάμαι ότι έχει καλυφθεί ελάχιστες φορές μέχρι 0,5% στο σύνολο! Και δεν καλύπτεται διότι ο άλλος απλώς δεν βαράει αν δεν βαράς, δηλαδή θα σταματήσει στο 51,5%, σε μεγάλες μάχες με πολύ ζημία στο 50,7.

Ipsenikos
Ipsenikos Day 1,919, 09:47

Συμφωνώ πως μια διαφορά σημαντικού συνολικού damage δύσκολα καλύπτεται. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να οργανωθείς όσο καλύτερα μπορείς. Δεν έχεις να χάσεις το παραμικρό και μόνο φθορά προκαλείς στον αντίπαλο. Και έναν πόντο παραπάνω να κερδίσεις από ό,τι θα κέρδιζες είναι μια μικρή νική. Γιατί αύριο μπορει να γίνουν δύο, μεθαύριο τέσσερις. Ένα σχέδιο για να φέρει αποτελέσματα πρέπει πρώτα να τεθεί σε λειτουργία. Και βλέπουμε ύστερα 😉

Father40
Father40 Day 1,919, 09:42

ω+σ

tyrannosaurosMIKE
tyrannosaurosMIKE Day 1,919, 10:08

v+s

Cool Blood
Cool Blood Day 1,919, 10:10

V Ακόμα και αν δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη με εξασφαλισμένη επιτυχία, είναι μια χειροπιαστή τακτική που -αν μη τι άλλο- αυξάνει τις πιθανότητες. Νικητής του καλού το καλύτερο.
Και κάτι ακόμα. Αφού συνεχίζουμε και είμαστε μέσα στο παιχνίδι, δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε την διαπίστωση για το "παιχνίδι" των admins.

Dihenekis
Dihenekis Day 1,919, 10:18

για να αναλύσω ένα ένα κομμάτι τώρα θα πρέπει να αφιερώσω τουλάχιστον 1 ώρα . Ακουμπάς, όμως , το ιδεατό . Δεν έχει εφαρμοσιμότητα . 5 φόρμες να βγάλουμε , 20 άνθρωποι κι αν προσπαθούμε να οργανώσουμε στο τέλος μετράει μόνον ένα πράγμα :

το damage

ο έχων το μεγαλύτερο damage είναι ο νικητής . Από την αρχή του παιχνιδιού και μέχρι το τέλος του θα ισχύει αυτό . Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν εγώ βάλω σήμερα το βράδυ 100, 200, 500 , που θα τα ρίξω και με ποιον τρόπο , καμιά οργάνωση δεν μπορεί να αντισταθεί στο άπλετο τανκάρισμα .

Εσύ το ξέρεις, πλέον, από πρώτο χέρι : το damage +1 νικάει το damage

Ipsenikos
Ipsenikos Day 1,919, 10:46

Όντως, δες όμως τα top 5 των μαχών με τους αντιπάλους. Το δικό μας ειναι πάντα μα πάντα μεγαλύτερο από των αντιπάλων και μάλιστα αρκετά. Απλά οι άλλοι έχουν περισσότερους μαχητές. Ακριβώς για αυτό το λόγο, επειδή ξέρουμε πάνω κάτω πως κινούνται χωρίς να τανκάρουν στους ρυθμούς που κάνουμε εμείς, μπορούμε να προβλέψουμε πως θα καταλήξει μία μάχη. Απλά χρειάζεται συλλογή πολλών πληροφοριών και εφαρμογή της κατάλληλης συνταγής: ακόμα και αν οι προβλέψεις δεν είναι σωστές στην αρχή, η επανάληψη βοηθάει και εν τελει θα αποφέρει αποτελέσματα. Μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία Στο σημειο που βρισκόμαστε πρέπει να δοκιμάσουμε τα πάντα!

Dihenekis
Dihenekis Day 1,919, 11:46

πάντα όμως έχουν περισσότερο damage . Υπάρχει μια "αρμονία" στο παιχνίδι από τότε που μπήκα εγώ και σαφέστατα και παλαιότερα. το damage που μας λείπει το πληρώνουμε

όλες οι 5άδες σήμερα έχουν κάψει . όλες όμως . ο 5ος στον 1ο και στον 3ο γύρο έχουν 20 μύρια στον τελευταίο 50 . θα απαιτήσεις αυτό το τανκάρισμα όποτε το θες εσύ; μπορείς να απαιτήσεις από κάποιον να τανκάρει; διότι αυτό που γράφεις προϋποθέτει πως θα ορίζεις την πιστωτική κάρτα μαζί με το κέφι του καθενός

Ipsenikos
Ipsenikos Day 1,919, 12:29

Όχι, δε θα ορίσεις την πιστωτική κανενός μιας και όλοι δηλώνουμε στις φόρμες τι μπορούμε να δώσουμε. Όποιος δηλώνει ότι έχει να ρίξει 100 μύρια υπέρ της χώρας θα ρίξει στον ένα γύρο. Δεν απαιτείς από κανέναν να κάψει χρυσό που δε θέλει. Απλά οργανώνεις το υπάρχον damage με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκομίζεις όσο το δυνατόν περισσότερα χωρίς να θυσιάζεις τίποτα. Ακόμα και αν εν τέλει χάσεις τη μάχη, αν το χειριστείς σωστά, θα έχεις κάνει μεγαλύτερο drain στον απέναντι από ό,τι θα ήθελε.

markos28
markos28 Day 1,919, 10:36

V

HonoreDeBalzac
HonoreDeBalzac Day 1,919, 11:01

voted

Nigel Donovan
Nigel Donovan Day 1,919, 14:12

voted

GX99
GX99 Day 1,919, 14:19

v

ARGUS CEYX
ARGUS CEYX Day 1,919, 19:16

ν

DimAth
DimAth Day 1,920, 23:53

v

Antixian
Antixian Day 1,920, 00:48

ωραίος vote & sub

Cheap Sunglasses
Cheap Sunglasses Day 1,920, 01:21

v

bernoldi_salieri Day 1,920, 01:32

Comment deleted

Prophet7
Prophet7 Day 1,920, 09:22

v + s
Η οργάνωση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, δύσκολο να υλοποιηθεί, αν γίνει όμως θα έχουμε καλά αποτελέσματα, αλλά όπως είπες και εσύ, δεν χάνουμε τίποτα να προσπαθήσουμε.

Backoovan
Backoovan Day 1,921, 00:44

Албанци у борби против ветрењача:
http://www.erepublik.com/en/article/-1-2216650/1/20

NIKOS1974
NIKOS1974 Day 1,921, 14:38

ψ

Spartan2012
Spartan2012 Day 1,921, 15:13

v

deserve2die
deserve2die Day 1,922, 00:03

ψήφος+συνδρομή....πολύ καλό

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.