Starea comunităţii româneşti. Cauze şi soluţie.

Day 1,977, 10:02 Published in Romania Croatia by Ion Vlahu
Motto: “Entropia socială este o teorie care susţine că reţelele sociale şi societatea în general au tendinţa naturală de a colapsa, trecând de la cooperare şi evoluţie, la conflict şi haos”.

Nu de sisteme macrosociologice ne arde nouă când alianţele militare se prăbuşesc sub ochii noştri, comunitatea e mai fragmentată ca oricând şi falangele politice mai radicale ca niciodată. Şi, totuşi, pentru a înţelege ce ni se întâmplă, exact despre asta trebuie să vorbim. Articolul vine pe fondul unei mânuşi aruncate de amvlad în ziarul său, care caută explicaţii şi soluţii pentru situaţia comunităţii româneşti. Deşi îl găsesc pe amvlad ca fiind una din cele mai raţionale voci ale comunităţii, m-a surprins tonul uşor patetic şi trist din articolul său. Părea că este iritat sincer de contrapunerea realităţilor sociale de la începuturi, cu orbecăiala tristă de azi. Emoţional, îl pot înţelege, raţional, lucrurile nu puteau fi altfel. Să mă explic.

Era fondatorilor: supoziţii
Joc erepublik de la sfârșitul lui 2009, epoca eroilor o intuiesc doar din descrierea celor puţini, care-s încă alături de noi. Toţi susţin că “înainte era mai bine”. Comunitatea mai serioasă, mai unită, oamenii mai bine pregătiţi, populismul la cote acceptabile, organizarea mai bună, mă rog, per total, un mediu aseptic. Având în vedere că e vorba de oameni a căror judecată îmi inspiră încredere, probabil că au perfectă dreptate. Ce era atunci altfel? Simplu, totul ţine de mediul din care respectivii au ajuns să joace erepublik. În mediul online, există o comunitate de early adopters, tech geeks care ajung primii să testeze aplicații, jocuri sau servicii noi. Oamenii ăștia tind să aibă un anumit profil intelectual, etic, abilitate organizațională peste medie. Simplu spus, sunt oameni peste media, atrași de explorarea unui mediu nou.
Arhitectura instituțională a României a fost creată de ei, comunitatea a fost creată de ei, relațiile formale și informale au fost create de ei. Au fost mai mulți, mai bine organizați, mai abili în a exploata slăbiciunile unui joc abia creat. Au ajuns – cei rămași – indivizi influenți și bogați. România a prosperat, relațiile au continuat să se sudeze la bere.

Game changer: naționalismul
În micul univers intim al acestei comunități a venit potopul. Sau strategia de marketing a companiei care a construit jocul. S-a mers pe stimularea naționalismului. Pe strategia cetății sub asediu. Și comunitatea s-a mărit, primindu-i pe cei dispuși să pună mâna pe furcă de frica ungurilor și a viitorului țărișoarei. Analizați articolele care promovau jocul în presă. Promovează exclusiv jocul prin lentila conflictului româno-maghiar. De aici și diluarea comunității românești și a obiectivelor ei. O comunitate din ce în ce mai “eclectică”, cu o compoziție socială tot mai diversă. Automat, și România trebuia să arate altfel. Altfel decât și-au dorit creatorii ei. Unii au fost dezamăgiți și au renunțat la joc sau au emigrat, alții au încercat să creeze o elită care să domine instituțional România în ciuda faptului că nu o mai făcea numeric iar alții au ales să se retragă de pe scena publică.

Consecințele
Legea entropiei sugerează că starea naturală a unei comunități este haosul. Că energia socială se consumă pe menținerea instituțiilor iar când acea energie nu este suficientă sau înregistrează anomalii (cum ar fi lupta între facțiuni cu viziuni profund divergente), totul se prăbușește. Traducând, comunitatea românească nu poate fi mai bună decât suma membrilor ei. Ea reflectă mentalități, viziuni diferite, uneori contrare, despre societate, practică politică, etică etc. Trăim împreună aici, dar suntem profund diferiți. Comunitatea este așa pentru ca noi suntem așa: mai mult sau mai puțin inteligenți, mai mult sau mai puțin raționali, cu mult arțag și dispreț pentru compromis și dialog. Suntem așa pentru că nu puteam fi altfel. Iar comunitatea nu se va schimba până structura ei nu se va schimba. Şi structura nu se va schimba până când strategiile de atragere a jucătorilor noi nu se vor schimba. Şi ele nu se vor schimba niciodată. Rămânem, iremediabil, la fel.