Fond on/off

Join the new world

 
eRepublik - Online Strategy Game

Петльовден/ Сретение Господне

1,900 jour, 20:27 Published in Bulgaria Bulgarie de Varnacore

Първо искам да честитя празника на всички български мъже, защото за да го наречем днес празник, нашите деди са дали кръвта си вчера!Използвам случая и да Ви поздравя с една песен! Епизод - Хайдути

Най-мъжкият български празник (Петльовден) е свързан с тежкото ни минало, когато турците са събирали кръвния данък (девширме).Той се е събирал на всеки пет години и от която къща вземали момче, турците поставяли кървав знак на портата.Българските майки успяли да надхитрят турците, като откъсвали глава на пател и с кръвта рисували знака на вратата.

От тогава та до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.Според обичая на този ден се заколва черно петле на прага на къщата и с кръвта му се прави кръст на челото на детето. Кръст се прави и на вратата — за здраве и предпазване от болести и лоши очи.

Според православния църковен календар на 2 февруари празнуваме Сретение Господне.Според Мойсеевия закон , всяко мъжко дете трябва да бъде посвещавано или представяно пред Бога.Така Богородица завела Иисус в Йеросалимския храм на 40-я ден след раждането му.

Духом просветен, в храма отишъл праведния старец Симеон, който от много столетия очаквал да види Христа - "Утехата Израилева". Нему било обещано, че няма да вкуси смърт, докато не види Спасителя на света. Поел Богомладенеца от ръцете на майка му, прегърнал Го и произнесъл пророческите слова:

"Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля" (Лук. 2:29-32). Т.е. сега вече ми позволяваш да поема пътя на отците си. Сега вече ме оставяш да прекрача прага на смъртта и той не е страшен за мене, защото аз видях спасението, моето спасение, спасението на Твоите люде

На Мария праведникът казал: "Ето, този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца" (Лука 2:34-35).

Извор: Сретение Господне

Архив:

1 февруари - Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

Последното писмо на Ботев.

Обърквация

Историята на Ботевата чета - част 2

Историята на Ботевата чета - част 1

24 МАЙ Е!

Св. Св. Константин и Елена

 

Commentaires

Varnacore
Varnacore 1,900 jour, 20:35

Петльовден/ Сретение Господне
http://www.erepublik.com/bg/article/-1-2205062/1/20

ilirik
ilirik 1,901 jour, 01:57

Честит Петльовден!

khantervel
khantervel 1,901 jour, 06:03

Много хубава информация и се радвам, че пишеш такива статии!

anThhraX
anThhraX 1,901 jour, 08:09

o7

 
Publier ton commentaire

Qu'est-ce ?

Vous êtes en train de lire un article écrit par un citoyen d'eRepublik, un jeu de stratégie multijoueur immersif où l'on retrouve des pays réels. Créez votre propre personnage pour aider votre pays à atteindre la gloire et devenez un héros de guerre, un grand journaliste ou un magnat de la finance.