ZASVOJENOST Z RAČUNALNIKOM, TELEVIZIJO IN MOBITELOM

Day 2,049, 14:19 Published in Slovenia Slovenia by Mr. Mihec 99
Računalnik, televizija in mobitel so mediji, ki so v vsakdanjem življenju prisotni na vsakem koraku. Uporabljamo jih preveč. Zaradi njih zanemarjamo šolo, šport in ostale stvari, ki so pomembne za človeka.

Če računalnik, televizijo in mobitel preveč uporabljamo, postanemo tudi zasvojeni.


Kaj je zasvojenost? Zasvojenost je bolezen, ki prizadene človekovo telo, odnose z ljudmi in sposobnost za produktivno življenje. Zasvojenost se deli na: psihično in fizično zasvojenost. Najbolj zasvojeni so otroci in mladostniki, v poštev pa pridejo tudi odrasli ljudje.

Računalnik: Zasvojenost z računalniški igricami, internetom, ter pogovarjanjem z prijatelji preko socialnih omrežij (facebook, skype, netlog, twitter, messenger). Zakaj se otroci ne družijo in pogovarjajo z prijatelji v naravi, na igrišču?!


Televizija: Zasvojenost z različnimi programi, nadaljevankami.


Mobitel: Zasvojenost z igricami. Tudi sevanje škoduje zdravju. Sevanje je največje, ko telefoniramo.


Razlogi za zasvojenost: Uporabniki v igranju igre vidijo beg pred vsakdanjim, resničnim življenjem v domišljijski svet. Motivira jih potreba po fantaziji, spoznavanju, prepoznavanju in neupoštevanju družbenih pravil. Pogosto se igralci počutijo bolj povezane z navideznimi ali nepoznanimi nasprotniki v igri, kot z družino ali prijatelji. Vse večje število zasvojencev pa povzročajo naprednejše igre ter izboljšava grafike.

Znaki zasvojenosti: Osredotočene misli na aktivnost ali izvedbo neke dejavnosti (zavzetost). Potreba po povečanju časa, porabljena za neko dejavnost za dosežen cilj (strpnost). Nemožnost nadzora (izguba kontrole). Laganje prijateljem in družini o času, porabljenem za neko dejavnost.

Ali so za zasvojenost krivi tudi starši? Mogoče so krivi tudi starši, zaradi tega, ker otroci nimajo nobenih pravil.

Posledice zasvojenosti: Nezmožnost prenehanja igranja, zanemarjanje družine in prijateljev, zanemarjanje obveznosti, spremembe vedenja, zadrževanje v sobi, neplačevanje položnic in kreditov, slabšanje ocen, opuščanje izobraževanja. Slabšanje vida, glavoboli, bolečine v hrbtu, pomanjkanje higiene, moten spanec.

Nasveti:
Starši morajo postaviti časovno mejo.
Otroci naj kaj naredijo(učenje,pospravljanje sobe, pomaganje v gospodinjstvu, pomaganje pri težkih delih,…) preden začnejo uporabljati medije. Otroci in najstniki se naj več z prijatelji družijo v naravi, na igrišču, kot pa, da se pogovarjajo na socialnih omrežjih.

Ne kemične odvisnosti (računalnik, televizija, mobitel,…) povzročijo na možganih enake poškodbe kot kemične odvisnosti (heroin, kokain,…)!

Poznamo še druge zasvojenosti: Igre na srečo, alkoholizem, droge, motnje hranjenja, kajenje tobačnih izdelkov.

Anketa o zasvojenosti: http://www.erepublik.com/sl/article/anketa-o-zasvojenosti-2284616/1/20

Vsem otrokom, najstnikom in starejšim ljudem svetujem, da naj ne preživijo toliko časa pred televizijski, računalniškimi in telefonski ekrani.
Lep pozdrav: M.M.