Zanimljiva Srbija - Senje

Day 2,958, 12:53 Published in Serbia Japan by Steve Makviste

Nastavljam sa nekim po meni interesantnim Gradovima, Naseljima, Selima... Danas je dosao na red Naselje Senje. U ovom clanku pisacu o Senju, Manastiru Ravanici a bice tu jos po nekih zanimljivih prica. Uzivajte 😉





- Senje je naselje u Srbiji u opštini Ćuprija u Pomoravskom okrugu severoistočno od Ćuprije. Senje se nalazi na obali reke Ravanice. Prvi put se pominje u darovnoj povelji kneza Lazara manastiru Ravanici kao Gornje i Donje Senje. U njegovoj blizini se nalazi manastir Ravanica i Senjski rudnik. Manastir Ravanica je dobio ime upravo po reci Ravanici. U naselju Senje trenutno zive oko 1213 punoletnih stanovnika vecinom Srba. U naselju ima 446 domaćinstava. Senje je imalo najvise stanovnika 1961god. 2167 punoletnih osoba a od tada broj opada, sto se nazalost desava sa svim nasim Naseljima i Selima.





- Kroz selo, pored reke Ravanice protiče i Javnički potok. Manastir Ravanica se nalazi na 600m od izvora "Vrelo". Tu ujedno počinje i Ravanička klisura koja je danas znatno šira nego što je bila u doba izgradnje manastira. U to vreme je klisura bila toliko uska da se do manastira nije moglo prići kolima, a materijal za izgradnju je dovožen preko brda. Izgradnjom pruge, kamenoloma, lokalnog puta i autoputa klisura je dobila na širini a izgubila na lepoti. Sto se tice izvora Vrelo, Kada je god Svadba i Vencanje u Manastiru Ravanici obicaj je da Mladenci idu pesaka iz Sela do Manastira i kada prodju pored izvora Vrelo tradicija nalaze da se na tom izvoru umiju i popiju vode.





- Mogu da vam garantujem da su Senjani gostoprimljivi ljudi, jednom prilikom sam sa prijateljima "zalutao" u Senje. Putujuci autostopom moji prijatelji i ja samo se nasli u ovom Selu i od mestana smo potrazili malo vode i koju stolicu da odmorimo noge. Dobili smo Domace Vino iz Senjskog Vinograda, mladog sira, suvog mesa. Zanimljiv razgovor sa domacinom koji nam je ponudio da nas prebaci do zeljenog mesta traktorom. Sto smo naravno odbili, vise smo bili za autostop. Ali prolaz kroz Ravanicku Klisuru kada padne noc nije ni malo bezazlen, rekao nam je domacin da se pazimo divljih macaka ili Risa i da ne zastajemo kod mosta Dve Sestre. Gde se po prici mestana desila nesreca kada su Turski Vojnici jurili dve sestre a one su se bacile sa klisure i poginule da nebi pale u ruke Turaka. I naravno tu je prelep Manastir Ravanica, gde pocivaju mosti Kneza Lazara.





- Manastir Ravanica je manastir u Srbiji i nalazi se u podnožju Kučajskih planina. Ravanica je zadužbina kneza Lazara, koji je poginuo u bici na Kosovu na Vidovdan, 28. juna 1389. Crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem i ograđena je čvrstim odbrambenim zidom sa sedam kula. Ravanica je sagrađena između 1375. i 1377. godine, a freske su oslikane nekoliko godina pred Kosovsku bitku. Na ktitorskoj kompoziciji se, pored kneza Lazara nalazi i knjeginja Milica i njihovi sinovi Stefan i Vuk. Kao značajno središte duhovnog, kulturnog, književnog i umetničkog života Ravanica je uticala na nastanak više crkava i manastira, među kojima se ističu obližnji manastir Sisojevac i crkve u Petruškoj oblasti. Do danas su sačuvane tri kule i deo severnog bedema, ali je za potrebe odbrane manastira podignutog u dolini sigurno bilo neophodno veliko i jako utvrđenje. U starim izvorima se pominje da je manastirska utvrda imala 7 pirgova, dok je jedan putopisac 1568. godine video svega 4 očuvane kule. U prvoj polovini 19. veka, 1829. godine, je unutar manastirskog kompleksa još uvek postojala velika trpezarija iz srednjeg veka, ali nje danas više nema.





Nadam se da vam se svideo ovaj clanak o Senju, i ako vas put nanese u tom kraju obavezno svratite.