Voi ce primeați la colindat?

Day 3,677, 23:56 Published in Romania Romania by sf petru III

Comentariul lui SAM76 din articolul anterior mi-a adus aminte de anumite aspecte ale mersului cu colindul. Se primeau nuci, prăjituri, fructe... și deloc bani. Sau cel puțin așa știu de la cei mai bătrâni. Pe vremea mea, prin anii 90'-2000 undeva lângă Cluj, primeam și de unele și de altele, adică și bani. Țin minte o mătușă, tare bătrână era, și singură, care s-a bucurat foarte tare de colind și am primit câte un bănuț, eu și fratele meu. O monedă de 50 de lei și una de 100 de lei. Ambele erau scoase din circulație de ani de zile, dar mătușica nu avea de unde să știe. I-am mulțumit frumos și am plecat admirând monedele astea vechi, de colecție.

Dar apoi a venit vremea trupelor de colindători "specializate". Ăia micii de maxim clasele 1-4 merg cu părinții în vecini, ăia mijlocii de clasele 5-8 merg câte 2-3-4 doar pe bani, iar ăia de 14 - 20 de ani, deja au statut special de colindători. Mai exact, se fac grupe de câte 10 - 15 băieți, sau chiar mai mari, și se merge la colindat la fete. A doua zi, iau și fetele și merg la colindat la băieți. Pe ăștia gazda-i primește-n casă și îi servește la masă cu bucate și băutură. Un fel de mers la pețit, se uită părinții fetelor după potențiali gineri și părinții băieților după nurori. Se închină musai un păhărel de țuică cu gazda și se mulțumește de primire la plecare. Colindatul ăsta începe de seara, după ce termină ăia micii și ăia mijlocii în ajun, și se termină în prima zi de Crăciun dimineața. Tura a doua începe în prima zi de Crăciun seara.

Dar și ăștia își cam pierd farmecul prin zona mea. Ăia mijlocii au variante prescurtate de colinde, nici-o treabă cu linia melodică, fie ea cât de simplă și 0 diversitate. Aceleași colinde. Majoritatea așteaptă bani, iar când îi servesc și cu prăjitură sau fructe unii se uită urât. Alții se bucură și se servesc. Pentru ăia mai mari, deja e de preferat ca gazda să nu deranjeze festinul și alcoolizarea, să stea într-o cameră separată, sau dacă se poate să nici nu fie acasă. Se ajunge la muzică blană, pete pe așternutul de sărbătoare și într-un final, la ficați așternuți în zăpadă.

În satul vecin se merge de Crăciun doar cu steaua, și doar pe bani, de categoria mijlocie.

Obiceiurile diferă de la o zonă la asta și se schimbă. La voi cum era? cum e acum ?

Colindătorii de prin comentarii vor primi câte o prăjitură, sau o nucă, sau un leu doi, după caz. Sărbători fericite tuturor !


Ești la început și ai nelămuriri:
Ești nou? Ai nevoie de ajutor? Ei bine, avem un loc special pentru tine! Înscrie-te chiar astăzi în Garda Națională și vei primi ajutorul dorit. Contactează comandantul prin mesaj pentru recrutare!
Tutorialele Ministerului Educației și eIstorie
Biblia - colecție personală de învățături
Erepublik Official Wiki - se dau premii în gold pentru realizare/editare/completare articole
Reguli Erepublik - cele trei porunci
Reguli Interpretabile - crezul
eRep Deutsch = colecție de instrumente utile
Nu uitați să dați subscribe la:
Ministerul Apărării - Ordinele oficiale de luptă zilnice
Ministerul Educației - Predici periodice și pomeni
Ministerul Educației din Moldova - ca să vezi, e în română și nu în moldovenească
.
Linkuri spre comunitate:
ClopoTV - Program: L-V între 21-00 în măsura posibilităților (de obicei de 3-4 ori pe săptămână), S-D la ocazii speciale
ClopoCrew pe Discord - server discord pentru eRepublik și nu numai
Umblă vorba că ar exista încă un server de chat unde se mai adună lumea mai activă. Club exclusivist. PM pentru detalii.