Ambient on/off

Join the new world

 

Vodič po Monetary Market

Day 868, 00:34 Published in Slovenia Slovenia by klemenius
Vodič po Monetary Market

Kazalo:

1. Osnove trgovanja
1.1. Nakup
1.2. Prodaja
1.3. Nadzor nad ponudbami
1.4. Različni računi znotraj organizacije
1.5. Računi različnih valut
2. Triki in nasveti
2.1. Ekonomično poslovanje na MM
2.2. Učinkovito prodajanje
2.2.1 Prodajanje golda
2.2.2. Prodajanje nacionalne valute
2.3. Izogibanje Income tax
3. MM mešetarji
4. Menjalno razmerje


Monetary Market (v nadaljevanju MM) je tržnica denarja, kjer se nacionalne valute zamenja v gold in obratno. Menjava poteka na podlagi ponudbe in povpraševanja.


1. Osnove trgovanja

1.1. Nakup

Monetary Market je tržnica denarja, kjer se nacionalne valute zamenja v gold in obratno. Na sliki puščici kažeta, kje se spremeni nacionalna valuta, ki jo želimo kupiti z goldom oz. kje določimo nacionalno valuto s katero želimo kupiti gold.


(Za povečavo slike, klik desnega gumba na miški -> Pokaži sliko)

Ko izberemo želeno nacionalno valuto, se spodaj pokažejo ponudbe. Izberemo najbolj ugodno in v okno, na katerega kaže puščica vpišemo količino denarja, ki ga želimo kupiti.Nakup nadaljujemo s klikom na gumb "Buy". Nato se pojavi okno, ki nam pove koliko nas bo nakup stal in če potrdimo, je nakup izveden.


1.2. Prodaja

Če želimo prodati gold ali nacionalno valuto moramo na MM oddati ponudbo. To storimi s klikom na gumb "Post new offer", kamor kaže puščina na sliki.Enako kot pri nakupu, tudi tu izberemo katero nacionalno valuto oz. gold želimo prodati. V okno, ki ga označuje modra puščica vpišemo količino valute ali golda, ki ga želimo prodati. V okno, ki ga označuje rdeča puščica, vpišemo menjalno razmerje, po katerem prodajamo valuto ali gold. Ponudbo oddamo s klikom na gumb "Post". Ko je ponudba oddana, je ne moremo spreminjati 5 minut, zato moramo biti previdni, da je menjalno razmerje pravilno, sicer lahko pod ceno prodamo svoj denar. Naj nikogar ne zavede Rec axchange rate, ki ga določa igra sama in nima z dejanskim menjalnim razmerjem nobene povezave. Rec exchange rate kaže zelena puščica.Ko oddamo ponudbo, se nam količina valute ali golda, ki ga ponujamo na MM odšteje z računa. Ponudba ostana na MM 120 ur oz. 5 dni in če v tem času nihče ne kupi naše ponudbe se ponudba prekliče in denar vrne na račun. Vedno, razen omejitve, da ne moremo ponudbe spreminjati 5 minut od zadnje spremembe, lahko ponudbo prekličemo in dobimo denar nazaj na račun. Ko našo ponudbo oz del naše ponudbe nekdo kupi, dobimo "Alert" v katerem je napisano koliko smo prodali in koliko golda oz. valute smo dobili. Ta znesek se prišteje na naš račun. V trenutku, ko nekdo kupi del naše ponudbe, naša ponudba za nekaj časa (cca 10 sekund) izgine.


1.3. Nadzor nad ponudbami

Svoje ponudbe lahko pogledamo s klikom na gumb "Show my offers" na katerega kaže puščica.Pokažejo se naše ponudbe. Puščici kažeta količino in menjalno razmerje naše ponudbe. Le-te lahko poljubno spreminjamo in spremembo potrdimo s klikom na gumb "Update" Ponudbe lahko tudi odstranimo s klikom na gumb "Remove".Spremembe ali odstranitve ponudbe ne moremo narediti, če ni preteklo od zadnje spremembe ali oddaje ponudbe 5 minut. Na tem mestu bi opozoril na to, da svoje ponudbe ne moremo videti med ostalimi ponudbami. To nam pri prodaji nacionalnih valut, kjer je veliko ponudb z enakim menjalnim razmerjem, onemogoča vpogled kje se nahaja naša ponudba glede na ostale in v kakšnem času lahko pričakujemo prodajo naše ponudbe.


1.4. Različni računi znotraj organizacije

Organizacija in podjetja znotraj organizacije imajo ločene račune. S katerim izmed podjetij oz. organizacijo želimo trgovati na MM izberemo na mestu kamor kaže puščica.Prikažejo se računi podjetij in organizacije. S klikom na ime ali gumb "Select" izbere s katerim podjetjem oz organizacijo želimo trgovati na MM. Kupovanje, oddajanje in spreminjanje ponudb je enako kot opisano zgoraj. Edina prednost pri organizaciji, ki ima vsaj eno podjetje je, da ko izberemo organizacijo, lahko vidimo ponudbe podjetij in obratno.
1.5. Računi različnih valut

Na začetku igranja ima igralec odprt račun za trgovanje z goldom in valuto države, katero izbere. Ko se igralec preseli, se mu doda račun za valuto države, v katero se je preselil. Račun za navo valuto se lahko odpre tudi tako, da oddamo ponudbo za prodajo golda v valuto, katere račun želimo odpreti. Ponudbo lahko nato prekličemo.


2. Triki in nasveti

2.1. Ekonomično poslovanje na MM

Kupovanje valute je v 99.99% dražje kot prodajanje. Primeri, da bi bilo kupovanje ugodnejše so zelo redki in zelo kratkotrajni. Poglejmo na primeru menjalnih razmerij:
1 SIT = 0.03 golda
1 gold = 34 SIT
če imamo 1 gold, lahko zanj kupimo 33.33 SIT, če bi ga prodali, pa bi zanj dobili 34 SIT.
Če imamo 100 SIT, zanje lahko kupimo 2.94 golda, če bi ga prodali, pa bi zanje dobili 3 golde.

S kupovanje na MM dobimo manj denarja, kot bi ga dobili s prodajanjem, vendar pa denar oz. gold običajno lahko kupimo takoj, medtem ko smo pri prodajanju odvisni od kupcev, kar v Sloveniji v času, ko je online manj igralcev lahko traja nekaj časa.


2.2. Učinkovito prodajanje

2.2.1 Prodajanje golda

Če veliko igralcev želi prodati gold, bojo vsi nižali menjalno razmerje in prav tako tudi mi v želji, da bomo imeli najbolj ugodno ponudbo. Ker je pri spremembi ponudb omejitev 5 minut, se lahko zgodi, da je naša ponudba redko najbolj ugodna in posledično nihče ne kupi naše ponudbe. Zato lahko traja nekaj časa, preden prodamo svojo ponudbo, zaradi zniževanja menjalnega razmerje, pa se razlika med prodajo in kupovanjem zmanjšuje.


2.2.2. Prodajanje nacionalne valute

Pri prodaji nacionalne valute naletimo na problem, da z nižanjem menjalnega razmerja dejansko pridemo do tega, da več dobimo, če gold kupimo. Zato so igralci prisiljeni prodajati po enakem menjalnem razmerju. V primeru, da je več ponudb z enakim menjalnim razmerjem (vedno je tako), se ponudbe uredijo po starosti. Najvišje so najstarejše in zadnje so najnovejše. V praksi to pomeni, ker so ponudbe na MM lahko največ 5 dni, da bomo prodali svoj denar malo pred potekom 5 dni. Običajno nimamo časa čakati 5 dni, zatorej smo prisiljeni gold kupiti, kar pa je manj ugodno in s tem zgubljamo denar. Tej težavi se lahko izognemo, če vsak dan oddamo eno ponudbo za prodajo valute in tako imamo na zalogi "stare" ponudbe. Ko želimo dejansko prodati valuto, spremenimo količino denarja in menjalno razmerje pri najstarejši ponudbi in lahko pričakujemo prodajo v veliko krajšem času.


2.3. Izogibanje Income tax

V Sloveniji so cene surovin veliko višje od najcenejših v eRepublik. Zato podjetja kupujoje surovine z organizacijo v tujini. Prenos denarja iz podjetja v organizacijo, preko "Collect" je obdavčen z Income davkom. Income davek je prvotno namenjen obdavčenju plač in dobička podjetij, tu pa se dejansko obdavčijo stroški surovin. Temu, se lahko izognemo preko MMja. Organizacija poda ponudbo za 1 SIT pri menjalnem razmerju 1SIT=10 golda. Nato to ponudbo kupi podjetje. Tako se prenese 10 golda iz podjetja na organizacijo, seveda se količina in menjalno razmerje prilagaja potrebam podjetnika. POMEMBNO: Vedno mora dati ponudbo tisti, h komur se denar prenaša. Če želiš iz A dati denar v B, potem mora dati ponudbo na MM B.


3. MM mešetarji

MM mešetarji so igralci, ki služijo s prodajo golda in nacionalne valute. Vedno hkrati prodajajo gold in nacionalno valuto, pri čemer skrbijo, da so njihove ponudbe v primeru prodaje golda najbolj ugodne, pri prodaji nacionalne valute pa med prvimi na seznamu. To od MM mešetarja zahteva ogromno klikanja in stalno spremljenje MMja. Zaslužek MM mešetarjev poglejmo na primeru:
1 SIT = 0.03 golda
1 gold = 34 SIT
0.03 x 34 = 1.02 oziroma 2%
Če torej MM mešetar proda 10 golda in 340 SIT, je njegov zaslužek 0.2 golda.
Običajno je 1 gold več kot 34 SIT in uspešen MM mešetar lahko na dober dan zamenja tudi do 50 golda, iz česar sledi, da na dan lahko zasluži 1.5 golda (zaslužek 3%) V primeru vojn je lahko znesek še veliko večji.

Problem MM mešetarjev je v tem, da ostalim igralcem otežujejo prodajo golda in nacionalnih valut.


4. Menjalno razmerje

Država se lahko odloči za fiksen ali variabilen tečaj valute. V eRepubliku je za domače prebivalstvo veliko boljša stabilna valuta, saj to zmanjša potrebe po stalnem uravnavanju plač in cen izdelkov.
Običajno je Ministrstvo za finance tisto, ki poskuša s svojimi ponudbami dopolniti ponudbe podjetij in posameznikov na način, da je na voljo vedno dovolj lokalne valute in zlata za vse potrebe, obenem pa poskuša poskrbeti, da je hitrost obračanja denarja na trgu sprejemljiva. S tem se preprečuje, da bi špekulanti na ponudbeni strani zasičili trg do te mere, da bi ponudnikom ponudbe prej potekle, preden so kupljene.

Država svojo lokalno valuto tiska. Za 20.000 SIT potrebujemo 100 golda. Golda na drugi strani se ne da tiskat.
Zato je eden od ključnih faktorjev stalno povpraševanje po lokalni valuti, kar omogoči državi, da natisnjene SIT zamenja v zlato, s katerim plačuje določene stroške državnega pomena (tisk denarja, MPPji, napadi itd.)
Višji, ko bo menjalni tečaj SIT, več bo država dobila zlata za natisnjene SIT. Pri trenutnem tečaju 0,03 bomo za natisnjenih 20.000 SIT dobili 600 golda, pri nižjem tečaju, denimo 0,02 pa bi dobili zgolj 400 golda.
Da to lahko izmenjamo v zlato je potrebno že prej omenjeno ključno povpraševanje po SIT, kar pomeni, da mora obstajati tolikšno povpraševanje po SIT, povpraševalci pa morajo imeti tudi omenjeno količino zlata, ki ga prodajo.
To je ena najpomembnejših prednosti visokega tečaja.
Druga pa bi bila po mojem mnenju rezerva, ki omogoča, da lahko tečaj spustiš nižje.
Z nižanjem tečaja namreč podceniš svojo valuto, kar pomeni pomoč izvozu. Tuji povpraševalci po blagu si namreč ob nižjem tečaju SIT lahko za isto količino zlata privoščijo več naših dobrin.
 

Comments

Pinky&Smart
Pinky&Smart Day 868, 01:02

Zelo lepo napisano. Pohvalno. VOTE and SUB 😉

Perpetum2
Perpetum2 Day 868, 01:16

Odlično, komaj čakam nadaljevanje vodičev! 😉

Klemenju
Klemenju Day 868, 01:18

Lepo napisano 🙂

kurbez123
kurbez123 Day 868, 01:42

v+s

iqxy55
iqxy55 Day 868, 01:43

lepo, lepo, koristno:)

ErvinF
ErvinF Day 868, 01:48

=.= ne še en ekonomist, ki se res dobro razume na te stvari ~.~

Hkrati pa moram pohvaliti, saj si povedal v slovenščini in ne kaki strokovni kitajščini pa še zanimivo hkrati ^.^

v+s

don-d
don-d Day 868, 02:27

Res pohvalno
a v RL si ekonomist?

klemenius
klemenius Day 868, 03:34

Nisem okonomist ampak fizik.
4. točk je napisal Hrabri mišek.

The Normal
The Normal Day 868, 05:35

Dober clanek ni kej 🙂

FraneSLO
FraneSLO Day 868, 06:22

odlično! hvala za takle članek

SpecialOne94
SpecialOne94 Day 868, 08:55

Odličen vodič ni kej! VOTE+SUB 🙂

Abarth405
Abarth405 Day 868, 08:58

razumljivo
V + SUB

SubAgenda
SubAgenda Day 868, 09:39

Lepo napisano. Si zaslužil V+S.
Čakam še na napredni vodič po MM, ter takeover "sovražnega" monetary marketa 😃

Colonel Bruce
Colonel Bruce Day 868, 19:19

SUB+ VOTE

sLOVEncek33
sLOVEncek33 Day 868, 22:05

super
V+S

dr00lz
dr00lz Day 868, 23:46

super člank

Dunci
Dunci Day 869, 06:22

res dober članek vob+sub

spellspark42
spellspark42 Day 869, 07:06

lepo

zoomanager
zoomanager Day 869, 09:55

Auu, za tole si se pa kar potrudu, da si napisal vse potrebne informacije.Poleg tega je napisano tako, da je razumljivo prav vsakmu,tud enovorojenčkom!

Naifus
Naifus Day 869, 15:13

Sam kok je cena zlata padla s tem člankom...

SlovenianChampion
SlovenianChampion Day 873, 11:04

odlično napisano! vote+sub. oboje težko prisluženo

de0ne
de0ne Day 1,099, 12:52

lepo, lep članek, vote

protosmaster
protosmaster Day 1,206, 06:17

zakva men noce prodt golda a sm premejhn level k sm 6

Buchko Shtruchko
Buchko Shtruchko Day 2,107, 12:09

Nč ne zastopm... kwa morš delat da zaslužiš golde pa site?

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.