Viziunea Inelului

Day 455, 02:26 Published in Romania Romania by Marius Ovidius

Evident ca este dificil, pentru ca acest vis al puterii este cel mai seducator, are tendinta de a dezvolta o vointa proprie si, oricine ar fi purtatorul sau, destinul lui va fi schimbat pe vecie.
Cu toate acestea, nu cred sa fi existat in eRomania o discutie serioasa, pina acum, despre putere ca atare (da, si despre ochiul si turnul lui Sauron).

Au existat insa o multime de discutii administrative, o multime de proiecte despre ce ar trebui sa faca eRomania, cum sa faca, cu cine sa faca, poate si de ce sa faca.
Abia in ultima vreme, multumita lui Von Ach, discutia politica privitor la putere a devenit serioasa si, imi permit sa citez din acest clasic al conceptualizarii politice:
"Politica fara doctrina se numeste administratie. In acest caz e ca si cum am alege pe cel mai eficient administrator de bloc( daca bate la usa, daca te amana cu intertinerea, daca repara usa).
Doctrina reprezinta un set de valori sociale si modalitati de atingere a viziunii.
Deocamdata partidelor romanesti din Erep (si din RL) le este teama de doctrine pentru ca ar trebui sa produca o schimbare la nivelul de reprezentare sociala.
Politica nu este despre ratiune ci despre credinta!
"

In contrapartida, atitudinea generala, exprimata si de actualul presedinte este:
"Cred ca gresim mult definind, atat in eR cat si in RL, "omul politic" in sensul de "om cu convingeri doctrinare".
Problema este generata de asteptarile noastre, nu de piata politica in sine.
" - dsalageanu.
Ambele citate au fost preluate din comentariile la acest articol.

Si iata ca ajungem la esenta lucrurilor din aceste simple doua constatari.
Este puterea politica o chestiune de credinta, de incredere sau este doar un act de administrare despre care, unii dintre noi, visatori fiind, isi fac idei preconcepute si gresite (proiectind propriile lor idealuri asupra unor administratori ce nu au nimic de a face cu ele) ?

Adevarul, ca in majoritatea cazurilor, este undeva la mijlocul distantei intre aceste doua atitudini, la fel cum persoanele ce se identifica cu puterea devin un fel de cuplu Smeagol - Golum.
Dincolo de acestea, insa, cred ca suntem datori, fata de noi insine, in primul rind, sa clarifica citeva lucruri si sa evitam pe viitor sa traim in minciuna.

Poate ca titlul ultimului meu articol a socat pe uni dintre voi insa, cred sincer ca trebuie sa realizam cuvenitele clarificari in vietile noastre virtuale din aceasta Lume Noua.
Inteleg ca eR este un joc colectiv, de echipa chiar, insa aplicarea de masuri diferite pentru aceleasi fapte nu este de natura a ne lamuri sau ajuta, dimpotriva.

Acum avem parte de o oarecare criza diplomatica in relatia cu Norvegia dar, imaginea noastra in lume, in ultimele luni, s-a depreciat continu. Nu este o situatie care poate fi rezolvata de azi pe miine, prin actiuni determinate in media internationala. Cred ca trebuie sa trecem actiunile noastre dincolo de preagul salonului de cosmetica.

Putem avea o politica interna si externa puternica si determinata, serioasa, insa pentru aceasta va trebui sa ne definim si recunoastem o serie de valori, pe care sa ni le asumam si care sa fie acceptate de catre cetateni, nu determinate de politicieni (oricit de talentati ar fi acestia).

Va propun asadar sa incepem prin a ne defini pozitiile privitor la interesele noastre nationale, printr-o dezbatere publica, dincolo de inaltele ratiuni de stat si asa zisele interese nationale.
Va propun sa determinam impreuna ce vrea romanul de la acest joc, cum ar vrea sa traiasca in tara lui si, astfel, sa redem poporului ceea ce este al sau, puterea.


Abia cind puterea va reajunge la popor vom putea considera ca inelul a reajuns in locul unde a fost faurit si ca slabiciunea umana a purtatorilor sai a fost invinsa.

Rog pe toti prietenii sau sustinatorii acestei reveniri la normalitate sa sustina acest proiect de regasire a noastra, sa sprijine acest demers prin articole proprii si prin sustinerea oricaror forme de exprimare directa a cetatenilor.
Va multumesc.

Toate cele bune !

Marius Ovidius
Indymedia