Ungurii si Mihai Viteazu'

Day 804, 15:53 Published in Romania USA by Shadow Figure
ambient muzical http://www.youtube.com/watch?v=WpYeekQkAdc

Montaigne confirma ca, dupa lungi razboaie cu Ungaria, suntem respectati de adversari.
33% dintre unguri ar lupta alaturi de Romania intr-un razboi ipotetic contra SUA, si doar 12% impotriva Romaniei. Restul ar ramane neutri.

Cred ca sentimentul de respect este reciproc. Dar am vazut inainte si dupa intalnirea de la Cluj cateva comentarii despre RL datorita carora merita sa scriu acest articol. Si pentru ca bancurile reflecta realitati profunde, sa va zic unul:

Se duce Gheorghe la Pisti cu securea:
- Pisti, am venit sa te omor!
- De ce ma Gheorghe, ca ne stim de mici copii si ne-am inteles tot timpul bine.
- Adevarat ii ca voi l-ati omorat pe Mihai Viteazu'?
- Pai asta a fost acum 400 sute de ani!
- Apai eu acum am aflat...


Noi aflam asta din scoala generala, si ramanem cu aceasi atitudine. Ungurii erau niste barbari care ii asupreau pe bietii tarani romani si pe intelectualii de la Scoala Ardeleana. Nu ni se zice nimic despre cultura si civilizatia Ungariei si a imperiului Austro-Ungar. Mergem prin Transilvania si vedem ca este mai frumos, atat locurile cat si oamenii, decat in restul tarii. Dar cati dintre noi vedem diferenta intre influentele balcanice care se resimt in restul tarii si influentele ungare si austro-ungare din Transilvania? In ciuda divergentelor istorice, pana la urma, aceste influente sunt pozitive. Am invata asta la scoala daca sistemul de invatamant nu ar fi o mizerie.

Ura fata de unguri pe baza trectului e absurda. Ar mai ramane sa ii uram pe italieni pentru ca Imperiul Roman a cucerit Dacia. Cat despre ideea ca ungurii vor Ardealul, sovini exista de ambele parti. Nu merita luati in seama.

ȘOVINÍSM s.n. Atitudine politică constând în afirmarea superiorității unei națiuni asupra altora, în manifestarea exclusivismului și intoleranței naționale; naționalism extremist.


Cu toate ca in erepublik iubesc eRomania, in RL, ca dsalageanu, nu pot sa iau nationalismul in serios; dar asta e ceva subiectiv. Insa si obiectiv privind, nationalismul (spre deosebire de patriotism, cu care nu trebuie confundat) are multe parti negative. Este o ancora catre trecut si o piedica in calea viitorului. Este o scuza sa ne iubim pe noi insine 'cu bune si rele', adica mai ales 'cu rele'. In plus a provocat de-a lungul istoriei Europei un sir nesfarsit de violente, conflicte si razboaie. Ultimul fiind cel din fosta Iugoslavia: Slobodan Milošević a deschis rani ale trecutului, reactivand sentimentele nationaliste. Oameni, care pana atunci erau vecini si se salutau pe strada, s-au macelarit intre ei doar pentru ca erau de alta etnie.

Acum, ca sa nu mai scriu alte chestii legate indirect de erepublik, ma culc.