Tirbuşon Çeşitleri(Boş Bakkal Makale Serisi)

Day 4,907, 12:51 Published in Turkey Turkey by MrLobo
Basit(Klasik) Tirbuşon

İsminden de anlaşılacağı üzere en basit tasarımlı tirbuşonlardır. Kullanımı basit ve fiyatı ucuzdur. Tutma kolu ve kısa spiral iğneden oluşur.
Mantarı şişeden çıkarmak için spirali saat yönünde mantara geçirin.Daha sonra bir elinizle şişeyi tutup diğer elinizle tutamaçı tutup çekin. Tutamaçı tuttuğunuz eli kafanızın, gözünüzün yada çenenizin altında bırakmayın.




Kanatlı Tirbuşon(Kelebek)


Bu modele kelebek veya Charles de Gaulle denir. Kullanımı daha gelişmiş ve rahattır.

Tirbuşonun altını şişenin ağzına oturtun. Bir elinizle şişeyi sabitleyerek,diğer elinizle spriali saat yönünde mantara geçirin. Yukarı doğru kalkan kanatları iki elinizle aşağı doğru iterek mantarı çıkartın.




Garson Tipi Tirbuşon

Genellikle garsonların ve barmenlerin kullandığı cep tipi tirbuşondur. Ekstra olarak folyoyu kesmeye yarayan küçük bıçağı vardır.

Öncelikle tirbuşonun folyosunu küçük bıçakla sıyırın. Daha sonra spirali saat yönünde mantara geçirin. Tirbuşonun diğer tarafında kalan tırnaklı kolu şişenin kafasının üstüne sabitleyin. Sabitlediğiniz tarafı bir elinizle tutarken diğer elinizle diğer kolu yukarı doğru çekip mantarı çıkartın.




İki Uçlu Çektirme Tirbuşon


Bu tirbuşonun özelliği mantara zarar vermeden çıkartabilmesidir.

Tirbuşondaki telleri sağlı sollu mantarı delmeden sokun. Daha sonra tutma kolundan senkronize olarak saat yönünde ve hafif yukarı yönlü hareket ile mantarı zarar vermeden çıkartın.




Tavşan Tirbuşon

Tavşan tirbuşonları, mantarı bir şişeden çıkarmak için kolla çalışan bir tirbuşondur.Mekanize kollu olduğu için geleneksel bir tirbuşon kullanmaktan daha hızlı ve kolaydır.

Koruyucu folyo kapağını folyo kesici ile şarap şişesinden çıkarın. Makas şekilli yatay kısmını şişenin kafasına yerleştirin. Makasını oturtup bir elinizle sabitleyin. Diğer elinizle mekanizmanın kolunu aşağıdan yukarıya doğru yatay pozisyon alana kadar çekin. Spiral mantara girecektir. Şimdi çektiğiniz kolu aksi yöne doğru aşağıya çekin. Mantarınız çıkacaktır.



Takılı Tirbuşon


Adından da anlaşılacağı üzere masa ya da duvara sabitlenir.

Narenciye sıkacağına benzer mekanizmaya sahiptir. Şişeyi aşağıya yerleştirip kolu aşağıya çektiğinizde spiral mantara yerleşir, yukarı ittiğinizde mantar çıkar



Sürekli Çeken Tirbuşon

Bu tirbuşon özelliği basit tasarımlı ancak çok güç gerektirmeyen bir tirbuşon olması.

Mekanizmayı şişeye oturtun. Tutamaçtan tutup spirali saat yönünde mantar çıkana kadar çevirin. Mantar çıktıktan sonra saat yönünün tersine çevirip mantarı mekanizmadan ayırın.





Bunlara ek çeşitli mekanizmalarda ve elektrik, pnömatik tabanlı gibi bir çok tirbuşon da olduğu gibi, halk tarafından kullanılan çatal arkası ile mantarın içeri itilmesi, kösele ayakkabı tabanı ile vurdurma benzeri yöntemler de mevcuttur.


Bonus: Bir Demet Tiyatro Tirbuşon


Bir Demet Tiyatro'da Mükremin Çıtır karakterinin yancısı rolündedir.




Bonus2: